Зняти і знову оголосити: Генпрокуратура продовжує шукати екс-нардепа від ПР Юрія Іванющенка

У розпал передвиборчих пристрастей останнього тижня напередодні дострокових парламентських виборів не залишилося непоміченим зняття-повернення в розшук екс-нардепа Юрія Іванющенка.

На початку липня стало відомо про зняття із розшуку з одного з найбільш одіозних діячів епохи Віктора Януковича – колишнього народного депутата України від Партії регіонів Юрія Іванющенко, в народі – "Юра Єнакіївський". Що це означає для самого екс-нардепа й для України загалом, розбиралися "Коментарі".

Юрій Іванющенко розшуку: "зрадоперемога" їм. Юрія Луценка

2 липня в інформаційному просторі країни стала активно поширюватися новина про зняття розшуку з Юрія Іванющенка, чиє прізвище зникло зі списку розшукуваних осіб на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

Інформацію підтвердили в Національній поліції України та підкреслили, що підставою для цього стали постанови Одеської обласної прокуратури про закриття кримінальної виробництва, по якому проходив підозрюваним екс-нардеп. Також представник Нацполіції наголосив журналістам, що рішення про зняття розшуку було отримано тільки після отримання офіційного документа – постанови про закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю в діях Іванющенко складу злочину.

Несподіванкою інформація не стала. Ще на початку червня про закриття кримінального провадження Одеською прокуратурою стало відомо ЗМІ, самі ж рішення датувалися 18 березня і 18 квітня.

У Генеральній прокуратурі офіційно не відреагували на цей факт, хоча в ЗМІ і послалися на анонімне джерело, яке заявило про скасування постанови Одеської обласної прокуратури про закриття справ проти Юрія Іванющенка. Останнє, втім, не підтвердилося до 27 червня, коли Юрій Іванющенко зник з бази розшуку МВС.

Офіційне зняття одіозного "Юри Єнакіївського" з розшуку на початку липня не залишилося без реакції з боку ГПУ. 5 липня на своїй сторінці у Facebookпрес-секретар Генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила про скасування постанови про закриття кримінального провадження щодо екс-нардепа.

Як повідомила прес-секретар, постанову було скасовано заступником Генпрокурора 3 липня, що призвело до відновлення розслідування проти Іванющенко і ряду осіб за 4 статтями Кримінального кодексу України. Також Лариса Сарган порекомендувала стежити за рубрикою "розшук" на сайті МВС, куди було направлено лист про відновлення пошуку самого Іванющенка і ще одного підозрюваного Івана Аврамова.

картка на розшук Юрія Іванющенка знову з'явилася на сайті МВС України.

Юрій Іванющенко і "7 кілометр"

Після зміни влади в 2014 році відносно Юрія Іванющенко був відкритий цілий ряд кримінальних проваджень, що спонукало його покинути територію України, правда, слідство по них проходить весь цей час без особливих успіхів.

Одна з цих справ, яка розслідується Одеською прокуратурою і викликала черговий скандал, стало кримінальне провадження про незаконне заволодіння найбільшим ринком в Україні і Європі – "7-й кілометр".

Ще у 2010 році у складі власників ринку – ТОВ "Промтоварний ринок" – відбулися зміни: 25% акцій підприємства були передані з чотирьох часток власників у користь ТОВ "Parrox corporation limited". Фірма була зареєстрована навесні того ж року в Великобританії і належала трьом особам: самому Юрію Іванющенко, його синові Арсену і бізнес-партнеру нардепу Івану Аврамову.

Зрештою, на користь структур, які пов'язують з екс-нардепом, перейшли ще 31% акцій ринку.

Один зі співвласників ринку Денис Волошин в інтерв'ю журналістам пізніше заявив, що ініціатором "заходу" на ринок Юрія Іванющенко був один зі співвласників ринку Борис Мельничук, який звернувся до нардепа (на той час) "за захистом". Сам Волошин, за його словами, був проти і, в підсумку, позбувся всіх своїх 14% акцій ринку.

кримінальне виробництво за фактом "захоплення ринку". У вересні 2016 року в ГПУ заявили про складання повідомлення про підозру колишньому народному депутату України і двом його спільникам у вчиненні організації вимагання чужого майна за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки постраждалим і організації підробки офіційного документа.

Однак майже за 3 наступні роки слідство не просунулося вперед і навіть саме виробництво було закрито через відсутність складу злочину, поновившись лише після втручання ГПУ і попереднього скандалу.

Тим не менш, боротьба за ринок відбувалася не тільки в прокуратурі, але й спалахнула на інших фронтах, починаючи від інформаційного, начебто періодичних повідомлень про банкрутство ринку, до судових.

Так, ще в 2014 році один із власників ринку, онук його творця, Віктор Добрянський став власником 28,49% акцій через ТОВ "Віктор-Д", однак остаточно закріпити права власності на них зміг лише в 2018 році. Опонентом бізнесмена в судах стала його рідна бабуся Валентина Добрянська, за спиною якої нібито стояли Юрій Іванющенко і брати Аврамови, один з яких, Іван, є також співвласником ринку і проходить, за даними ГПУ, як співучасник по "справі 7-го кілометру".

Винна-невинний Юрій Іванющенко

Скандал навколо закриття справ і зняття розшуку з Юрія Іванющенка, з подальшим його відновленням, далеко не перший в історії відносин між правоохоронцями та екс-нардепом.

Ще у часи президентства Віктора Януковича прізвище Юрія Іванющенко стало одіозним – як кума президента, сірого кардинала України і "глави єнакієвсько-донецької мафії", яким він поставав за даними ЗМІ. Тому відкриття кримінальних виробництв щодо нього після Євромайдану нікого не здивувало.

Серед кримінальних проваджень, у яких екс-політик проходив підозрюваним, найбільш великими були справа про рейдерське захоплення "7-го кілометру" і справа "Карпатибудінвесту" – через останню і ряд інших фірм, за версією ГПУ, були викрадені 650 млн грн. з грошей, отриманих Україною за Кіотським протоколом.

Офіційно у розшук екс-нардеп був оголошений у січні 2015 року, а до цього він потрапив у список санкцій Євросоюзу. Проте вже через рік, у січні 2016 року, Солом'янський районний суд постановив закрити кримінальне провадження стосовно екс-нардепа "через бездіяльність ГПУ".

У квітні 2016 року Юрій Іванющенко був знятий з розшуку Інтерполом, який за даними нардепа Сергія Лещенка "шукав його не для екстрадиції в Україну", а для "встановлення місцезнаходження". Підставою для цього стало закриття справи проти Іванющенко Дніпровським районним судом Києва.

у липні того ж року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Іванющенко знову отримав "червону картку", тобто розшукується Інтерполом саме для екстрадиції в Україну.


2017 рік також не став винятком відкриття-закриття справ проти Юрія Іванющенка: спочатку у січні кримінальне провадження щодо нього було закрите Вищим спеціалізованим судом України, а в жовтні Верховний суд України по скарзі ГПУ зобов'язав Апеляційний суд Києва провести новий судовий розгляд. У листопаді Європейський суд загальної юрисдикції постановив скасувати санкції щодо Юрія Іванющенка.

Тим не менш, не завжди суди йшли назустріч екс-нардепу, який досі не може розблокувати 72 млн швейцарських франків, заблокованих банками Швейцарії у рамках розслідування справи про розкрадання 650 млн грн. "кіотських грошей", порушеної ще у 2013 році. Сама справа стосовно Юрія Іванющенка вже двічі припинялася за рішенням українських судів.

ГПУ vs Юрій Іванющенко

Історія протистояння між вітчизняними правоохоронцями та Юрієм Іванющенком показує, що правоохоронна система поки що неспроможна довести інкриміновані екс-нардепу злочини і, в кращому випадку, лише здатна продовжувати вести слідство по справах, не маючи можливості підготувати і передати до суду обвинувальний акт.

Втім, навіть у разі передачі обвинувального вироку суду, успіх аж ніяк не для ГПУ гарантований, про що свідчить доля закритих справ проти одіозних представників минулої влади: мерів Харкова та Одеси Геннадія Кернеса та Геннадія Труханова.

У подібної ситуації правоохоронці очікувано хворобливо реагуватимуть на будь-яку інформацію про власну нездатність довести вину такого одіозного представника старої влади як Юрій Іванющенко, а тим більше про його невинність і зняття з розшуку. У подібній ситуації реакція ГПУ може трактуватися як боротьба за честь мундира і справедливість численних звинувачень на адресу Юрія Іванющенко, що багато разів звучало за ці роки з вуст очільників правоохоронних відомств.

На користь цього свідчать і джерела "Коментарів" на "7 кілометрі", за словами яких ситуація залишається досить стабільною і поки нічого не свідчить про чергову спробу перерозподілу власності на ринку, частиною чого могли б стати останні події, пов'язані з Юрієм Іванющенко.

"Останнім часом на ринку відносно спокійно, не пощастило "Анжеліці" (будівельний ринок в Одесі – прим. "Коментарі") – там як раз працює інспекція ГФС, трясуть бізнесменів, в основному з Китаю і вилучають товар", – повідомив один з підприємців, який працює на ринку "7 кілометр".