Головна Статті Бізнес економіка Сфера впливу Іванющенка: чим володіє сірий кардинал Віктора Януковича
commentss НОВИНИ Всі новини

Сфера впливу Іванющенка: чим володіє сірий кардинал Віктора Януковича

Сірий кардинал часів Віктора Януковича до сьогоднішнього дня володіє бізнесом в Україні

8 січня 2020, 16:12 comments11174
Поділіться публікацією:
Сфера впливу Іванющенка: чим володіє сірий кардинал Віктора Януковича

Однією з найбільш одіозних особистостей в Україні часів президентства Віктора Януковича можна по праву вважати народного депутата Верховної Ради VI-VII скликань Юрія Іванющенко. В українських ЗМІ його часто пов'язують з кримінальним світом, де він більш відомий як "Юра Єнакіївський". Після зміни влади у 2014 році екс-парламентарій покинув Україну, а вже з 2015 року він став час від часу фігурувати в українському та міжнародному розшуку. У той же час, екс-нардеп все ще є власником багатьох підприємств в Україні.

Сфера впливу Іванющенко: ціна Майдану

Кримінальну переслідування не сприяє веденню бізнесу, а тому немає нічого дивного в тому, що добробут сірого кардинала часів президентства Віктора Януковича помітно зменшився.

Навіть у кращі часи 2010-2013 років про особисті статки Юрія Іванющенка та структуру його бізнесу було мало що відомо, поки що в 2012 році його бізнес-партнер Іван Аврамов в інтерв'ю українському Forbes не розповів, що є у власності нардепа. У повній і частковій власності партнерів були 43 підприємства, які представляли 10 сфер економіки – від агросектору до енергетики.

Найбільш великими активами виявилися:

- у машинобудуванні – група "Азовмаш";
— у торгівлі – частка в ТОВ "Промтоварний ринок", власника найбільшого ринку в Україні "7 кілометр" під Одесою;
— у будівництві – "Карпатибудінвест", "Південьтехнобуд" та інші.

Згодом саме активи нардепа в останніх двох галузях – будівництві та торгівлі – фігурували в кримінальних провадженнях, відкритих щодо Юрія Іванющенка. Так, Генеральна прокуратура України підозрює екс-парламентаря у вимаганні частки в ринку "7 кілометр" і розкраданні 650 млн грн. з коштів, отриманих за Кіотським протоколом, за допомогою "Карпатибудінвест".

Втім, з тих пір справи проти Юрія Іванющенка регулярно то закриваються, то знову відкриваються, а його розшукова картка також регулярно то з'являється, то зникає у відділі "розшук" МВС України та Інтерполу. Востаннє подібна ситуація відбулася в липні, коли на початку місяця МВС зняв розшук, а в середині відновив.

Однак всі ці події не пройшли для бізнесу Юрія Іванющенка без наслідків – ще в 2015 року його представники вийшли зі складу правління "Азовмашу", вугледобувні та збагачувальні підприємства частково опинилися на непідконтрольній території Донбасу.

У підсумку, за даними ЗМІ, Юрій Іванющенко збіднів приблизно в11 разів – з 756 млн дол. у 2012 році, до близько 67 млн дол. за даними журналу "Новий час", який вказав його серед ТОП-100 найбагатших українців восени 2019 року. Основним активом колишнього сірого кардинала журналісти порахували частку все в тому ж "7 кілометрі", законність отримання якої продовжують заперечувати правоохоронці та інші власники ринку.

Сфера впливу Іванющенко: що залишилося

Не так просто визначити, які саме підприємства залишились у сфері впливу Юрія Іванющенко і його партнерів, головним з яких залишається Іван Аврамов. Але у всіх у них є одна загальна риса – так чи інакше вони пов'язані з низкою керуючих компаній, які на сьогоднішній день управляють активами Іванющенко.

Опорною структурою Юрія Іванющенка залишається ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Нові технології", який є співвласником близько 30 працюючих комерційних структур у різних сферах. Офіційним власником і кінцевим бенефіціаром фонду вказаний 43-річний киянин Олександр Стельмах, який став "обличчям з істотним впливом" в лондонських компаніях Goodlight Capital Limited і Fieldlane Limited, які в свою чергу і були власниками "Нових технологій", в лютому 2018 року.

До цього бізнес Юрія Іванющенко мав південноафриканське "коріння" – зі зміною влади в Україні в 2014 році основні компанії тоді ще парламентарія були записані на юристів з Південно-Африканської республіки Джеремі Пола Оппермана і Елоізу Брітц.

Втім, "африканський слід" у бізнесі Іванющенко зберігся, наприклад, у фінансовій сфері – банку "ТК Кредит", але явно ненадовго так як останній перебуває у стадії ліквідації з 2016 року і до 7 січня приймав претензії кредиторів. Також ліквідовано й інший актив у фінансовій сфері – ПАТ "Західінкомбанк". Втім, з його капіталу Юрій Іванющенко завчасно вийшов.

Інший цілком успішно працюючою опорною структурою Юрія Іванющенка є ПАТ "Інститут інноваційних технологій в енергетиці та енергозбереженні". Підприємство, як випливає з назви, працює в перспективній енергетичній сфері, до якої ку бізнесмена залишилися інтерес і зв'язки. У сфері роботи даного підприємства залишаються близько 15 комерційних структур.

Продовжує роботу і головний, за оцінками ЗМІ, діючий актив Юри Єнакіївського – "7 кілометр". Щоправда, події навколо нього наприкінці 2019 року набули тривожного характеру: у листопаді відбулася бійка між групою молодих людей з "Одеської самооборони" і в'єтнамськими валютниками, а в грудні в ході пожежі на складах ринку загинула людина.

Про те, що в руках віддаленого від влади і, отже, можливості надання впливу на прийняття важливих рішень Юрія Іванющенка, залишилися чималі кошти показала конфіскація в жовтні у банках Латвії 30 млн дол., пов'язуються з побіжним екс-нардепом. Адвокат останнього це, правда, категорично спростовує.

Взагалі, осінь 2019 року стала на рідкість "продуктивною" для Юрія Іванющенка, дозволивши заговорити про наявність у останнього планів по впровадженню в ряд галузей української економіки, насамперед енергетики.

Сфера впливу Іванющенко: нові справи

У вересні 2019 року стало відомо про зняття з розшуку МВС України Юрія партнера Іванющенко, якого ще називають "смотрящим Одеської області" – Івана Абрамова.

У жовтні прізвище колишнього сірого кардинала спливло не тільки у зв'язку з 30 млн дол. в банках Латвії, але і з призначенням заступником міністра енергетики Станіслава Ковалевського. Останнього експерти назвали "людиною чи то Юри Єнакіївського, чи то Курченко, Аркаллаєва і Троня". Враховуючи що курирувати новий заступник повинен був "вугільний" напрям, в якому традиційно сильні позиції "донецьких" взагалі й Іванющенко зокрема, нічого дивного в такому припущенні не було.

Однак вже у грудні слід Іванющенко з'явився на газовому ринку: ТОВ "Інжинірингова компанія "Сфера плюс", 50% якої належать тому самому фонду "Нові технології", за даними видання "Олігарх", подало заявку на продовження дозволу на користування газоносною ділянкою у Львівській області.

Того ж грудня прізвище Іванющенко засвітилося у розслідуванні видання "Апостроф" щодо розробки Кодексу електронних комунікацій, який пишуть в BRDO (Better Regulation Office Delivery) – Офісі ефективного регулювання. За даними журналістів розробку ведуть люди, близькі до колишнього голови Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) Володимира Олійника його товаришева та партнера, екс-начальника Українського державного центру радіочастот (УДЦР) Павла Слободянюка. Зятем першого є Григорій Шумаков – син кримінального авторитета з Єнакієвого Юрія Шумакова або "Шумака". Як дізналися журналісти ще в 2014 році дачні будинки у кримській Ялті самого "Шумака" і дружини Іванющенко стоять поруч, що свідчить про високу близькість обох уродженців Єнакієве.

Також журналісти нагадують про зв'язок Шумакова з бізнесменом Ігорем Ігнатьєвим, якому ЗМІ приписують членство в столичному бандугрупуванні "Капітошки", що стало відомим завдяки рейдерству. Останній також вважається довіреною особою Юрія Іванющенко.

Сфера впливу Іванющенко: надія на владу

Втім, поряд з успіхами, нехай і в перспективі, у бізнесу Юрія Іванющенка справи явно йдуть не дуже добре, а в деяких сферах спостерігаються очевидні невдачі. Так, 21 жовтня 2019 року Окружний адмінсуд Києва анулював спецдозвіл ТОВ "Інтерофіс Лімітед" на користування надрами Погребисько-Городовського родовища піску в Івано-Франківській області. Після цього Іванющенко зберіг дозвіл на видобуток піску тільки в Кремінському районі Луганської області, правда через рішення суду про конфіскацію 21 га землі за позовом прокуратури видобуток там офіційно не ведеться з 2017 року.

Взагалі, багато підприємств екс-нардепа позбулися можливості працювати і поповнювати кишеню свого власника. Одні через намагання української влади, інші через їх захоплення проросійськими терористами на Донбасі.

Так, ТОВ "Лугбур", яке знаходиться в окупованому Луганську, у часи Януковича брало участь у тендерах на ремонти державних шахт регіоні, а ТДВ "Луганськшахтобудмонтаж" здавало в оренду приміщення Пенсійному фонду та управління юстиції.

"Бізнес-стратегія" обрана Юрієм Іванющенком в часи Віктора Януковича і заснована на дружбі з владою, яка добре зарекомендувала себе у 2010-2013 роках, але зі зміною влади виявилося, що бізнес екс-нардепа не готовий вести справи інакше, крім як за рахунок держбюджету. Правда, все може змінитися з новими кадровими призначеннями в Міністерстві енергетики, тим більше що у "Юри Єнакіївського" є що запропонувати тому ж "Центренерго", наприклад, збагачення вугілля через збагачувальну фабрику "Михайлівська". Правда виробничі потужності знаходяться на окупованій території Луганської області, але ж головне, щоб тендерна комісія виявила поблажливість.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!