Головна Статті Бізнес фінанси В Україні хочуть заборонити банківські перекази без відкриття рахунку: до чого готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть заборонити банківські перекази без відкриття рахунку: до чого готуватися українцям

Законопроект про заборону здійснювати банківські перекази без відкриття рахунку вже зареєстрований у Верховній Раді

4 жовтня 2019, 12:33 comments11164
Поділіться публікацією:
В Україні хочуть заборонити банківські перекази без відкриття рахунку: до чого готуватися українцям

Грошові перекази в Україні: з пропискою і паспортом

Схоже, звична фраза "кинь мені гроші на карту" звучатиме рідше у нашому житті: наприкінці вересня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

"Проект Закону вводить зобов'язання для платіжних систем: супроводжувати грошові перекази інформацією про платника  та одержувача переказу; забезпечувати наявність та повноту інформації про платника та одержувача платежу; забезпечувати попереджувальні заходи, спрямовані на протидію маніпуляцій з грошима, отриманих від злочинів, пов'язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму", – йдеться в Пояснювальній записці до документа.

Таким чином, якщо даний законопроект буде прийнятий, пересилати один одному гроші анонімно стане складніше. Всі фінустанови країни при переказах грошей від однієї людини іншій повинні будуть супроводжувати транзакцію цілим рядом персональних даних: прізвище, ім'я та по батькові, номер рахунки або унікальний номер операції, місце проживання, номер та серія паспорта, ідентифікаційний номер, дата і місце народження.

Автори документа вважають, що прийняття цього закону дасть можливість удосконалити положення національного законодавства у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів, допоможе запобігти фінансуванню тероризму, а також забезпечить виконання рекомендацій експертів FATF, МВФ, Єврокомісії та Комітету Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Однак і експерти, і прості українці підозрюють, що справа все ж в іншому.

По тематичних форумах прокотилася хвиля обурення.

"З яких це пір я не можу передати свої гроші тому, кому хочу?!"
"Скоро будемо з паспортом навіть в туалет заходити!"
"Коли ж ви вже відмовитеся від "місця проживання"? Виходить, що без рідера ID-карт, яких раніше фактично ніде немає, треба отримати і скрізь носити з собою папірець із пропискою".

Грошові перекази в Україні: знову почали з бідних

Обурення українців, яким в чергове намагаються ускладнити життя, зрозуміти можна. І навіть та обставина, що законопроект в цьому варіанті робить виняток для операцій до 30 тис. грн., які здійснюються за допомогою електронних платіжних засобів (такі операції можна буде здійснювати із зазначенням номера рахунку або платіжної картки) мало заспокоює.

Природно, найбільше про своє зручності турбуються зовсім не "терористи", а звичайні громадяни, які користувалися переказами, щоб спростити собі життя, наприклад, ті ж фрілансери.

"Ніхто не сперечається з тим, що податки платити треба, а за подібними банківськими переказами нерідко стоїть якраз ухилення від сплати податків, а зовсім не тероризм, – каже економіст Андрій Мартинюк. – Обурює інше: всупереч усім деклараціям і обіцянкам, порядок знову почали наводити не з багатих, а з найбідніших".

Втім, у самому Мінфіні також вважають, що даний проект закону не потребує громадського обговорення, і з цією метою документ розміщений на офіційному сайті міністерства.

При цьому в Мінфіні повідомили, що законопроект вже узгоджений з Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, НБУ, Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку, НАБУ, Державної регуляторної службою України, Державною службою фінансового моніторингу, Державною податковою службою, Фондом гарантування вкладів фізосіб, Фондом державного майна України.

Також проект Закону був схвалений Мін'юстом із зауваженнями.

Грошові перекази в Україні: за і проти

"Метою даного законопроекту є контроль за рухом грошових коштів і виявлення ухильників від податків, протидія корупції та відмиванню коштів, – зазначив у бесіді з виданням "Коментарі" старший аналітик компанії Forex Club Андрій Шевчишин. – Документ дійсно досить жорсткий, але в умовах активної антикорупційної політики він необхідний".

У той же час економіст Владислав Банков вважає, що це "законотворчість заради законотворчості".

"Ніщо не заважає відправникам дробити перекази до порогу в 30 тисяч гривень, – каже Банков. – А що стосується терактів, то ситуація у країнах з набагато більш жорстким фінансовим контролем підтверджує, що це не працює. Фрілансерів, які працюють з іноземними замовниками, це взагалі не торкнеться, а ті, що працюють на внутрішньому ринку, навряд чи заробляють суми, які не можна розбити на дрібні транші. На мій погляд, уряд не цілком розуміє, як це працює, тому і народжуються подібні законопроекти з нульовою ефективністю".

На думку експерта, замість стимулювання використання легальних банківських інструментів (хоча б для того, щоб оцінити реальний обсяг національної економіки), продуктивна частина населення заганяється в нерегульовані інструменти для проведення взаєморозрахунків. Між тим, продовжує експерт, витрати при використанні існуючої системи повинні бути нижче, ніж при використанні PayPal, або припустимо, схем з використанням криптовалют. У цьому випадку ні у кого навіть думки не виникне щось приховувати. Так працює ринок: люди самі приймають рішення використовувати те, що вигідніше.

Аналітик Олексій Кущ упевнений: законопроект втілює в життя давню мрію фіскалів знищити практики мікропідприємництва та "мурашиного" руху товарів між фізичними особами.

"Це типовий приклад репресивної економіки, – вважає експерт. – Зокрема, може постраждати знаменита платіжна система "ПриватБанку". Як відомо, зараз можна поповнити платіжну карту свого контрагента у будь-якій точці країни, і це дуже зручно в рамках, що склалися на мікрорівні практик. Але при цьому така ситуація "муляє очі" податківцям, які не можуть відсіяти особисті поповнення карти від сторонніх зарахувань. Загалом, ласкаво просимо у світ "Великого брата": не знаю, як за депутатами, але за іншим народом нова влада дійсно планує пильно спостерігати".

Що стосується боротьби з тероризмом, продовжує експерт, у нас під цією вивіскою планують і паспортизацію sim-карт і ідентифікацію платіжних транзакцій. Улюблена тема силовиків: через підставні компанії із засновниками з окупованих територій, "кошмарити" за тероризм великі підприємства.

Між тим, резюмував Олексій Кущ, до терористичної загрози повинні бути, перш за все, готові правоохоронці – і для цього у них є весь необхідний арсенал засобів та інструментів, які набагато перевищують реальний рівень терористичної загрози в країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!