Чим загрожують Україні дії РФ у Саудівській Аравії

Саудівські лідери нафтового картелю ОРЕС фінансували українські авіа - і ракетобудівні програми, і РФ не придумали нічого кращого, ніж вимагати до себе аналогічної уваги

Перспектива програти Королівству Саудівська Аравія більшість російських позицій на ринку енергоресурсів у Східній Європі та Передній Азії змусила владу РФ домовлятися. 14 жовтня, крім стандартного обговорення нафтового договору ОРЕС, дві країни досягли угод про співпрацю у військовому ракетобудуванні та атомній енергетиці.

За цими угодами саудівська сторона запозичує у російської ряд технологій, у розробці яких є українська участь: це українські системи управління ракет, тихохідні турбіни АЕС та інше обладнання. Натомість доступу саудитів до цих технологій, влада РФ розраховує отримати можливість апелювати до керівництва Королівства з пошуком рішень у спірних нафтових аспектах російсько-саудівських відносин.

Спірні аспекти традиційно замовчуються російською пресою, але це не означає, що їх немає, і вони не продовжують плодитися на світовому і регіональному паливних ринках. У Центральній Європі, наприклад, участь саудівського капіталу в розширення потужності ГТС Болгарії нівелює комерційну мету проекту "Турецький Потік-2". Простіше кажучи, позбавляє "Газпром" монополії на ринку імпорту газу з країн Центральної Азії. А в Передній Азії та Індії в РФ і Саудівської Аравії ще гірше – стрімко зростаючі саудівські позиції на ринку нафтопродуктів загрожують колосальними збитками для операцій компанії "Роснефть" в цих регіонах. Ще одна проблема – це приватизація світового гіганта нафтовидобутку Saudi Aramco, яка виллється в скупку нафтопереробних активів в регіонах, де російським нафтокомпаніям все складніше утримувати своє домінування. Поки що вони домінують у Німеччині, Східній Європі та Середній Азії.

Два нових напрямки між Москвою і Ер Ріядом

По першому з напрямків кооперації в машинобудуванні, між РФ і Саудівською Аравією було укладено угоду про умови саудівських інвестицій в незавершений конверсійний проект – модернізацію, що дісталася в спадщину від СРСР твердопаливних ракет-носіїв "Старт-1", виробництво яких від колишніх республік Союзу успадкував удмуртський "Стрийський механічний завод" Корпорації "Тактичні Ракетні Озброєння", ТРВ. У 1991-2004 роках на орбіту за допомогою цих ракет було виведено кілька супутників, але через відсутність грошей і невдалу модель кооперації ракетобудування РФ і України проект переобладнання МБР "Тополь" в космічні ракетні "Старт-1" був заморожений. З саудівського боку, ініціатором розморожування проекту корпорації ТРВ та інвестором конверсії балістичних ракет "Тополя" зараз виступив державний технологічний центр Taquina.

По іншому, атомному напрямку, російська державна корпорація концерн "Росатом" уклала угоду про умови участі в перспективному тендері на будівництво АЕС в Саудівській Аравії. Головною особливістю цієї атомно-енергетичного угоди між РФ і КСА став унікальний випадок – РФ вперше у своїй історії дала згоду замовнику вийти на саудівський тендер не самостійно, а в консорціумі з іншими міжнародними учасниками.

заплатить США за розміщення додаткових там військових частин, заявив журналістам президент Сполучених Штатів Дональд Трамп.