Головна Статті Бізнес новини компаній Війна з контрабандою на митниці: Ігор Бурма потрапив у поле зору СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна з контрабандою на митниці: Ігор Бурма потрапив у поле зору СБУ

Президент України оголосив війну всіляким контрабандам і схемам на митниці, а отже, бізнесмен Ігор Бурма може опинитися під прицілом Служби безпеки України

12 березня 2020, 18:20 comments25846
Поділіться публікацією:
Війна з контрабандою на митниці: Ігор Бурма потрапив у поле зору СБУ

Однією з причин, чому Олексій Гончарук був відправлений у відставку з посади прем'єр-міністра, була незадовільна робота нової Митної служби. На позачерговому засіданні Верховної Ради, присвяченому кадровим питанням, президент Володимир Зеленський прямо сказав: "нам розповідають про рішучий і безкомпромісний бій з контрабандою, але зараз все виглядає так, що в цьому бою контрабанда відправляє митницю в нокаут". Очевидно, що новий уряд і спецслужби повинні змінити цю ситуацію і глава держави взяв процес під особистий контроль.

Перші сигнали, що влада активізувала боротьбу з контрабандою, вже надходять. Так, днями Служба безпеки України повідомила про затримання митників-хабарників на Волині. За даними СБУ, посадові особи митного посту "Ковель" Волинської митниці організували масштабну корупційну схему при митному оформленні товарів у режимі "імпорт". В офіційному повідомленні йдеться, що СБУ перевіряє на причетність до операції інших працівників митниці та співробітників правоохоронних органів".

Тим часом джерела в правоохоронних органах повідомляють, що затримання кількох митників на Волині – це всього лише частина масштабної операції по боротьбі з контрабандою і схемами по заниженню вартості товарів на митниці. Одним з ключових фігурантів відразу декількох розслідувань, які сьогодні ведуться по митниці, є бізнесмен Ігор Бурма.

Згідно з даними бази Youcontrol, він є керівником трьох підприємств – "Укрброксервіс", "Укрброксервіс-Україна" та торгового дому "Трейд Груп". Назви цих фірм мало що скажуть читачеві, але компанія, для якої Ігор Бурма поставляє товари, відома всім в Україні – це мережа будівельних супермаркетів "Епіцентр".

Про схеми, за якими Бурма співпрацює з "Епіцентром", писало, наприклад, видання "Вести". Центральна ланка схеми — ТОВ "Прем'єр Декор". Номінальним директором підприємства є батько Ігоря Бурми – 80-річний Леонід Бурма, який багато років не встає з ліжка. Фірму зареєстровано в Чернівцях, працюють пункти розмитнення в Чернігівській і Рівненській областях, також є офіс в Києві. Журналісти сумніваються, що Леонід Бурма, враховуючи вік і обмеженість у рухах, може керувати таким великим підприємством.

Судячи за відгуками колишніх співробітників ТОВ "Прем'єр Декор", київський офіс існує лише номінально — фізично офіс знаходиться в ангарі однієї з промзон столиці за станцією метро "Лісова", в офісі – всього лише стіл і стілець, і один співробітник, який за мінімальну зарплату виконує роботу бухгалтера, та логіста.

Пояснити такий стан речей можна тим, що "Прем'єр Декор" — лише прокладка, через яку компанії Ігоря Бурми "Трейд Груп", "Укрброксервіс", "Укрброксервіс-Україна" поставляють продукцію для "Епіцентру". Виходячи з цього, виникає питання: навіщо власникам "Епіцентру" співпраця з різного роду сумнівними посередниками, коли вони можуть укладати договори безпосередньо з виробниками? Часто великі гравці саме так і роблять, оскільки це здешевлює вартість товарів.

Можливо, справа в тому, що сімейство Бурми давно дружить із сім'єю Галини і Олександра Герегами, співвласників "Епіцентру". Але навряд чи, тільки заради дружби Гереги погодилися б втрачати додаткові доходи. Відповідно до одного з журналістських розслідувань, компанія ТОВ "Прем'єр Декор" допомагає "Епіцентру" "оптимізувати" податкові витрати, а також бере участь в "легалізації" товарів з Росії.

Приміром, "Епіцентр" продає плінтуси фірми Dardan. На сайті вказана виробником Німеччина. Однак згідно з семи митними деклараціями за листопад 2019 року, постачальником ТМ Dardan для ТОВ "Прем'єр Декор" виступає ТОВ "ТПГ "Солід" з Свердловської області Росії. І це далеко не одиничний випадок. Більш того, не варто забувати, що російські постачальники — відомий спосіб легалізувати товар з ОРДЛО і окупованого Росією Криму. Такі підозри підтверджує і той факт, що один із системних постачальників для ТОВ "Прем'єр Декор" — індивідуальний підприємець Ірина Марківна Євтушенко з Краснодарського краю Росії. Регіон межує з Кримом і пов'язаний з ним Керченською мостом.

Крім того, за даними ЗМІ, Ігор Бурма, використовуючи зв'язки на митниці, нібито провозить в Україну товари за заниженою вартістю, які після реалізуються через "Епіцентр". Більш того компаніям і бізнесменам, які хочуть постачати продукцію для "Епіцентру", Бурма, ймовірно, нав'язує брокерські послуги своєї компанії "Укрброксервис". За допомогою цієї компанії як раз і відбувається заниження вартості. Про одну з таких "схем" розповів журналістам бізнесмен, який намагався налагодити співпрацю з "Епіцентром", а в підсумку виявився фігурантом кримінальної виробництво нібито через Бурми.

Втім, за даними джерел в СБУ і поліції, діяльність Ігоря Бурми вже стала предметом пильного вивчення правоохоронців. Досі Бурму виручали впливові зв'язки, але в умовах наближення економічної кризи президент поставив чітке завдання – закрити всі можливості для контрабанди і інших схем на митниці – сьогодні державі, щоб вижити потрібна кожна копійка. Виходить, найближчим часом зачистка митниці та "схемників" продовжиться і незабаром можуть початися перші показові кримінальні справи, в тому числі і по Ігорю Бурмі.

Вже сьогодні багато хто з клієнтів починають відмовляти від співпраці з ним і не виключено, що так само вчинять Гереги, які дорожать репутацією "Епіцентру".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!