Головна Статті Бізнес новини компаній Максим Міняйло: подарунок для Лещенка від Пресмана і Кернеса
commentss НОВИНИ Всі новини

Максим Міняйло: подарунок для Лещенка від Пресмана і Кернеса

Директор філії "Пасажирська компанія" АТ "Укрзалізниця" Максим Міняйло може замінити Євгена Кравцова на посаді керівника залізничного монополіста. Проте журналісти знайшли в біографії претендента чимало моментів, які можуть свідчити про причетність Міняйла до ряду незаконних схем на залізниці

5 лютого 2020, 14:40 comments9448
Поділіться публікацією:
Максим Міняйло: подарунок для Лещенка від Пресмана і Кернеса

Днями популярне видання "Вести" опублікувало журналістське розслідування, одним з головних героїв якого став Максим Міняйло – директор філії "Пасажирська компанія" АТ "Укрзалізниця". Як стверджують журналісти, перед відходом з поста глави залізничного монополіста, Євген Кравцов продовжив Міняйлу контракт і тепер той нібито має намір зайняти звільнене крісло головної людини "Укрзалізниці". У матеріалі наголошується, що саме цей чиновник може бути причетний до багатьох найбільш значущих незаконних схем на залізниці.

Максим Борисович Міняйло народився 5 квітня 1981 року в Ульянівці Кіровоградської області. У Кропивницькому (Кіровограді) проживає його батько Борис Гнатович Міняйло, 1954 р. До 30.06.2017 член правління ВАТ "Кіровоградгаз". Працював на команду Ігоря Вороніна та Дмитра Фірташа.

Майбутній чиновник "Укрзализниці" не захотів залишатися в рідному Кіровограді, і в молоді роки переїхав на роботу в Одесу, у господарську службу Одеської залізниці.

Тут він одружився на Ірині, випускниці Одеського державного аграрного університету. Сім'янином Максим Борисович виявився зразковим: у подружжя народилося троє дітей. Старший син Данило з 1 вересня 2019 року студент Київського політехнічного інституту імені Сікорського (за спеціальністю "інформатика і обчислювальна техніка").

На початку 2000-х співробітник Одеської залізниці Максим Міняйло почав швидко просуватися по службі. У чиновника зав'язалися близькі стосунки з Олександром Пресманом (кумом відомого Антімоса Кухілаві) і Вахтангом Убірією (в деяких колах більш відомий як "Ваха"), а також з заступником мера Одеси Едуардом Гурвіцем, засновником "Експрес-банку", який в ті роки брав активну участь у комерційній діяльності "Укрзалізниці".

У 2005-му Пресман був призначений помічником Міністра транспорту та зв'язку України Євгена Червоненка, а Міняйло піднявся на новий щабель своєї кар'єри. На момент, коли його начальник у листопаді 2012 року обрався народним депутатом України VII скликання по округу №139 від "Партії регіонів", Максим Міняйло вже обіймав відповідальну посаду в фінансовому управлінні Одеської залізниці.

На цьому етапі починається політична кар'єра одеського залізничника: Пресман бере його на роботу у Верховну Раду помічником депутата на платній основі.

Крім своїх людей на залізниці, у одеського депутата був унікальний козир Діна Пімахова, яка працювала першим заступником голови Державної міграційної служби, а у 2014 році була директором Департаменту паспортної роботи та громадянства ДМСУ. Її чоловік Руслан Пімахов, як і Міняйло, значився помічником Пресмана на платній основі.

Скандал з викриттям і затриманням Пимаховой став одним з найбільш резонансних справ НАБУ. За даними слідства, в червні 2017 року підозрювана запропонувала організувати оформлення виду на проживання в Україні громадянина В'єтнаму на один рік з можливістю продовження строку до трьох років. За надання такої послуги вона вимагала і, як наслідок, отримала хабар у розмірі 1800 дол.

Крім того, як встановило слідство, в серпні 2017 року перший заступник голови ДМСУ запропонувала організувати придбання громадянином Ірану громадянства України за нібито територіальним походженням, яке повинно підтверджуватися завідомо неправдивими офіційними документами. Це дало б можливість іноземному громадянину отримати паспорт громадянина України та паспорт для виїзду за кордон. У цьому разі посадова особа за забезпечення процесу оформлення та видачі документів просила неправомірну вигоду в розмірі 30 тис. дол.

Саме Пімахова напоумила Міняйло обзавестися запасним молдавським паспортом, коли проти нього порушили кримінальну справу про зловживання службовим становищем: за будівництво на гроші "Укрзалізниці", силами робочих Департаменту будівель і споруд Одеської залізниці, який він очолював у 2015-2016 рр, бази відпочинку у Кароліно-Бугазі, на ділянці, отриманому його батьком. В результаті, з'їздивши за останнім дорученням Пресмана до Лондона і Барселони, Міняйло більше офіційно не залишав країну.

До речі, вони з Пімаховою пішли на підвищення по службі майже одночасно — в 2017 році. Новий етап в його кар'єрі стався через кілька місяців після того, як крісло члена правління "Укрзалізниці" у червні 2016 року зайняв нині звільнений фінансовий директор компанії Олександр Бужор, який має близький зв'язок з Михайлом Добкіним та Геннадієм Кернесом. Він прославився тим, що НАПК направило на нього в суд в загальній складності 36 протоколів про приховування майна.

Примітно, що Міняйло не вносить у декларацію нічого, крім зарплати, машини і квартири в Одеській області площею 57 м. кв. Він не враховує набуті навесні 2019 року недалеко від нинішнього місця роботи на Тверській, 5 в Києві квартиру в новобудові, фірми дружини в Одесі та околицях Кропивницького та інше рухоме і нерухоме майно.

В свій час "Цензор" склав схему корупційних ризиків у системі "Укрзалізниці" і відніс Міняйла до "квоти" Бужора. Це схоже на правду, враховуючи, що Бужор, як і батько Міняйла, довгий час працював у газовій галузі, а в останні чотири роки перед переходом на залізницю був заступником директора по економіці і фінансам "Харківтрансгазу".

Втім, домовитися з Бужором міг і Пресман, який складається з Геннадієм Кернесом у довірчих відносинах. Саме він умовив мера Харкова увійти на парламентських виборах у проект "Довіряй справах" мера Одеси Геннадія Труханова і навіть очолити цю партію, яка потім розчинилася в "ОппоБлоці". Вплив Пресмана не варто недооцінювати. Не дарма ж кажуть, що його роль у справі Пімахової є ключовою: вона хоч і носить електронний браслет на нозі, але перебуває на волі і все ще контролює павутину мігрантів.

Виявлення службами контролю контрабанди в міжнародних пасажирських потягах фіксується регулярно. Основні підприємства, через які проводяться незаконні переміщення товарів за кордон - вагонне депо Одеса та вагонна дільниця Київ-Пасажирський. Поїзди цих підприємств Міняйло контролює максимально. Тільки за останній місяць було 6 випадків виявлення контрабанди в поїздах київського формування, в останньому з яких знайшли 22 українських закордонного паспорти, 300 одиниць біжутерії та 500 монет.

Про те, що періодично таємно перевозиться в пасажирських вагонах поїздів, могли б розповісти провідники цих складів. Також варто поставити питання про приблизний оборот даного бізнесу за рік. Але для цього антикоррупціонерам слід серйозно зайнятися розслідуванням справи і задати відповідні питання компетентним людям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Гость

7 червня 2021, 14:04

Гость, А вот страничка Марины Валериевны в ФБ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009853659731. Мама Марины Валериевны - Вера Сабадаха https://www.facebook.com/vera.sabadakha - детский врач, но вот у меня вопрос: могу ли я доверять жизнь и здоровье своего ребенка человеку который вот так воспитал своих детей?

Гость

7 червня 2021, 14:00

Этот утырок Максимка Миняйло вместе со своей любовницей Мариной Валериевной Сабадахой еще и людей подставляют, уголовные дела подтасовывают, а руководству УЗ похоже плевать на их действия, никто не проводит проверки их деятельности. Так Марина Сабадаха пришла в Пассажирскую компанию, молодой юрист, без опыта работы, и сразу получила должность заместителя начальника юридического отдела, а перед этим из юр. отдела без причины уволили человека - Андрощук Я.П.. Почему не сразу должность начальника? Ну наверное это выглядело бы как минимум слишком подозрительно. А после того как их всех попросили на выход из пассажирской компании, Миняйло устроил марину Сабадаху, и еще несколько своих сексотов на Киевский едектровагоноремонтный завод, где они за 4 месяца своей работы успели наворотить делов, заработать по парочке выговоров и подставив начальницу договорного отдела (подтасовали ей уголовное дело) свалили из КЕВРЗа.

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!