Головна Статті Бізнес економіка Тристоронні переговори по газу: перспективи та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Тристоронні переговори по газу: перспективи та прогнози

Експерти кажуть, що, найімовірніше, під час тристоронніх газових переговорів 28 жовтня досягти компромісу не вдасться, але у сторін ще є час до Нового року

9 жовтня 2019, 12:00 comments4589
Поділіться публікацією:
Тристоронні переговори по газу: перспективи та прогнози

Тристоронні переговори по газу: дата призначена

Тристоронні газові переговори між Єврокомісією, Україною та Росією заплановані на 28 жовтня. Про це заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович у своєму Twitter: "Радий провести наступний раунд тристоронніх переговорів з Росією і Україною 28 жовтня, спираючись на прогрес, досягнутий на початку цього місяця".

Як відомо, під час останнього раунду тристоронніх газових переговорів у вересні Україна, Росія і ЄС дійшли згоди, що майбутній контракт буде базуватися на законах і правилах Євросоюзу. При цьому немає ніяких попередніх домовленостей ні за тривалістю контракту, ні за обсягами і тарифами. Нагадаємо, що нинішній газовий контракт на транзит російського газу через Україну був укладений на 10 років у 2009 році, і термін його дії закінчується 31 грудня 2019 року. Сторони-підписанти пропонують свої умови для подальшого продовження договору: у той час як Україна і ЄС наполягають на довгостроковому контракті, Росія хоче отримати короткостроковий договір, до запуску "Північного потоку — 2". Зокрема, Україна і Єврокомісія пропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. А РФ наполягає на продовженні терміну дії існуючої угоди на рік з прокачуванням 10-15 млрд кубів.

Тристоронні переговори по газу: з відомою часткою песимізму

Енергетичний експерт Дмитро Марунич зізнається: у нього щодо майбутніх переговорів очікування найпесимістичніші. "Приводів для компромісу мало, – зазначив експерт у розмові з виданням "Коментарі". – Від різних сторін лунають суперечливі заяви, і поки незрозуміло, як вони будуть виконані. Наприклад, Росія наполягає на укладанні "мирової угоди" з "Нафтогазом" щодо рішень Стокгольмського арбітражу, згідно з яким російський "Газпром" винен українській компанії вже понад 2,8 мільярда доларів".

Нагадаємо, що згідно з умовами "мирової угоди", яку запропонувала російська сторона, Україна і Росія повинні відмовитися від взаємних фінансових претензій.

"Зрозуміло, що досягти з цього питання компромісу до 28 жовтня нереально, але у сторін ще залишиться час для торгів до кінця року", – зазначив Марунич.

Якщо все ж домовленості не будуть досягнуті, то виникнуть певні ризики для всіх сторін, продовжує експерт. Росії, найімовірніше, не вдасться витримати контрактні параметри, і це загрожує величезними репутаційними ризиками. Не менше може постраждати і реноме Києва – Європі навряд чи сподобається мерзнути майбутньою зимою. Але при цьому навіть без підписання договору до кінця зими Україна протягне. А найбільше від відсутності газу постраждають Придністров'я і балканські країни, насамперед, Болгарія.

"Завдання РФ – підписати транзитний договір у пакеті із зобов'язаннями України купувати російський газ, плюс відмова від претензій до "Газпрому" в рамках Стокгольмського арбітражу. Завдання важке, особливо в другій частині, – вважає аналітик Олексій Кущ. – Саме тому РФ влаштує і "разовий зимовий пакет", в надії, що "клієнт дозріє" через рік".

При цьому експерт вважає, що ЄС може підтримати РФ і також виступити за підписання "разового пакету".

"Росії потрібно протриматися до кінця наступного року, коли буде запущений "Північний потік — 2", – говорить Кущ. – Після цього обсяги прокачування через нашу трубу, навіть якщо ми будемо готові на транзитний компроміс, вже не перевищать 40-50 млрд кубометрів. Завдання Євросоюзу приблизно таке ж – забезпечити спокійну зиму і низькі ціни, тобто вмовити Україну на той же "разовий пакет". Наш нинішній міністр енергетики вже знайшов фінансовий компроміс з "Нафтогазом" щодо моделі анбандлингу і має карт-бланш на прийняття зазначених вище вимог. В іншому випадку, Росія цілком може і перекрити трубу".

Загалом, спостерігаємо типову ситуацію, коли за непрофесіоналізм наших чиновників і державних менеджерів держава розплачується втратою стратегічних позицій на переговорах, вважає експерт.

Тристоронні переговори по газу: до Нового року закрити питання без порушень нереально

За словами члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, зараз немає ніяких підстав очікувати результат. "Справа в тому, що процес сертифікації оператора ГТС тільки-тільки почався, тому сторонам говорити нема про що, – вважає експерт. – Хіба що обговорювати умови тимчасового контракту на рік, а там, як відомо, позиції сторін відрізняються. "Газпром" може погодитися на умови "Нафтогазу" щодо 60 млрд кубометрів газу обов'язкового транзиту плюс 30 млрд кубів бронювання, але не більше ніж на рік. А "Нафтогазу" це як раз не підходить".

В водночас, якщо сертифікацію в НКРЭКУ проведуть за жовтень-листопад, то це може бути зроблено виключно за рахунок "телефонного права", оскільки сама процедура сертифікації займає не менше чотирьох місяців, що свого часу визнавали в НКРЭКУ. І вже потім займається сертифікацією енергетичне співтовариство.

"Тому, якщо все завершиться до нового року, можна буде говорити про певні порушення, – вважає Юрій Корольчук. – Плюс, сертифікація є не тільки перевіркою на юридичну відповідність, але й на врахування всіх ризиків нового оператора на ринку газу ЄС. Взагалі-то по-доброму цей процес займає не менше року. Якщо закінчать раніше, це означає, що Євросоюз поспішає "застовпити" за собою право оперувати транзитним контрактом. Тобто в новому договорі будуть присутні європейські партнери, і, отже, вони зможуть домовитися з Росією про контракт на більш тривалий термін".

Втім, уточнює експерт, ймовірність такого варіанту розвитку подій залишається низькою, оскільки "Газпрому" вигідніше мати контракт на рік і вирішити всі питання щодо "Північного потоку — 2" і "Турецького потоку". А також не зв'язуватися з Україною контрактом, який буде базуватися на прискореній сертифікації оператора, що згодом загрожує певними ризиками з передаванням газу на кордоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!