Головна Статті Бізнес фінанси Курс валют в Україні: чому долар пішов вгору і що чекає на гривню до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс валют в Україні: чому долар пішов вгору і що чекає на гривню до кінця року

Переможне зміцнення гривні протягом декількох місяців породило масу жартів на тему «даєш долар по 8!». І хоча всерйоз, звичайно, ніхто триразового зміцнення гривні не очікував, економісти вважали за потрібне пояснити, чому в реальності «долар по 8» ми не побачимо

16 жовтня 2019, 16:02 comments8790
Поділіться публікацією:
Курс валют в Україні: чому долар пішов вгору і що чекає на гривню до кінця року

Відповіді на злободенні валютні питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Курс долара в Україні: по 8 не буде

Експерти не раз пояснювали: як би нас не радував курс, втрачені в 2014-2015 роках позиції національній валюті вже не повернути. Справа в тому, що слідом за падінням гривні зросли внутрішні ціни, потім до них, хоча і повільно, але все ж почали підтягуватися доходи. Так що розраховувати на повернення валютного курсу на колишній рівень не варто.

У той же час зміцнитися до 24 і навіть 23 грн. за долар національній валюті міг би допомогти приплив іноземних інвестицій, тим більше, що він вже був обіцяний Кабміном у програмі дій: 50 млрд доларів за п'ять років.

Але повернемося до нинішніх реалій. Варто зазначити, що навіть у найоптимістичніші для гривні часи експерти попереджали: це ненадовго.

"Приплив спекулятивної валюти від нерезидентів з початку 2019 року склав 3,8 млрд дол., що в 10,5 разів перевищує аналогічний показник минулого року (370 млн дол.), – писав наприкінці вересня на своїй сторінці в Facebook економіст Віктор Скаршевський. – Цей фактор зіграв ключову роль у зміцненні гривні і здешевленні долара, який з початку року подешевшав на 12,2% – з 27,5 грн за долар на початок року до 24,1 грн за долар станом на 27.09.2019. Все б добре, але є три "невеликих" нюанси. Перший нюанс: гроші від проданих ОВДП, йдуть на фінансування дефіциту бюджету, а не на реалізацію інвестиційних проектів. Тобто, проїдаються. А захмарні відсотки виплачуються з бюджету, тобто з грошей українських платників податків. Другий нюанс: на тлі 15-кратного збільшення припливу спекулятивної валюти, прямі іноземні інвестиції в Україну цього року (як і в попередні декілька років) продовжують скорочуватися. Третій нюанс: спекулятивна валюта від нерезидентів, на відміну від прямих іноземних інвестицій, як зайшла в Україну, так і в будь-який момент з неї може і вийти".

Економіст нагадує: нерезиденти із задоволенням купували українські ОВДП за однієї-єдиної причини: на них вони мають можливість заробити до 30% річних. Але як тільки у них пропаде інтерес до українських облігацій і вони почнуть виводити валюту з України, спекулятивна ревальвація миттєво перетвориться у спекулятивну девальвацію.

Курс долара в Україні: і знову вгору

Довгі вихідні залишилися позаду, і вівторок 15 жовтня на валютному ринку пройшов досить активно. З самого ранку покупців на міжбанку було більше, ніж продавців, так що котирування відразу пішли вгору. Зі стартових 24,65/24,69 гривень за долар вже до середини дня виріс до 24,80/24,82 гривень, а до кінця дня закріпився на позначці 24,77/24,80 гривень.

Готівковий ринок був більш лояльним до гривні. Навіть після досить істотного зростання безготівкового курсу, обмінки підкоригували таблички з курсом доволі лагідно: при бажанні навіть увечері вівторка можна було купити долар по 24,90 грн, а євро – по 27,27 грн.

На 16 жовтня Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 24,79 грн. за долар і 27,28 грн. за євро. У столичних обмінниках долари можна купити в середньому по 24,99 грн., євро – по 27,52 грн.

Курс долара в Україні: букет прогнозів

Днями голова Citibank в Україні Олександр МакУортер дав свої прогнози щодо курсу гривні та економічного зростання. За його словами, до кінця року курс американської валюти буде перебувати на рівні 26 грн.

"Наш офіційний прогноз зростання ВВП на цей рік становить 3,4% і 3,5% наступного, – цитують банкіра ЗМІ. – Що стосується курсу гривні, на нього впливають притоки інвестицій у держоблігації. У цілому ми очікуємо, що до кінця року вартість долара трохи зросте і складе 26 гривень".

А ось в майбутньому році, продовжив експерт, враховуючи зниження припливу іноземних інвесторів на ринок і підвищення дефіциту платіжного балансу, гривня трохи ослабне.

Тим часом поліпшили прогноз курсу гривні до долара на 2019-2020 роки і вітчизняні експерти. Зокрема, згідно з оновленим консенсус-прогнозом, оприлюдненим Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, середньорічний курс гривні до долара в нинішньому році складе 26,3 грн. за долар, а в 2020-му – 27,3 грн. за долар. Тобто виходить, що прогноз курсу був покращений у порівнянні з квітневими оцінками 28,0 грн. і 29,18 грн. за долар відповідно.

Різко поліпшив свої очікування щодо нашої гривні і МВФ: за версією фонду, середньорічний курс у 2019-му становитиме 26,75 грн. за долар, в 2020-му – 27,72 грн. А позначку в 30 гривень долар подолає тільки до кінця 2023-го.

Раніше істотно підвищили оцінку стабільності української валюти в міжнародному рейтинговому агентстві S&P. Згідно з їхніми прогнозами, курс до кінця 2019 року становитиме 27 грн. за долар, до кінця 2020-го – 27,5 грн. за долар, до кінця 2021-го – 28 грн.

За словами аналітика Олексій Куща, прогнозуючи курс, потрібно враховувати три базових курсових моделі.

"Перша, як у математиці – "при інших рівних умовах", – пояснив експерт в бесіді з виданням "Коментарі". – Це означає, що буде зберігатися повільне економічне зростання, піраміда ОВДП перезавантажиться на новій базі (більш довгі терміни і низькі ставки), можливо відновиться програма співпраці з МВФ, хоча б у форматі першого траншу. У цьому випадку курс має всі шанси утриматися в коридорі 25,5-26,5 грн. за долар. Друга модель передбачає поступове руйнування піраміди ОВДП, відсутність траншів МВФ, пом'якшення монетарної політики НБУ. Тоді  курс складе 28 грн./долар, який зараз є економічно обґрунтованим. Це модель без урахування штучних чинників – таких, як політика високих процентних ставок і авантюрна боргова стратегія Мінфіну. Третя модель передбачає погіршення зовнішніх сировинних ринків: тут може бути і здешевлення нашого експорту, і подорожчання енергетичного імпорту, а, можливо, і те, й інше одночасно. Плюс реінкарнація світової фінансової кризи. Всі ці фактори призведуть і до внутрішньої політичної дестабілізації, і в цьому випадку відкривається новий курсовий коридор 28-30 грн. за долар".

Але як би там не було надалі, все ж істотне зміцнення гривні в нинішньому році стало важливим сигналом як для ринку, так і для експертів, і простих українців: виявляється, наша валюта може не тільки падати, але і зміцнюватися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!