Головна Статті Бізнес економіка Карантин через коронавірус в Україні: скільки наша країна зможе простояти «на паузі»
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин через коронавірус в Україні: скільки наша країна зможе простояти «на паузі»

Економісти дають українській економіці не більше місяця, прогнозуючи, що після цього терміну піднятися буде дуже важко

25 березня 2020, 14:17 comments6599
Поділіться публікацією:
Карантин через коронавірус в Україні: скільки наша країна зможе простояти «на паузі»

Коронавірус вносить корективи: життя в країні поставлено на паузу до 24 квітняКабінет міністрів України під час позачергового засідання одноголосно прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації по всій території країни. Також вирішили продовжити карантин, введений у зв'язку з поширенням коронавірусу, на 30 днів.

Де на кризу, яка стаэ все ближчою, дивляться з певною часткою оптимізму, так це в НБУ. Минулого тижня в регуляторі заявили, що вплив кризи на платіжний баланс буде не таким вже поганим: від нейтрального до позитивного. Як пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій, насамперед це пов'язано з падінням цін на енергоносії, які у вітчизняному імпорті займають близько третини.

Деякого позитиву додають обережні прогнози про можливе зниження цін на АЗС.

Крім того, той факт, що продуктова частина українського експорту не дешевшає, також грає на руку нашому торговому балансу.

Втім, експерти сходяться на тому, що навіть якщо позитивний ефект для платіжного балансу і станеться, українці цього не помітять. Адже від цього не виростуть зарплати і пенсії, не знизяться ціни на продукти і комуналку, так і більш безпечним наше життя не стане.

Більш того, більшість економістів попереджають: "імунітету" в української економіки немає, і тривалий карантин її просто доб'є.

Про те, яку "паузу" зможе витримати країна і громадяни, "Коментарі" запитали у експертів.

Карантин в Україні: звільнення не за горами

За прогнозами екс-міністра Тимофія Мілованова, коронавірус залишить без роботи до півмільйона українців.

"Припущення, що роботу втратять від чверті до половини неофіційно зайнятих працівників в найбільш уразливих галузях, може бути прийнято обґрунтоване і консервативне, – написав Мілованов. – За таким сценарієм це буде від 175 до 350 тисяч чоловік. Якщо ж звільнення відбудуться ще і в інших сферах, цифри будуть ще більшими. Таким чином, консервативна оцінка збільшення безробіття становить від 170 тисяч до 500 тисяч осіб".

З цифрами можна посперечатися, але в тому, що безробіття зросте, економісти не сумніваються.

"Думаю, що більшість бізнесів зможуть протриматися місяць на карантині і навіть виплатити людям зарплату, – вважає радник президента Олег Устенко. – У разі продовження карантину, ще на пару місяців бізнес перейде на "мінімалку", а потім почнуться звільнення".

У той же час економіст Андрій Мартинюк вважає, що звільнення почнуться значно раніше.

"Вже сьогодні зрозуміло, що бізнес грає за своїми правилами, – каже економіст. – І, незважаючи на заклики чиновників не відправляти людей у відпустки за свій рахунок, маса українців вже зараз сидять в неоплачуваних відпустках. Думаю, із закликами не звільняти буде та ж ситуація".

Нагадаємо, що раніше в Міжнародній організації праці попередили: пандемія коронавіруса COVID-19 істотно збільшить безробіття у світі, позбавивши роботи майже 25 млн осіб. Так що ми не самотні, хоча навряд чи це стане втіхою для тих, над ким нависла загроза безробіття.

Карантин в Україні: час – не більше місяця

Більшість українських економістів вважають, що "паузу" довжиною більше місяця ні українська економіка, ані самі українці не витримають.

"Дорогі друзі, так раділи карантину як вимушеної відпустки – це не відпустка! Це повний капець, причому не з-за вірусу, немає. Капець саме з-за цього карантину, закриття закладів, з-за закриття метро. Ну ладно, посиділи вдома, з'їли свої запаси. А далі що? Як прожити без грошей величезній кількості людей, які не працюють і грошей не отримують?", – емоційно висловила ставлення до подій на своїй сторінці в соцмережі директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.

За її словами, сьогодні багато ресторани переключилися на доставку, але її вкрай мало. Адже багато співробітників працюють дистанційно, тому готують самостійно. Та не вистачить на всіх роботи по доставці – на ній задіяно максимум 20% персоналу, а в більшості ресторанів взагалі всі співробітники сидять по домівках. І це не відпочинок, а тривожно-депресивний стан, який ще і нагнітається усіма навколо.

"Якщо карантин для бізнесу триватиме два-три тижні, у багатьох вистачить запасів, щоб це пережити, але не у всіх, – прогнозує Вона. – Але якщо це буде більше місяця, підуть "холерні бунти". Ресторани і кафе почнуть роботу, нишком, для своїх, по паролю. Хтось перекваліфіковується в магазин – а що робити, адже продуктовим магазинам дозволено працювати. Офіціанти та бармени перекваліфіковуються в кур'єрів по доставці. Але в будь-якому випадку після завершення карантину буде випалена земля. Грошей у багатьох не буде, не буде роботи, бізнес насилу вилізе з цієї ями, якщо вилізе, звичайно".

Такий же термін – не більше чотирьох тижнів – дає економіці і співгромадянам на подолання ситуації та експерт інституту Growford Олексій Кущ. За його словами, у більшості населення, що живе від зарплати до зарплати, грошей вистачить лише на місяць. Аналогічна ситуація з повною відсутністю "підшкірного жиру" і у бізнесу. Експерт упевнений: незворотні структурні зміни в економіці почнуться вже через 30 днів карантину, і зупинити процес буде вже не можна.

При цьому Андрій Мартинюк вважає, що і місяць для більшості – це занадто довго.

"По-перше, в нападі паніки українці зробили запаси, витративши на це чи не всю готівку, – пояснює економіст. – По-друге, закупівлі багато робили за завищеними цінами: в умовах, коли продуктові ринки закриті і особливої конкуренції немає, торговельні мережі підвищили ціни. І, по-третє, не варто забувати про те, що через місяць багато не отримають зарплату, оскільки сьогодні знаходяться у відпустці за свій рахунок".

Ще більш песимістичним найближче майбутнє представляється економісту Владиславу Банкову. За його словами, вже через два-три тижні почастішають грабежі, а там вже і до "взяття штурмом" продуктових магазинів недалеко.

Карантин в Україні: великих втрат не уникнути

Економіка зазнає збитків, і розмір цих збитків експерти оцінюють по-різному.

На думку аналітика TeleTrade Сергія Родлера, за місяць "паузи" українська економіка може втратити близько 120 млрд грн, або 2% ВВП. Це, в свою чергу, найсумнішим чином позначиться на можливостях держави в сфері соціальної політики.

Вдвічі більше – близько 250 млрд грн – оцінює можливі втрати Андрій Мартинюк. Експерт не виключає, що, можливо, карантинні заходи були занадто поспішними і надмірно жорсткими. На думку Мартинюка, навіть під час кризи економіка не повинна зупинятися, а підприємства повинні працювати хоча б з меншою потужністю.

"Після карантину таким підприємствам буде легше відновити виробництво в колишньому обсязі, – пояснює експерт. Не кажучи вже про те, що люди продовжать отримувати зарплати, а бізнес – платити податки і хоча б частково поповнювати бюджет".

При цьому Олексій Кущ оцінює загальні втрати економіки за місяць карантину, включаючи наслідки обвалу сировинних ринків, в 350 млрд грн. Втім, незважаючи на те, що цифри виглядають катастрофічно, експерт вважає, що все можна виправити. За його словами, гроші на запуск економіки можна знайти за рахунок двох джерел: 200-250 млрд грн – за рахунок реструктуризації боргу, 100 млрд – в результаті планового збільшення дефіциту бюджету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!