Головна Статті Бізнес економіка ТОП-10 українських новинних сайтів за версією USAID і кому вони належать
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-10 українських новинних сайтів за версією USAID і кому вони належать

Власники популярних інтернет-ЗМІ через свої видання впливають на громадську думку

23 грудня 2019, 18:28 comments24169
Поділіться публікацією:
ТОП-10 українських новинних сайтів за версією USAID і кому вони належать

"Хто володіє інформацією – той володіє світом", – сказав колись німецький банкір Натан Ротшильд. Інтернет все більше входить у повсякденне життя, а разом з ним і роль інтернет-ресурсів, що беруть участь у формуванні громадської думки. "Коментарі" з'ясовували, кому належать найбільш популярні новинні сайти України.

Кому належать новинні сайти в Україні: рейтинг USAID

Згідно з дослідженнями організації INTERNEWS, які вона проводила минулої осені в партнерстві з американським агентством з міжнародного розвитку USAID, рейтинг загальнонаціональних новинних сайтів серед українців виглядає наступним чином. На першому місці 1 1 (1plus1.ua) зі стабільно зростаючою в останні кілька років часткою аудиторії 12%. Друге місце – за ресурсом "Факти" (fakty.ua) з 7%. З 6% замикає трійку лідерів сайт "Обозреватель". З відставанням всього в один відсоток за ним слідує цілий ряд новинних сайтів: "Українська Правда", "Новини України", "Кореспондент", "Вести", "Сегодня". По 4% аудиторії у таких інтернет-ЗМІ як "Новости.ua", "Події", "Подробиці" та "Ліга.нет", а "Страна.ua" може похвалитися 3%.

Кому належать новинні сайти в Україні: 1+1

Новинний ресурс, що включає в себе також сайт "ТСН", входить до медіа-холдингу 1+1 медіа, який корінням йдуть в офшори. Кінцевим бенефіціаром десятка компаній на Кіпрі, в Белізі та Британських Віргінських островах є олігарх Ігор Коломойський. Власником істотної частки – Ігор Суркіс. Аудиторія сайту налічує майже 25 млн осіб. Правда, говорити про дотримання високих стандартів журналістики сайту не доводиться. За даними Інституту Масової Інформації за жовтень, сайт "ТСН" регулярно порушував їх чи не в кожному третьому своєму сюжеті. У 26% випадків редакція не відділяла фактів від коментарів, а ще 12% матеріалів був грубо порушений стандарт достовірності.

Зовсім вже кричущих фактів неправильного маркування матеріалів НІМІ зафіксовано не було, однак само собою, що у період проведення президентських і парламентських виборів безпосередній власник інтернет-ресурсу щосили використовував медіаплощадку для просування власних політичних інтересів. На сайті "ТСН" виходили позитивні матеріали про партію "Слуга народу" і політсилі Ігоря Смєшка, якого деякі експерти ще під час його участі в президентській гонці називали технічним кандидатом Володимира Зеленського, покликаного "відмінусувати" частину рейтингу у Петра Порошенка.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Факти і коментарі"

Інтернет-версія щотижневого всеукраїнського видання з 2016 року належить її генеральному директору і за сумісництвом головному редактору Олександру Швецю. До цього моменту власником видання значилася міжнародна інвестиційно-консалтингова група EastOne Віктора Пінчука. Подробиці угоди не уточнювалися, що саме собою надало підгрунтя для пересудів про збереження впливу олігарха на редакційну політику "Фактів".

У 2017 році однойменна газета зайняла друге місце в рейтингу за даними НІМІ, за кількістю політичної "джинси", яка там розміщується. А зовсім недавно Kyiv Post, посилаючись на що потрапили до них документи, звинуватила "Факти" та ряд інших видань розміщенні замовних статей за гроші оточення Петра Порошенка в 2015-2016 роках.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Обозреватель"

Ресурс, заснований у 2001 році, формально належить родині українського політика і бізнесмена Михайла Бродського – серед бенефіціарів юридичної особи ТОВ "Золота середина" – його дружина і два сини. Сам бізнесмен очолює редакційну раду. Подейкують, що певний вплив на портал має екс-глава РНБО Олександр Турчинов, який складається у близьких дружніх стосунках з Бродським.

"Обозреватель" — один з найбільш відвідуваних сайтів України – кількість відвідувачів протягом місяця коливається в районі 50-60 млн. Втім, є критики, що піддають ці дані під сумнів. Вони наводять як докази такі аргументи як стрибки відвідуваності, диспропорції в пошукових запити по зображеннях, тощо.

За кількістю порушень журналістських стандартів редакція "Обозревателя" не поступається сайту "ТСН" – у жовтні поточного року НІМІ було зафіксовано 32% від всіх матеріалів. А за кількістю "джинси", що там розміщується, може дати фору практично будь-якому українському новинному ресурсу (за винятком хіба що "РБК"). Причому без особливих політичних уподобань. Наприклад, за матеріалами того ж НІМІ, героями недавніх передвиборних рекламних публікацій на порталі могли стати як кандидати "Оппоблока", так і представники політсил Порошенко і Тимошенко, а з 49 квітневих "джинсових" матеріалів майже 40% були присвячені Зеленському, 16% – Порошенко.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Українська правда"

ЗМІ було засновано журналістами Георгієм Гонгадзе і Оленою Притулою. Гонгадзе зайняв пост головного редактора. Після його вбивства кермо правління перейшли до ділової партнерці. Кілька років тому видання намагалися співвіднести з олігархом Костянтином Григоришиним. В якості доказів наводилося відкриття коворкінгу MediaHub, орендоване в приміщенні, що належало мільярдерові, а також його спільне фото з головним редактором сайту Севгіль Мусаєвою. Сторони всі звинувачення спростовують.

Фінансова підтримка УП також пов'язувалась з Фондом Джорджа Сороса. В 2016 року хакери з DCleaks.com виклали у відкритий доступ конфіденційні файли, які стосуються діяльності організації, де Українська правда фігурувала в числі інших видань, що отримали грантову підтримку на загальну суму 150 тис. дол.

Сьогоднішня відвідуваність УП – близько 20 млн осіб на місяць. Громадськість з Інституту Масової Інформації високо оцінює дотримання журналістських стандартів (96% матеріалів) і повна відсутність замовних матеріалів у передвиборний період минулого року.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Кореспондент"

Про п'яту позицію – сайті "Новини України" (mediaua.com.ua практично нічого не відомо, а наступний учасник рейтингу – "Корреспондент.net" був заснований у 2000 році і наступні 11 років був власністю медіа-холдингу "KP Media" Джеда Сандена, який згодом продав його UMH group. В 2013 Український Медіа Холдинг був викуплений групою компаній "ВЕТЕК" Сергія Курченко. У зв'язку з операцією свій багаторічний піст залишив головний редактор Віталій Сич, заснував власну медіа – "Новий час". Його місце зайняв Андрій Овчаренко

Особливих претензій НІМІ до стандартів журналістики не спостерігалося, а у 2013 "Кореспондент" навіть став лідером серед українських ЗМІ у дотриманні цих норм.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Вести"

Однойменні газета і сайт побачили світ навесні 2013 року. Спочатку ресурс намагалися пов'язувати з Віктором Медведчуком і олігархом Сергієм Курченком. На сьогодні ресурс входить в медіахолдинг "Медіа-інвест груп", який очолює Ольга Семченко – цивільна дружина екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка, який переховується в Росії.

Колеги по журналістському цеху неодноразово критикували "Вести" за "трансляцію меседжів російської пропаганди" та однобічне висвітлення подій.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Сьогодні"

Сайт "Сегодня" є частиною масштабної медіаімперії олігарха Ріната Ахметова. Він входить до складу керуючої компанії "Медіа Група Україна", об'єднує цілий ряд проектів, включаючи телеканали "Україна", НЛО TV і Індиго TV, кілька тематичних футбольних каналів і кілька регіональних телемовників.

Місячна аудиторія сайту становить близько 30 млн. відвідувачів. У жовтні НІМІ знайшла 12% порушень стандартів на інтернет-ресурсі. За весь 4-й квартал було виявлено 29 матеріалів з ознаками замовних. До речі, за підсумками того ж проміжку часу Ахметов став одним з головних замовників "джинси" в українських ЗМІ (всього 8,6%). Як правило, більшість таких матеріалів безпосередньо стосувалися його бізнесу або благодійної діяльності – ДТЕК, Укртелекому або Фонду Ахметова.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Подробиці"

Інформації про власників сайтів "Новости.иа" і "Подій" "Коментарям" знайти не вдалося. Що стосується 11 рядки рейтингу, то її займає портал "Подробности.иа" – новинне інтернет-підрозділ телеканалу "Інтер", в свою чергу входить у групу компаній Inter Media Group. Мажоритарний пакет "Інтера" належить Дмитру Фірташу, міноритарний – екс-главі АП часів Януковича Сергію Льовочкіну з "ОПЗЖ".

З урахуванням такої структури власників зовсім не дивно, що медіаресурс майже завжди позитивно відгукувався про "Партію регіонів" і "Опозиційний блок" до його розколу, ставши за підсумками 2017 року, разом з ТРК "Україна" за версією "Детектор медіа", рекордсменом за кількістю замовних матеріалів. У ході парламентської та президентської кампаній "Подробиці" як і їх "материнська" структура – телеканал "Інтер" підтримували кандидата на пост глави держави Юрія Бойка і політсилу "Опозиційна платформа – За життя".

Кому належать новинні сайти в Україні: "Ліга.нет"

Видання входить до незалежного медіа-холдингу Ligamedia, об'єднуючий новинний портал, інформаційне агентство "Лігабізнесінформ", РА "ADLOVE", благодійний фонд і компанію Bprofit. Генеральним директором є бізнесмен і депутат Київради VII скликання Дмитро Бондаренко.

Аудиторія "Ліги" – близько 10 млн. відвідувачів на місяць. За даними НІМІ, 98% матеріалів відповідають журналістським стандартам, а "джинса" повністю відсутня.

Кому належать новинні сайти в Україні: "Страна.ua"

Одноосібним власником ресурсу, запущеного в 2016 році, є Ігор Гужва – екс-головний редактор газети "Сегодня" і "Вестей". Доменне ім'я "Страна.ua" було викуплено роком раніше компанією "Ласмак", що належала Гужві та його колишній дружині Ганні Солнцевій. "Ласмак", у свою чергу – власність ТОВ "Маджери", яке очолює Любов Лукашина. На думку деяких експертів, така заплутана схема власників може бути спробою приховати справжніх бенефіціарів.

У 2018 році Гужва був звинувачений ГПУ в отриманні хабара за нерозміщення компромату. Він виїхав з України в Австрію і місце главреда зайняла Світлана Крюкова.

Сайт, як і попереднє місце роботи Гужви – "Вести" – неодноразово звинувачувався у "проросійській пропаганді" та розміщення "джинси" про Віктора Медведчука. За підсумками жовтня 38% публікацій так чи інакше порушували журналістські стандарти, а ось замовних матеріалів у поточному кварталі практично не було. У всякому разі, НІМІ зафіксувало лише одну підозру на "джинсу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

VLADIMIR TIM

29 березня 2021, 11:38

Дякую за інформацію!

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!