Головна Новини Бізнес економіка "Технічні моменти" для Нацбанку від МВФ: експерти пояснили, чи будуть виконані умови
commentss НОВИНИ Всі новини

"Технічні моменти" для Нацбанку від МВФ: експерти пояснили, чи будуть виконані умови

Експерти дали прогноз щодо законопроектів про неможливість повернення банків на ринок, реорганізації податкової та митної служби та відкриття ринку сільгоспземель

13 грудня 2019, 15:59 comments2549
Поділіться публікацією:
"Технічні моменти" для Нацбанку від МВФ: експерти пояснили, чи будуть виконані умови

Голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій повідомив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України виконання декількох "технічних моментів" для затвердження нової програми. Йдеться, зокрема, про ухвалення закону про неможливість повернення банків на ринок, якщо вони знаходяться в стадії ліквідації у фонді гарантування, а також про створення єдиних юридичних осіб — податкової та митної служби, й про обіг земель сільськогосподарського призначення. Експерти розповіли виданню "Коментарі", яка ймовірність виконання цих "технічних моментів".

Законопроекти можуть прийняти до кінця 2019 року

Головний експерт НБУ, координатор експертної платформи Андрій Блінов підкреслює, що глава Нацбанку вже оцінив ймовірні строки виконання цих умов, назвавши перший квартал 2020 року терміном початку програми.

"Це реально, — упевнений Блінов. — Адже відповідні законопроекти перебувають на розгляді парламенту. Два з них вже прийняті в першому читанні. Безумовно, навколо них ламається багато копій і в процесі прийняття вносяться різні пропозиції. Коли законопроекти будуть прийняті Радою (ймовірно, до кінця року) і підписані президентом, буде аналіз цих документів з боку МВФ".

Експерт наголошує, що ключовим для старту нової програми EFF Фонд, очевидно, вважає рішучість української влади продовжувати стягувати кошти з боржників — колишніх власників банків-банкрутів.

"Лакмусовим папірцем є судовий процес про скасування націоналізації "Приватбанку". Його результат сьогодні значною мірою і визначає майбутнє програми, адже. гіпотетична компенсація веде до збільшення дефіциту бюджету і порушення попередніх домовленостей з кредиторами про оздоровлення банківської системи", — резюмує Блінов.

Закону про обіг земель сільгосппризначення необхідні зміни

Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що закон про неможливість повернення банків на ринок (якщо вони перебувають у стадії ліквідації у фонді гарантування) має шанси бути затвердженим вже на наступному пленарному тижні — в першому читанні. Не бачить він і проблем із законом щодо реформування податкових і митних органів.

"А ось прийняття закону про обіг земель сх-призначення, швидше за все, приймуть у другому читанні і в цілому не раніше кінця січня. Або на наступній сесії, — каже Дяденко. — У закон внесуть точно зміни, в тому числі, щодо продажу землі юрособам (що викликає найбільші спори, бо за юрособами фактично можуть стояти нерезиденти – прим. ред.). Навряд чи цю норму скасують. Але можуть ввести перехідний період на її введення. Не виключаю також, що буде зменшена площа ділянки, яка може бути під контролем однієї особи (що зіграє на руку фермерам), а також — зменшені розміри землеволодінь великими землекористувачами в межах одного регіону".

Закон відкриття ринку сельхоземель в першому читанні має ризики

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що з прийняттям законів про неможливість повернення банків на ринок, якщо вони знаходяться в стадії ліквідації у фонді гарантування, а також про створення єдиних юросіб — податкової та митної служби — не повинно бути проблем. А ось закон щодо відкриття ринку сх-земель у експерта викликає серйозні побоювання.

"Тому, що прийняли у першому читанні, не можна давати хід, — переконаний Матвієнко. – Запропонованим законопроектом відкривають доступ до української землі великим офшорним компаніям, корумпованому, кримінального капіталу. При цьому стає неможливою робота фермерів, які не мають коштів, щоб купити землю. До того ж, початковий варіант закону не передбачає поняття особливо цінних земель. Тут закладені величезні екологічні ризики: створюється можливість зняття та переміщення родючого шару ґрунту, наших чорноземів. У такому вигляді закон суспільно небезпечний і ніякі "технічні умови" від МВФ не повинні сприяти його прийняттю без внесення відповідних змін".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!