Головна Статті Бізнес фінанси Схеми, зв'язки з Кононенко і Gase Energy: хто такий Ігор Уманський
commentss НОВИНИ Всі новини

Схеми, зв'язки з Кононенко і Gase Energy: хто такий Ігор Уманський

Колишній чиновник часів Кучми, Януковича і Порошенко Ігор Уманський, за чутками, може зайняти високий пост і у новій владі. Але при призначенні Уманського варто, як мінімум, враховувати кілька фактів з його біографії, зокрема, тісний зв'язок з бізнесменом Тимуром Хромаєвим і діяльність афілійованої з ними компанії Gase Energy, яка викликала питання у Комісії з цінних паперів і бірж США

3 березня 2020, 22:30 comments34418
Поділіться публікацією:
Схеми, зв'язки з Кононенко і Gase Energy: хто такий Ігор Уманський

Ігор Уманський став саме тією людиною, яка зазвичай залишається на плаву при будь-якій владі. Президенти змінюються, їх свита формує нові табори, і тільки універсальна деталь завжди підійде до кожного механізму на своєму шляху. Але тепер машина запрацювала в бік виведення коштів за кордон.

Знайомство Уманського з Хромаєвим

У 2000 році тоді ще молодий і перспективний політик Ігор Уманський стає помітним державним службовцям, отримавши посаду в Кабміні Віктора Ющенка. До Помаранчевої революції залишалося ще чотири роки, у самого призначенця є досвід лише в Національному агентстві України з питань розвитку та євроінтеграції, а також пара років діяльності в якості експерта (працював при службі віце-прем'єра з економічних питань).

Майже півроку Уманський працював у групі радників міністра економіки, після того перебравшись в Мінекономіки. Там молодого фахівця прийняв на роботу департамент структурної політики, але вже через рік з невеликим Уманський стає заступником секретаря Мінекономіки та євроінтеграції.

У цей період чиновник заводить вкрай корисне знайомство з головою управління ринків капіталу в департаменті державного боргу Міністерства фінансів — Тимуром Хромаєвим. Останній надовго у владі не затримався, пішов у бізнес, але і цього контакту вистачило для близьких зв'язків і співробітництва.

Сам Хромаєв також часу не гаяв: в 2015 році він зайняв важливу посаду глави Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. У той же час Уманський працював заступником міністра фінансів України, а міністр Олександр Данилюк прямо говорив, що призначенню заступника сприяв Ігор Кононенко.

Свої плоди від діяльності Уманського отримав і олігарх Дмитро Фірташ. У 2010 році чиновник, який значився виконуючим обов'язки міністра фінансів, запропонував скасувати постанову про переведення активів і пасивів банку "Надра" в іншу фінустанову — "Родовід Банк". У підсумку саме Фірташ швидко викупив "Надра", і банк перейшов до не найкращої фази свого існування.

picture

Через деякий час спільна справа Уманського і Хромаєва розкрилася — їх видав зв'язок між власними компаніями, що сьогодні відстежити нескладно.

Бізнес-партнерство Уманського

Біографія Ігоря Уманського примітна тим, що він не спішить погашати борг перед УкрСибБанком у 67,9 тисяч доларів. Банк не витримав і звернувся до суду, адже зазвичай люди на топ-посадах уникають своїх конфліктів наперед (якщо вони взагалі планують затримуватися в українській політиці).

Також є дивні моменти з декларуванням нерухомості Уманського. Приміром, на однорічну доньку батько сімейства відразу оформив квартиру, на себе записавши все той же недобудований будинок, що і раніше. Уманський тримає при собі компанію Gase Energy, раніше відому як Epsilon Corporation. Ось, наприклад, її згадування в декларації власника за 2018 рік, ще під старою назвою.

Саме дітище Уманського було помічено в списку засновників Bezerius Holdings Limited. На щастя, Хромаєв по боргу державної служби був змушений вказати останню компанію у власній декларації. Так розкривається перший зв'язок старих партнерів на державній (в той час) службі. Фірма, судячи за даними YouControl, осіла на Кіпрі.

 picture

Там же згадується і Gase Energy – і всієї цієї інформації вже вистачає, щоб помітити загальні для бізнес-партнерів проекти.

 picture

А їх вистачало на цілий цикл матеріалів. Наприклад, той же Epsilon Corp пов'язаний з Lismpromgaz, про що повідомляє сервіс Law Insider. Тут також простежується зв'язок з Тимуром Хромаєвим, про що є відповідна згадка в його декларації за 2017 рік.

Підводні камені Gase Energy і роль Уманського у ній

В кінці 2013 року компанія подала фінансову звітність, як і належить за законодавством США. Працівники американської Комісії з цінних паперів і бірж примітили, що українці зробили спробу намалювати собі більші запаси газу, ніж насправді є. Через два роки у Gase Energy зникне загроза таких спостережень з української сторони: в січні 2015-го Хромаєв очолить нашу Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку.

Але в той час звіт так ніхто і не виправив, у підсумку все завершилося американськими санкціями. У США складно завищувати цінність власних активів, щоб вийти на місцевий ринок цінних паперів: це відразу ж помічають. Тим більше, для компанії з чисто українським бекграундом американські зв'язку виглядають дійсно підозрілими. Зрештою, саме ринок цінних паперів іншої країни дозволив би вивести гроші з України, щоб внести їх від імені іноземних інвесторів: інших шляхів не було.

Американці помічають все. І те, що до зміни назви Gase Energy мешкала у будинку, який формально займали інші фірми. І те, що у штат компанії з неймовірним обігом входили лише кілька людей. І те, що дочірні структури дітища Уманського і Хромаєва володіють відразу двома українськими компаніями з видобутку і продажу природного газу (той же Lispromgaz, а також "НПК-Контакт"). Але наші земляки виконували все ті ж маніпуляції, що зазвичай роблять фіктивні установи: не виправляли звітність, міняли цінність власних активів на папері, не відстоювали свої інтереси в судах. Саме це передбачає фальшивий статус компанії, яка мешкає в США, але працює тільки в Україні, а її пасинок в той же час сховався на Кіпрі і бере участь далеко не у всіх угодах.

Але навіть без деталей у деклараціях та американських ділових паперах (наприклад, угоди в офшорному штаті Делавер) зв'язків вистачає. Наприклад, Хромаєв спокійно відзначається на сторінці однієї з дочок Ігоря Уманського – Софії, і зайвий раз підтверджує свою соціальну активність.

 picture

Зрештою, якщо спільний бізнес процвітає, чому б лайком не вшанувати сім'ю партнера? Але це невеликий бонус, для серйозних висновків вистачає і декларацій із згадками Law Insider.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!