Головна Статті Бізнес податки Ніколи не було і тут знову: українців хочуть зобов'язати платити податки з витрат
commentss НОВИНИ Всі новини

Ніколи не було і тут знову: українців хочуть зобов'язати платити податки з витрат

Напередодні формування нового складу Кабінету міністрів експерти і пересічні українці намагаються зрозуміти, якою ж буде економічна політика нового уряду, який буде формуватися президентською партією «Слуга народу».

22 серпня 2019, 10:54 comments7779
Поділіться публікацією:
Ніколи не було і тут знову: українців хочуть зобов'язати платити податки з витрат

У своїх інтерв'ю для ряду українських видань новоспечений народний депутат України від політсили, президент Асоціації податкових радників і член Європейської асоціації податкових професорів Данило Гетманцев прочинив завісу майбутніх змін у податковій сфері. Якщо нововведення будуть прийняті, вони торкнуться всіх українців, але навряд чи їх порадують.

Заплатити податки запропонують всім

У своєму інтерв'ю Данило Гетманцев акцентував увагу на можливих нововведеннях у податковій сфері, які повинні полегшити життя українських платників податків і навіть заощадити на податках.

Так, у планах провладної команди прийняти закон про податок на виведений капітал, введення єдиного рахунку для сплати податків, електронного кабінету. Найбільш зігріти душі українців, на думку нардепа, повинна була можливість введення і розширення діючих податкових вирахувань. Наприклад, впровадження не індивідуальних, а сімейних декларацій про доходи дозволяла б вносити в неї дані про утриманців або осіб, які мають податкові пільги, і, як результат, можливість з їх допомогою знижувати покладається податок на доходи фізичних осіб.

Але набагато важливіше для українців стане наявність заявлених нардепом планів введення загального декларування доходів для громадян. За словами Гетманцева, це бачиться йому як можливість громадян, які мали тіньові доходи, наприклад, заробітну плату "в конвертах", легалізувати наявне майно і гроші, сплативши з них податок державі – пропонується середня ставка в 5%. Як зізнався політик в одному з інтерв'ю, йшлося фактично про "податкову амністію" і "нульову декларацію", про які в Україні говорять вже давно, але поки безуспішно.

Разом з тим, кажучи про амністію та нульову декларацію, раніше в першу чергу малися на увазі доходи бізнесу, заховані ним від оподаткування українською державою, у "Слузі народу" заговорили про загальне декларування. Зараз про свої доходи зобов'язані звітувати лише певні категорії осіб – державні чиновники, приватні підприємці, самозайняті особи або ті, хто отримали дохід не від своєї основної діяльності, наприклад, від продажу майна та ряд інших. Загалом, за підсумками декларування доходів за 2018 рік, у Державну фіскальну службу України були подані 529 тис. декларацій, у разі ж введення загального декларування їх число зросте на порядок.

Податки з витрат: не вперше

Треба сказати, що загальне декларування, запропоноване "Слугою народу", не є чимось абсолютно новим не тільки для Європи, але навіть для України. Ще в 2012 році тодішній міністр з податків і зборів Олександр Клименко заявив про намір підготувати і прийняти в 2013 році законопроект про загальне декларування доходів громадян. Вступити в силу документ міг вже в 2014 році. Чиновник тоді посилався на досвід роботи британської податкової служби, яка використовувала при обчисленні оподатковуваної бази дані по 25 параметрами, аж до соцмереж. Пропозиція зустріла опір, але так і залишилася лише планами.

Однак восени в 2014 році про загальне декларування згадав тодішній міністр фінансів Олександр Шлапак. Він запропонував у першому півріччі 2015 року зобов'язати всіх українців подати нульову декларацію" із зазначенням крім всього доходів належного їм майна. Через рік громадяни повинні були подавати не лише декларацію про доходи, а і про витрати у разі придбання рухомого чи нерухомого майна. Завдання працівників ГФС полягало у порівнянні даних "нульової" і вторинної декларацій українця, який подав її. Якщо виявлялося, що офіційні доходи нижче витрат, сума перевищення оподатковувалася за ставкою 15-17% в 2016 році з перспективою зростання до 25%. Простіше кажучи, якщо той, хто подає декларацію при офіційних доходах за 2015 рік у 100 тис. грн. придбав би авто за 200 тис. грн., 15 тис. грн. або 15% від різниці між доходом і витратами, він повинен був заплатити у вигляді податку державі. У Мінфіні тоді також посилалися на європейський і американський досвід подібної практики, але, як і у випадку з Олександром Клименко плани не отримали підтримки.

Ще в 2017 році вже Кабінет міністрів Володимира Гройсмана своїм Розпорядженням №275-р від 3 квітня в плані пріоритетних дій уряду на 2017 рік, ставив перед собою мету розробити законопроект про запровадження загального декларування фізособами доходів і витрат. Але, як і попередні спроби, далі планів справа не пішла.

Вже у травні 2019 року про загальне декларування доходів заговорили в команді Володимира Зеленського і цією людиною був Данило Гетманцев, тоді ще просто експерт президентської команди з питань економіки. Тоді він підкреслив, що це не торкнеться одержувачів грошей від держави, наприклад, пенсіонерів.

Податки з витрат: обов'язки європейські, права – тоталітарні

На думку вітчизняних економічних експертів, висловлену виданню "Коментарі", озвучений Данилом Гетманцевим варіант впровадження європейського досвіду загального декларування доходів фізичних осіб в Україні виявиться неефективним і навіть шкідливим.

Так, на думку економіста Олексія Куща, розроблений варіант загального декларування, пропонований "Слугою народу", буде половиною, за якої українцям хочуть нав'язати "європейські" обов'язки при збереженні прав як у посттоталітарній державі.

"Сама по собі подібна ідея цілком прогресивна і використовує передовий досвід тих же США, але її реалізація в нинішньому варіанті, на мій погляд, є неприйнятною. Спочатку передбачалася, що свої декларації про доходи українці будуть складати самі і здавати в податкову, однак уявити, як мільйони українців понесуть їх в ГФС – складно. У результаті було вирішено, що декларації про доходи будуть складатися самими співробітниками ГФС і вирушати в електронному вигляді громадянам, які мають підтвердити правильність вказаних даних чи спростувати, ввівши вірні дані", – говорить про можливий механізм впровадження загального декларування експерт.

За словами співрозмовника видання "Коментарі", вже на цьому етапі гарантовані серйозні проблеми, адже близько 20% українців не проживають за вказаними адресами, а від 20% до 30% не мають інтернету, тобто забезпечити збір даних буде проблематично. Власне, як зазначає експерт, навіть прийняте раніше оподаткування нерухомості дотепер не запрацювало.

"Якщо ми говоримо про передовий досвід сплати податку, то слід зазначити, що в тих же США громадяни не тільки самі подають декларацію про власні доходи, але й самі платять податки. Якщо в Україні податок на доходи фізичних осіб або прибутковий податок, забирає із зарплати роботодавець, то в США робітник має право отримати всю зарплату "брудними" і, здаючи декларацію державі, сам нараховувати та платити податки відповідно до законодавства. Наприклад, використовувати численні можливості для вирахування різних сум з оподатковуваної бази. Пропонований же в Україні варіант є таким собі "половинчастим", коли українців хочуть зобов'язати платити податки як європейців, але при цьому позбавляють прав самим платити ці податки і користуватися перевагами що це дає. Зрештою нам пропонують обов'язки європейців і права жителів посттоталітарної держави", – зазначає Олексій Кущ.

Разом з тим, на думку експерта, в цьому немає нічого дивного, адже в разі повного переходу на європейську модель державі доведеться відмовитися від гарантованого отримання бюджетом 220 млрд грн. податку на доходи фізичних осіб, що у 2 рази більше податку на прибуток підприємств і є основою місцевих бюджетів і багато в чому, державного.

"Звичайно, у разі надання українцям права самим платити податки з "брудних" зарплат, використання податкових вирахувань, надходження по ньому в найближчі роки неминуче знизяться, що потребує впровадження якогось механізму компенсацій даних втрат, якого так і не запропонували", – говорить про ризики та способі їх уникнути впровадження європейського досвіду загального декларування Олексій Кущ.

Економіст Олександр Охріменко також вважає, що запропоноване загальне декларування провалиться. За його словами у своєму нинішньому варіанті – декларування доходів і витрат, будь-яких покупок на суму понад 5 тис. грн., це буде майже смертельний удар для бізнесу, що працює на спрощеній системі оподаткування.

"Вони звикли відображати в деклараціях копійки і скаржитися, що немає за що купити хліба, а тепер потрібно буде показати витрати, а так покупки товарів на великі суми і з цих сум треба буде заплатити 36% (від суми витрат, що перевищують доходи – ред.). Щоб по-чесному", – пише експерт.

Але насамперед, за словами експерта, починати загальне декларування української владі необхідно з себе.

"Якщо влада хоче почати з чистого листа та відкритості, то свої доходи і майно чесно повинен задекларувати спочатку президент Володимир Зеленський, потім вищі чиновники, просто чиновники, потім особи з якимось певним доходом, нарешті, прості громадяни. Інакше все це буде така ж профанація, як податкова амністія 2015 року, повністю провалена або електронне декларування чиновників, які здали декларації, але їх навіть не перевіряють, так ніякого сенсу в ньому в результаті просто не виявилося", – назвав виданню "Коментарі" головну умову для успіху можливого майбутнього загального декларування експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!