Головна Статті Бізнес економіка Новий транш від МВФ: що буде з курсом долара в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий транш від МВФ: що буде з курсом долара в Україні

Українські економісти розповіли, як можливий транш вплине на міцність національної валюти і спрогнозували курс на кінець року

11 грудня 2019, 12:01 comments8164
Поділіться публікацією:
Новий транш від МВФ: що буде з курсом долара в Україні

Транш від МВФ: обмінялися люб'язностями

Після того, як місія МВФ покинула Україну, здавалося, що разом з нею поїхали надії на транш цього року. Проте в минулі вихідні ситуація дещо змінилася.

7 грудня на сайті президента з'явилася інформація про те, що Володимир Зеленський поспілкувався по телефону з директором-розпорядником МВФ Кристаліною Георгієвою.

"Глава держави розповів про реформи, які сьогодні впроваджуються в Україні, і обговорив умови нової програми співпраці з Фондом, – йдеться в повідомленні. – Керівник МВФ високо оцінила економічні здобутки нової влади і прогрес у впровадженні урядом реформ".

Про "конструктивну розмови" повідомила глава МВФ.

"Співробітники МВФ домовилися з владою про політику підтримки нової трирічної угоди у розмірі 4 млрд SDR в рамках механізму розширеного фінансування", – зазначила Кристаліна Георгієва, додавши, що угоду ще потрібно затвердити керівництвом, а самій Україні необхідно зміцнювати правопорядок і судову систему.

Нагадаємо, що SDR (спеціальні права запозичення) – це штучний резервний і платіжний засіб, що емітується МВФ і має виключно безготівкову форму. 4 млрд SDR відповідає приблизно 5,5 млрд доларів.

Транш від МВФ: як відреагує ринок

Соцмережі відреагували на новину про можливий кредит жартівливими вигуками "Даєш долар по 20!". На перший погляд, усе вірно: валюта заходить в країну – гривня зміцнюється. Однак, як виявилося, далеко не всі експерти дотримуються думки про те, що отримання траншу неодмінно зіграє на зміцнення національної валюти – думки економістів з цього приводу розділилися.

Зокрема, аналітик Андрій Блінов, хоча й говорить про те, що транш МВФ є лише одним з самих різних факторів, що вплив на валютний ринок, все ж зазначає: відкриття нової програми співпраці – це дійсно ще один штрих, що йде на користь українській гривні. Причому, пояснює аналітик, справа не стільки в грошах Фонду, хоча і це для нас чималі надходження, скільки у відкрилися можливості позичати кошти в інших кредиторів. Справа в тому, що умови надання грошей Фондом достатньо жорсткі, тому і кредитори, й інвестори розуміють: якщо кредит наданий, в країні все не так вже страшно, реформи і зміни йдуть. Кредитори це сприймають як певний сигнал-гарантію, що гроші будуть повернуті, а інвестори отримують можливість в числі перших вийти на перспективні ринки.

Підтвердженням цієї думки цілком може служити заява глави Мінфіну Оксани Маркарової. Зокрема, не встиг сайт президента опублікувати новину про телефонну розмову, як Маркарова заявила про очікування 500 млн євро від Європи.

"Досягнення домовленості з МВФ відкриває двері до отримання 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС на дуже вигідних умовах в найближчі місяці", – написала глава Мінфіну на своїй сторінці в соцмережі.

У той же час економіст Андрій Мартинюк не поспішає розглядати ймовірний кредит МВФ як фактора зміцнення національної валюти. За його словами, цілком може статися зворотна реакція. Справа в тому, що на тлі траншу МВФ і наступного за цим подорожчання ОВДП, іноземні резиденти можуть захотіти їх продати за вигідною ціною. Ці продажі і подальша купівля нерезидентами валюти, а також зниження попиту на українські облігації зменшення припливу інвесторів, в результаті можуть призвести до того, що гривня почне слабшати.

У той же час більшість опитаних експертів упевнені, що гроші МВФ на валютний курс не вплинуть, і національна валюта зможе втриматися на стабільному рівні. Як відомо, МВФ не надає позичальникам "живі гроші", які можна було б витратити або вкласти, скажімо, в виробництво або інвестиції. Ці позикові кошти йдуть, в основному, на поповнення золотовалютних резервів, частково – на виплати держборгу, тому на ситуацію на валютному ринку вони безпосередньо не впливають.

Конкретно у випадку України вітчизняні експерти покладають і на НБУ, нагадуючи, що в обов'язки регулятора входить гасити коливання національної валюти, які викликані не фундаментальними змінами в економіці, а тимчасовими причинами.

"Транш МВФ великого впливу не матиме, – резюмував економіст Інституту майбутнього Данило Монін. – Курс і без того вже дуже викривлений".

Що стосується прогнозів до кінця року, то в цілому українські економісти зійшлися на думці, що сильніше, ніж 23 грн. за долар, гривні не дасть зміцнитися НБУ. Але і традиційне передноворічне просідання курсу не опустить національну валюту нижче 25 грн. за долар.

Транш від МВФ: "Фонд вміє тримати паузу"

Втім, чимало експертів радять не ділити шкуру невбитого ведмедя – адже грошей МВФ ми можемо і не отримати.

"Те, що Україна отримає гроші в цьому році, мені видається малоймовірним, – зазначив у бесіді з виданням "Коментарі" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – До речі, офіційно МВФ не підписав меморандум з Україною і незрозуміло, коли це буде. Глава МВФ пообіцяла, що Фонд найближчим часом розгляне надання траншу – і тільки".

У той же час старший аналітик компанії Forex Club Андрій Шевчишин вважає, що встигнути до кінця року цілком реально: якщо рада Фонду затвердить виділення траншу в цьому році, то кошти можуть надійти вже наступного дня. І, до речі, в історії України таке траплялося – ми отримували кредит в останні дні року.

А експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ нагадує: кредитування України є необхідністю і для самого МВФ.

"Кинути "українського пацієнта" на узбіччі дороги вийде собі дорожче, – пояснив свою думку експерт. – Обрив кредитної підтримки, як це було у випадку з Аргентиною, може призвести до дефолту, і хоча для України поки що немає такої загрози, вона цілком може виникнути у 2020-му в разі нової фази глобальної кризи".

МВФ просто вміє тримати паузу, а в Україні до теми кредитування ставляться із сюрреалістичним тремтінням у колінах, продовжує Олексій Кущ. Між тим, ці гроші Фонд дає нам для повернення зовнішніх боргів кредиторам, у тому числі – самому собі. Враховуючи, що Україна винна МВФ близько 7 млрд дол., загальне сальдо фінансового потоку буде на користь Фонду.

"А нам доведеться задовольнятися дешевими кредитами, і на такому рефінансуванні ми зможемо заощадити кілька сотень мільйонів доларів порівняно з ринковими позиками, – резюмував Кущ. – Якщо вже уряд проводить токсичні реформи, а Міністерство фінансів перетворюється в "міністерство кредиторів", то хоч гроші за це отримаємо – інакше перебувати в центрі всього цього абсурду було б зовсім сумно".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!