Головна Статті Бізнес економіка Співпраця України та МВФ: коли і на яких умовах наша країна може отримати гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця України та МВФ: коли і на яких умовах наша країна може отримати гроші

Зараз тривають переговори між Україною і МВФ про можливість відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на 5-6 млрд дол.

19 жовтня 2019, 13:53 comments3179
Поділіться публікацією:
Співпраця України та МВФ: коли і на яких умовах наша країна може отримати гроші

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) відвідає Україну через пару тижнів. Директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен зазначає, що планується обговорення нової програми розширеного фінансування EFF. Зокрема, він відзначив важливість земельної та антикорупційної реформи для нашої країни, а також зниження монополізму в економіці.

У звіті МВФ, який був опублікований після візиту місії в Україну в сентябе, також висловлено побажання щодо прискорення реформ і відкриття ринків. Українські ЗМІ головним пунктом розбіжностей називали ймовірний компроміс між державою і колишніми власниками "ПриватБанку". До того ж поки немає остаточного варіанту бюджету-2020.

Співпраця України і МВФ: бути чи не бути кредиту

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук упевнений, що переговори з міжнародними партнерами в активній фазі: розпочато обговорення нової трирічної програми розширеного фінансування. Він зазначає, що консультації триватимуть ще кілька тижнів, в результаті Кабміну дадуть рекомендації керівництва МВФ, після виконання яких можливе продовження співробітництва.

Експерт державним фінансам Данило Монін вважає, що це блеф з боку МВФ. "У нас постійна корупція. Але ж це не заважало фонду раніше видавати кредити під деякі реформи, які були з ним узгоджені? Як я бачу, програма нинішнього уряду – це продовження колишньої політики Порошенко і Гройсмана. Так чому МВФ зараз не повинен дати кредит? Думаю, що дадуть під умову, як і раніше, не знижувати податки і не віддавати назад ПриватБанк", – говорить Монін.

Економіст Олександр Гаврутенко каже, що вересневий візит в Київ місії МВФ – це тільки початок обговорення нової програми фінансової підтримки України, розрахованої на 3 роки. "У ньому зазначено, що в "найближчі тижні" відповідні консультації будуть продовжені. Для України МВФ залишається чи не єдиним джерелом не тільки для фінансування ключових економічних реформ, але і для об'єктивної оцінки ситуації в країні. В їх аналізі не звучать завищені оцінки результатів вже проведених реформ, як це було властиво попередній владі, так само як і немає і шапкозакидання невиправданого оптимізму, властивого нинішньому керівництву країни. Тільки стримана констатація відкрилися для новообраної влади можливостей досягти прогресу в необхідних реформах. І якщо новим урядом будуть поставлені амбітні, але обґрунтовані цілі у перетворенні економіки і досягнення більш високих темпів зростання для покращення рівня життя всіх українців при збереженні макроекономічної стабільності, то МВФ, безсумнівно, такі прагнення підтримає та продовжить співпрацю з Україною", – впевнений Гаврутенко.

Співпраця України і МВФ: корупція нікуди не зникне

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявляє, в Україні корупція від МВФ ніяк не залежить. "З самого початку було зрозуміло, що всі їхні поради по боротьбі з корупцією – повна дурість. Тому всі ці антикорупційні програми і провалилися. МВФ завжди дає дурні поради, а потім дивується: чому ж нічого не вийшло", – говорить експерт.

Співзасновник аналітичного центру "Українська фабрика думки" Юрій Гаврилечко вважає, що документ фонду звітом назвати не можна – це якесь резюме роботи місії, що складається з маси загальних фраз і без якоїсь конкретики. "Саме зростання корупції, збільшення впливу олігархів на економіку і велика кількість неефективних держпідприємств є результатом виконання попередніми урядами України рекомендацій МВФ, починаючи з 1994 року. В кредиті Україні ніхто не відмовляв, – вважає Гаврилечко. – Просто після зміни директора-розпорядника МВФ місія відбула в штаб-квартиру для отримання ввідних від нового глави".

Економіст Олег Пендзин згоден в тому, що відмовлено в кредиті не було – навпаки, МВФ зацікавлений у новій програмі співпраці з Україною не менше самої України. Моніторингова місія, яка приїжджала, і не мала а меті щось виділяти. Сама назва місії говорить про її завдання вивчення ситуації, проекту бюджету-2020 на предмет балансування дохідної і видаткової частини і дотримання раніше узгодженого дефіциту. А в силу того, що за заявами уряду, до другого читання буде зовсім інший бюджет, на новому прогнозі, то місія поїхала, щоб чекати нового варіанту бюджету. Тому переживати про відмову немає сенсу.

Співпраця України і МВФ: гроші будуть, але пізніше

Ймовірно, програма EFF може початися пізніше, коли Фонд зможе переконатися в:

1) реалістичності бюджету-2020;
2) збереження незалежності НБУ;
3) неможливості реституції "ПриватБанку";
4) скорочення низки корупційних схем (насамперед, на митниці) з відповідним збільшенням доходів бюджету.

Економіст Андрій Блінов говорить, що на сьогоднішній день Україна формально продовжує перебувати в 14-місячній програмі stand-by, і не потребує гостро в позиковому фінансуванні від міжнародних організацій, так як чисті міжнародні резерви НБУ перевищують 11 млрд дол., а коштів на рахунках уряду достатньо для того, щоб розраховуватися із зовнішніми боргами до кінця поточного року.

Є кілька "блокіраторів" співпраці України і МВФ. Це фактор "ПриватБанку" і НБУ. У першому випадку фонд категорично не влаштовує так званий нульовий варіант, або компроміс між державою і колишніми власниками, коли заборгованість перед банком за кредитами буде зарахована на суму претензій колишніх власників до держави (за нібито незаконну націоналізацію), вважає економіст Олексій Кущ.

"МВФ кредитував Україну в той момент, коли в банку "скочувався" клубок проблем, як у відомій дитячій задачці з фізики про басейн, в який вливалося (кредити фонду) і виливалося (виведення капіталу з банку). В оточенні президента неодноразово заявляли про необхідність пошуку компромісу за "ПриватБанку", крім того з'явився цілий пакет судових рішень, в яких держава виступає в ролі боксерської груші (хоча у фонді прекрасно знають про те, як працює президентська вертикаль управління в судовій системі країни). Також Фонд не влаштовують наміри Банкової "зламати об коліно" Нацбанк, змінивши його керівництво і включивши друкарський верстат на потреби "проектів". По суті, МВФ виступив проти відновлення олігархічної суб'єктності влади у вигляді горезвісного кучмізму початку нульових з багатовекторним і лавіруванням зниженням рівня зовнішнього управління за рахунок посилення внутрішнього впливу кількох ФПГ. Між рядків заяв фонду читається: "Ми не проти того, щоб Техас грабували техасці, але нехай у такому випадку вони платять за себе і за свою країну самі", – говорить Кущ.

Чому важливі ці кредити? Все просто: за новою програмою співпраці з МВФ можливе укладення трирічної угоди на 6 млрд дол. У разі позитивного вирішення даного питання, буде відкритий шлях для отримання приблизно такого ж кредиту від Світового банку. Так що на кону кредит на 12 млрд дол. на 3 роки під сприятливий відсоток. До речі, в 2019 за рахунок реалізації іноземцям облігацій внутрішньої позики на 4 млрд дол. зміцнилася гривня. Тобто кошти МВФ і Світового банку будуть страховкою від фінансової нестабільності і гарантованої виплати боргів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!