Головна Статті Бізнес економіка Борис Кауфман, тютюновий ринок і «Теддіс-Україна»: вузол скандалів на десятки мільярдів
commentss НОВИНИ Всі новини

Борис Кауфман, тютюновий ринок і «Теддіс-Україна»: вузол скандалів на десятки мільярдів

"Теддіс-Україна" останнім часом обріс шлейфом скандалів

28 січня 2020, 20:05 comments9651
Поділіться публікацією:
Борис Кауфман, тютюновий ринок і «Теддіс-Україна»: вузол скандалів на десятки мільярдів

Тютюнову компанію "Теддіс-Україна" визнали монополістом на тютюновому ринку України. АМКУ оштрафував виробника сигарет на 6,5 млрд грн. Правда, і без цього скандалу, у компанії в Україні досить неоднозначна історія.

Від "Мегаполісу" до "Теддіса"

У 2011 році компанія "Поділля-Тютюн" створила "дочірню" структуру під назвою "Мегаполіс Україна". Вже з назви експерти ринку визначали "коріння" новоствореній компанії і її власників – структурний підрозділ російської групи компаній "Мегаполіс", що працювала на тютюновому ринку РФ у складі багатопрофільного концерну "Меркурій", що належить російському підприємцю Ігорю Кесаеву.

В 2014 році компанію "Мегаполіс-Україна" вже називали монополістом на ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами в Україні і протекцію їй склали нібито члени родини Віктора Януковича, а співвласниками компанії виступали Ігор Кесаев і Борис Кауфман – скандальний одеський підприємець, чиї інтереси крім сигарет зачіпають сфери від виробництва алкоголю до медіа. Втім, "російський слід" у компанії до 2016 року якщо і обговорювалося, то не особливо активно.

Неприємності "Мегаполіс-Україна" почалися з січня 2016 року, коли розпочалося пікетування складів готової продукції компанії, а активісти заявили про те, що компанія фінансує в тому числі ФСБ РФ через фонд "Моноліт" Ігоря Кесаєва, а також ВС РФ через постачання зброї виробництва ВАТ "Завод Дегтярьова".

Ініціативу громадських підкріпили податківці, навесні 2016 року, насчитавшие у компанії ухилення від сплати податків на суму в 2,3 млрд грн.: 1,2 млрд грн. припали на нібито продаж фіктивних підприємств тютюнових виробів і 1,1 млрд грн. були оформлені як матеріальна допомога іншим фіктивним підприємствам.

Щоб знизити градус уваги до себе, вже в травні "Мегаполіс-Україна" змінила назву на ТОВ "Теддис-Україна". Допомогло зміна назви фірми або високі зв'язку та домовленості, але справу проти компанії так і не завершилося вироком. Правда, ще в 2017 році його керівництво явно пережила чимало неприємних хвилин.

Навесні ГПУ заявило про розслідування виведення компанією 2,5 млрд грн. кордон, а в квітні тодішній генпрокурор Юрій Луценко навіть пов'язав це з розслідування виплатою компанією самого великого штрафу за рішенням АМКУ в історії України суму в 300 млн грн. Незабаром після цього в столиці почали зникати з продажу тютюнові вироби.

Але, незважаючи на піднятий галас і навіть повідомлення про підозру керівникам компанії, вироком це так і не закінчилося. Це пов'язували з опублікованою соцмережі Facebook інформацією про роботу сина генпрокурора Юрія Луценка Олександра у компанії.

В загалом 2017 рік виявився дуже вдалим для компанії Бориса Кауфмана, оборот якої склав 47,7 млрд грн.

"Теддис-Україна" і АМКУ

Втім, незважаючи на рішення проблем з ГПУ спокійного життя "Теддис-Україна" в 2017-2018 роках ніхто не обіцяв і не забезпечив, тепер основним супротивником став компанії Антимонопольний комітет України (АМКУ). За іронією долі в 2017 році Юрій Луценко звинувачував колишнє керівництво АМКУ в "кришуванні" тютюнового монополіста. Очевидно, саме тому наступний керівник Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв "насів" на "Теддис-Україну" прагнучи довести, що він не такий як його попередники.

В результаті вже в грудні 2017 року АМКУ за результатами розслідування нарахував "Теддис-Україні" 430 млн грн. штрафу. Монополіст спробував оскаржити штраф, але влітку 2018 року програв апеляцію у Верховному суді України.

Всі це навіть викликало появу інформації про нібито продаж Борисом Кауфманом Imperial Tobacco своєї частки в "Тедис-Україна", згодом не подтвердившейся. У всякому разі, Борис Кауфман продовжує залишатися власником компанії разом з двома жителями Лондона, ховаються за кількома кіпрськими офшорами, які виступають формальними засновниками "Тедис-Україна".

Однак, поки компанія намагалася оскаржити штраф у 430 млн грн. зі зміною влади на неї опустилася ще більш тяжка длань АМКУ. У жовтні 2019 року в АМКУ заявили про масштабну змову на тютюновому ринку України і оштрафували як виробників, так і продавців тютюнової продукції на 6,5 млрд грн.

Як пояснили в Антимонопольному комітеті, "виробники тютюнових виробів встановили такі умови для укладання договорів з іншими, крім "Тедис", потенційними дистриб'юторами, які робили просто неможливим їх поява на цьому ринку".

Самий великий штраф – 3,4 млрд грн. – АМКУ присудив ТОВ "Тедис Україна", на що остання, зрозуміло, відреагувала повним запереченням звинувачень Комітету, заявивши, що "рішення Антимонопольного комітету прийнято з порушенням вимог чинного законодавства, без наявної доказової бази та з надуманих підставами". Також у компанії нагадали, що за 2015-2018 роки заплатили у вигляді податків понад 6 млрд грн., що забезпечило їм місце в ТОП-100 вітчизняних платників податків і заявили про готовність оскаржувати рішення АМКУ в суді.

Крім цього, компанія стала більш відкритою – директор "Теддис-Україна" дав інтерв'ю ЗМІ визнавши, що на їх частку припадає близько 60% тютюнового ринку, а за підсумками року вони очікують оборот на рівні близько 60 млрд грн. В 2018 році за даними системи YouControl виручка компанії перевищувала 51 млрд грн.

Корупція, скандали, закони: в боротьбі за тютюновий ринок при Зеленском

Однак не тільки боротьбою з АМКУ запам'ятався "Тедис — Україна" зі зміною влади в Україні. Так, ще до жовтневого рішення АМКУ компанія засвітилася в найбільшому на той момент скандал у пропрезидентській партії "Слуга народу".

3 жовтня під час розгляду законопроекту №1049 та правок у нього народні депутати України від "Слуги народу" Олександр Дубинський та Олександр Юрченко засіданні комітету ВР з питань податкової політики несподівано запропонували нову поправку. Нардепи запропонували зобов'язати компанії-виробників тютюнових виробів продавати свою продукцію оптом не дорожче 80% від її максимальної роздрібної ціни. Решта 20% у співвідношенні 7% і 13% ділилися між компаніями-оптовими і роздрібними продавцями сигарет.

Згідно стенограмі засідання Олександр Дубинський пояснив поправку в документ, спочатку стосувався порядку роботи єдиного рахунку для сплати податків, зборів та єдиного соціального внеску, боротьбою з монополією "Тедис-Україна".

В цього разу компанія зберегла мовчання, правда після остаточного прийняття документа різко проти виступили найбільші платники податків країни – тютюнові компанії Philip Morris (РМ) і JTI також заявили про можливе закриття своїх підприємств. Відбулася зустріч "табачників" з прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком та членами Кабміну, за підсумками якої випустили оптимістичний прес-реліз.

Тим часом у ЗМІ з'явились публікації, в яких ініціатором поправки назвали народного депутата України від партії "Слуга народу" Андрія Холодова, що має інтереси в тютюновому бізнесі допомогою компанії "Т-кіоск". У великому інтерв'ю у ЗМІ сам нардеп підкреслив, що монопольне становище на ринку та домовленості з виробниками дозволяють "Тедису" отримувати близько 7% маржі і контролювати 75-80% оптового тютюнового ринку.

За версії ж журналістів виробники сигарет намагаються зберегти монопольне положення дистриб'ютора "Тедис-Україна" на вітчизняному ринку з допомогою Меморандуму з Кабінетом Міністрів. Як пише видання, у текст документа спеціальним пунктом внесені гарантії від Кабміну про зміну механізму оплати 5% податку з роздрібних продажів тютюнових виробів.

Також у ВР було подано 3 законопроекту №№2501-2503, положення яких були переведені в якості поправок до законопроектів №1210 і 1209-1. Мета пропозицій, за версією видання, полягає в концентрації засобів 5% акцизного податку, що йде від роздрібної торгівлі відразу в місцеві бюджети, в тютюнового оптовика ТОВ "Тедис-Україна".

Як журналісти наполягають, ці законодавчі зміни потрібні для монополісту рішення двох цілей:

1) використання тексту Меморандуму для оскарження рішення АМКУ про штраф в 6,5 млрд грн. за монопольну змову учасників тютюнового ринку;
2) уникнення кримінального провадження №32019160000000068 за ч. 3 ст. 212 КК України "Ухилення від сплати податків", як раз тих 5% акцизу незаплаченных компанією. Крім цього, компанія фігурує в 13 кримінальних провадженнях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!