ТОП-3 особливості рейдерства в Україні

На жаль, останнім часом рейдерські захоплення стали нормою і практично невід'ємною частиною ведення бізнесу в нашій країні

Особливості рейдерських захоплень в Україні: невтішна статистика

Кількість рейдерських атак в Україні вражає. Тільки за офіційними даними, з 2013 по 2018 роки в країні сталося 1690 захоплень. При цьому, якщо п'ять років тому Генпрокуратура завела всього 234 справи, то вже в 2017 році було зареєстровано 414 випадків насильного вилучення чужої власності на нібито законних підставах. Найулюбленіший регіон рейдерів – Київ і Київська область (397 випадків за п'ятирічку). На другому місці: Дніпропетровська та Львівська області із 133 та 104 зафіксованими випадками відповідно. Переважна більшість атак (1051) булоа кваліфікована за статтею 206 КК (протидія законній господарській діяльності). Ще більш двохсот випадків ДП віднесла до ст. 206-2 КК – протиправне заволодіння майном підприємства

Втім, всі ці цифри можна назвати досить умовними. Правоохоронні органи не особливо люблять вникати в майнові позови і намагаються якомога швидше "сплавити" їх у господарську юрисдикцію, де при некваліфікованій роботі звинувачення і грамотному відстоюванні позицій рейдера в суді, заволодіння чужою власністю або активами може пройти на цілком законних підставах. У підсумку нотаріально завірений акт просто не отримає статусу рейдерського захоплення.

Тим часом, за статистикою Асоціації фермерів та приватних землевласників України, лише в 2016 році відбулося 7150 атак на фермерську власність. Правда, разом з "класичними" рейдерськими захопленнями враховувалися і суто кримінальні ситуації з незаконними методами стягнення боргів і горезвісними крадіжками врожаю. Цифра з випадками самозахоплення дещо скромніше – "всього" 1396. При цьому лише 20 справ дійшли до суду.

Сільськогосподарська "тема", на жаль, не виняток з правил. Та ж проблема стосується рітейлу і нерухомості, у зв'язку з чим досить пригадати резонансні справи із захопленням ТРЦ Victoria Gardens у Львові і гіпермаркетів Novus.

Особливості рейдерських захоплень в Україні: причини та способи боротьби

Невеликий позитивний ефект дали зміни в законодавство з поверненням обов'язкового нотаріального посвідчення підписи осіб на статуті і посвідченням підписів на протоколах зборів учасників, а також робота антирейдерської комісії при Мін'юсті, у можливості якої входить скасування реєстраційних дій у позасудовому порядку. Очікується, що ще більше притиснути рейдерів допоможе підписаний у жовтні президентом Володимиром Зеленським закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності". Він скасовує принцип екстериторіальності (реєстрація незалежно від розташування нерухомого майна), забороняє змінювати нотаріуса при черговій держреєстрації і вводить обов'язкове нотаріальне посвідчення всіх договорів.

Втім, для остаточного викорінення проблеми потрібно позбутися від причин її виникнення, а їх чимало. На думку співзасновниці S&P Investment Risk Management Agency Осадчій Наталії, процвітання рейдерства в Україні пов'язано з нестабільною політичною ситуацією в країні, і з високим рівнем корупції (в тому числі серед правоохоронних органів та державних відомств, представники яких нерідко самі ж і беруть участь у протизаконних акціях), а також з відсутністю реальних механізмів/практики притягнення до кримінальної відповідальності за рейдерство та елементарної культури ведення бізнесу.

ТОП-3 особливості рейдерських захоплень в Україні: битви за врожай

Про те, наскільки гостро стоїть питання з рейдерськими захопленнями перед фермерами в нашій країні свідчить минулорічний соцопитування центру "Соціальний моніторинг". Згідно йому, майже третина опитаних керівників аграрних підприємств порахували високою небезпека захоплення свого бізнесу, а ще 44% оцінили її як середню. Приводів для занепокоєння, як, власне, і резонансних справ вистачає. Чого вартий лише один інцидент на початку вересня 2018 року в Харківській області, коли група невідомих 100-150 осіб "спортивної статури" намагалася захопити елеватор. Бійка з місцевими жителями швидко переросла в перестрілку. Причому в хід пішла не тільки травматична зброя і газ, але й мисливські рушниці. Поранення отримали 5 осіб, включаючи представників поліції.

У МВС повідомили про затримання 55 осіб. 22 з них було оголошено про підозру (стаття про хуліганство із застосуванням зброї карається тюремним строком від 3 до 7 років). До моменту винесення вироку з двох десятків обвинувачених залишилося 15, які були заарештовані без права застави. Їх передбачуваний керівник, екс-голова ГО "Східний корпус" Олег Ширяєв також був заарештований, але вже в листопаді опинився на волі.

Штурм заньковского елеватора – далеко не перша спроба захоплення подібних споруд. У 2016 році компанія "Бунге Україна" з американським корінням ледь не втратила своїх потужностей у Вінницькій області із-за змін в Держреєстрі, де був створений паралельний файл із зазначенням нових власників елеваторів. Комісія при Мін'юсті задовольнила скаргу компанії, однак шахраї так і залишилися безкарними.

Втім, захистити врожай на складі ще півсправи. Для початку треба ще його туди довезти, чого, наприклад, не вдалося зробити вересні минулого року аграріям холдингу "Ресилиент" у Київській області, на очах яких групою з 40 озброєних людей було зібрано і вивезено соняшник на загальну суму 1,5 мільйона гривень.

ТОП-3 особливості рейдерських захоплень в Україні: справа агрофірми "Нива-2010"

Не менш знакова історія сталася в селі Бережинка Кіровоградської області. Влітку 2017 року там розгорнулися масштабні зіткнення з участю місцевих жителів, представників охоронних структур та співробітників силових відомств. Причиною конфлікту став майновий спір про 20 тис. га землі, що належать місцевій агрофірмі "Нива 2010" Миколи Трибиненко і претендувала на цей актив компанією "Днипромет" Григорія Скаленко. За версією останнього, "Нива" була полюбовно куплена за посередництва іноземній компанії, що операція проведена "чисто", а переговори велися в таємниці від пайовиків.

У свою чергу Трибиненко заявив про реалізацію злочинної схеми з безпосереднім участю нечистих на руку нотаріусів та держреєстраторів Мін'юсту. Кілька разів агрофірма переходила з рук у руки. Крім клопотань до суду, сторони залучили до справи представників приватних охоронних фірм, які настільки гаряче взялися за відстоювання точок зору своїх наймачів, що одна з таких "зустрічей" закінчилася перестрілкою з трьома пораненими і виїздом поліцейського спецназу, конфіскував у спійманих стрільців пістолети та один гранатомет.

Експертиза підпису Трибиненко під доленосним документом про продаж "Ниви" дала два взаємовиключних виводу – Кіровоградська облпрокуратура підпис підтвердила, а в Києві заявили про підробку. Це породило новий виток протистояння. В цей раз була підключена "важка артилерія" у вигляді охоронної фірми "Борисфен", яку пов'язували з тодішнім нардепом Юрієм Березою (зайняла сторону "Днипромета"), а також представники добровольчих батальйонів "Айдар" і "Донбас", підтримали Трибиненко. Розбороняти учасників чергового штурму будівлі "Ниви" довелося бійцям Нацгвардії з Кривого Рогу і спецназу поліції Кропивницького.

Події викликали народні хвилювання. У Кіровоградській області пройшло кілька "народних віче" з вимогами відставки губернатора області Сергія Кузьменка та начальника облуправління Нацполиции Сергія Кондрашенко. В результаті Мін'юст прийняв сторону Трибиненко, на сьогодні саме він значиться директором підприємства, а у відношенні реєстратора, який вніс зміни в профайлі ТОВ "Нива-2010" про структуру власності були прийняті дисциплінарні заходи – блокування доступу до реєстру терміном на один рік.

ТОП-3 особливості рейдерських захоплень: атаки на ТРЦ

У червні 2017 року група осіб "спортивної зовнішності" зробила спробу рейдерського захоплення одного з найбільших торгово-розважальних центрів України – Victoria Gardens у Львові. Зловмисників очолив екс-директор підприємства Оджакли Айтач, який намагався разом зі "свитою" захопити адміністративну частину ТРЦ, мотивуючи свої дії випискою з Єдиного державного реєстру. Згідно з документом (що став згодом сфальсифікованим), Айтачу переходили корпоративні права на ТРЦ за символічну плату в 100 тис. грн. Атака була відбита, але це зовсім не завадило 4 місяцями пізніше повторити спробу захоплення, що викликало чутки про заступництво рейдерів зі стін Генпрокуратури.

Господарський суд Львівської області цілком передбачувано визнав підроблений договір купівлі-продажу недійсним, однак у Верховному Суді думку своїх молодших колег не розділили і пустили розгляд на друге коло. У підсумку тяганина, що тривала більше року, змусила справжніх власників ТРЦ – турецьких бізнесменів Юмита Сулеймана і Бурака Башлилара – плюнути на проблемний актив і продати його української інвесткомпанії Dragon Capital.

У 2016 році рейдери намагалися захопити майно, належить українсько-литовської групи компаній "Столиця" і "Novus" на суму більше мільярда гривень. Шахраї виготовили документи з підробленими підписами/печатками і внесли зміни в Єдиний державний реєстр і при участю реєстратора Баришівського сільради Київської області, зареєструвавши на себе 100% корпоративних прав компанії. Спроба "віджиму" була припинена правоохоронними органами. У МВС відзвітували про оперативне закладі кримінальної справи.

Про нову атаку на торговий центр, на цей раз столичній "Дитячий пасаж" по вул. Малишка,5, повідомив на своїй сторінці у Facebook економічний оглядач Сергій Салівон.

За його інформацією, спроба рейдерського захоплення проходить в інтересах Костянтина Тимошенко, відомого у вузьких кримінальних колах як "Тімоха". Пікантність даної ситуації полягає в тому, що "лінія нападу" ведеться від Виконавчого листа щодо примусового виконання рішення суду від 2 липня 2014 року, виданого Ленінським районним судом Луганська. Тобто документа, виданого органом невизнаної ЛНР. Як вважає Саливон, якщо цей оригінальний метод спрацює, то рейдери будуть застосовувати його для захоплення інших київських торгових центрів.