Корупція в ДАБІ: чому так важко боротися з хабарами в будівельній сфері

Будівельна галузь в Україні є однією з найбільш корумпованих в країні, а розмір відкатів за надання земельних ділянок під комерційну забудову зазвичай займає перші рядки у корупційних «хіт-парадах»

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) – це орган влади, який здійснює державну політику у сфері архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Простіше кажучи, саме вона видає дозволи і всі узгодження на зведення будівельних об'єктів в країні – справжня монополія, тільки не комерційна, а державна, яку чиновники наблизили до комерційної.

Корупція в ДАБІ: масові скарги забудовників

Щороку Український клуб нерухомості (URE Club) – асоціація експертів і практиків ринку – проводить антикорупційне дослідження та опитування учасників ринку. Згідно з даними організації на ринку корупційних послуг" будівельної галузі є два "фаворита:

1) отримання погоджень та дозволів від органів контролю, як основну "галузь" корупції в будівництві;
2) ДАБІ – як найбільш корумпований орган в будівельній сфері, за що висловилися близько 80% опитаних. Органи прокуратури та Центр державного земельного кадастру опинилися далеко позаду.

При цьому, коли в учасників ринку вимагають незаконну винагороду, в 92% випадків в ролі останнього виступають виключно гроші і лише у 8% в ролі нагородою для чиновників стають квартири.

Втім, далеко не всі учасники ринку і забудовники налаштовані проти ДАБІ. Так, у листопаді 2018 року більше 30 з них підписали колективний лист тодішньому прем'єр-міністру Володимиру Гройсману з проханням не звільняти главу ДАБІ Олексія Кудрявцева. Втім, як з'ясувалося незабаром 24 з них належали до так званим "проблемним" забудовникам, навколо яких саме тоді йшли судові процеси. Однак це не допомогло чолі ДАБІ, і в грудні Кабмін звільнив його.

0,5 млрд дол., а дійсний член Української академії архітектури Віктор Гліба підвищує цю суму до 2 млрд дол.

Корупція в ДАБІ: очікування від року 2020-го

Новий 2020 рік тільки почався, але вже помітні ті процеси, яким належить стати головними в сфері державного будівельного контролю в Україні.

Ще в останніх числах грудня на порталі відкритих даних data.gov.ua у вільному доступі з'явилися будівельні реєстри ГАСИ за 2013-2019 роки.

Як розповів виданню "Лівий берег" міністр цифровий трансформації Михайло Федоров, дані викладені у форматі csv. 31 полі, серед них дані про замовнику, проектувальнику і підрядника з кодами ЄДРПОУ, про авторське і технічний нагляд, характеристики забудови і клас наслідків, а також дані про адресу, кадастровий номер і багато іншого. Це має сприяти більшої прозорості роботи сфери державного будівельного контролю.

При цьому чиновник наголосив, що стан реєстру виявилося "навіть гірше, ніж очікувалося", є "погане стан даних і сліди багаторазового переписування і приховування даних з дуже цікавими коментарями відразу в реєстрі".

Експерти налаштовані менш оптимістично, ніж міністр Михайло Федоров, сподівається на зростання прозорості роботи інспекції.

Так, експерт в галузі містобудування, дійсний член Української академії архітектури Віктор Гліба в блозі пише, 18 грудня Кабмін оголосив конкурс на посаду глави ДАБІ, і до його проведення в. о. керівника відомства стала перший заступник неіснуючого голови інспекції Олена Костенко.

В результаті, як пише Гліба, керувати будівельною галуззю стала 32-річна дівчина з досвідом роботи в Міністерстві освіти. При цьому експерт звертає увагу, що представляв колективу нового в. о. голова профільного комітету Верховної Ради Андрій Клочко.

Останній, як пише Гліба, не тільки перебуває в явний конфлікт інтересів, але ще й має в радниках екс-керівника ДАБІ Сергія Кузьменка, який був главою відомства в 2019 році після Олексія Кудрявцева і до Олександра Строкача.

Своїми радниками новий в. о. ДАБІ Олена Костенко призначила екс-керівника управління дозвільних процедур ДАБІ в 2012-2014 роках Олександра Сергієнка.

"Саме Олександр Сергієнко спільно з керівником Інспекції ДАБК міста Києва організували схему 5 дол. за квадратний метр, яка згодом поширилася на всю країну і давала дохід сім'ї "Саші Стоматолога". Є достовірна інформація, що один з радників Олени Костенко вже почав "забезпечують квитками" будівельний ринок, як "смотрящий" від Офісу президента, а Олександр Сергієнко – писати нові "зелені" схеми, незважаючи на свій досвід 2012-2014 років", – говорить про повернення "смотрящих" експерт.