Головна Статті Політика внутрішня політика Портнов vs Порошенко: чим можуть обернутися обвинувачення для екс-президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Портнов vs Порошенко: чим можуть обернутися обвинувачення для екс-президента

Нинішнє літо виявилося багатим на події у вітчизняному політикумі.

31 липня 2019, 17:21 comments5579
Поділіться публікацією:
Портнов vs Порошенко: чим можуть обернутися обвинувачення для екс-президента

Поки новообраний президент України Володимир Зеленський стверджується в ролі голови держави, а пропрезидентська партія набирає монобільшість на дострокових парламентських виборах, представники старої влади розкривають всі карти і виносять на загальний огляд все те, про що не говорили протягом попередніх 5 років. Найбільше дісталося екс-главі держави Петру Порошенку.

Портнов vs Порошенко: "гаряча" п'ятірка

Про те, що доля екс-президента Петра Порошенка після поразки на президентських вибори-2019 не буде простою стало ясно ще в травні. Роль "борця зі злочинами режиму" взяв на себе Андрій Портнов – екс-заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича. Юрист переховувався в Європі з 2014 року.

Після повернення в Україну 19 травня Портнов відразу ж заявив, що бачить своїм завданням притягнення до відповідальності Петра Порошенка за здійснені останнім злочини. До 19 червня екс-заступник глави АП подав до Державного бюро розслідувань (ДБР) п'ять заяв щодо екс-президента про вчинення останнім низки злочинів.

Загалом, перелік злочинів, у яких, на думку Портнова, винен колишній глава держави, складається з 5 пунктів:

- провокація в Керченській затоці проти РФ з метою ввести в Україні військове положення і відстрочити президентські вибори;
- фіктивна угода з продажу заводу "Кузня на Рибальському" для приховування конфлікту інтересів та відмивання коштів;
- купівля телеканалу "Тоніс" з перейменуванням у "Прямій" через підставних осіб з ухиленням від податків;
- фальсифікація документів про коаліцію, що призвело до формування незаконного Кабінету міністрів;
- злочини проти правосуддя у вигляді призначення на посади суддів лояльних людей.

За результатами цих заяв у ДБР було відкрито декілька кримінальних проваджень, в офісі Петра Порошенка 12 липня пройшов обшук, а він сам не раз запрошувався на допит, який, зрештою, відвідав 25 липня по справі про продаж заводу "Кузня на Рибальському". Наступного разу колишнього главу держави слідчі бажають бачити 12 серпня.

Також Андрій Портнов створив з власної сторінки у Facebook і Telegram-каналу справжній майданчик з інформаційної дискредитації екс-президента, у всякому разі, так заявив сам Петро Порошенко в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 29 липня.

Загалом, за даними ЗМІ, щодо Петра Порошенка можуть бути відкриті до 13 кримінальних проваджень, у яких він фігурує.

Портнов vs Порошенко: справи в ДБР

Втім, екс-заступник глави АП Андрій Портнов далеко не єдина і не головна проблема Петра Порошенка, хоча і найпомітніша в мас-медіа. В інтерв'ю "Українській правді" президент не тільки назвав звинувачення опонента "дурницями", але і звинуватив главу ДБР Романа Трубу в "зливі" таємниці слідства очільнику Офісу президента Володимира Зеленського Андрію Богдану.

"Мені вчора чітко зазначили, що нічого вони не розкривали. Що вони проводять службове розслідування вже місяць, тому що вони не знають, яким чином це до пана Портнову потрапляє. Я сказав: "Ваш директор має доступ?" Він каже: "Та немає". Я йому кажу: "Це незаконно". Але пан директор передає це пану Богдану, з якими вони постійно спілкуються. А пан Богдан передає це панові Портнову", – так змалював схему потрапляння до Андрія Портнова інформації Петро Порошенко, попутно назвавши своїх супротивників у нинішньому політичному істеблішменті країни.

Звинувачення Петра Порошенко не лишилися без відповіді з боку глави ДБР Романа Труби, який у відповідь на заяву екс-президента про відсутність проти нього кримінальних виробництв заявив у своєму Telegram-каналі, що колишній глава держави фігурує в 11 кримінальних провадженнях і "Петро Олексійович це прекрасно знає".

Адвокат Петра Порошенко Ігор Головань, у свою чергу, заявив, що подібної інформації захист екс-президента в ДБР не надавали і їм відомо лише про двох кримінальних провадженнях, в яких фігурує колишній глава держави виключно як свідок.

Дісталося в інтерв'ю екс-президента й міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову, в усякому разі, саме так сприйняв останню заяву екс-гаранта Конституції про "роботу поліції проти нього на виборах".

Сам Арсен Аваков назвав це "безсовісною брехнею" характерною для Петра Порошенка і підкреслив, що "поліція, як і МВС в цілому не працювали на нього, а працювали на чесні вибори, ми працювали на людей і на Україну!".


Також міністр зазначив, що "по бєспрєдєлу його "кінчати" неправильно і не можна"", що було сприйнято, як обіцянку домогтися засудження Петра Порошенка за законом, до чого Арсен Аваков готовий докласти всі зусилля, зі свого боку. Також, за думку експертів, це означає, що в разі спроб ухилитися від візиту в ГБР, підлеглі міністра внутрішніх справ без зволікань виконають свої обов'язки про примусову явку екс-президента на суд.

Портнов vs Порошенко: що далі

11 кримінальних проваджень, за даними глави ДБР Романа Труби, і 13, за даними ЗМІ, більш ніж достатньо для того, щоб опинитися на лаві для підсудних і за ґратами.

Зрозуміло, сам Петро Порошенко і його захист заявляють про повну невинність, прямо протилежне кажуть його опоненти. Так, глава ДБР Роман Труба заявляє, що кримінальні виробництва мають перспективу, але це справа не одного місяця.

Експерти в цілому обережно підходять до реальності відправити Петра Порошенка під варту та реального терміну для нього, що може залежати насамперед від бажань діючої влада.

Так, видання DW з посиланням на західних експертів стверджує, що в Україні існує запит на арешти "колишніх", що може спричинити за собою засудження Петра Порошенка. Видання наводить думку експерта Німецького товариства зовнішньої політики Вільфріда Йильге, на думку якого судова система України не повністю реформована – "суди будуть керуватися тим, звідки дме вітер влади".

На думку експерта цьому сприяє і схильність української влади до якоїсь "театральності" у боротьбі з корупцією.

Політолог Андрія Золотарьова вважає, що особисто Петру Порошенко навряд чи загрожує арешт чи судовий термін, хоча деяких членів його команди цілком можуть заарештувати.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що екс-президенту поки що не загрожує навіть затримання, не кажучи вже про сумнішу перспективу.

"Перш все, слід говорити про те, чи є юридичні підстави для арешту і вироку екс-президенту. Судячи за наявними даними, поки ніяких конкретних доказів вини Петра Порошенка не існує. Також слід мати на увазі, що існуюче законодавство робить процес притягнення до відповідальності високопоставлених чиновників вкрай важки і вимагає для цього підконтрольність судової системи представникам команди нового президента. Цієї умови поки не дотримано – є деякий вплив у Андрія Портнова, але не у нової влади", – зазначає в інтерв'ю виданню "Коментарі" про туманні судові перспективи справи проти екс-президента Володимир Фесенко.

Разом з тим, за словами експерта, в суспільстві існує безсумнівний запит на посадку Петра Порошенко і, враховуючи те, що команда президента Володимира Зеленського у багатьох питаннях йде напролом, зовсім виключати неприємні наслідки для екс-президента не можна. Однак, в цілому експерт бачить більш імовірним інший сценарій, при якому тема "посадки" Петра Порошенка буде використовуватися в іміджевих цілях, наприклад, допомагати будувати стратегію реагування на громадські запити та очікування.

Також на питанні наявності конкретних доказів провини екс-президента акцентує увагу й керуючий партнер юридичної компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець, за словами якого справа щодо моряків у Керченській протоці занадто загальна, глобальна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!