Головна Статті Бізнес фінанси Заощадження українців: що заважає відкладати гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Заощадження українців: що заважає відкладати гроші

Навіть ті наші співгромадяни, які добре заробляють, воліють жити сьогоднішнім днем

1 жовтня 2019, 12:00 comments9935
Поділіться публікацією:
Заощадження українців: що заважає відкладати гроші

Заощадження українців: маленькі зарплати ні до чого

Статистика стверджує, що менше 9% українців відкладають гроші на майбутнє. Пояснення, яке першим приходить на розум, досить банально: у наших співгромадян просто немає грошей. Однак опитування показують, що українці не збираються відкладати гроші за будь-яких умов, і більшість зізнаються: якби на них раптово звалилися гроші, витратили б їх на відпочинок, лікування або купівлю житла.

Економіст Андрій Мартинюк погоджується з такою позицією.

"Насправді виправдання відсутності заощаджень маленькою зарплатою не витримує ніякої критики, – говорить економіст. – По-перше, експерти не раз доводили, що 10% можна відкладати з будь-яких заробітків. По-друге, у кожного з нас знайдуться знайомі пенсіонери, які відкладають заощадження навіть зі своїх мізерних пенсій. І при цьому молоді забезпечені люди, які заробляють по сучасним мірками цілком пристойні гроші, живуть сьогоднішнім днем, не відкладаючи на майбутнє ні копійки".

Справа в тому, пояснює експерт, що зі зростанням доходів одразу ж виростають і потреби. Ресторани, розваги, спортклуби, таксі, маса інших поточних витрат, подорожі, дорогі покупки і наступні виплати кредитів – все це дуже швидко з'їдає щомісячну зарплату, і є чимало людей з доходом в 4-5 разів вище середнього, які не можуть прожити від зарплати до зарплати, не беручи гроші в борг.

Заощадження українців: небажані розмови

На який період вистачило б заощаджень українців, якби вони раптом втратили роботу й інші джерела доходів? Таке питання нашим співвітчизникам поставили в ході опитування R&B Group і отримали цікаві результати. Лише кожен 50-й зазначив, що відкладених заощаджень йому вистачило б на рік. П'ята частина українців могла б прожити на заначку місяць-другий, а четверо з десяти зізналися, що залишилися б ні з чим.

При цьому кожен десятий не захотів відповідати на це питання. Психологи підтверджують: наші співгромадяни не дуже люблять говорити про свої гроші.

"Багато українців зовсім не проти порахувати гроші в чужих кишенях, однак про власні гроші говорити не люблять, – каже психолог Марина Деркач. – Причини різні: одні не хочуть викликати заздрість, інші побоюються, що у них почнуть просити в борг, а треті бояться привернути увагу злодіїв і шахраїв. Та й соціологам чудово відомо, що більш-менш заможні люди часто відмовляються приймати участь в опитуваннях. До речі, така поведінка призводить, в тому числі, і до того, що в опитуваннях беруть участь менш забезпечені люди, тому не виключено, що інформація про доходи і заощадження українців спотворена в меншу сторону".

Заощадження українців: як почати відкладати

Андрій Мартинюк нагадує перше і головне правило ведення сімейного бюджету: видатки не повинні перевищувати доходи, а в ідеалі вони повинні бути істотно менше. З щомісячного регулярного доходу, як вже говорилося вище, слід відкладати не менше 10-15%, можна більше, але головне – робити це регулярно, а не від випадку до випадку. До речі, є такий показовий момент: вважається, що якщо людина не може собі дозволити відкладати чверть від місячного доходу, це є ознакою того, що настав час шукати додатковий заробіток.

При цьому з непередбачених доходів (премія, річні бонуси, виграш у лотерею) економіст радить не відкладати менше половини.

Але що ж робити, якщо ви все розумієте, та й заробляєте начебто непогано, але гроші ніяк не відкладаються? У цьому випадку доведеться себе мотивувати.

"Найпростіше – скласти "список бажань", який міг би стимулювати вас відкладати гроші та економити, – радить Марина Деркач. – Після цього визначте термін, протягом якого ви збираєтеся досягти своєї мети, і починайте діяти. Поради щодо економії багаторазово описані, і їх десятки: ходити по магазинах зі списком покупок, брати з собою певну суму, не влазити в кредити, не піддаватися на рекламні виверти, не купувати непотрібні речі навіть на розпродажах і задешево. А ось від надмірної економії я б застерегла: останні дослідження говорять про те, що на щоденну тотальну економію на всьому витрачається стільки сил і енергії, що на пошук нових джерел заробітку і, тим більше, на самі заробітки сил вже просто не залишається".

Ще одна порада, без якої не обходиться жоден коментар економістів, – власне, вести сімейний бюджет, а, простіше кажучи, записувати доходи і витрати. При цьому опитування показують, що переважна більшість українців – понад 90% – цій пораді не слідують і сімейні бюджети не ведуть, пояснюючи: вони мають такий невеликий дохід, що його можна будь-який момент усно розписати! Між тим, кажуть економісти, це зовсім не так, і ті, хто починають фіксувати надходження і витрати, вже в перший тиждень виявляють чимало "чорних дірок", на які витікають гроші.

Заощадження українців: треба відкладати, але нікуди

Експерти кажуть, що відсутність заощаджень, безумовно, свідчить про недостатню фінансову грамотність українців, але не тільки. Ця ситуація вкотре нагадує ще й про те, що в нашій країні немає відповідних інструментів накопичення і, тим більше, примноження грошей.

Найпопулярніший інструмент в нашій країні – це депозит. За даними НБУ, українці зберігають на депозитах близько 450 млрд грн., хоча могли б і більше. Але занадто сильно було підірвано довіру до банківської системи чистками "імені Гонтарєвої", і це довіру до цих пір не відновлено.

Вкладення в золото є довгостроковою інвестицією, і більшості не підходить: міняти гроші на золото, а золото – на гроші клопітно, і в короткостроковій перспективі велика ймовірність отримати збитки.

Поради експертів вкладати гроші в акції виглядають для нашої країни і зовсім досить екзотично. Навіть досвідчені інвестори, до яких переважну більшість наших співгромадян через відсутність досвіду ніяк не віднесеш, і то помиляються в очікуваннях, який бізнес буде рости, а який – падати.

Досить перспективною інвестицією в Україні є купівля нерухомості, але і тут підстерігають засідки, і не одна. По-перше, в останні роки покупка квартири стала дуже ризикованою справою: в країні множаться "довгобуди", а серед забудовників виявляється чимало шахраїв. По-друге, для того, щоб купити квартиру, потрібен чималий капітал, а на 2-3 тисячі доларів розгулятися не можна навіть в невеликій провінції, не говорячи про столицю, де за ці гроші навіть гараж не купиш.

У таких умовах відсутності фінансових інструментів і недовіри до гривні (навіть незважаючи на її переможне зміцнення в останні три місяці) кращим вкладенням для більшості українців залишається долар, і можна тільки здогадуватися, скільки "американських президентів" українці зберігають під подушками та матрацами. Час від часу з'являються "викривальні" заяви про те, що в українців в заначках зберігаються 50, 60 і навіть 70 млрд доларів, але перевірити достовірність подібних заяв нереально, тим більше, що самі українці наявність заощаджень вперто заперечують.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!