Головна Статті Бізнес економіка Зростання економіки на 40% за 5 років: наскільки це реально
commentss НОВИНИ Всі новини

Зростання економіки на 40% за 5 років: наскільки це реально

При нинішніх темпах розвитку економіки нові цілі виглядають майже фантастично, особливо враховуючи, що за економічне зростання Україні доведеться заплатити чималу ціну.

11 вересня 2019, 14:03 comments6321
Поділіться публікацією:
Зростання економіки на 40% за 5 років: наскільки це реально

Зростання економіки на 40% за 5 років: цілі озвучені

Плюс 40% до ВВП: саме таку мету позначив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, за що був буквально похований під шквалом насмішок. Не додав йому очок і той факт, що новий прем'єр фактично повторив гасла свого попередника Володимира Гройсмана, який теж не бачив ніяких перешкод до того, щоб зростати на 7% на рік.

Між тим, при нинішніх мізерних 2-3% нарік такі темпи виглядають досить фантастично, тим більше, що докладного плану досягнення цілей поки озвучено не було.

За словами Олексія Гончарука, домогтися прориву в економіці нова команда збирається за допомогою двох основних факторів – зростання продуктивності праці та збільшення прямих іноземних інвестицій. Нарощувати продуктивність планують за рахунок підвищення рівня освіти та технологій, тому держава буде підтримувати ці напрямки. Крім того, Кабмін планує зменшити роль держави в економіці, щоб створити конкурентне середовище.

Що стосується очікувань інвестицій, то, зазначив Гончарук, їх не варто очікувати країні, в якій право власності нічого не варто. Тому для початку країні доведеться подолати цілий ряд негативних явищ, зокрема, рейдерство.

Новий прем'єр запевняє, що горезвісні "40 відсотків" він взяв не зі стелі: існують певні розрахунки й Гончарук пообіцяв представити їх у "Програмі діяльності уряду" через місяць.

"Щоб бути максимально коректними і точними в цифрах і оцінках ми повинні подивитися, що реально фізично зараз відбувається в міністерствах, – зазначив прем'єр. – Дати реальну оцінку, подивитися на реальні цифри, оцінити їх достовірність, і вже після цього будувати прогнози".

Глава уряду уточнив, що в перший рік розраховує на зростання економіки не менше 5%, пізніше – на 5-7%. В сукупності такі темпи і приведуть до озвученого результату.

Зростання економіки на 40% за 5 років: "це нереально"

Треба сказати, що динаміка ВВП – це улюблена тема усіх українських прем'єрів та інших політичних демагогів. І більшість економістів до подібних заяв вже виробили імунітет, ставлячись до них хоч і з неабиякою часткою скепсису, але все ж досить спокійно. Багато з опитаних експертів упевнені: цифрами кидатися – не мішки ворочати. На початку своєї каденції прем'єр може говорити все, що завгодно, а потім, йдучи, на прощання сказати сакраментальне: "я хотів, але мені не дали...".

На думку економіста Віктора Ськаршевського, без значного збільшення інвестицій, довгострокового зростання досягти не вийде. Для того, щоб економіка зростала на 7% на рік інвестиції повинні складати близько 25-30% ВВП, а за фактом вони становлять близько 15-17% ВВП, тобто майже вдвічі нижче.

Крім того, каже економіст, в найближчі рік-півтора світ накриє фінансова криза, і навіть при найсприятливішому розвитку подій нас чекає як мінімум серйозна корекція цін на сировину. Для слабкої сировинний української економіки це означає криза схожв на події 2009-го і 2014-2015 років, а зовсім не зростання на 7% на рік.

У тому, що анонсоване зростання ВВП у 7% неможливе, впевнений і економіст Сергій Гальчанский. За його словами, за останні п'ять років були знищені всі можливі точки зростання, а розповіді про "аграрну наддержаву" виявилися черговим міфом. Україна ніколи не стане навіть Польщею – втрачений трудовий ресурс, кращий і грамотний.

Зростання економіки на 40% за 5 років: "мета досяжна"

У той же час ряд економістів вважають, що озвучена новим прем'єром мета цілком досяжна.

"Мені сподобалася досить амбітна і добре вивірена мета у 40% зростання ВВП України за 5 років, – написав на своїй сторінці в соцмережі економіст Тарас Козак. – У річному вимірі це плюс 7% щорічно! При цьому створення не менш як 1 мільйон робочих місць і повернення наших заробітчан на Батьківщину. Оскільки основні виборчі перегони вже відбулися, я не думаю, що це просто обіцянки. Сподіваюся, що це – реальні завдання президента без жартів і порожнього піару".

У тому, що досягти зростання на 5-7% цілком реально, впевнений і економіст Андрій Мартинюк, пояснюючи: база порівняння дуже низька, відповідно, потенціал української економіки – високий. За його словами, щоб показати озвучені прем'єром темпи, потрібно провести приватизацію і відкрити ринок землі. І підприємствам, і землі потрібні більш ефективні власники, ніж зараз.

Хоча, визнає експерт, одними реформами таких темпів зростання все ж досягти, швидше за все, не вдасться. Країні необхідно забезпечити захист власності, верховенство права, прозорість судів. І, яку б не набили оскому ці слова, подолати корупцію.

Аналітик Олексій Кущ зізнається, що теж є прихильником динамічного зростання, і його скепсис пов'язаний не стільки з цифрами, скільки з тими, хто їх озвучує.

Зростання економіки на 40% за 5 років: що з VRI

Але навіть якщо повірити оптимістам на слово і прийняти, що зростання на 40% за 5 років дійсно можливе, не варто забувати про "реструктуризацію Яресько" (Наталія Яресько – екс-міністр фінансів України), яка ставить хрест на глобальних планах нової команди. Втім, як показує розвиток подій, з "хрестами" успішно справляється і новий прем'єр.

Олексій Кущ нагадує: зростання на 40% за п'ять років означає виплати за VRI (бонуси за зростання кредиторам згідно реструктуризації Яресько) на рівні 10-15 млрд дол. в залежності від обмінного курсу, і це на додаток до планових виплат за зовнішнім боргом, пік яких також припадає на цей період. Як відомо, згідно з домовленостями Яресько, від приросту понад 4% (а 40% за 5 років – це близько 7% на рік) доведеться віддавати кредиторам 40%.

"Швидко рости і нарощувати при цьому виплати кредиторам за рахунок зростання – такого ще у світовій практиці не було", – резюмував Кущ.
За словами експерта, ті, хто сміються над Гончаруком, насправді просто не вміють заробляти на державі. Між тим, нова команда вже показала, як не треба працювати.

"До недавнього часу VRI котирувалися на ринку на рівні 65% від номіналу, та для викупу портфеля в 3,2 млрд дол. необхідно було витратити близько 2 млрд, – пояснює експерт. – Але варто було одному представнику Зеленського заявити про необхідність викупити VRI, як вони тут же підскочили в ціні до 80% від номіналу. Після заяви Гончарука про зростання економіки на 40%, всі почали цікавитися: а як же VRI? Адже Україна має буде виплатити кредиторам у вигляді бонусів за зростання 12 млрд?! Ви праві, відповіли "зелені", треба не скупитися і викуповувати ці VRI".

Олексій Кущ впевнений: якщо параметри зростання на 40% з'являться в новій бюджетній декларації Мінфіну на найближчі три роки, котирування VRI гарантовано зростуть в ціні і перевищать номінал. І тоді для їх викупу доведеться викласти вже 3,5-4 млрд дол.

"Ось так, легким рухом руки, фінансові інструменти, які нещодавно коштували 2 млрд дол., будуть викуплені Україною вдвічі дорожче. Економіка, зрозуміло, нікуди не виросте. Але зате буде хороший заробіток для групи інвестиційних банкірів", – зазначає Кущ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!