Головна Статті Дозвілля подорожі Бюджетно в Прагу: як заощадити на подорожі в золоте місто
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджетно в Прагу: як заощадити на подорожі в золоте місто

Портал "Коментарі" продовжує спецпроект про бюджетний туризм по Європі. У нашому новому матеріалі ми розповімо вам про те, як заощадити на подорожі до столиці Чеської Республіки Праги, безкоштовно побачити золоті дахи будинків міста та не розчаруватися у місцевій випічці.

25 жовтня 2019, 14:00 comments7992
Поділіться публікацією:
Бюджетно в Прагу: як заощадити на подорожі в золоте місто

Прага – одне з найкрасивіших міст центральної Європи. Туристи з усього світу їдуть до столиці Чеської Республіки заради вузьких середньовічних вулиць, празьких курантів та смачних трдельників. Незважаючи на популярність серед мандрівників, ціни в золотій столиці на оренду житла, відвідування закладів та сувеніри дуже демократичні, чого не скажеш про авіаквитки з України. Як же заощадити на подорожі до Праги?

Авіаквитки: переліт дорогий, але пересадка допоможе заощадити

З України до чеської столиці літають МАУ та Czech Airlines. Квитки туди і назад у цьому напрямку коштують дорого, у середньому від 150 до 250 євро. У випадку з Прагою раннє придбання тікетів не рятує – хоч за півроку, хоч за рік. Ціни в цьому напрямку не падають. У такій ситуації бюджетний турист може спробувати зловити знижку. Авіаперевізники час від часу збивають ціни на перельоти у цьому напрямку. Наприклад, часто можна побачити квитки з Києва у Прагу за 65 євро, зі Львова – за 70 євро, з Харкова – за 100 євро. Але такі пропозиції з'являються дуже рідко, і їх миттєво розкуповують.

picture

Мандрівникові з невеликою кількістю грошей можна спробувати злітати в Прагу з пересадкою у Польщі. Наприклад, часом Ryanair пропонує квитки в золоту столицю з Кракова всього за 27 євро в обидва боки. Якщо поєднати такий переліт з тікетами того ж лоукосту з Києва в польське місто від 20 євро в обидва боки, то можна вкластися в 50 євро.

Житло: ціни не кусаються

У Празі з дешевим житлом взагалі немає проблем. Через сайт Booking.com зняти ліжко в загальному восьмимісному номері хостелу можна від 6 євро за ніч (ціна з усіма податками). За ці гроші в туристу пропонують постільну білизну, шафу під ключ та безкоштовний Інтернет. А ванна хоча і спільна, але не для цілого поверху, а всього лише для кімнати. Окремий двомісний номер в хостелі з невеликою вітальнею та власною ванною кімнатою можна зняти від 17 євро за ніч.

Ціни на кімнати в готелях обійдуться від 25 євро за ніч. Це – двомісний номер економ-класу з шафою і гардеробом, окремою ванною кімнатою, а от ціни на подібні номери з плазмою стартують від 30 євро.

Вартість оренди квартир стартує від 30 євро. За цю ціну мандрівникові надається безкоштовний Інтернет, ванна, міні-кухня.

picture

Важливо, що таке дешеве для Європи житло можна зняти близько від головних визначних пам'яток Праги. Усі об'єкти розміщення пропонують туристам недорогі сніданки від 4 євро. Але при цьому не варто забувати про податки – у чеській столиці туристу доведеться доплатити від 50 центів за кожну ніч.

Транспорт: на переміщення по місту можна не витрачатися

З аеропорту імені Вацлава Гавела в центр Праги можна дістатися на міському транспорті або ж на спеціальному автобусі Airport Express. Так, найдешевший варіант – сісти на міські автобуси номер 119 і 100, які довезуть до metro A і metro B відповідно, а далі за допомогою підземки  у центр. Щоб таким чином дістатися в місто потрібно купити звичайний квиток на 90 хвилин у терміналі за 1 євро 30 центів або у водія автобуса за 1 євро 60 центів. Трохи дорожче, але зручніше можна доїхати до міста на Airport Express. Квиток коштуватиме 2 євро 40 центів, автобус прямує до залізничного вокзалу Праги.

picture

Старе місто Праги знаходиться відразу біля вокзалу, тому, якщо оселитися біля станції, можна вбити відразу двох зайців: пішки ходити в старе місто і мати під боком трансфер до аеропорту. В такому випадку пункт "Витрати на пересування містом" можна взагалі викреслити.

Вхідні квитки: за видатні місця доведеться добре платити

Якщо на оренді житла і транспорті бюджетний турист може заощадити, то на вхідних квитках у головні визначні пам'ятки не вийде. Звичайно ж, можна просто прогулятися по кам'яних вулицях старого міста, посидіти біля величезної клумби на Староміській площі, подивитися виставу празьких курантів, погодувати лебедів біля Карлового мосту і зробити божевільну фотографію біля Танцюючого будинку. Але така поїздка буде неповною. Треба відвідати Празький град, містичний музей Франца Кафки і старе єврейське кладовище.

Так, наприклад, відвідування граду буде коштувати 14 євро, музею безсмертного письменника-екзистенціаліста – 8 євро, єврейського району – аж 20 євро. Але нехай такі ціни не лякають мандрівників, адже, наприклад, купивши квиток на відвідини Празького граду, турист отримує доступ до 10 цікавих об'єктів, серед яких: диво готики Кафедральний собор Святого Віта, знаменита вулиця майстрів-ювелірів або золота вуличка, Старий королівський палац, дві старі башти і картинна галерея. Така ж ситуація і з єврейським районом – це величезна територія, де є не тільки кладовище, а ще п'ять синагог і музей.

picture

Без втрати вражень від міста можна лише заощадити на підйомах на ратуші. Наприклад, відвідування Староміської та Новоміської ратуш коштує 10 євро і 2 євро 40 центів відповідно. Побачити золоті дахи міста можна абсолютно безкоштовно при підйомі на пагорб Петршин – звідти на Прагу відкривається не гірший вид.

Екскурсії: варто придивитися до прогулянки по Влтаві

У Празі величезна кількість пропозицій екскурсій як по кожному з об'єктів, так і по всьому місту. Ціни на перші стартують від 15 євро, на другі – від 40 євро. Але нехай бюджетний турист не поспішає їх брати. Золоту столицю можна повноцінно подивитися самому і абсолютно безкоштовно. Для цього знадобляться лише оффлайн-карта міста та бажання почитати про визначні пам'ятки самостійно. Інформації про Прагу в мережі предостатньо: історія, сьогодення та міські легенди. Нічого не пропустити допоможуть також вхідні квитки, на яких позначені всі місця, які треба відвідати, їх назви та іноді навіть короткий опис.

picture

А щоб виїхати з Праги з чистою совістю і з усвідомленням того, що ти нічого не пропустив, можна взяти годинний круїз по Влтаві за 14 євро. За ці гроші туриста і по річці покатають, і проведуть коротку екскурсію на рідній мові, і чеським пивом безкоштовно пригостять.

Їжа: з ресторанними цінами про фастфуд можна забути

Ціни на їжу в Празі демократичні, якщо порівнювати з іншими європейськими столицями. Це стосується навіть популярних туристичних закладів. І, якщо ресторани та кафе інших європейських міст грішать тим, що надмірно стежать за фігурами відвідувачів, то в Празі навпаки. Перед походом в кафе або ресторан золотого міста потрібно усвідомлювати одне: порції в закладах цього міста величезні. І це не перебільшення. Якщо говорити про м'ясо, то чехи не розмінюються на 100-200 грамів, а несуть відразу півкіло. Тому в заклади золотого міста краще йти або компанією, або відразу звертати увагу на порції.

Ситний обід де-небудь в центрі Праги буде коштувати 15-20 євро, якщо зійти з головних туристичних стежок, то можна поїсти за 6-8 євро. При цьому за такі гроші тобі принесуть величезну тарілку м'яса і гарнір. Наприклад, 300 грам оленини і картопляні кульки з сиром у сметані коштують усього 7 євро, а півкілограмовий свинячий окіст для компанії – 16 євро.

Ціни на знамените чеське пиво стартують від 2 євро за півлітра, на чашку кави – від півтора євро.

picture

Варто спробувати у Празі і вуличну їжу. У першу чергу, мова йде про традиційну солодку випічку – трдельники або трдло. Смачні та ароматні булочки з кремом, морозивом, шоколадом, нутеллою, горіхами та фруктами нікого не залишать байдужими. Вони продаються в Празі на кожному кроціі. Коштують такі смаколики – від 2 до 5 євро. Та, купуючи трдельники, будьте обережні і по можливості просіть свіжоспечену булочку, а також стежте за процесом приготування. Особисто я в Празі в одному місці спробувала неймовірно свіжий і гарячий трдельник з нутеллою, а в іншому місці мені продали суху несвіжу булку, ще й обдурили з начинкою – всередину трдельника накидали печива, щоб заощадити на морозиві і полуниці. Серед вуличної їжі також варто спробувати місцеві ковбаски від 2 євро 50 центів, альтернативу нашим дранникам брамборак – від 2 євро 50 центів за 300 грам.

З такими цінами бюджетний турист може забути в Празі про фастфуд і магазини. Хоча, якщо є бажання, то сніданок та кава у McDonald's буде коштувати 5 євро, а печиво в місцевому магазині можна придбати від 1 євро 50 центів.

Сувеніри: з Чехії везуть алкоголь або шоколад

У Празі величезний вибір сувенірної продукції, яку можна придбати як в крамницях місцевих майстрів, так і в магазинах. Можна обмежитися магнітом, а можна накупити традиційних чеських смаколиків та цікавих речей. Так, з Чеської Республіки везуть місцевий алкоголь, а саме пиво, бехеровку, абсент, випічку і шоколад ручної роботи, сири, чеську кераміку, ляльок-маріонеток і знаменитого героя мультфільму Кртека.

picture

Сувеніри в Празі, як і в іншому туристичному місті, краще купувати подалі від туристичних стежок. Так, магніт, куплений на золотій вулиці, буде коштувати 5 євро, а в лавці недалеко від вокзалу 2 євро. Алкоголь, випічку і сири краще купувати в звичайних магазинах. А ось за шоколадом краще піти в спеціальну лавку. У магазині звичайна шоколадка буде коштувати від 2 євро 50 центів, а в такій крамниці вартість набору цукерок стартує від 5 євро. Але часто майстри пропонують відвідувачам спробувати свою продукцію – там можна і більш оригінальний сувенір додому придбати, і поїсти цукерок з різною начинкою, і вирішити проблему з перекусом.

Запасайтеся чеськими кронами

У Чеській Республіці є своя валюта – чеські крони (1 євро = 25 крон). Тому перед поїздкою потрібно додатково продумати, де міняти гроші і як розплачуватися у чеській столиці за товари і послуги. Так, за житло в Празі можна заплатити за допомогою євро, а от все інше – лише чеські крони.

picture

Прилетівши в Прагу, не варто міняти гроші в аеропорту, там дуже невигідний курс. Варто обміняти 5-10 євро на дорогу, все інше обміняти в місті, бажано подалі від центру. Можна попросити в готелі або хостелі дати здачу кронами, що буде вигідно, адже ви нічого не втрачаєте на обміні. А взагалі паличкою-виручалочкою в Празі стане карта – нею можна розплатитися за всі вхідні квитки, подорожі на катерах, в закладах і сувенірних лавках. Єдине, що не вийде придбати за допомогою карти, – вулична їжа. Але для цього не варто міняти більше 20 євро.

picture

Фото: Л. Грубнік

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" публікував 10 правил, які повинен знати кожен турист, який бажає недорого побувати в Європі. 

Також ми давали поради, як недорого і з користю провести вихідні в Римі, знайшли переваги відвідування Вільнюса і дали кілька порад — як не залишити цілий стан в дорогому Парижі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!