Головна Статті Політика кабмін Оновлення влади: які перспективи чекають на Кличко, Супрун, Коболєва і Луценка
commentss НОВИНИ Всі новини

Оновлення влади: які перспективи чекають на Кличко, Супрун, Коболєва і Луценка

Володимир Зеленський дав чітко зрозуміти, кого він не бажає бачити в оновленому уряді

21 серпня 2019, 15:37 comments5676
Поділіться публікацією:
Оновлення влади: які перспективи чекають на Кличко, Супрун, Коболєва і Луценка

Разом з приходом до влади нового президента Володимира Зеленського, а також після парламентських виборів в Україні стали активно працювати над оновленням влади. І якщо поки що не зрозуміло, хто які посади обійматиме в оновленому уряді, то кого бачити там точно не хочуть – вже зрозуміло.

Оновлення влади: Віталій Кличко

Першою зримою жертвою нової кадрової політики на початку серпня ледь не став столичний градоначальник Віталій Кличко, який з червня 2014 року також займає пост голови Київської державної міської адміністрації (КМДА).

Ще у червні в інформаційному просторі почали з'являтися чутки про бажання президента звільнити Віталія Кличка з посади голови КМДА, обґрунтованість цих чуток підтвердив і сам мер, закликаючи у своїх інтерв'ю президента "не повторювати помилок Януковича". У липні мер столиці спочатку повідомив про плани президента "мати свою людину" на чолі столиці, а потім спливло подання голови Офісу президента Андрія Богдана до Кабінету міністрів України про звільнення Кличка з посади голови КМДА.

В Офісі президента пояснили появу документа простим фактом того, що за законом глави державних адміністрацій складають свої обов'язки перед новообраним президентом. Однак через позицію прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який пішов у відпустку і тим самим зірвав голосування по Віталію Кличко, голова Офісу президента Андрій Богдан на брифінгу перед журналістами звинуватив мера у втраті контролю над столицею, роботі зі "смотрящими" та розкраданнях. Нарешті, Богдан звинуватив якогось представника тіньових сил столиці "Віталія" у спробі підкупити його за 20 млн дол., щоб Кличко залишився мером Києва.

Сам столичний градоначальник звинуватив Богдана у некомпетентності і подав заяву в НАБУ з вимогою відкрити кримінальне провадження за заявою глави Офісу президента.

Втім, незважаючи на гучні заяви сторін і навіть подану Андрієм Богданом "на всякий випадок" заяву про власну відставку, подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА так і не було розглянуто Кабінетом міністрів України на засіданні 14 серпня.

Однак главу столичної міської державної адміністрації це не врятує його доля принципово вирішена і за словами представника Офісу президента буде визначатися восени новим складом Кабінету міністрів.

Як повідомляли "Коментарі", вітчизняні експерти також не надто вірять у здатність Кличко втриматися на чолі КМДА, після чого його роль в управлінні столицею може звестися до суто представницької.

Оновлення влади: Андрій Коболєв і Уляна Супрун

Хмари згустилися і над головою правління НАК "Нафтогаз" Андрієм Коболєвим, а також в. о. міністра охорони здоров'я України Уляною Супрун.

Супрун відчула тиск з двох сторін. Перш за все, в рамках позову народного депутата від Радикальної партії України Ігоря Мосійчука, а також Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Державну міграційну службу підтвердити факт виходу міністра з громадянства США, на що відомству було відведено місяць.

З іншої сторони, 13 серпня підлеглі Уляни Супрун влаштували мітинг під стінами Офісу президента. Вони вимагали її звільнення через провал реформи системи охорони здоров'я в країні. Втім, знайшлися у в. о. міністра і захисники, які влаштували на її підтримку флешмоб у соціальних мережах.

Сама Супрун і раніше викликала неоднозначну реакцію у президента Володимира Зеленського. У сварці з в. о. міністра та радником президента з питань медицини, нардеп Михайло Радуцький, якого готують поперемінно в крісло глави МОЗ або голови комітету ВР з питань охорони здоров'я.

Втім, сама Уляна Супрун поспішила заспокоїти всіх, заявивши ЗМІ, що зустрічалася з президентом і обговорювала ідею подальшого реформування системи охорони здоров'я, правда, обійшлася без подробиць цих переговорів.

Менше однозначно виглядає ситуація навколо голови правління НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва. З одного боку, компанія звернулася до суду, оскарживши постанову Кабміну про зниження ціни на газ для населення, з іншого – в самій партії "Слуга народу" Коболєва називають одним з кандидатів на пост прем'єр-міністра України.

Своїм позовом до Окружного адміністративного суду Києва щодо тарифів, "Нафтогаз" формально і оскаржує постанову Кабміну Володимира Гройсмана, а одним з ініціаторів зниження цін на газ був президент Володимир Зеленський. Тобто Андрій Коболєв навмисно чи мимоволі виступає проти глави держави.

З іншого боку, Андрію Коболєву не дарма пророкують посаду прем'єр-міністра у самій "Слузі народу", а олігарх Ігор Коломойський, якому приписують чимала вплив на президента Володимира Зеленського, ще раніше публічно підтримував голову "Нафтогазу" як найкращого кандидата на посаду голови Кабміну.

Так і сам Андрій Коболєв не втомлюється нахвалювати себе у власному Facebook, стверджуючи, що 70 млрд грн., перераховані "Нафтогазом" в держбюджет за січень-липень є 1/6 частиною надходжень до державної скарбниці.


Внаслідок, на думку експертів, незважаючи на всю "токсичність" в очах українців, і Уляна Супрун, і Андрій Коболєв мають шанси залишитися "старими" особами в "новій" владі, що стане своєрідним іспитом на політичну незалежність для президента Володимира Зеленського.

"І Коболєв, і Супрун одно токсичні для нової влади, такі собі реінкарнації "Мальчиша-Плохиша" і "Доктор Смерть". Президент Володимир Зеленський, на відміну від Петра Порошенко, краще відчуває аудиторію і розуміє, яке рішення зірве оплески, а яке – ні. З іншого боку, він відчуває серйозний тиск з боку західних партнерів: по лінії МВФ, кіл близьких Демократичної партії США та Джорджа Сороса. Як наслідок цього тиску я оцінюю можливість збереження ними влади як 40% за збереження влади і 60% – проти. Варіант з збереженням у владі Коболєва і Супрун неминуче вдарить по рейтингу президента і знизить його. Зрозуміло, що до найближчих виборів далеко, але не думаю що він хоче так ризикувати", – зазначив для видання "Коментарі" політолог Андрій Золотарьов.

Маркером змін для президента Володимира Зеленського та іспитом на його політичну самостійність і бажання проводити відмінну від колишньої політику, назвав рішення по Андрію Коболєва та Уляні Супрун політолог, заступник Українського інституту аналізу та менеджменту політики Кирило Молчанов.

"І Андрій Коболєв, і Уляна Супрун однаково негативно оцінюються суспільством, а тому спроба зберегти їх у владі однозначно буде сприйнята суспільством і призведе до втрати президентом частині рейтингу. З іншого боку, обидва користуються підтримкою певних кіл в оточенні самого президента, пов'язаних з МВФ і Соросом, так що це рішення ще стане іспитом для Володимира Зеленського на здатність проводити суверенну від сторонніх впливів політику", – вважає Кирило Молчанов.

Достатньо високо оцінює шанси зберегти свою посаду Уляни Супрун і політолог Кирило Сазонов, оскільки вона користується підтримкою "потужних транснаціональних фармацевтичних корпорацій і профільних громадських організацій в Україні".

Оновлення влади: Юрій Луценко

Не встигли затихнути пристрасті навколо Уляни Супрун, як 14 серпня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Служба безпеки України (СБУ) затримали заступника міністра України у справах тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака.

Правоохоронці інкримінували чиновнику шахрайство на суму 1,1 млн дол., які він нібито повинен був передати для вирішення питання в Касаційному цивільному суді користь однієї з комерційних структур столиці.

Затримання Юрія Гримчака багато хто тут же пов'язали з особистістю Генерального прокурора України Юрія Луценка, одним з найближчих людей до якого і був Гримчак. Сам глава ГПУ оперативно відхрестився від свого друга в Facebook, підтвердивши його затримання і заявивши, що йому соромно за нього".


Якщо у когось після цього і залишалися сумніви з приводу зв'язку заступника міністра з особистістю генпрокурора, то вже наступного дня вони розвіялися. Так, НАБУ заявило, що Юрій Гримчак обіцяв домогтися позитивного рішення суду в інтересах комерційної структури за допомогою якогось заступника генерального прокурора України. Втім, оскільки в Антикорупційному бюро звинуватили заступника міністра в шахрайстві, очевидно, що вони самі сумнівалися в існуванні цього заступника.

Потім послідувала несподівана реакція Генпрокуратури: прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган заявила про перебування в суботу, 17 серпня в кабінеті заступника генерального прокурора України Анжели Стрижевської несанкціонованих спецзасобів для прослуховування. В організації "прослушки" прес-секретар Юрія Луценко прямо звинуватила главу НАБУ Артема Ситника, оскільки саме Стрижевська "є керівником прокурора, який підтримує адміністративний протокол, пов'язаний з корупцією складений стосовно директора Антикорупційного бюро.



Сам Артем Ситник це звинувачення назвав "плітками".

Ще одним ознакою навколо генпрокурора згущених хмар стало інтерв'ю, дане йому виданню Цензор.НЕТ, в якому Юрій Луценко поспішив заявити, що незважаючи на хороші відносини з Петром Порошенком він часто говорив "ні" екс-президенту, коли той був неправий.

Однак малоймовірно, що ці слова дозволять нинішньому генеральному прокуророві утриматися у влади після початку роботи нового складу Верховної Ради України. Так, згідно з вітчизняним законодавством Генеральний прокурор України призначається на термін 6 років і може бути достроково знято, в тому числі, шляхом винесення недовіри Верховною Радою України, в якій пропрезидентська "Слуга народу" має 263 народних депутата.

"На відміну від Коболєва або Супрун у Юрія Луценка немає шансів зберегти свій пост, так як, по-перше, він не має такої зовнішньої підтримки, а по-друге, на своїй посаді посварився практично з усіма. Як результат незабаром йому доведеться готуватися відбиватися від цілої сукупності кримінальних проваджень, які обрушаться на нього", – вважає політолог Кирило Молчанов.

Єдиним плюсом для Юрія Луценка можуть стати стосунки з Ігорем Коломойським, не раз висловлювалися на користь професіоналізму Луценко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!