Головна Статті Дозвілля подорожі Бюджетно в Будапешт: як недорого відвідати Східний Париж
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджетно в Будапешт: як недорого відвідати Східний Париж

Портал "Коментарі" продовжує спецпроект про бюджетні подорожі до Європи. У цьому матеріалі ми розповімо вам про поїздку в одне з найкрасивіших міст Європи Будапешт, про те, які страви спробувати у столиці Угорщини і на що у цьому місті у жодному разі не можна скупитися

8 листопада 2019, 12:00 comments10044
Поділіться публікацією:
Бюджетно в Будапешт: як недорого відвідати Східний Париж

Будапешт – одне з найкрасивіших міст Європи. За його неймовірну архітектуру його називають Східним Парижем, а термальні джерела зробили з нього відомий SPA-курорт. Журналісти порталу "Коментарі" побували в столиці Угорщини, щоб на власному досвіді розповісти нашим читачам – як отримати максимум вражень від перебування у цьому чудовому місті з мінімальними втратами для гаманця.

Авіаквитки: ніякої спонтанності, відстежуємо знижки

Перельоти з України в Угорщину – відносно недороге задоволення. З Києва в Будапешт літають літаки МАУ та Wizz Air, а наявність лоукосту значно спрощує життя бюджетного туристу. Та й українські авіалінії не сильно дорого продають тікети в це місто. Так, у середньому авіаквитки з Києва в Будапешт будуть коштувати 80 євро в обидва боки, але врахуйте: на таку ціну можна потрапити, якщо заздалегідь не вивчити напрямок і спонтанно придбати квитки. Якщо ж протягом певного часу переглядати тематичні сайти і телеграм-канали, то можна помітити, що МАУ і Wizz Air регулярно проводять акції і продають тікети в цьому напрямку зі знижкою. На таких ресурсах часто можна знайти квитки з Києва в Будапешт від 40 євро туди й назад.

picture

Також можна спробувати пошукати варіанти перельоту з пересадкою. У такому разі економію принесе зупинка в польських містах. Наприклад, всього за 18 євро можна злітати в Будапешт з Познані і назад. Якщо скомбінувати такі квитки з бюджетним перельотом з Києва в Познань від 17 євро в обидва боки, то можна вкластися в 35 євро.

Житло: дешевих варіантів предостатньо

У Будапешті бюджетного туриста чекають приємні ціни на оренду житла. Наприклад, ліжко в восьмимісному номері для чоловіків або для жінок в хостелі коштує від 6 євро за ніч. За таку ціну мандрівникові пропонують загальну ванну кімнату та Інтернет. Такі варіанти в Будапешті зустрічаються майже на кожному кроці. Окрема кімната в хостелі з постільною білизною і банним приладдям, але спільною ванною кімнатою буде коштувати від 18 євро за ніч, з власною ванною кімнатою – від 20 євро за ніч.

Ціни на окремі кімнати зі своєю ванною, косметикою, телефоном, сейфом, шафою, гардеробом в готелях стартують від 24 євро за ніч. До речі, деякі готелі за таку вартість пропонують туристам номери з краєвидом на місто, а також послугу "дзвінок-будильник".

picture

Оренда окремих квартир в Будапешті обійдеться від 27 євро за ніч. За ці гроші туристу пропонують окрему кімнату з ванною, кондиціонером, телевізором з плоским екраном, праскою, холодильником, міні-кухнею з мікрохвильовою піччю.

До речі, більшість недорогих об'єктів розміщення у Будапешті знаходяться в історичній частині міста або в радіусі двох кілометрів від неї, що дуже зручно. Але варто пам'ятати, що в кожному з них потрібно буде доплатити від 50 центів податку за кожну ніч перебування.

Транспорт: прогулянка по проспекту Андраші замінить автобус

З аеропорту в центр Будапешта можна дістатися на спеціальному автобусі або на громадському транспорті. Автобус 100Е їде в центр міста, до станції метро Deak Ferenc ter. Вартість проїзду становить 3 євро. Більш дешевий варіант – міський автобус і метро. З аеропорту регулярно їздить автобус 200Е, який довезе до метро Kobanya-Kispest, а за допомогою підземки можна дістатися у будь-яку точку міста. Одноразова поїздка на громадському транспорті коштує 1 євро 20 центів.

picture

Враховуючи, що навіть в самому центрі Будапешта є дешеве житло, можна оселитися там і не витрачатися взагалі на громадський транспорт під час прогулянок по самому місту, адже все найцікавіше буде в пішої доступності. Відносно далеченько від річки Дунай і основних визначних пам'яток знаходяться замок Вайдахуняд і площа Героїв. Пішки до них йти близько 40 хвилин. Але не варто поспішати стрибати на перший же автобус – замість цього можна прогулятися по красивому проспекту Андраші та поєднати дорогу до цих пам'яток з приємною прогулянкою по місту.

Вхідні квитки: рай для туриста

У Будапешті більшість пам'яток можна побачити абсолютно безкоштовно. Так, в категорію безкоштовних розваг входить прогулянка біля Королівського палацу і фонтану короля Матьяша, відвідування подвір'я замку Вайдахуняд, площі Героїв, всіх мостів – Ланцюгового, Ліберті, Ержебет, Маргіт – підйом на гору Геллерт, звідки відкривається чудовий краєвид на місто.

За деякі пам'ятки потрібно буде заплатити символічну плату, як за вхід до базиліки Святого Іштвана: туриста попросять внести пожертвування в розмірі 1 євро.

Але навіть платні пам'ятки відносно дешеві, якщо порівнювати з іншими європейськими столицями. Так, квиток в церква Матьяша коштує 4 євро, на Рибацький бастіон – 2 євро. Найдорожчий квиток потрібно буде придбати при вході в Угорський парламент – 12 євро.

Як бачимо, порівняно з іншими європейськими містами Будапешт – просто рай для бюджетного туриста в плані вхідних квитків.

picture

Перебуваючи в Будапешті, варто відвідати одну з його знаменитих купалень – Геллерт або Сечені. Коштує така розвага від 20 євро з людини. В цю вартість входить доступ до термальних джерел протягом всього дня, душ, туалет і шафа під ключ. І хоча бюджетного туристу така розвага може здатися задорогим, але економити на цьому не варто. Відвідування купалень знаходиться в категорії "must do" у столиці Угорщини.

Екскурсії: прогулянка по Дунаю на допомогу

У Будапешті величезна кількість варіантів екскурсій: ціни на групові стартують від 15 євро з людини, на індивідуальні – від 60 євро. Цей пункт витрат можна викреслити, якщо самостійно подивитися місто з картою. Пізнавальною така прогулянка буде, якщо заздалегідь самостійно почитати про головні визначні пам'ятки міста. Але щоб точно бути впевненим, що нічого не пропустив, можна купити квиток на вечірній годинний круїз по Дунаю від 10 євро з людини. У вартість входить аудіогід на рідній мові, а також кава або чай.

picture

До речі, такий круїз – це ще і прекрасна можливість побачити Угорський парламент з нічним підсвічуванням з води. Це незабутнє видовище, на якому вже точно не варто економити.

Їжа: гігантські порції і багато м'яса

Угорська кухня не стане відкриттям для українця. Деякі страви національної кухні дуже схожі на українські. У першу чергу, мова йде про угорський червоний суп бограч і знайомиу майже кожному українцю з дитинства м'ясну страву гуляш. Відмінною рисою угорської кухні є те, що у всіх стравах переважно використовується м'ясо угорської домашньої свині мангалиці (більш жирне, ніж м'ясо українських свиней) і багато паприки. Знайома Угорщина стравами з птиці: наприклад, папрікаш з курячого філе і ніжок, а також лібамай з гусячої печінки. Знайоме українцям і овочева страва лечо. Серед десертів в Угорщині популярні альтернатива чеським трдельникам кюртешкалачі і варіант знаменитого торту "Наполеон" – тістечко кремеш.

Спробувати всі ці страви можна в кожному закладі угорської кухні Будапешта. Ціни на їжу в столиці Угорщини порадують бюджетного туриста: ситний сніданок буде коштувати від 3 до 5 євро, обід і вечеря – від 6 до 8 євро. Так, гуляш буде коштувати близько 4 євро, паприкаш – близько 5 євро, тарілка бограчу – близько 4 євро. Ціни на угорське пиво в закладах Будапешта стартують від 1 євро 5 центів, на чашку кави – від 2 євро, чай – 1 євро 50 центів. Відносно дорогою виявилася вулична їжа: наприклад, у Празі трдельник можна було спробувати від 2 до 5 євро, у Будапешті – таке ж тістечко кюртешкалач з різною начинкою коштує від 8 євро.

picture

Відвідуючи кафе і ресторани, варто пам'ятати: чим далі вони знаходяться від туристичних стежок і чим менше вони розкручені, тим дешевше в них можна поїсти. Ціни можуть відзначитися майже в два рази. Також варто пам'ятати, що, як і в Празі, в закладах Будапешта подають дуже великі порції. А за рахунок величезної кількості м'яса, частіше жирної свинини, вони ще й дуже ситні. Однієї страви буде достатньо, щоб не просто насититися, але й переїсти.

Сувеніри: марципановий пластилін і паприка подалі від центру

Після прогулянок по Будапешту та відвідування закладів можна відправитися на пошук сувенірів. До речі, ціни на такі товари в угорській столиці теж радують. Познайомитися з асортиментом можна на знаменитому Центральному ринку міста. До речі, це буде непоганим варіантом екскурсії, адже саме там можна побачити мешканців міста у повсякденній рутині – вибирають найсвіжіший шматочок свинини або купують солодощі з мигдального борошна для малечі. На ринку туристам, в основному, пропонують смачні сувеніри, якими можна побалувати своїх близьких і друзів. Приміром, можна придбати набір паприки від 3 євро, угорський трав'яний лікер "Унікум" від 9 євро, ковбасу з паприкою фірми "Пік" від 10 євро за кілограм, а також марципан – від 2 євро за штуку. До речі, в Будапешті солодощі з мигдальною борошна марципан продають в різних кольорах. Є навіть набори марципанового пластиліну від 5 євро за штуку, які порадують дітей – і смаколик, і розвага в одному подарунку.

picture

На пам'ять можна купити магніти з символікою міста та країни від 2 євро, а також вироби з кераміки від 3 євро. Придбати сувеніри можна на ринку, але за більш високими цінами. Ще один варіант – відійти трохи від центру і пошукати продукти харчування у звичайних магазинах, а дрібнички на згадку у невеликих крамницях.

Валюта

picture

В Угорщині своя валюта – форінти (1 євро – 330 угорських форінтів). Курс чималий, тому не варто відразу лякатися, побачивши, в основному, чотиризначні числа на цінниках. Плюс в тому, що майже скрізь у Будапешті можна розрахуватися карткою – від громадського транспорту до закладів. Або ж розплатитися євро, навіть продавці вуличної їжі готові приймати такі гроші. Завдяки цьому можна взагалі не морочитися над обміном грошей. Але якщо виникне бажання це зробити, то краще не міняти гроші одразу ж в аеропорту або в самому центрі міста. Варто зійти з туристичних стежок і там обміняти євро на форінти або ж можна попросити дати решту форінтами при оплаті житла.

Фото: Л. Грубнік, С. Шкурай

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" публікував 10 правил, які має знати кожен турист, який бажає недорого побувати в Європі.

Також ми давали поради, як недорого і з користю провести вихідні в Римі, знайшли переваги відвідування Вільнюса, дали кілька порад, як не залишити цілий стан в дорогому Парижі, а також виділяли численні плюси подорожі в Прагу.

Крім того, ми радили, як заощадити на поїздці до столиці Латвії Риги і де недорого скуштувати дари Балтійського моря – червону рибу та ікру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!