Головна Статті Бізнес держсектор ГПУ, СБУ і ДБР розслідують справу стосовно АРМА: все почалося зі скляного орла
commentss НОВИНИ Всі новини

ГПУ, СБУ і ДБР розслідують справу стосовно АРМА: все почалося зі скляного орла

Конфлікт, що виник в АРМА, виплеснувся назовні і переріс у скандал загальнонаціонального рівня, а діяльністю глави відомства Антона Янчука зацікавилися українські спецслужби

2 грудня 2019, 10:50 comments5349
Поділіться публікацією:
ГПУ, СБУ і ДБР розслідують справу стосовно АРМА: все почалося зі скляного орла

Останнім часом у керівництва Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами почалися активні проблеми, пов'язані з внутрішніми конфліктами у відомстві. І якщо раніше, під час президентства Порошенко, ці конфлікти можна було зробити непомітними, то зараз вони виплеснулися назовні і перетворилися в скандал загальнонаціонального рівня.

Як відомо, породжує почуття безкарності вседозволеність, особливо, якщо мова йде про українських чиновників. Так, всі проблеми у Нацагентства з'явилися в той момент, коли начальник юридичного відділу відомства Андрій Потьомкін 24 жовтня звернувся за допомогою в Генпрокуратуру. У заяві чиновника йшлося про пошкодження речовинного доказу, знайденого в квартирі екс-міністра доходів Олександра Клименка. Мова, до речі, йде про скляну статуетку у вигляді орла – її приблизна вартість дорівнює позначці в 50 тисяч доларів.

У своїй заяві Потьомкін вказав досить цікаву інформацію. За його словами, розбита статуетка орла була виявлена 22 жовтня. Чиновник упевнений, що акт вандалізму був здійснений під час святкування дня народження голови АРМА Антона Янчука. Потьомкін підкреслює, що в той день гості не на жарт "розбушувалися", тому їм нічого не варто було розбити "речовий доказ". Цікаво і те, що Янчук в той святковий день показував статуетку донорам з ЄС, як доказ і символ своєї плідної роботи у відомстві.

Далі ситуація почала розвиватися куди більш цікаво. Янчук офіційно заявляє про непричетність до знищення речового доказу, але вже пізно.

30 жовтня прокуратура відкриває досудове розслідування по справі про знищення арештованого майна. Трохи пізніше, 4 листопада до процесу підключаються слідчі Генпрокуратури. У той же день начальники юридичного управління менеджменту активів АРМА були вже допитані слідчими Державного бюро розслідувань. На наступний день аналогічне досудове розслідування відносно голови АРМА почала вже Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Як наслідок, 27 листопада з обшуками в АРМА, разом з слідчими ГПУ, прийшли співробітники Служби безпеки України, які вилучили злощасну статуетку. Відчувши, що настають неприємності, в АРМУ заявили про зникнення у відомстві десятків розпорядчих документів щодо арештованого майна.

Через деякий час проблем у Янчука стало ще більше – через зрив опалювального сезону в Новояворівську і Новому Роздолі Львівської області, за ініціативою міністра Кабміну Дмитра Дубілета було розпочато дисциплінарне розслідування. Як результат, Янчук був відсторонений від виконання обов'язків.

Протягом останнього часу всі відомства, у тому числі прес-служба прем'єр-міністра Олексія Гончарука, намагаються "зам'яти" справу з АРМА, видаляючи попередні публікації про порушення з боку Янчука. Але вже пізно. До справи підключилися всі спецслужби — ГПУ, ДБР, САП та СБУ. 

Окремо слід сказати, що участь в обшуку СБУ не випадкова. Розслідування по Янчуку веде ДБР, а ГПУ — керує. СБУ ж мало свою контррозвідувальну місію — вивчення російського сліду олігарха Фукса, який сьогодні поставив в АРМА близького собі Павленка, до якого було найбільше запитань силовиків.

Не виключено, що в результаті роботи правоохоронних органів, Антон Янчук буде змушений припинити свою діяльність і не зможе управляти АРМА ані сам, ані через свого радника Володимира Павленка, який подав свою кандидатуру на конкурс заступника глави відомства.

В цілому ж ситуація наближається до свого логічного завершення. Примітний і той факт, що уряд серйозно почав ротацію менеджменту в ключових відомствах. Так, за останні місяці змінилося керівництво в традиційно корумпованих Укравтодорі, Держгеонадрах, Укрпатенті, Держгеокадастрі. АРМА — наступна. Можливо, черговим серйозним кроком нової влади стане затримання винних.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!