Головна Статті Бізнес економіка Корупція в ДАБІ: чому так важко боротися з хабарами в будівельній сфері
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупція в ДАБІ: чому так важко боротися з хабарами в будівельній сфері

Будівельна галузь в Україні є однією з найбільш корумпованих в країні, а розмір відкатів за надання земельних ділянок під комерційну забудову зазвичай займає перші рядки у корупційних «хіт-парадах»

16 січня 2020, 18:21 comments6253
Поділіться публікацією:








Корупція в ДАБІ: чому так важко боротися з хабарами в будівельній сфері

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) – це орган влади, який здійснює державну політику у сфері архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Простіше кажучи, саме вона видає дозволи і всі узгодження на зведення будівельних об'єктів в країні – справжня монополія, тільки не комерційна, а державна, яку чиновники наблизили до комерційної.

Корупція в ДАБІ: масові скарги забудовників

Щороку Український клуб нерухомості (URE Club) – асоціація експертів і практиків ринку – проводить антикорупційне дослідження та опитування учасників ринку. Згідно з даними організації на ринку корупційних послуг" будівельної галузі є два "фаворита:

1) отримання погоджень та дозволів від органів контролю, як основну "галузь" корупції в будівництві;
2) ДАБІ – як найбільш корумпований орган в будівельній сфері, за що висловилися близько 80% опитаних. Органи прокуратури та Центр державного земельного кадастру опинилися далеко позаду.

При цьому, коли в учасників ринку вимагають незаконну винагороду, в 92% випадків в ролі останнього виступають виключно гроші і лише у 8% в ролі нагородою для чиновників стають квартири.

Втім, далеко не всі учасники ринку і забудовники налаштовані проти ДАБІ. Так, у листопаді 2018 року більше 30 з них підписали колективний лист тодішньому прем'єр-міністру Володимиру Гройсману з проханням не звільняти главу ДАБІ Олексія Кудрявцева. Втім, як з'ясувалося незабаром 24 з них належали до так званим "проблемним" забудовникам, навколо яких саме тоді йшли судові процеси. Однак це не допомогло чолі ДАБІ, і в грудні Кабмін звільнив його.

Олексій Кудрявцев очолював відомство, не маючи при цьому профільної освіти – у нього був тільки диплом середнього професійного технічного училища №32 працівників річкового і морського флоту Києва. Наданий ж диплом про будівельному освіту університету Молдови екс-глави ДАБІ виявився підробленим.

Очевидно, Олексій Кудрявцев мав інші таланти, за що його цінували всі ці роки, але це явно не боротьба з корупцією. Починаючи з 2014 року в ДАБІ фактів корупції ставало все більше. За словами тодішнього генпрокурора Юрія Луценка в Одесі при будівництві 1 квадратного метра житла у вигляді хабарів забудовники віддавали 20 дол., хоча в часи Януковича ця сума становила лише 5 дол.

Президент проти корупції в ДАБІ

Одним з перших доручень президента України Володимира Зеленського до новопризначеного Кабінету міністрів став указ ліквідувати масштабні корупційні схеми в Госгеокадарстве, Госгеонедрах, Держекоінспекції, Укртрансбезопасности, Укравтодорі і ДАБІ. Глава держави доручив зробити це до 1 січня 2020 року.

Вже традиційно в Україні боротьбу з корупцією почали з нових кадрових призначень. Правда, замість сторонньої особи на посади "кризового менеджера" в. о. голови ДАБІ став вже знайомий багатьом керівник – директор департаменту державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Олександр Строкач.

Дане призначення розкритикував екс-нардеп від ВО "Свобода", активіст Ігор Мірошниченко, підкресливши, що Строкач контролював всі перевірки ДАБІ – найбільш корупційну складову діяльності інспекції, а його дружина Світлана була заступником керівника департаменту ліцензування ДАБІ. Сімейний тандем, за твердженням екс-нардепа, і приносив колишньому керівнику інспекції Олексію Кудрявцеву левову частку незаконних доходів.

Ігор Мірошниченко навів ряд прикладів неоднозначних рішень ДАБІ, серед яких видача дозволу на знесення 2 гуртожитків і будівництво на їх місці житлових будинків у Києві за адресою вулиця Кудряшова 8-10, хоча 12 днями раніше відомство видало категоричну відмову. У Солом'янському районі будівельна інспекція видала дозвіл на будівництво вже фактично самовільно збудованих будинків, тим самим просто легалізувавши їх.


Боролися з корупцією в ДАБІ правоохоронці, говорили про непорядок у відомстві і пересічні українці. Так, у вересні мешканці Одеси двічі виходили на акції протесту проти забудови на місці колишнього дитсадка по вулиці Корольова і по вулиці Глушко. У листопаді одеські суди і прокуратура зупинила будівництво на вулиці Глушко і по Французькому бульваром. Тоді ж директор департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області Василь Буюкли заявив про погрози на його бік з боку представника найбільшої будівельної компанії Одеси KadorrGroup. Крім погроз представник забудовника нібито пропонував йому 10 тис. дол. за введення в експлуатацію об'єкта з порушеннями.

У грудні правоохоронці провели обшук у КМДА по справі, пов'язаній з діяльністю осіб Департаменту містобудування та архітектури, Департаменту питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА і Департаменту ДАБК у місті Київ. В останній же день 2019 року в місті Стрий Львівської області був затриманий чиновник ДАБІ при отриманні хабара в 5500 дол. за введення в експлуатацію нежитлового приміщення.

Корупція в ДАБІ: Міністр на сторожі інтересів

Екс-нардеп Ігор Мірошниченко задавався питанням "наївності" міністра розвитку громад Олени Бабак, яка заявила про непричетність в. о. голови ДАБІ Олександра Строкача до корупційних схем, про які працює у відомстві на високих посадах з 2012 року чиновник не може не знати.

ЗМІ тим часом повідомляють про процвітання старих схем, таких як самовільне будівництво багатоквартирних будинків у земельних секторах, призначених для присадибної будівництва, подалі від запорошеного міста. Таким прикладом ЗМІ наводять індивідуальний житловий будинок садибного типу на вул. Сергія Колоса, який був вже майже добудований до моменту отримання фактичного дозволу ДАБІ на початок будівельних робіт. І цей приклад далеко не одиничний, а цільове призначення землі, на якій йде будівництво – індивідуальне житлове, гаражне і дачне будівництво.

Як результат, в середовищі самих учасників ринку переважає думка швидше про зміну одержувачів корупційних прибутків, ніж про боротьбі з цими найбільшими корупційними схемами, а ідейним натхненником продовжують вважати екс-главу ДАБІ Олексія Кудрявцева. У всякому разі, очолив відомство екс-підлеглий Кудрявцева Олександр Строкач, повинен влаштовувати його більше, ніж людина зі сторони, нехай навіть і успішний криза-менеджер.

Корупція в ДАБІ: ціна питання – мільярди

Багатьох цікавить питання, яка ціна корупції в ДАБІ, і тут експерти розходяться в думці.

Так, за "офіційними" даними народного депутата України від партії "Слуга народу", заступника Комітету ВР з питань містобудування Олени Шуляк, озвученими в ході конференції "Прозорі послуги для ефективної будівельної галузі", сума "брудних" грошей перевищує 3 млрд грн. І це без урахування інфраструктурних об'єктів, будівництва мостів, капітального ремонту та нового будівництва доріг.

В Українському клубі нерухомості обсяг корупції оцінюють у 0,5 млрд дол., а дійсний член Української академії архітектури Віктор Гліба підвищує цю суму до 2 млрд дол.

Корупція в ДАБІ: очікування від року 2020-го

Новий 2020 рік тільки почався, але вже помітні ті процеси, яким належить стати головними в сфері державного будівельного контролю в Україні.

Ще в останніх числах грудня на порталі відкритих даних data.gov.ua у вільному доступі з'явилися будівельні реєстри ГАСИ за 2013-2019 роки.

Як розповів виданню "Лівий берег" міністр цифровий трансформації Михайло Федоров, дані викладені у форматі csv. 31 полі, серед них дані про замовнику, проектувальнику і підрядника з кодами ЄДРПОУ, про авторське і технічний нагляд, характеристики забудови і клас наслідків, а також дані про адресу, кадастровий номер і багато іншого. Це має сприяти більшої прозорості роботи сфери державного будівельного контролю.

При цьому чиновник наголосив, що стан реєстру виявилося "навіть гірше, ніж очікувалося", є "погане стан даних і сліди багаторазового переписування і приховування даних з дуже цікавими коментарями відразу в реєстрі".

Експерти налаштовані менш оптимістично, ніж міністр Михайло Федоров, сподівається на зростання прозорості роботи інспекції.

Так, експерт в галузі містобудування, дійсний член Української академії архітектури Віктор Гліба в блозі пише, 18 грудня Кабмін оголосив конкурс на посаду глави ДАБІ, і до його проведення в. о. керівника відомства стала перший заступник неіснуючого голови інспекції Олена Костенко.

В результаті, як пише Гліба, керувати будівельною галуззю стала 32-річна дівчина з досвідом роботи в Міністерстві освіти. При цьому експерт звертає увагу, що представляв колективу нового в. о. голова профільного комітету Верховної Ради Андрій Клочко.

Останній, як пише Гліба, не тільки перебуває в явний конфлікт інтересів, але ще й має в радниках екс-керівника ДАБІ Сергія Кузьменка, який був главою відомства в 2019 році після Олексія Кудрявцева і до Олександра Строкача.

Своїми радниками новий в. о. ДАБІ Олена Костенко призначила екс-керівника управління дозвільних процедур ДАБІ в 2012-2014 роках Олександра Сергієнка.

"Саме Олександр Сергієнко спільно з керівником Інспекції ДАБК міста Києва організували схему 5 дол. за квадратний метр, яка згодом поширилася на всю країну і давала дохід сім'ї "Саші Стоматолога". Є достовірна інформація, що один з радників Олени Костенко вже почав "забезпечують квитками" будівельний ринок, як "смотрящий" від Офісу президента, а Олександр Сергієнко – писати нові "зелені" схеми, незважаючи на свій досвід 2012-2014 років", – говорить про повернення "смотрящих" експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!