Головна Статті Бізнес економіка Економіка вже «чхає»: які галузі першими постраждають від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіка вже «чхає»: які галузі першими постраждають від коронавірусу

Збитки через карантин, який вводиться у зв'язку з коронавірусом, підраховують туристична, авіаційна, ресторанна сфери, а також індустрія розваг

16 березня 2020, 19:14 comments6642
Поділіться публікацією:
Економіка вже «чхає»: які галузі першими постраждають від коронавірусу

Фірми підраховують збитки

Першою під удар потрапила туристична галузь, констатує аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орыщак. Якщо взяти для прикладу показники Китаю, то після спалаху вірусу заповнюваність готелів в Піднебесній впала на 75%. А Disney повідомив про втрати в 280 млн доларів через закриття двох тематичних парків в Китаї в період Місячного Нового року.

Про те, що найближче майбутнє туристичної сфери виглядає невтішно, вже заявила глава Всесвітньої ради з подорожей і туризму Глорія Гевара. За її словами, через коронавірус збитки галузі складуть не менше 22 млрд доларів.

Що стосується України, то вже 13 березня стало ясно: коронавірус вдарив не тільки по виїзному, але і з в'їзному туризму. У п'ятницю секретар РНБО Олексій Данилов оголосив, що через 48 годин Україна закриває кордони для іноземних громадян.

Українські туристи не перший тиждень перебувають у "підвішеному стані": країни одна за одною оголошують про ті чи інші обмеження, а то й зовсім закривають кордони. Туроператори ж гроші повертати не поспішають, радячи спостерігати за розвитком ситуації. Але що толку за нею спостерігати, якщо навіть в'їхавши у відкриту країну, туристи ризикували залишитися там на невизначений час?

Так і вийшло.

У неділю стало відомо, що тільки в Єгипті застрягли 60 тисяч українських туристів. Авіакомпанія Sky Up скасувала всі рейси, і вони поняття не мають, коли і як зможуть повернутися в Україну. Туристи записали відеозвернення до президента Володимира Зеленського, але відповіли їм у Держприкордонслужбі. Зокрема, перший заступник голови ДПСУ Володимир Никифоренко заявив, що їм доведеться самостійно планувати своє повернення додому.

Голова Держмитслужби Максим Нефьодов підкреслив, що кордони повністю не закриваються, в будь-якому випадку будуть працювати пункти пропуску легкового транспорту.

"Люди, які дістануться до українського кордону, звичайно, зможуть його перетнути. Тут ніяких проблем ми не очікуємо", – зазначив експерт.

Про те, як повелися туроператори в цій ситуації, детально розповіла на своїй сторінці в соцмережі директор одного з туристичного агентства Наталія Коломійчук.

"З різницею приблизно в добу після виступу президента більшість операторів оголосили про зняття всіх туристичних програм строком на час карантину, – написала Коломійчук. – Всі заброньовані заявки знімаються, а оплата переноситься на знову створені. Якісь оператори дозволили змінювати напрямок відпочинку та параметри туру, інші ж дозволили створювати тільки таку ж заявку за ціною онлайну. Це означає, що можуть бути як повернення грошей, так і доплати, в залежності від ціни на тур. Зняти бронювання без штрафів з повним поверненням грошей на найближчі дати не запропонував ніхто".

Звичайно ж частину туристів така ситуація не влаштовує, адже у багатьох розписані літні та весняні канікули. Але, каже Коломійчук, туроператорів теж можна зрозуміти. Ми всі виявилися заручниками ситуації. І якщо в умовах форс-мажору оператори б повернули 100% вартість туру і анулювати заявки, зазнавши самостійно всі штрафи по готелям і чартерам, персоналу, офісах, вони б неминуче збанкрутували.

"Я бачу ситуацію зсередини. Розумію добре претензії туристів, але і спостерігаю, в якій ситуації опинилися туроператори", – зазначила Коломійчук.

Авіаційний сектор під ударом

Оцінивши наслідки коронавірусу для авіації, Міжнародна асоціація повітряного транспорту 5 березня цього року оновила свій прогноз по збитку. За оцінками експертів, втрати у сфері пасажирських авіаперевезень через китайського вірусу досягнутий до кінця 2020-го 63 млрд доларів, і це ще оптимістичний сценарій. У разі ж негативного розвитку подій, збитки можуть перевищити 100 млрд доларів.

І це не дивно, враховуючи, яких змін зазнає авіарозклад. Авіакомпанії спочатку йшли на напівзаходи, заявляючи про скасування рейсів в ті чи інші осередки коронавірусу, але з 12:00 16 березня небо над Україною стало практично порожнім.

Авіакомпанії одна за одною публікують правила обміну та повернення авіаквитків у зв'язку з COVID-19. Перевізники пропонують безкоштовно змінити дату вильоту, деякі дозволяють змінити маршрут і навіть повернути квитки.

"Авіакомпанії вже зазнають збитків, і тенденція збережеться, – констатує Максим Орищак. – Більше того: відсутність попиту на авіаперевезення по всьому світу ставить під удар авіаційний сектор в цілому. Не будуть виробляти нові повітряні судна, так як не буде нових замовлень на них, і можуть бути зірвані контракти з раніше зробленим замовленням. Наприклад, Airbus вже зупинив фабрику в Тяньцзіні, де вироблялося близько 6 літаків A320 на місяць".

Ресторани в очікуванні збитків

Столичні ресторани у вихідні працювали в звичайному режимі, але з самого початку було зрозуміло, що це ненадовго. Крапки над "і" розставив заяву столичної влади: Київ закривається на карантин. З 17 березня в українській столиці максимально обмежується пересування людей між містом Київ та іншими населеними пунктами України, проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів з масовою участю громадян, робота підприємств громадського харчування (вони зможуть приймати онлайн-замовлення на доставку їжі). Не працюватимуть торгові центри, спорткомплекси і спортзали, установи побутового обслуговування населення, розважальні заклади. Роботу продовжать лише продуктові і господарські магазини, аптеки, АЗС, банки і банкомати.

Про те, що у зв'язку з коронавірусом ресторанний бізнес в Києві чекає падіння до 50%, директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова написала на своїй сторінці у Facebook ще минулого тижня.

"Менше програють ті, у кого є своя доставка або взагалі хоч чиясь доставка. Ось хто виграє від епідемії – це служби доставки! Офіціантам і барменам можна підробити кур'єрами, поки все не уляжеться. Ну а барам взагалі не позаздриш – коктейль по доставці – цього майже немає, та й нецікаво. Адже до коктейлю повинна додаватися атмосфера. Так і в кав'ярнях теж особливо доставляти нічого", – пояснила експерт.

Судячи з ситуації в супермаркетах, чимало українців активно готуються перечекати карантин вдома. Покупці котять до кас доверху набиті візки, полки поступово порожніють. Про купівельну активність в магазинах та аптеках розповів і співзасновник Мonobank Олег Гороховський.

"Сума витрат у продуктових магазинах зросла майже у два рази у порівнянні зі звичайними буднями і в півтора рази порівняно з суботами, – констатує Гороховський. – Сума витрат в аптеках зросла майже в півтора рази. При цьому кількість покупок в категорії Продукти і Аптеки майже не змінилися. Це говорить про те, що збільшився середній чек. Висновок: українці активно запасаються продуктами і ліками".

16 березня після заяви Кличка столичні супермаркети пережили чергову хвилю навали – з полиць зміталося буквально все. При цьому, каже експерт з роздрібної торгівлі Андрій Куценко, великі заробітки супермаркетів на продуктовому ажіотажі – це ілюзія. За його словами, після активних одного-двох тижнів продуктові магазини очікує місячне затишшя – люди будуть їсти те, що накупили про запас.

Розваги: концерти переносяться

Через коронавірус втрачають гроші виконавці, концертні майданчики, театри. Група KAZKA перенесла гастрольний тур по 28 містах України, Тіна Кароль заявила, що через карантин в Україні переносить концерти, які повинні були відбутися в березні, а "Квартал 95" переніс зйомки шоу.

Закрита концертний майданчик ДК КПІ, перенесена премія YUNA, яка повинна була відбутися 24 березня 2020-го в Палаці "Україна". Березневі вистави на основних сценах Національного драматичного театру ім. Франка та Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки перенесено на червень. У зв'язку з введенням карантину навіть одеська "Гуморина" виявилася під загрозою.

До закінчення карантину закрилися і столичні кінотеатри.

"Дорогі відвідувачі, офіційно повідомляємо, що кінотеатри Multiplex в місті Київ закриваються на карантин з 12 по 31 березня, – повідомляється на сторінці Multiplex в Facebook. – Не сумуйте, прем'єри почекають, а здоров'я – перш за все! А зараз можете переглянути улюблені фільми під ковдрою вдома".

Вигоду отримають шахраї

Автомобільна промисловість, рітейл, фінансовий сектор – всі будуть перебувати під ударом, каже Максим Орищак. За його словами, в сукупності це може призвести до збитків, порівняно з втратами від торгових воєн між США і Китаєм, збиток від яких оцінюється приблизно в 850 млрд доларів через 10-11 місяців.

"Заробити на масовій паніці зможе дрібний рітейл, як завжди в історії відбувається, – вважає експерт. – Це ті, хто в період гострої потреби для всього населення будуть пропонувати продукцію першої необхідності втридорога – від туалетного паперу до продуктів і медикаментів. Також, на жаль, вигоду отримають шахраї, які будуть активно пропонувати свої послуги по вилученню прибутку на фінансовій арені. Посил буде класичним: "Ви бачили, як впали світові індекси? А ви знали, що на цьому можна заробити? Несіть сюди свої гроші, ми вас зараз навчимо!". Результат подібних афер давно відомий: шахраї разом з грошима зникають у невідомому напрямку, а населення залишається ні з чим".

Коронавірус підкоригує бізнес-плани всього світу, резюмував Орищак. Продажу, темпи розширення компаній, плани по завоюванню нових ринків – всі ці бізнес-стратегії зараз відійдуть на другий план. До тих пір, поки масова істерія по світу не припиниться, основне завдання бізнесу і населення всередині кожної країни – не піддаватися паніці і діяти, як раніше. А посил про те, що ситуація вирівнюється, піде від глав урядів: скасують карантини, діти знову підуть до школи, кордони відкриють і авіасполучення між країнами буде відновлено.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!