Головна Статті Бізнес інвестиції Інвестиційний форум у Маріуполі: чи чекати Донбасу економічного прориву
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестиційний форум у Маріуполі: чи чекати Донбасу економічного прориву

29 жовтня в Маріуполі анонсований інвестиційний форум. Очікується приїзд президента України Володимира Зеленського, сотень гостей, включаючи представників міжнародних та українських організацій

29 жовтня 2019, 11:08 comments4598
Поділіться публікацією:
Інвестиційний форум у Маріуполі: чи чекати Донбасу економічного прориву

Видання "Коментарі" розбиралося, чи варто чекати Донбасу економічного прориву від цього заходу.

Інвестиційний форум в Маріуполі: реклама від перших осіб

У вівторок в найбільшому приморсько-металургійному місті Донецької області (Маріуполь – найбільше місто на підконтрольній владі частині Донецької області, тут проживає близько півмільйона осіб) вперше пройде інвестиційний форум RE:think. Invest in Ukraine.

Піарять захід перші особи держави. Так, зі своїми "рекламними роликами" виступили президент, прем'єр, ряд міністрів, голова Верховної Ради.





Якщо підсумувати сказане ними, а також відоме з інших джерел, у тому числі з сайту форуму, то:

- у заході візьмуть участь понад 50 представників міжнародних та українських інвестиційних фондів, компаній, донорських організацій та міжнародних фінансових корпорацій (в цілому заявлено участь понад 350 осіб, серед яких представники центральної і місцевої влади, посольств, бізнесу);
— будуть представлені інфраструктурні та інвестиційні проекти в агросфері та промисловості, новітні технологічні та інноваційні проекти;
— заплановано шість ключових панельних дискусій і більше десяти спеціальних дійств і заходів;
— анонсуються зона IT-стартапів і виставка інвестиційних проектів.

Очікується досить серйозний "десант" банкірів та інших представників бізнесу, яким в чергове обіцяні "справедливі правила гри". Вперше в Україні на одній сцені зберуться керівники чотирьох найбільших міжнародних фінансових інститутів: Європейського банку реконструкції і розвитку, IFC, Європейського інвестиційного банку, Світового банку регіонів Європи та Центральної Азії.

Планується, що на форумі виступлять: гендиректор з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення, член Європейської Комісії, шведський дипломат Крістіан Даниельсон, віце-президент ЄБРР Алан Пію, тимчасово повірений у справах США посольства США в Києві Вільям Тейлор, голова правління UkraineInvest Даніель Білак.

Ну, а представники нової української влади будуть демонструвати вже реалізовані проекти, а також ті, для яких ведеться пошук інвесторів. Гроші, зокрема, потрібні на відновлення системи водопостачання Донецької області, проект запуску зрошення в Херсоні, ряд залізничних проектів для Донецької та Луганської областей.

Інвестиційний форум в Маріуполі: слід Ахметова

Блага, здавалося б, ініціатива, вже отримала певний негативний шлейф. Сприяла цьому партія "Сила людей". Так, її нечисленні представники в Маріупольській міськраді заявили, що форум проводиться Офісом президента спільно зі структурами бізнесмена Ріната Ахметова. Зазначимо, що металургійні комбінати Маріуполя належать ахметовському "Метінвесту", а міська влада сформована частково з людей олігарха. Опоненти всіляко намагаються послабити вплив Ахетова на Маріуполь. Але поки цього їм не вдається. Форум може ще більше зміцнити владу президента ФК "Шахтар" над столицею Приазов'я.

"Сьогодні Форум перетворений в симулятор через залучення до організації та прийняття рішень структур олігарха Ріната Ахметова і підконтрольної йому місцевої влади, зокрема Фонду розвитку Маріуполя, мерії і пов'язаного з ними бізнесу", – йдеться в заяві "Сили людей". Партія звинувачує українську владу (треба думати, тут більше камінчик в город Порошенко і Ко) в тому, що "за останні роки через таку лояльність влади та співпраці з імперією Ахметова в Донецькій області повністю знищено будь-який альтернативний бізнес, який не працює на інтереси олігарха".

Також висувається ряд вимог до нових президента, прем'єра (зокрема, продемонструвати боротьбу з обіцяну олігархатом) і навіть до інвесторів (в тому числі – ініціювати створення зовнішнього незалежного органу з моніторингу та контролю за проходженням інвестицій для досягнення задекларованої мети розвитку регіону).


Зрозуміло, що окремо взята "Сила людей", не має достатню політичну вагу, погоди не робить. Але осад, як кажуть, вже є. І в день форуму його постараються як слід збовтати.

Інвестиційний форум в Маріуполі: дзеркальна відповідь з Донецька

Навряд чи випадково 29-30 жовтня в окупованому Донецьку також вирішили влаштувати форум. Та не якийсь, а Міжнародний інвестиційний форум. Абревіатура МІФ цілком відповідає шоу, яке анонсують як "майданчик по залученню капіталу в економіку Донбасу, поліпшення інвестиційного клімату та розвитку зовнішніх економічних та ділових зв'язків".

Кураторів з РФ, без відома яких подібне дійство не стало б можливим, не бентежить, що жодна цивілізована держава не визнала створені Кремлем квазіутворення "ДНР" і "ЛНР". Так що там – сама Росія їх теж не визнала. Що не заважає її владі використовувати окуповану частину Донбасу як спосіб тиску на іншу Україну. Завдання все ті ж – щоб офіційний Київ "забув" про анексію Криму і шлях в ЄС і НАТО.

На сайті МІФу, місцем дійства якого стане шикарний готель "Shakhtar Plaza" зазначається, що "в роботі форуму задіяні шість майданчиків". Як тут не згадати про шість ключових панельних дискусій маріупольського RE:think. Invest in Ukraine.

Журналістка і редактор Олена Блоха, яка колись очолювала видання донецької міськради ("Муніципальна газета") і підтримала створення "ДНР" (за що деякий час сиділа в СІЗО СБУ, але її обміняли) і зараз є палким пропагандистом "російського світу" (курирує один з донецьких пабліків і займається суспільною діяльністю") запевняє, що чекає від МІФу ні багато, ні мало – сенсацій. В її недавньому пості на сторінці в соцмережі – заяложені штампи про те, що "Донбас тягнув на собі третину економіки країни", а також феєричні анонси про те, що на форумі "очікуються представники бізнес-асоціацій і підприємці" не тільки з таких же невизнаних "ЛНР", Південної Осетії і Абхазії, з Росії, але і з Сирії, а також США і Євросоюзу.


"Росія перестала бути для псевдореспублік джерелом ідей для розвитку: верифікація одержувачів пенсій, перепис населення, інвестиційний форум та багато іншого в "ДиРах" заговорили відразу після таких анонсів в Україні. І не просто заговорили, а стали робити своє, – зазначає голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос. – Ну, якщо з поточними питаннями (пенсії, перепис, єдині квитки та номери рахунків для сплати податків, новий таксофон, який може дзвонити тільки на "Фенікс" та інше аналогічне), то це гра на внутрішнього споживача. А ось "Міжнародний інвестиційний форум", який проходитиме у Донецьку в ті ж дати, що і в Маріуполі Re-Think, спрямований на зовнішніх споживачів інформації".

Цілями Донецького міжнародного інвестиційного форуму, за заявою псевдолідерів псевдореспубліки, є "продемонструвати міжнародним партнерам весь спектр інвестиційних можливостей, налагодити прямий діалог між представниками влади, бізнесу і міжнародним інвестиційним співтовариством".

"Форум же в Маріуполі дає інший посил – інвестиції будуть йти в регіони, – підкреслює Кривоніс. – Так, готуючись до поїздки на Re-Think, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль вже везе підписаний контракт з бізнесом на 200 мільйонів доларів в економіку області. А керівник Херсонської ОДА Юрій Гусєв покаже результати наведення порядку на адмінкордоні з Кримом, що дозволяє зітхнути значної частини легальних перевізників".

Експерт підкреслює, що якщо в Маріуполі будуть говорити про майбутнє, то в Донецьку поки – про минуле.

"У Маріуполі розмова піде з бенефіціарами такої інформації – підприємствами і регіонами. А в Донецьку – з віртуальним зовнішнім світом, який вже і забуває про бізнес там, – пояснює Кривоніс. – Просування МІФу в Донецьку на тлі RE:think. Invest in Ukraine в Маріуполі набуває ще й риси політичного абсурду. Так хтось "заступник начальника УПМ Едуард Басурин" з посиланням на "його" розвіддані заявляє, що "українські радикальні угруповання разом з Порошенко готують державний переворот". І почнеться він нібито 29 жовтня – якраз, коли в Маріуполі буде проходити інвестиційний форум".

Інвестиційний форум в Маріуполі: чого чекати

Директор Кримського експертного центру, засновник громадської організації "Верховенство права" Олексій Стародубов нагадав, що в червні на зустрічі з бізнесом Зеленський говорив про форум, який буде присвячений відновленню Донбасу. Сьогодні ж мова йде про всеукраїнський інвестфорум, який проводиться на Донбасі. І питання відновлення саме Донецької та Луганської областей не є, схоже, ключовими.

"Ми бачимо, що в Маріуполі готують стандартний інвестиційний форум. Наскільки це ефективно саме для Донбасу – велике питання, – каже Стародубов. – Для будь-якого інвестора очевидно, що вкладати в регіон, в якому шостий рік йде війна, досить ризиковано. Довоєнні інвестфоруми, які проводилися на Донбасі, не були поліграфними з точки зору подальшого надходження інвестицій у регіон. Тому сподіватися на масовий прихід інвесторів на воюючий Донбас за підсумками Маріупольського форуму немає сенсу".

З іншого боку, підкреслює експерт, проведення такого заходу в Маріуполі привертає увагу до Донбасу іноземних організацій, включаючи бізнес-співтовариство. І це актуалізує на міжнародній арені тему конфлікту на Донбасі.

"Резюмуючи: з точки зору економіки RE:think. Invest in Ukraine, швидше за все, ніяких відчутних результатів Донбасу не принесе. А ось як привід для актуалізації проблеми конфлікту даний майданчик може бути непоганий", – підкреслює Стародубов.

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривоніс називає проведення RE:think. Invest in Ukraine в Маріуполі рішенням, відповідним часу. При цьому підкреслює, що сам факт обраного місця вже говорить про складність майбутньої роботи всієї країни.

"От якби під Форум або в ході його було заявлено про деталізацію, консолідацію або кодифікацію (вибирайте будь-яке слово) бюджетних статей в держбюджет-2020 щодо реінтеграції Донеччини в одну, то Форум заграв би новими фарбами глибокого діалогу у владі і суспільстві, про те, навіщо нам потрібні гроші зараз", – вважає Кривоніс.

Економіст Іван Нікітченко підкреслює, що інвестиційний прорив для одного регіону неможливий у відриві від усієї країни.

"Україна є унітарною державою, у нас немає спеціальних економічних зон. Податкова система, суди, контролюючі органи, процедури отримання дозволів однакові для всіх регіонів, – пояснює експерт. – Звичайно, дії місцевих властей навіть при інших рівних можуть залучати більше інвесторів. Проте один регіон просто буде отримувати більше інвестицій, ніж в середньому по країні. Це не буде прорив. А якщо враховувати, що у Донбасу інші рівні ще гірше, ніж в середньому по країні (обстріли і лінія розмежування знаходиться зовсім поруч), то навіть активні дії місцевої влади щодо сприяння бізнесу можуть максимум просто підтягнути регіон до середнього по країні".

Нікітченко пропонує відкрити карту реалізованих інвестиційних проектів в Україні за останні роки. І переконатися, що велика частина – це Захід і Київський регіон.

"Захід – через близькість і більш зручну логістикуи з ЄС, плюс допомога місцевої влади, Київ – через найбідльший ринок збуту в країні та кваліфікованих кадрів, – пояснює експерт. – Для прориву необхідно поліпшення інвестиційного клімату по всій країні – відсутність корупції, ефективно працюють суди, зручна система адміністрування податків, податкові преференції для ново створених підприємств, тощо. А для Донбасу ще й повне припинення вогню, відсутність ризику відновлення бойових дій. Зараз для Донбасу форум може принести результат у вигляді кількох інфраструктурних проектів, проектів з підтримки малого і середнього бізнесу. Але ніякого прориву в окремо взятому регіоні, ще й з власними факторами ризику, бути не може".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!