Головна Статті Бізнес економіка Торговельні домовленості США та Китаю: ризики і не тільки
commentss НОВИНИ Всі новини

Торговельні домовленості США та Китаю: ризики і не тільки

Не минуло й двох тижнів після того, як президент США Дональд Трамп і віце-прем'єр КНР Лю Хе підписали у Вашингтоні першу частину торгової угоди, як серед експертів з'явилися сумніви щодо ефективності угоди

26 січня 2020, 17:47 comments5012
Поділіться публікацією:
Торговельні домовленості США та Китаю: ризики і не тільки

Торгова війна двох найпотужніших економік світу тривала півтора роки. За цей час зростання ВВП у світі сповільнилося на 0,7%. Однак, домовленості Китаю і США йдуть в розріз з інтересами інших країн, які ризикують зіткнутися з негативними наслідками.

Торговельна угода США і Китаю: експортні ризики

Американський оглядач Кіт Брадшер упевнений, що домовленості про те, що Китай буде купувати більше продукції зі США, можуть обернутися збитками для країн Європи і Латинської Америки. США скоротять мита з 15 до 7,5 відсотків на китайські товари загальною вартістю 120 млрд дол., включаючи товари широкого споживання, електроніку. Натомість Китай зобов'язався протягом 2020-2021 рр. закупити американських товарів і послуг на 200 млрд дол., включаючи свинину, сою, пшеницю і бавовну. Ще до підписання угоди уряд КНР поставив за мету знизити мита на зарубіжні товари на суму 400 млрд дол. в інтересах зростаючого попиту серед китайських громадян.

Брадшер вважає, що американські виробники займуть ніші Аргентини, Бразилії, Франції і ряду інших країн, які також постачають до Китаю сільськогосподарську продукцію. Варто зазначити, що Україна також поставляє в Китай пшеницю і різну сировину. Країни, які не мають ніякого відношення до торгової війни, ризикують зазнати збитки. Думку експерта поділяє оглядач Мішель То. Вона не сумнівається, навіть якщо Китай спробує виконати вимоги угоди в частині збільшення імпорту продукції з США, то в такому випадку доведеться скоротити імпорт з інших країн.

Скептично до першої фази торгової угоди ставиться бізнес-аналітик Наталі Шерман. Вона вважає, що американські експортери можуть зовсім не отримати обіцяного, оскільки Китай купить стільки продукції, скільки потрібно для покриття попиту на внутрішньому ринку, незалежно від умов угоди. Далеко не факт, що підписаний Трампом і Лю Хе документ принесе полегшення американським фермерам. Деякі фермерські господарства США збанкрутували через скорочення імпорту Китаєм їх сільськогосподарської продукції у період торговельної війни. Уряду США довелося виділити 28 млрд дол. для підтримки фермерів, орієнтованих на китайський ринок.

Торговельна угода США і Китаю: слабкі місця

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що документ, який підписали Трамп і Лю Хе минулого тижня, це спроба створити правові рамки для виконання домовленостей, яких ледве вдалося досягти міністру фінансів США Стіву Мнучину і торгпредові США Роберту Лайтхайзеру під час переговорів з китайськими чиновниками минулого року. Це не повноцінна угода, яка поставить крапку в торговій війні, а, швидше, проміжний варіант.

Незакінченість торгової угоди підтверджує той факт, що США зберігають мита на китайські товари на суму 360 млрд дол., а Китай – мита на американські товари на суму 100 млрд дол. У таких умовах значна частина американських промисловців продовжить нести збитки, адже через мита їх продукція буде коштувати дорожче китайського ринку.

Під сумнівом зобов'язання Китаю внести поправки в національне законодавство у сфері захисту інтелектуальної власності. Сенатор-демократ Чак Шумер впевнений, що без твердих зобов'язань, Китай продовжить насильно змушувати іноземні компанії передавати свої технології. Трамп неодноразово критикував китайську владу за те, що вона вкрала або привласнила інтелектуальної власності на сотні мільярдів доларів, вимагав звільнити американські фірми від передачі своїх технологій, ноу-хау в обмін на дозвіл працювати на китайському ринку.

Проте, люди з команди Трампа з оптимізмом дивляться в майбутнє американо-китайських відносин. На думку міністра фінансів США Стіва Мнучина, торгову угоду вирішили розділити на кілька частин і поступово проводити переговори для врегулювання інших проблемних спорів. Підписаний документ у Вашингтоні 15 січня – це тільки початок. Мнучин вважає, що друга частина угоди покладе кінець митам, що залишилися. Радник президента США з питань торгівлі Пітер Наварро вважає, що в ході подальших переговорів потрібно домогтися від Китаю відмови від хакерських атак, від субсидування китайських держпідприємств, які створюють нерівну конкуренцію американським компаніям, від поставок в Америку медичної наркотичної речовини фентаніл.

Торговельна угода США і Китаю: туманні перспективи

Як скоро почнеться новий раунд торговельних переговорів Китаю і США не знає ніхто. Директор Національного економічної ради Ларрі Кудлоу вважав, що переговори щодо другої фази торгового угоди почнуться відразу після підписання першої. У Китаї дотримуються іншої думки. За даними близького до урядових кіл видання Global Times, торгові суперечності між США і Китаєм не зникнуть відразу ж після підписання першої частини торгової угоди, а решта мит на китайські товари не будуть скасовані найближчим часом. Чим довше будуть відходити американо-китайські торговельні переговори, тим більші збитки будуть нести компанії зі США.

Судячи з усього, в Пекіні взагалі не відносяться до першої частини угоди як до документа особливої важливості. В іншому разі, голова КНР Сі Цзіньпін особисто прилетів би 15 січня у Вашингтон, а не послав туди свою "праву руку" Лю Хе. Подальші торговельні переговори між США і Китаєм можуть застопоритися через суперечки навколо субсидування китайських держпідприємств. Минуого року китайська влада дала зрозуміти, що дане питання не має відношення до торгівлі. Вимоги американців сприймаються як втручання у внутрішні справи Китаю. На приватні фірми в Китаї припадає близько 60% ВВП і до 70% інноваційних рішень.

Штати і Китай поки не врегулювали спір у сфері електронної торгівлі. На думку Георгія Кухалейшвілі, Китай не хоче відмовлятися від обмеження доступу до інтернету для своїх громадян і пустити на ринок електронні сервіси американських фірм, оскільки буде відкритий доступ до західних ресурсів, чия точка зору виходить за межі державної цензури. Не дивно, чому США не скасували всі мита. Американцям потрібен важіль тиску на Китай, щоб домогтися поступок з неврегульованим спорів. Однак, не факт, що цього вийде досягти швидко і ефективно.

Експерт вважає, що протести в Гонконзі можуть негативно вплинути на клімат американо-китайських переговорів в цьому році. У вересні цього року там відбудуться вибори до місцевої Законодавчої ради. У минулому році протести в Гонконзі досягли апогею під час виборів райради. У 2019 році у Конгресі було прийнято спеціальне законодавство, яке створює правові підстави для спостереження за дотриманням прав людини і політичних свобод в Гонконзі, передбачає можливість вводити персональні санкції щодо китайських чиновників. Дана обставина викликає обурення китайського уряду, який вважає протести в Гонконзі внутрішнім питанням КНР і звинувачує США і Великобританію у підтримці тамтешньої опозиції. Гонконгські протестувальники не бажають інтегруватися в політичну систему Китаю та вимагають розширення автономії в частині обрання місцевої влади і правосуддя.

Перша фаза торгової угоди США і Китаю не означає врегулювання всіх суперечок і закінчення торговельної війни. За даними Банку Фінляндії, якщо торгова війна між США і Китаєм продовжиться, то світовий ВВП знизиться на 2%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!