П'ять причин для зростання української економіки: наскільки вони реальні

Українські економісти вважають, що керівництво НБУ кілька переоцінило «фактори зростання» економіки країни

У нинішньому році українська економіка зросте вище прогнозу завдяки декільком факторам. Таку заяву у своєму недавньому інтерв'ю зробила перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова. "Коментарі" разом з експертами проаналізували "фактори зростання" і з'ясували, дійсно перспективи української економіки такі райдужні, як це подається в НБУ.

Зростання економіки України і макрофінансова стабільність

У числі головних факторів зростання ВВП Катерина Рожкова назвала макрофінансову стабільність. За її словами, сьогодні ми маємо тренд на чітке зниження інфляції, стабільний валютний ринок, довіру інвесторів і населення до фінансової системи України. За її словами, це дуже важливо, оскільки саме зовнішні інвестори, які сьогодні зайшли на внутрішній ринок, створили додатковий фундаментальний фактор, який кардинально змінив загальну картину.

Зрозуміло, що поточний рахунок у нас від'ємний, ми імпортуємо більше, ніж експортуємо, говорить Рожкова. Але, тим не менш, зовнішні інвестори дозволили нам збільшити резерви і зміцнити позиції України.

Економіст Владислав Банков впевнений: у НБУ дещо переоцінили значення цього чинника.

"Справа в тому, що гроші в Україну заходять не від реальних інвесторів, а від спекулянтів, які розраховують на високу і швидкий прибуток, – пояснив експерт у бесіді з виданням "Коментарі". – І ці гроші "вийдуть" з країни так само швидко, як і зайшли. Це зовсім не те ж саме, що інвестиції у виробництво, логістику або торгівлю. Крім того, подібні "інвестори" є додатковим фактором ризику, наприклад, у разі паніки на фінансових ринках".

Крім того, каже Банков, непродумані фіскальні закони щодо фізосіб-підприємців приведуть до різкого зростання безробіття наступного року. Економіст прогнозує мінімум півмільйона безробітних, частина з яких піде в тінь, частина мігрує, а хтось стане економічно неактивним. І все це теж аж ніяк не є позитивним фактором.

Зростання економіки України та очищення банківського сектора

Другим чинником зростання ВВП менеджер Нацбанку назвала очищення банківського сектора.

"Ми очистили банківський сектор, очистили всі схеми виведення капіталів з України, – нагадала Рожкова. – І це теж зіграло позитивну роль".

У той же час аналітик Олексій Кущ зазначає, що схеми як були, так і залишилися.

"Капітал з країни продовжує йти як по легальним схемами (через виплату дивідендів, роялті тощо), так і за сірими схемами. Адміністративний прес, який регулятор "включив" з 2014 року дійсно ускладнив життя бізнесу, в тому числі і з виведення капіталу, але я б не відніс це до однозначно позитивним досягненням. Справа в тому, що інвестор, вступаючи в країну, хоче, щоб "зелене світло" у нього горів як на вході, так і на виході. А коли на вході горить "жовтий", а на виході – "червоний", це відлякує потенційних інвесторів", – говорить аналітик.

На думку аналітика, говорячи про очищення банківської системи, у нас постійно підміняють поняття. Українську банківську систему треба було зачищати від проблемних активів, а її очистили від банків. В результаті в країні ліквідована сотня банків, але частка проблемних кредитів рекордна: половина кредитного портфеля – це непрацюючі кредити.

"Банківська система сьогодні буквальна отруєна проблемами, – підсумував Олексій Кущ. – У результаті "інтоксикації"" у неї знижені життєві функції, вона дисфункціональні. Сьогодні українська банківська система не може виконувати свою основну функцію – кредитувати реальний сектор економіки. Тобто економіка залишилася без кредитного плеча, і це навряд чи можна назвати фактором зростання".

Зростання економіки України і рекордний урожай

Ще однією причиною зростання економіки представник НБУ назвала хороший урожай.

"Ми отримали в цьому році, як і в минулому, рекордний урожай, – зазначила Рожкова. – Коли ми робили прогноз на 2019-й і наступні роки, наші фахівці говорили, що не буває двох років поспіль рекордного урожаю, і тенденція обов'язково піде на спад. Але сталося несподіване, і це плюс, який зіграв свою роль".

Економіст Андрій Мартинюк погоджується: у 2019-му Україна дійсно очікує рекорд у цій сфері, і це чудово. Урожай зернових може зрости до 71,8 млн тонн у порівнянні з 70,1 млн тонн в 2018-му, завдяки більш високому врожаю пшениці і ячменю. Погано інше: ні високий, ні низький урожай у нас не прогнозовані, що підтверджують слова і самої Рожкової.

Зростання економіки України і ціна на експорт та імпорт

В числі позитивних факторів Рожкова назвала макроекономічну ситуацію в цілому.

"Ми бачили, що ціни на наш експорт в силу цілого ряду факторів йшли вгору, тоді як ціна на газ знижувалася, – констатувала Рожкова. – А ми імпортуємо газ – і це також відіграло в нашу користь".

Андрій Мартинюк підкреслює: ключовими тут є слова "в силу цілого ряду факторів", які говорять про те, що від України тут нічого не залежить. Якщо ціни на наш експорт ростуть, а на імпорт падають – це, умовно кажучи, добре, якщо навпаки – погано. І якщо дивитися глобально, то в такої "незалежності" виявити позитив для економіки може тільки дуже великий оптиміст.

Зростання економіки України і структура зовнішньої торгівлі

Порадила Рожкова звернути увагу і на структуру експорту.

"Незважаючи на те, що ми досі експортуємо сировину, складова вже обробленої продукції поступово зростає, – зазначила експерт інтерв'ю. – У той же час, в імпорті збільшується частка механізмів, машин, устаткування для виробництва. Тобто, наш імпорт націлюється працювати на виробництво".

У економістів цей "позитив" викликав деякий здивування. Олексій Кущ нагадав, що питома вага сільського господарства в експорт зріс до 40%, а адже це – первинний сектор економіки. Тобто, робить висновок економіст, це навіть не індустріальна, а доіндустріальна модель економіки, в той час весь світ сьогодні живе в постиндустриале.

"Деяке зростання в переробних галузях дійсно є, але на тлі загальної деіндустріалізації ці показники виглядають смішно і не роблять істотного впливу на економіку, – вважає Кущ. – І я б порадив представникам НБУ звернути увагу, наприклад, на такий показник, як кредитне проникнення (відношення виданих кредитів до ВВП), крива якого в останні роки падає вниз. Відношення капітальних інвестицій до ВВП також скорочуються".

За словами експерта, зростання технологічного імпорту дійсно статистично вловлюється, але лише на тлі інвестиційного дна. Це можна порівняти з тим, як якщо б завод в минулому році випустив один автомобіль, а в це – 10. Порівняно з іншими автомобільними заводами це такий мізер, про якому і говорити не варто, але статистика показує зростання в 10 разів.