Головна Статті Політика кабмін Кабінет міністрів Олексія Гончарука: коли і чому можуть піти перші відставки в уряді України
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабінет міністрів Олексія Гончарука: коли і чому можуть піти перші відставки в уряді України

Нова українська влада, яка отримала колосальну підтримку виборців, дуже швидко почала демонструвати незлагодженість

21 листопада 2019, 14:48 comments4650
Поділіться публікацією:
Кабінет міністрів Олексія Гончарука: коли і чому можуть піти перші відставки в уряді України

Почалися збої в партії "Слуга народу" в парламенті, де внутрішні суперечності виявляються все більш явно. Не все гаразд з кадровими рішеннями. І є велика ймовірність, що незабаром ми станемо свідками відставок у Кабінеті міністрів. Коли це може статися і чому, розбиралося видання "Коментарі".

Кабмін Гончарука: групи "за інтересами"

Новий Кабмін ми отримали в кінці серпня і практично відразу стало ясно, що в ньому є ряд груп "за інтересам".

Перша – так звані "пташенята Сороса" з Офісу ефективного регулювання (BRDO). Вони ж, на думку експертів, "зовнішньокеровані", що реалізують в Україні інтереси зовнішнього капіталу. У до цієї групи входять прем'єр-міністр Олексій Гончарук, міністр енергетики та екології Олексій Оржель, глава Мін'юсту Денис Малюська.

Західні "коріння" є у міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької (Черненко).

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський – екс-генеральний директор медіахолдингу Віктора Пінчука. Так що і тут можна говорити про відносний вплив Заходу.

Близькою людиною Зеленського називають віце-прем'єра, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. Також швидше за президента, ніж проти грають міністри соціальної політики Юлія Соколовська, науки і освіти Ганна Новосад, розвитку громад і територій Альона Бабак, МЗС Вадим Пристайко, а також віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Лише два міністри дісталися Гончаруку в спадок від попередника Володимира Гройсмана. Це глава Мінфіну Оксана Маркарова (її чітко не асоціюють з якоюсь із груп) і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – самодостатня фігура, яка може вести свою гру. З Аваковим пов'язують міністра у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксану Коляду (з 2003 по 2015 рік працювала у структурах МВС) і міністра інфраструктури Владислава Криклія (колишній начальник Головного сервісного центру МВС України).

З одіозним олігархом Ігорем Коломойським минуле пов'язує міністра Кабміну Дмитра Дубілета (син Олександра Дубілета – екс-голови правління "ПриватБанку" до націноналізації) і главу Міноборони Андрія Загороднюка (раніше – член наглядової ради "Укроборонпрому" і "Укрнафти", акціонером останньої є Коломойський).

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов припускає, що Оржеля спробують змінити на голову комітету Верховної Ради з енергетики та ЖКГ, депутата від "Слуги народу" Андрія Геруса – людину Коломойського. Тим більше, енергетичні проблеми не просто назрівають, а вже перезріли.

Кабмін Гончарука: тарифи і опалювальний сезон як вирок

Народний депутат від фракції "Слуга народу", екс-представник Кабміну в парламенті Ірина Верещук не виключає, що перші відставки в уряді Олексія Гончарука можливі на початку 2020 року. Саме тоді стане ясно, чи виконані завдання щодо забезпечення опалювального сезону, зниження тарифів на послуги ЖКГ та укладення нового транзитного контракту на постачання російського газу.

А дзвіночки вже йдуть. НАК "Нафтогаз" у листопаді підвищив вартість газу для населення майже на 15%. Уряд 15 листопада прийняв рішення про визнання такої, що втратила чинність постанови попереднього Кабміну, згідно з якою були встановлені граничні тарифи на опалення і гарячу воду. Тобто, ці послуги неминуче подорожчають.

"Нарешті епоха бідності закінчилася", – іронічно відгукнувся на останню звістку виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

При цьому він визнав, що чим менше регулювання, тим краще для економіки. "Але на фоні зменшення субсидій – буде цікаво", – відзначає Леонов.

До ухваленого минулого тижня в цілому держбюджету-2020 також є чимало запитань. І щодо зменшення субсидій, і щодо антисоціальної, на думку експертів, складової. Так, бюджет робили реалістичним, але це ще потрібно пояснити тим, хто голосував за Зеленського та партію "Слуга народу", розраховуючи на зниження цін і тарифів та зростання зарплат, пенсій. В результаті останні якщо й зростають, то не настільки жваво, щоб перебити ціни і тарифи.

Політолог Олексій Якубін, характеризуючи прийнятий бюджет, називає його цілком зрозумілим в контексті економічної політики нової влади і "неоліберального підходу". "Із серії – давайте ми будемо скорочувати всі витрати держави. Але при цьому виникає питання: навіщо воно існує, якщо країна не витрачає кошти на науку, медицину, освіту", – зазначає експерт.

Кабмін Гончарука як прикриття для президента

Політолог Олександр Лазарєв висловив виданню "Коментарі" думку, що український Кабмін перебуває під певним зовнішнім і внутрішнім впливом.

"Про це, зокрема, говорить продавлювання (не без допомоги уряду) таких непопулярних рішень, як відкриття ринку сільгоспземель, приватизація підприємств, у тому числі стратегічних. Остання неминуче призведе до економічної деградації. А вся негативна соціальна реакція буде поширюватися не на Зеленського та Офіс президента, а на Кабмін. В тому числі, на прем'єра Олексія Гончарука та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, – впевнений політолог. – Їх токсичність буде зростати пропорційно кожному новому непопулярному рішенню, до яких їх будуть активно підштовхувати".

Лазарєв не виключає, що відставки послідують після того, як на урядовому рівні будуть прийняті найбільш дратівливі рішення.

"В Україні триває серйозна боротьба між внутрішнім і зовнішнім капіталом, – пояснює експерт. – Представники вітчизняних олігархічних кланів увійшли в клінч із зовнішніми гравцями – кланами Сороса і Ротшильдів, представниками МВФ. Витіснення внутрішнього капіталу неминуче. Але він, як і представники зовнішнього капіталу, має своїх ставлеників в уряді (як правило, на рівні заступників міністрів). І просто так здаватися не має наміру. І все ж відставок не уникнути. Особливо після того, як виростуть тарифи. Платіжки за комуналку вдарять саме по Кабміну – і незабаром за цим ударом підуть відставки".

Кабмін Гончарука: фактор Авакова

Вибити з урядової обойми міністра внутрішніх справ Арсена Авакова мріє багато хто, що не дивно, адже він, мабуть, найбільш одіозний персонаж в Кабміні. Той факт, що він зберіг посаду після зміни влади, зрозуміли далеко не всі в нашій країні. Обіцяли ж "нові обличчя". А тут – не просто не "нове", але ще і з солідним токсичним шлейфом.

З іншого боку, саме Аваков у певною мірою сприяв тому, щоб вибори відбулися без підтасовок і певні домовленості у нього, мабуть, із Зеленським були.

Заяви про те, що міністр МВС знаходиться на випробувальному терміні" – це швидше гра на публіку. Як, можливо, і спроба президента "висмикнути" з-під міністра внутрішніх справ Нацгвардію.

За спиною Авакова не тільки багаторічний політичний досвід, але і потужний ресурс тих же правоохоронців і "вулиці" (неофіційних формувань, які, за деякими даними, підкоряються особисто Арсену Борисовичу), а також ряд інших політичних чинників.

Опоненти чинної влади також це розуміють, тому всіляко провокують Зеленського на відставку Авакова. У тому числі вуличними акціями, включаючи "Хто замовив Катю Гандзюк?", тощо.

За даними джерел в уряді, на засіданнях Кабміну Аваков веде себе як добрий наставник. Ділиться досвідом, аргументовано пояснює, чому те чи інше рішення може не спрацювати, або спрацювати не так, як хотілося б. Загалом – "душа колективу".

Кабмін Гончарука: новий рік в уряді переживуть не всі

Політолог Олег Гнатюк під час бесіди з виданням "Коментарі" зазначив, що в період з початку Нового року і до весни з'явиться велика ймовірність ротації серед представників урядової вертикалі.

"Серед основних завдань, які поставив новому уряду президент Володимир Зеленський, був пошук оптимальної моделі управління щодо зменшення комунальних тарифів на послуги ЖКГ для населення. Але зараз ми спостерігаємо чергове зростання ціни на газ для населення", – зазначає експерт.

Серед інших проблем, які є в уряді і можуть стати причиною його кадрових перестановок, Гнатюк зазначає:

- невизначеність в питанні про укладання газового контракту на поставку російського газу (і можливі проблеми з опалювальним сезоном в Україні);
— відсутність у багатьох нинішніх міністрів політичної ваги і досвіду ведення переговорів як з політиками правлячої політсили, так і представниками від опозиційних фракцій;
— відсутність серед деяких чиновників досвіду державного управління;
— проблеми комунікації нового уряду як з представниками медіа, так і з громадянським суспільством;
— відсутність дорожньої карти реформ за багатьма напрямками.

"У наступному році у відставку може піти не тільки уряд, але і Верховна Рада, яка з кожним днем все більше перетворюється в розважальну арену для шоу і скандалів. Все це може сприяти подальшому зниженню рейтингу самого президента, який за таких умов змушений буде вдатися до радикальних управлінських рішень", – резюмує Олег Гнатюк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!