Карантин в Україні: які імпортні товари можуть стати дефіцитом в нашій країні

Економісти заспокоюють: у будь-якому випадку голод нам не загрожує, продуктів вистачить на всіх

В теорії, навіть незважаючи на запроваджений в Україні карантин, вантажні перевезення повинні здійснюватися безперешкодно і проблем з імпортом бути не повинно. На практиці ж наші зарубіжні партнери і самі переживають пандемію, так що перебої з виробництвом і логістикою все ж не виключені. Крім того, незрозуміло, як будуть працювати наші імпортери, і чи не припинять вони свою діяльність через невизначеність з курсом.

Про те, які товари можуть виявитися в дефіциті, а яких у нас буде достатньо, "Коментарі" поговорили з фахівцями.

Карантин в Україні: чекаємо дефіциту імпортних продуктів

На думку голови Національної Ради економічного розвитку Олексія Дорошенка, найближчим часом у сфері імпорту мало що зміниться.

"Пропускні пункти на кордоні, які закрилися, були або пасажирськими, або і пасажирськими, і вантажними, але вантажна функція була на них вторинна, – зауважив експерт у розмові з порталом "Коментарі". – Великі порти працюють, залізничні переходи – теж, так що, думаю, тут мало що зміниться".

На думку експерта, сьогодні через курсове зростання для вітчизняного споживача більш доступними будуть вітчизняні товари, які, як правило, переоцінюються із запізненням. Імпортні товари зі зростанням курсу дорожчають набагато швидше.

У той же час президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що у дефіциті можуть виявитися деякі імпортні ліки.

"Попит на ті ж смартфони або побутову техніку впаде, тому навіть якщо поставки і на якийсь час призупиняться, споживачі цього, швидше за все, не помітять – не до цього, – пояснив свою думку експерт. – А ось замінити ліки буде складно – багато Україна просто не виробляє".

На думку аналітика "Центру біржових технологій" Максима Орищака, Україна за прикладом США і європейських країн може відчувати дефіцит гігієнічної продукції.

"Зокрема, це дитячі підгузки, вологі серветки, туалетний папір, – каже Орищак. – Причина дефіциту буде полягати і в підвищеному попиті з боку населення, в побоюванні, що спекулянти почнуть підвищувати ціни, і в обмеженні поставок. Не виключено, що роздрібна торгівля буде відчувати брак продукції, на яку є стабільний попит. І, нарешті, будуть продані товари, які місяцями залежувалася на полицях торгових залів".

Карантин в Україні: товари з Китаю були, є і будуть

За словами Олексія Дорошенка, що стосується торгівлі з Китаєм, то ніяких обмежень немає. Вантажі як працювали, так і працюють, а люди як і раніше отримують посилки з Китаю. Можливо, враження про якісь обмеження виникло через те, що закрилися деякі поштові відділення – наприклад, на території торгово-розважальних центрів. Але в цілому в цій сфері все працює, як раніше.

"З китайською продукцією ситуація не критична, а от з європейською справи йдуть складніше, – поділився думками з виданням "Коментарі" економіст Владислав Банков. – Справа в тому, що на морські перевезення вплив пандемії буде меншим, ніж на перевезення автотранспортом, що більш залежні від людського фактору".

До речі, на думку експерта, проблеми з дефіцитом товарів першої необхідності виникають виключно через ажіотажний попит, спровокований панікою. Адже їх виробництво не зупиняється, постачання – теж. А на тлі обмеження експорту, ціни, як мінімум, не повинні зростати. Глобальна імпортна залежність у нас існує тільки щодо постачання енергоносіїв, але тут ринок сприяє покупцям і вплив людського фактора мінімальний.

Аналітик Олексій Кущ вважає, що однією з проблем у зв'язку з перебоями з імпортом може стати дефіцит високотехнологічної сировини, комплектуючих, реагентів, всіляких добавок та інших імпортних товарів, які використовуються у вітчизняній промисловості. Технологічний процес без них неможливий починаючи від найпростіших консервантів у харчовій промисловості і закінчуючи вихідною сировиною у фармацевтиці. Не менш небезпечний розпад міжрегіональних економічних зв'язків всередині країни, вважає Кущ.

Карантин в Україні: що чекає на імпортні продукти

Говорячи про продукти, Максим Орищак радить звернути увагу на овочі і фрукти, м'ясо і рибу, вершкове масло. Ці групи товарів, що входять у споживчий кошик населення, їх імпортують, і, на думку експерта, довгострокових запасів цієї продукції в країні немає.

"Не виключено, що ціни на ці продукти зростуть, – прогнозує Орищак. – Спекулянти завжди швидко реагують на підвищений попит з боку населення і намагаються заробити в період ажіотажу. Думаю, не варто говорити про те, що варто зовсім не робити запаси, щоб охолодити запал спекулянтів. Напевно, тактика помірного накопичення продуктів харчування буде більш правильною. Хоча б тому, що якщо купувати всі продукти на тиждень, це скорочує кількість контактів з іншими покупцями в магазинах в найближчому майбутньому".

При цьому, продовжує Орищак, треба зазначити, що істотного попиту на продукти в Україні все ж немає хоча б тому, що немає зайвих грошей на формування довгострокових запасів. Люди живуть від зарплати до зарплати, бо на полицях в магазинах достатньо їжі. На думку експерта, українці швидше перейдуть на модель помірного споживання їжі, переглянувши свої раціони в меншу сторону, ніж побіжать за продуктами вже зараз.

"Словом, чекаємо зростання цін, але не критичний, оскільки платоспроможність населення не зростає, – резюмував Максим Орищак. – Підвищення вартості на товари позначиться сильним осіданням з продажу в цілому, тому рітейл буде вести політику ціноутворення акуратно. Що стосується держави, то на поточний момент вона має проводити інформаційну підтримку населення: регулярно інформувати про ситуацію за кордоном, чітко проговорювати очікування та ризики економіки, озвучувати економічні і соціальні перспективи країни. Потрібно враховувати, що різні інформаційний вкидання як з боку ЗМІ та вітчизняних експертів, так і з боку аналітиків сусідніх країн щодо ситуації в Україні, деколи можуть спотворювати ситуацію в бік негативної. Тому потрібно чітко давати відповіді на найбільш актуальні питання. Чи будуть вчасно платити пенсії? Чи не позначиться ситуація на банківському секторі? Чи варто чекати відсутність товарів у магазинах? І так далі".

Карантин в Україні і світі: що відбувається в Європі

Сьогодні всередині Євросоюзу – повні розбрід і хитання. Кордони між "європейськими сестрами" закриваються один за одним, і, не виключено, що справа не тільки в страху заразитися. У той час, як порожніють полиці супермаркетів і в окремих містах люди вихоплюють продукти з візків один одного і навіть вступають в сутички, злі язики запевняють: закриттям кордонів країни ще й перешкоджають вивозу продуктів, яких вже самим не вистачає.

Олексій Дорошенко зазначає, що його ця версія розвеселила.

"Тобто, до цього люди десятиліттями боролися, щоб торгувати і продати свій товар за кордон, а тепер, виходить, за кілька тижнів хочуть пустити всі ці "напрацювання" під укіс? Думаю, навряд чи, – говорить експерт. – До того ж, якщо покупець почне купувати інші продукти, повернути його назад буде дуже важко – дослідження показують, що споживачі змінюють свої уподобання вкрай неохоче. Тому я не думаю, що карантинні заходи європейських країн викликані бажанням заборонити вивозити свої продукти. На мій погляд, якраз все з точністю до навпаки: сьогодні країни готові більше продавати. Єдина група товарів, з якої дійсно введені певні обмеження – це індивідуальні засоби захисту, а що стосується продуктів – це явне перебільшення".

Більшість економістів закликають українців не панікувати: продуктів вистачить на всіх.

"Як би не була талановита ця влада, без хліба і круп ми не залишимося", – резюмував Олексій Кущ.