Головна Статті Бізнес економіка Не «ПриватБанком» єдиним: банківські скандали в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Не «ПриватБанком» єдиним: банківські скандали в Україні

Український банківський ринок періодично потрясають скандали, до того ж мова не йде про глобальні події, такі як протистояння держави і екс-власників «ПриватБанку», або вимог довести або спростувати відповідальність топ-менеджменту НБУ до 300-ї ревальвації гривні

21 січня 2020, 18:49 comments5286
Поділіться публікацією:








Не «ПриватБанком» єдиним: банківські скандали в Україні

У повсякденному житті вітчизняних банкірів і фінансистів вистачає практично щомісячних скандалів, приводом до яких найчастіше стають гроші або відсутність патріотичної позиції.

Скандали в українських баках: "Альфа-Банк" і справа про розкрадання 100 мільйонів

Перед Новим роком дочірній банк російського "Альфа-банку" – "Альфа-Банк Україна" – вітчизняні ЗМІ згадували в історії розкраданням близько 100 млн дол. у іншої в минулому "російської" фінустанови – "Укрсиббанку".

Історія взаємовідносин власника групи "АІС", яка спеціалізується на автобізнесі, і "Укрсиббанку" почалася в 2007 році, коли фінансова установа видала кредити в розмірі близько 50 млн дол. ряду структур бізнесмена: ТОВ "Автосервіс-Т", ТОВ "Авто-Холдинг", ТОВ "Інтер-Авто", ТОВ "Кременчуцький автоскладальний завод". Кредит, який зобов'язався бізнесмен погасити в 2009 році він так і не віддав, що стало причиною судових баталій між сторонами.

У 2012 році представники банків звернулися до тодішнього прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням втрутитися в ситуацію і допомогти поверненню боргів. Втім, апеляція до влади не допомогла і до 2013 року борг перед "Укрсиббанком" зріс до 727 млн грн., однак мандат народного депутата надійно захищав Дмитра Святаша від претензій правоохоронців і кредиторів.

Нарешті, восени 2019 року столична прокуратура оголосила підозру Дмитру Святашу в розкраданні 1,1 млрд грн. кредиту "Уксиббанку", підозрюваний зник і в листопаді був оголошений в розшук. Однак наприкінці грудня з'ясувалося, що за місяць до свого зникнення екс-нардеп був помічений у будівлі ПАТ "Альфа-Банк" на переговорах.

Ще в 2018 році на Facebook сторінці "Святаш.leaks" були опубліковані документи, які підтверджують причетність "Альфа-Банка" до виведення з банку близько 40 млн дол. заборгованості депутата Дмитра Святаша та його партнера Василя Полякова під виглядом реструктуризації. Це було видно з тексту меморандуму з грифом "строго конфіденційно", укладеного з президентом "Альфа-Банка" Олександром Лукановим в січні 2013 року.

Технічно висновок 40 млн дол. виглядав як передача заборгованості на дану суму афілійованого з банком фінансово компанії, від якої заборгованість вже перейшла аналогічної компанії Дмитра Святаша.

Тоді ж громадська організація "Ініціативи майбутнього" звернулася до сайту президента України з петицією про притягнення Дмитра Святаша до відповідальності і застосування до його компанії "АІС" та "Альфа-Банк" персональних спеціальних економічних та інших санкцій. Пізніше це переросло в позов через ігнорування петиції, яка набрала 25 тис. голосів, але ніяких наслідків це все так і не мало.

Скандали в українських баках: банкірів зіпсувало "кримське питання"

Втім, "Укрсиббанк" також не оминули стороною скандали, останній з яких спалахнув практично одночасно зі скандалом навколо "Альфа-Банку" і Дмитра Святаша – в грудні 2019 року. Чималу роль у скандалі зіграли спочатку "російське коріння" банківської установи.

Скандал спалахнув навколо судових розглядів в окупованому Криму, де в 2014 році банківська установа мала 23 відділення і понад 200 співробітників. Власне, останні і стали каталізатором скандалу – виступаючи як представники банку в судових процесах представники банківської установи отримували доручення від банку на паспорти громадян РФ, видані після окупації Кримського півострова в 2014 році.

Разом з тим, ст. 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" не визнає "органів влади" створених на території РФ Криму, як і видані ними документи, у тому числі паспорти.

Під час одного із засідань суду, відео з якого викладено в YouTube, представник банку вимагає перевести справу в суди на території АР Крим, що вже можна розцінювати як факт визнання окупаційної влади півострова законною.


Іншою банківською установою, що опинилася в епіцентрі скандалу, став мобільний Monobank, якй також "відзначився" у "визнанні" Криму російським: у рекламному ролику банку в листопаді 2019 року на карті чомусь відсутній півострів Крим. Ролик викликав скандал в соцмережах і тому був видалений, але скріншоти залишилися, так само як і гнівна реакція користувачів.

Так, волонтер Руслан Шовковитный розцінив це як "постріл собі в ногу і хрестоматійний зашквар".

Незабаром голова правління Всеукраїнської рекламної коаліції, засновник і власник брендингового агентства FEDORIV Андрій Федорів на своїй сторінці в Facebook заявив, що мала місце технічна помилка, здійснена його командою.

"На початку відео додано інфографіку з ключовими цифрами і фактами про банк, створену командою FEDORIVVLOG. В одному з кадрів, був використаний фрагмент карти України без Криму. Як тільки наші глядачі помітили це, ми моментально прибрали відео з ефіру", – пояснив Федорів появу скандальної карти у відео.

"Дане зображення ніяк не відображає політичні погляди команди FEDORIVVLOG, мої особисто або тим більше не є позицією Monobank і, повторюся, є виключно технічною помилкою", – підкреслив власник брендингового агентства FEDORIV.

Скандали в українських баках: від таємниці приватизації до родичів в Росії

Не залишилися в стороні від скандалів і головні українські банкіри – співробітники Національного банку України (НБУ).

Так, ще в лютому 2017 року заступника голови НБУ Катерину Рожкову звинуватили в прямих родинних зв'язках з керівництвом російського банку. За даними журналіста Олександра Дубинського йшлося про голову правління "Промінвестбанку" Андрія Рожка – цивільного чоловіка заступника голови НБУ та їх спільну дитину.

"Рожок і Рожкова разом працювали в банку "Аваль", а потім він переїхав до Одеси, в "Фінбанк". Поки Рожкова трудилася в "Платинумі", Рожок працював в іншому російському держбанку – "Сбербанку Росії". Після переходу Рожкової в НБУ, Рожок став головою правління ПІБу. Тому коли Рожкова захищає російські банки – в цьому вбачається дуже гострий конфлікт інтересів, за який платимо ми, платники податків", – стверджував майбутній нардеп.

Також журналіст нагадував, що "Промінвестбанк" є дочірнім банком російського "Внешэкономбанка", який належить уряду РФ.

Втім, полум'яний заклик Олександра Дубинського не був почутий і через 2 роки останній вже як народний депутат від "Слуги народу" став частиною президентської команди разом з Катериною Рожковою.

Проте подібні заяви про "руку Кремля" і "російських агентів" неабияк набридли, але все ж у НБУ достатньо скандалів і за більш прозаїчними причинами.

Так, восени 2019 року ЗМІ виявили схему "таємниці приватизації" державного "Укргазбанку".

У листопаді минулого року все та ж Катерина Рожкова як перший заступник голови НБУ повідомила про плани Міжнародної фінансової корпорації (IFC) увійти в статутний капітал державного "Укргазбанку". З вуст чиновниці це звучало, як початок процесу приватизації державного фінсектора, до того ж викликає інтерес у найбільших міжнародних гравців. Втім, свій інтерес до держбанку IFC декларував ще у 2017 році і навіть нібито домовилися з тодішнім КМУ на чолі з Володимиром Гройсманом.

Але незабаром після заяви Катерини Рожкової з'явилися цікаві відомості – і обшук у фінустанові проведений співробітниками НАБУ і САП, але що ще цікавіше, намір IFC надати "Укргазбанку" позику в 30 млн євро на 5 років з можливістю перевести його в 20% акцій держбанку.

Подібна умова, яку приписують в майбутній можливий договір виглядає доволі дивною, адже мова йде про кредит для банку, що має понад 100 млрд грн. активів і кредитний портфель на 40,8 млрд грн. У випадку можливого неповернення кредиту в руки кредитора надійде 20% банку за суму, явно не відповідає його реальній ринковій вартості. Внаслідок подібна умова, зазначена заздалегідь, виглядає аж занадто підозріло схожою на схему тіньової приватизації популярної в 90-х роках минулого століття – отримання контролю над підприємством через фіктивне банкрутство, викликане нібито нездатністю повернути кредит.

Втім, сумнівність схеми не зупинила Кабінет міністрів, який своїм розпорядженням №1230 від 20 листопада дозволив "Укргазбанку" взяти кредит, який можна буде конвертувати в статутний капітал, в тому числі надати IFC опціон на купівлю акцій.

Тим самим Міжнародна фінансова корпорація уклала вигідну угоду, отримавши можливість приватизувати держбанк, який займає 4 місце в країні за розміром активів, з чистим прибутком у січні-вересні 2019 року в 350 млн грн. Вже в січні рейтингове агентство IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг "Укргазбанку" на рівні AA зі зміною прогнозу рейтингу зі "стабільного" на "у розвитку". Рейтинг надійності банківських вкладів підтверджений на рівні "5" (відмінна надійність).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!