Головна Статті Політика кабмін Програма діяльності Кабміну: набір благих побажань чи керівництво до дії
commentss НОВИНИ Всі новини

Програма діяльності Кабміну: набір благих побажань чи керівництво до дії

Програма діяльності уряду викликала чимало питань в українському суспільстві

3 жовтня 2019, 12:23 comments3685
Поділіться публікацією:
Програма діяльності Кабміну: набір благих побажань чи керівництво до дії

Кабінет міністрів під керівництвом Олексія Гончарука з першого дня своєї роботи привернув до себе увагу масштабом завдань, взятих на себе і метою, яку ставив перед собою прем'єр-міністр. У цій увазі не було нічого дивного, наприклад, в економіці глава уряду анонсував 40%-й ріст ВВП протягом 5 років. Правда, вже в тексті бюджету-2020 з прогнозом зростання ВВП на 3,3% це обіцянка дала першу тріщину.

В уряді не здалися і вирішили компенсувати все у Програмі діяльності уряду, яка була подана до Верховної Ради 29 вересня.

Програма діяльності Кабміну: від економіки до євроінтеграції та народжуваності

Програма діяльності уряду, яку мають затвердити парламентарії, являє собою набір цілей за 17 напрямами роботи Кабміну. Кожен з напрямів, у свою чергу, розділяється на цілі.

У своїй Програмі уряд спробував врахувати безліч аспектів діяльності, за які повинні відповідати відповідні міністерства – охорони здоров'я, соціальної політики, економіки, фінансів та інші.

У преамбулі Програми дій Кабміну перераховуються виклики, з якими доведеться боротися уряду протягом наступних 5 років:

- необхідність витрачати третину бюджету на повернення та обслуговування боргів;
— майже повністю зношена інфраструктура, поганий стан дорожньої мережі;
— неефективне комунальне господарство;
— слабка економіка і державні інститути при сильних монополіях і неформальних групах впливу;
— загрозливо негативна демографічна динаміка внаслідок високої смертності та масової міграції українців за кордон;
— майже чверть населення, що живе за межею бідності;
— військовий конфлікт на частині територій Донецької та Луганської областей, втрата контролю над територією Автономної Республіки Крим і загроза продовження агресивних дій Російської Федерації (аж до прямого військового вторгнення).

Свої завдання на майбутні 5 років у Кабміні бачать наступним чином:

- зростання економіки України на 40%;
— створення 1 млн. нових робочих місць;
— залучення 50 млрд дол. прямих іноземних інвестицій;
— розвиток інфраструктури, включаючи всі основні дороги (24 тис. км) будуть приведені в гарний стан, буде активно розвиватися залізниця, побудовано 5 глибоководних портів і 15 аеропортів;
— кожен українець буде забезпечений на рівні реального прожиткового мінімуму;
— рівень забруднення навколишнього середовища зменшиться як мінімум на 20%;
— демографічна ситуація набуде позитивної динаміки – народжуватися і повертатися в Україну повинні більше людей, ніж вмирати і виїжджати.

Програма діяльності Кабміну: зростання економіки за рахунок "соціалки"

Головним пріоритетом у своїй діяльності Кабмін Гончарука бачить економічний розвиток України, досягти якого хочуть за рахунок:

- ефективного використання українцями свого права на власність, зокрема, відкриття ринку землі;
— зростання українського експорту вдвічі;
— реформи фіскальних органів.

Внаслідок цих та інших кроків у Кабміні сподіваються знизити дефіцит бюджету до 1,5%, а держборг до 40% ВВП. Однак, як свідчить Програма уряду, "економічний розвиток не є самоціллю – ми прагнемо забезпечити добробут і високу якість життя громадянина нашої країни".

Правда, бачать це в уряді вельми своєрідно, вирішивши урізати державні витрати на соціальну політику.

"Звичайно, всі проблеми не вдасться вирішити відразу, і нам потрібно почати зі стимулювання економічного розвитку, щоб у держави з'явилися необхідні ресурси для вирішення соціальних проблем. Тому нові надходження в бюджет ми будемо розподіляти за принципом 70/30, де 70% повинні інвестуватися у розвиток економіки, а 30% будуть витрачені на соціальне забезпечення", – йдеться в преамбулі Програми дій КМУ.

Як довго даний принцип розподілу фінансових ресурсів держави і економії на соціалці планується застосовувати, Програма Кабміну не уточнює.

Програма діяльності Кабміну: станемо жити краще і довше

Очевидно, через такий розподіл фінансових ресурсів держави на розвиток економіки в Програмі знайшлося мало місця для досягнень, яких у Кабміні планують досягти в соціальній сфері – обіцяють зниження смертності та зростання тривалості життя на 5%, державну турботу інвалідам та дітям-сиротам, зниження кількості сімей, які перебувають у стані бідності, правда абсолютно без вказівки засобів, за допомогою яких Кабмін хоче цього досягти.

Також в уряді обіцяють подбати про ветеранів АТО, внутрішньо переміщених громадян з Донбасу та Автономної республіки Крим, але в цілому в урядовій Програмі соціальних зобов'язань держави приділяється на напрочуд мало місця.

Програма діяльності Кабміну: інфраструктура

На що в Кабміні Олексія Гончарука планують не шкодувати сил, так це на розвиток інфраструктури – тут і ремонт 5000 км залізниць з оновленням 1000 одиниць рухомого складу, з яких 200 локомотивів. Також у планах ремонт 24 тис. км автомобільних доріг державного значення, розвитку річкового водного транспорту й авіаперевезень – останні повинні зрости до 2024 року на 60% з перевезень пасажирів і на 20% з вантажоперевезень.

Окремо Кабмін обіцяє зайнятися комфортним і доступним для українців житлом, збільшивши число задоволенихсвоїм житлом до 80%, у той час як зараз 57% з них незадоволені своїми житловими умовами. Крім того, в Кабміні хочуть передати мешканцям права власності на земельні ділянки, на яких розташовані їх багато квартирні житлові будинки.

Думка експертів про Програму діяльності Кабміну

Експерти негативно відреагували на запропоновану Програму діяльності Кабінету міністрів Олексія Гончарука, акцентувавши увагу на тому, що документ являє собою скоріше набір благих побажань, але ніяк не керівництво до дії.

"Гаслами часів КПРС" назвав Програму дій Кабміну економічний експерт Олександр Охріменко в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Програма уряду нагадує гасла ЦК КПРС часів Радянського Союзу. Те ж саме. Просто красиві гасла. Насправді бюджет – окремо, Програма уряду – окремо. Ось мине місяць і ніхто про Програму уряду навіть не згадає. Мине рік і ви взагалі забудете, що вона була. Так що на це можете не звертати увагу. Взагалі, як правило, Програму приймають, але ніколи не вимагають, щоб прем'єр звітував, що він виконав за Програмою, що не виконав, розумієте? Програма ніякого відношення до бюджету не має", – сказав Охріменко.

Відсутністю навіть натяку на проведення системних реформ назвав документ Кабміну економічний експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін.

"Якщо подивитися на Програму уряду – стає ясно, що вони і не хочуть робити системні реформи. Податкова реформа відсутня як клас. Пенсійної, схоже, теж не буде. Розповіді про чесних людей, які використовувалися на стадії передвиборної боротьби, на тлі посилення тиску на бізнес, у вересневих законопроектах виглядають абсолютно непереконливо. Все це в сукупності веде до відсутності віри в кінцевий результат", – висловив виданню "Коментарі" свою позицію експерт.

Економіст Олексій Кущ на своїй сторінці в Facebook звернув увагу на повторення очікуваних темпів розвитку країни в різних сферах, запідозривши укладачів Програми Кабміну в повторюваному копіюванні ключових тез.

"Судіть самі: 1) індекс Герфіндаля-Гіршмана знижується в два рази; 2) зростання сплати роялті правовласникам в 1,5-2 рази; 3) збільшення експорту в 2 рази; 4) зростання перевезень пасажирів водним транспортом не менш ніж у 2 рази; 5) зростання обсягів перевезень вантажів в 2 рази по внутрішнім водним шляхам (з 10 млн. т до 20 млн. т.). До речі, лише щодо вантажних водних перевезень вказано чіткий діапазон зростання. У всьому іншому, як у папуги "в два рази". Може реально не встигали і копіпаст виручив?", – зазначає Кущ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!