Головна Статті Дозвілля подорожі Бюджетно в Рим: як недорого подивитися Вічне місто
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджетно в Рим: як недорого подивитися Вічне місто

Сайт "Коментарі" продовжує спецпроект про бюджетний туризм по Європі. У черговому матеріалі ми розповімо, як заощадити на подорожі в Рим: де знайти дешеві авіаквитки і як не попастися на гачок з чайовими в піцеріях Вічного міста.

3 жовтня 2019, 13:50 comments41777
Поділіться публікацією:
Бюджетно в Рим: як недорого подивитися Вічне місто

Рим – недешевий напрям. Туристи люблять і відвідують Італію круглий рік, тому авіаквитки на батьківщину спагеті та бронювання житла завжди знаходяться в ціні. Але все ж є тонкощі, які допоможуть заощадити на подорожі та бюджетно побачити Колізей, Римський форум і базиліку Святого Петра.

Авіаквитки: дешевше  через Варшаву

З України в Рим безпосередньо літають літаки української авіакомпанії МАУ, а також італійських Ernest Airlines і Alitalia. Вартість поїздки у цьому напрямку рідко опускається нижче 100 євро в обидві сторони і традиційно утримується на рівні від 100 до 200 євро. Заощадити на польоті в Рим можна двома способами: брати квитки заздалегідь (за півроку чи навіть за рік) або ж ловити знижки. В такому випадку можна зловити квитки у цьому напрямі по ціні від 75 євро.

Дешевше обійдуться лише польоти з пересадками. Приміром, злітати у Рим можна через Брюссель, Прагу, Будапешт авіакомпаніями цих країн, але такі комбінації не принусуть істотної економії, а іноді навіть навпаки – квиток може виявитися дорожчим. А ось реально допоможе заощадити пересадка у Варшаві. Найчастіше лоукости Wizz Air Ryanair і пропонують квитки з Варшави в Рим від 30 євро в обидві сторони. Якщо зловити таку знижку і вдало скомбінувати її з недорогим перельотом з Києва до Варшави за 20 євро, то можна злітати в столицю Італії за 50 євро.

Зверніть увагу, що літаки цих лоукостів приземляються в різних аеропортах Києва, Варшави та Риму. Wizz Air літає з аеропорту "Київ" (Жуляни), приземляється в Warsaw-Chopin, а потім в Rome-Fiumicino, а Ryanair здійснює рейси з "Борисполя" в Warsaw-Modlin, а звідти – в Rome-Ciampino.

picture

Житло: хостел можна зняти недалеко від центру

У римських хостелах можна зняти ліжко від 15 євро за ніч, що дуже дешево для столиці Італії і популярного туристичного міста. За таку ціну адміністратори пропонують постояльцям ліжко в загальному номері для чоловіків і жінок зі спільною ванною кімнатою та туалетом. Користування Wi-Fi, постільна білизна та рушники входять у вартість. Є можливість замовити сніданок за 2-5 євро.

Окрему кімнату в хостелі з ванною і туалетом можна зняти від 35 євро за ніч. До речі, такі хостели знаходяться не на околиці міста, а в радіусі двох кілометрів від головної визначної пам'ятки Риму — Колізея. Ціни на кімнати в готелях Риму в середньому стартують від 50 євро за ніч, а знімання квартир – від 70 євро, що недешево, але за комфорт доведеться платити більше.

При бажанні пожити в Римі в більш комфортних умовах, варто бронювати житло заздалегідь через ресурс Booking.com, а також регулярно переглядати тематичні сайти і телеграм-канали на зразок TripMyDream і MyCheapTrip – раптом вийде зловити гарячу пропозицію або знижку від якогось готелю. Зверніть увагу, що у всіх хостелах і готелях доведеться додатково платити від 1 до 5 євро туристичного збору з особи за ніч. Це податок, який, згідно з місцевим законодавством, готелі зобов'язані стягувати з мандрівників.

picture

Транспорт: як уникнути витрат на автобуси

З аеропорту Rome-Fiumicino до центру Риму, до вокзалу Termini, можна доїхати на поїзді або на автобусі. На поїзді Leonardo Express дорога займе всього 15-20 хвилин, але обійдеться в 14 євро. Дешевше в місто можна доїхати на автобусі. Квиток коштує 6 євро, але дорога займе близько години. Разовий проїзд на громадському транспорті в Римі обійдеться в 1,50 євро. Є можливість придбати безлімітні квитки на 24 години за 7 євро, 48 годин за 12,50 євро і 72 години за 18 євро. Але цей пункт витрат можна ліквідувати, якщо не користуватися громадським транспортом взагалі. Для цього можна оселитися між вокзалом Termini і старим містом. Так, і трансфер в аеропорт, і головні визначні пам'ятки будуть знаходитися в межах пішої доступності.

picture

Вхідні квитки: до Папи Римського можна потрапити безкоштовно

Архітектура – головна цінність Риму. Плюс цього міста і в тому, що його головні визначні пам'ятки доступні абсолютно всім туристам. Колізей, фонтан Треві, Вітторіано, Замок Святого Ангела і площу Навона можна побачити безкоштовно, просто гуляючи біля них. За можливість прогулятися пам'ятками всередині доведеться доплатити.

Вхід у Колізей коштує 14 євро. Чимало, але це квиток "три в одному": у вартість входить відвідування Римського Форуму і Палатіна. Квиток в Музеї Ватикану і Собор Святого Петра обійдеться в 21 євро. Бюджетного туриста може відлякати така ціна, але за ці гроші можна відвідати знамениту Сикстинську капелу і своїми очима побачити роботи Мікеланджело, погуляти по музеях і подивитися на найдавніші зразки скульптури і живопису, розглянути старі географічні карти і камені, яких вже немає в природі. У вартість також додають вхід до Собору Святого Петра. До речі, в останню неділю місяця (крім релігійних свят) і в Міжнародний день туризму (27 вересня) вхід у Ватикан вільний. Якщо вгадати, можна сходити в гості до Папи Римського абсолютно безкоштовно.

Важлива порада: всі квитки в Римі варто купувати самостійно в касах, а не у посередників на вулицях. Багатьох туристів відштовхують черги, і вони поспішають придбати вхідні квитки у торговців, які агресивно нав'язують мандрівникам свої послуги. Деякі з них лише продають квитки, інші ж – збирають групи і обіцяють провести повз черги. У підсумку, турист переплачує за квиток і все одно стоїть у черзі, тільки з тих людей, яких обіцяли провести повз натовп.

picture

Екскурсії: в самостійних прогулянках є плюси

У Римі величезна кількість варіантів групових та індивідуальних екскурсій, але всі вони стануть в копієчку – від 15 євро з людини. Кращий варіант для бюджетного туриста – це самостійна прогулянка по столиці Італії. Всю інформацію про Вічне місто і його визначні пам'ятки можна знайти в Інтернеті. В цьому навіть є свої плюси – ніякої прив'язки до групи. Можна скільки завгодно посидіти біля фонтану Треві і зловити момент для вдалого кадру (а це дуже непросто, адже туристів там дуже багато) або ж неспішно прогулятися біля річки Тібр з кавою.

Крім того, ніяких банальних туристичних стежок. Адже Рим – це не тільки Римський форум і Трастевере, це зграї скутерів і мотоциклів, які збираються попереду автомобільного ряду перед кожним світлофором і як птахи зриваються з місця, реагуючи на "зелений" сигнал. Також це розвізники свіжих овочів, які збираються поговорити, поки працівники закладів відбирають кращий товар для лазаньї і піци. Столиця Італії це спортсмени, які збивають тебе з ніг на набережній біля Тібра і різні групи "протестантів", яких хлібом не годуй, але дай покричати під вечір у якомусь парку "баста".

picture

Їжа: не варто нехтувати порадами місцевих

Піца, спагеті, лазанья – це те, заради чого туристи їдуть в Італію і, зокрема, у Рим. Під час поїздки у Вічне місто обов'язково потрібно відвідати ресторан або кафе і спробувати місцеву кухню. Ціни в закладах залежать від його розташування – чим ближче до центру або якоїсь пам'ятки, тим дорожче.

Перебуваючи в Римі чи іншому туристичному місті, не варто мітити на кафе і ресторани, які розраховані виключно на мандрівників. Там і ціни вищі, і порції менші, і сама система спрямована на те, щоб заробити на туристах. Тому, перш ніж відвідувати заклад, потрібно заздалегідь ознайомитися з цінами (меню найчастіше висить на вході) або ж онлайн, почитати відгуки, а найкраще – запитати у місцевих, де можна скуштувати найсмачнішу піцу.

В середньому ціни на піци, спагетті та іншу італійську смакоту стартують від 8-10 євро, стакан соку або чашка еспрессо обійдуться від 3 до 5 євро. До речі, в закладах Риму краще розплачуватися картою. У римлян прийнято вартість обслуговування включати в загальний чек, і часто вона становить 1,10 або 1.20 євро. У туристів найчастіше немає дрібних грошей, через що в разі оплати готівкою, доводиться давати не 1,10, а 2 або навіть 5 євро чайових.

Бюджетний турист може харчуватися в Римі фастфудом: поїсти в італійському McDonalds можна від 5 євро. Як варіант відвідати магазин: шоколадка і пляшка води обійдуться в 4 євро.

picture

Сувеніри з Риму: краще везти пасти, сири та вино

У Римі буквально на кожному кроці знаходяться сувенірні лавки, а по вулицях ходять продавці магнітів і брелоків. Ціни на них стартують від 1 євро. З сувенірними крамницями діє той самий принцип, що і з кафе і ресторанами – чим ближче до центру, тим дорожче. Сувеніри в Римі вигідніше купувати подалі від центру. Але в той же час не варто заходити в місця, де азіати торгують дешевими, але неякісними дрібничками. Перевірено на собі – такі брелоки довше двох місяців не живуть.

З Риму можна привезти близьким і друзям різні смакоти: всілякі набори пасти, сири, римські цукерки pangiallo romano і torrone  romano, італійське вино. Також цінуються римські вироби з металу та шкіри.

picture

Фото: Л. Грубник

Бюджетна подорож до Риму в одній картинці

picture

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" публікував 10 правил, які повинен знати кожен турист, який бажає недорого побувати в Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!