Головна Статті Політика кабмін Оновлений Кабінет міністрів України: хто всі ці люди
commentss НОВИНИ Всі новини

Оновлений Кабінет міністрів України: хто всі ці люди

«Коментарі» розбиралися, хто в новому уряді буде боротися з коронавірусом, підштовхувати економіку до зростання і покращувати наш добробут

5 березня 2020, 16:49 comments11461
Поділіться публікацією:
Оновлений Кабінет міністрів України: хто всі ці люди

4 березня уряд Олексія Гончарука пішов у відставку, і був сформований новий склад Кабінету міністрів. В оновленому складі залишилися шість представників колишнього: Денис Малюська залишився на посаді глави Міністерства юстиції, Владислав Криклій продовжить керувати Міністерством інфраструктури, Арсен Аваков не покинув насиджене місце глави Міністерства внутрішніх справ (МВС), а Михайло Федоров зберіг посаду віце-прем'єра з питань цифрової трансформації.

Залишилися в Кабміні Дмитро Кулеба та Вадим Пристайко, правда, поміняли портфелі: Кулеба тепер очолює МЗС, а Пристайко став віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Крісла, що залишилися в уряді, зайняли новачки.

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України

44-річний Денис Шмигаль народився і виріс у Львові. Наш новий "гуру економіки" має вищу технічну освіту, а свою кар'єру почав у бізнесі: на початку 2000-х він встиг попрацювати у різних компаніях на керівних посадах.

У 2009-му Шмигаль пішов на держслужбу і близько 10 років обіймав різні посади у Львівській обласній держадміністрації. У січні 2018-го Денис Шмигаль зайняв пост директора Бурштинської ТЕС, а при новій владі політична кар'єра Шмигаля отримала "друге дихання": 1 серпня 2019-го він був призначений головою Івано-Франківської ОДА, а 4 лютого 2020-го – віце-прем'єром.

З одного боку, у Дениса Шмигаля є досвід роботи і в бізнесі, і в політиці, що, каже економіст Владислав Банков, дозволяє йому досить реалістично оцінювати різні ризики. З іншого боку, зазначає економіст Андрій Мартинюк, новий прем'єр занадто часто змінював місця роботи, ніде не затримуючись довго. Так і "гуру економіки" з нього слабенький: ні у Львівській, ні в Івано-Франківській областях економічного дива так і не сталося.

Великих перемог експерти не чекають від нього і на посаді прем'єра: виступ Дениса Шмигаля у ВР показав, що у нього немає ні програми, ні навіть простенького плану, як саме він буде рятувати українську економіку.

З подачі народного депутата від "Європейської солідарності" Вікторії Сюмар, Шмигаля називають "улюбленцем Зеленського". Саме вона ще місяць тому написала в соцмережі, хто стане новим прем'єром України.

Олексій Резніков, віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції

Випускник юридичного факультету Львівського державного університету ім. І. Франка за спеціальністю "правознавство", отримав диплом з відзнакою.

Багата професійна біографія 53-річного міністра починається з 1991-го, коли він став співзасновником брокерської компанії "Галицькі цінні папери". У 1999-2002 рр. працював заступником Голови Центру розвитку українського законодавства у Києві, у 2000 став одним із засновників компанії "Правіс", у 2011 — 2014 рр. працював головним юрисконсультом Адвокатського Бюро "Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери".

У 2008-2014 Резніков був депутатом Київської міськради від Блоку Миколи Катеринчука, з червня 2014 року — депутат Київської міськради VII скликання. Голова Комісії Київської міської ради з питань відновлення прав реабілітованих.

Крім того, Рєзніков ініціював реформу у сфері зовнішньої реклами в Києві, розробку нового Статуту територіальної громади міста Києва, в тому числі, імплементував у документ поняття "Публічний простір".

Також він є одним із розробників низки законопроектів.

Олег Немчинов, міністр Кабінету міністрів

42-річний львів'янин – географ за освітою. На початку 2000-х працював викладачем у Львівському ПТУ №3, після чого почав політичну кар'єру з депутатства у Львівській облраді від Української народної партії.

У 2011-му Немчинов став бакалавром з правознавства. В 2014-2017 служив офіцером Державної прикордонної служби України, учасник АТО.

За повідомленнями ЗМІ, Олег Немчинов непогано знайомий з новим прем'єром, оскільки вони обидва народилися і тривалий час працювали у Львові.

Ігор Уманський, міністр фінансів

Трудова книжка нового 45-річного міністра фінансів переповнена записами. Уманський працював провідним спеціалістом відділу інфраструктури інвестиційної діяльності та міжнародного інвестиційного співробітництва Національного агентства України з питань розвитку та європейської інтеграції, потім – експерт служби віце-прем'єр-міністра України з питань економіки. У 2000-му він кілька місяців обіймав посаду заступника керівника групи радників міністра економіки, пізніше працював на інших посадах в Мінекономіки.

У 2004-2005 Уманський обіймав посаду директора департаменту роботи з проблемними банками в НБУ, в 2005-2006 працював заступником голови правління ВАТ "Укртранснафта". Також у його послужному списку – посади заступника голови правління Державної іпотечної установи та заступник голови Державного агентства з інвестицій та інновацій.

Досвід роботи в Мінфіні теж є: два роки він працював першим заступником міністра фінансів Віктора Пінзеника, потім – першим заступником голови Мінфіну Наталії Яресько.

У його послужному списку – робота позаштатним радником президента Порошенко.

Марина Лазебна, міністр соціальної політики

Випускниця Київського державного університету імені Шевченка.

Її робота в уряді почалася в 2000-му, коли вона стала провідним фахівцем в одному з підрозділів Мінекономіки. Потім – робота на посаді заступника начальника відділу пенсійної реформи та з питань європейської інтеграції.

У 2003-му Лазебна стала головним спеціалістом Управління стратегії реформування соціальних відносин в Секретаріаті Кабміну, якийсь час працювала помічником міністра.

У 2013-му вона очолила Державну службу зайнятості, але кар'єра була недовгою: в березні 2014-го службу ліквідували. Після цього Лазебна кілька років віддала бізнесу – була співзасновником низки компаній.

Сергій Бессараб, міністр з питань ветеранів

За плечима 64-річного міністра – Київське вище загальновійськове командне училище ім. М. Фрунзе, Військова академія ім. М. Фрунзе, Національна академія оборони України.

З 2002-го Бессараб працював начальником штабу – першим заступником командувача армійського корпусу Північного оперативного командування, з 2005-го – начальником територіального управління "Північ", з травня 2007-го – командиром 6-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ. Пізніше він став першим заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ, а в 2015-й – заступник начальника Генерального штабу ЗСУ.

Ілля Ємець, міністр охорони здоров'я

У 1979-му закінчив Київський медінститут, в 1983-му – клінічну ординатуру в Інституті серцево-судинної хірургії. На початку 90-х, отримавши ліцензію на право медичної практики за кордоном, поїхав працювати за кордон.

Повернувшись в Україну, склавши руки не сидів: очолив Центр дитячої кардіохірургії, а пізніше – Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії Моз. Першим в Україні почав проводити складні операції немовлят з вадами серця.

До речі, у кардіохірурга з світовим ім'ям є досвід роботи міністра: кілька місяців він очолював міністерство у Кабміні Миколи Азарова.

Олексій Чернишов, міністр розвитку громад і територій

42-річний економіст і юрист тривалий час займався бізнесом в IT-сфері.

У 2012-му Чернишов заснував інвестиційно-девелоперську компанію Eastgate Development, що займається створенням і просуванням комерційної нерухомості у Харкові.

У 2014-му Чернишов заснував інвестиційну компанію VI2 Partners, яка згодом придбала 20% акцій мережі супермаркетів "Фуршет".

З жовтня 2019 року – голова Київської ОДА.

Вадим Гутцайт, міністр спорту

Олімпійський чемпіон з фехтування 1992 року. Завершивши кар'єру, працював тренером: його вихованці вибороли золото на Олімпіаді в Пекіні.

Гутцайт – президент Федерації фехтування України та президент Української академії спорту, член Виконкому Національного олімпійського комітету України. А ось посаду керівника департаменту молоді та спорту в Києві була отримана зі скандалом: за повідомленнями ЗМІ, його конкурсна робота – плагіат.

Ще один скандал був пов'язаний з тим, що кілька років тому йому ставили бізнес в РФ: компанія ТОВ "Альтаїр" в підмосковній Лобні спеціалізувалася на прибирання приміщень.

Цікаво, що Вадим Гутцайт мав усі шанси стати народним депутатом: на позачергових парламентських виборах 2019-го він мав балотуватися у ВР від "Слуги народу". Однак перед початком виборчої кампанії він відмовився від свого місця в списку під номером 81.

Андрій Таран, міністр оборони

64-річний Андрій Таран отримав військову освіту спочатку в Київському вищому училищі зенітно-ракетних військ, а потім – у Військовій академії ППО. При Януковичі обіймав посаду заступника начальника Головного управління розвідки.

В АТО був представником України у Спільному центрі контролю і координації з росіянами, був у робочій групі Тристоронньої контактної групи на мінських переговорах. У грудні 2015-го став першим заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ, але вже наступного року був звільнений в запас.

На президентських виборах Таран керував виборчим штабом Ігоря Смешка.

"Чужі там не ходять"

Треба сказати, що економісти до складу нового Кабміну поставилися досить прохолодно.

"З цим Кабміном я не пов'язую ніяких надій на реформування економіки, – зазначив у бесіді з "Коментарями" економіст Владислав Банков. – Звичайно, час покаже, але, на моє переконання, це "уряд стагнації", не здатний на реформування та інтенсивний розвиток економіки. І справа не в конкретних персоналіях, а у відсутності лідера зі сформованим баченням виходу з поточної кризи".

А ось президентові Українського аналітичного центру Олександр Охріменко новий прем'єр подобається, хоча щодо інших кандидатур він би посперечався.

"Може я і занадто оптимістичний, але є надія, що Шмигаль стане справжнім прем'єром, а не "хлопчиком на самокаті", – говорить Охріменко. – Є велика надія на Ігоря Уманського, що він зможе навести порядок у держфінансах і навіть вирішити проблему з ОВДП. А ось те, що залишили Криклія на посаді Мінінфраструктури – це несерйозно, він показав себе як найбільш неефективний менеджер. Скоріше всього, це було політичне рішення. Пристайко на посаді віце-прем'єра з євроінтеграції – це, швидше, опала: щоб людина не плуталася під ногами, але при цьому була поруч".

Аналітик Олексій Кущ упевнений: новий Кабмін – це сплав ставлеників олігархів і "зручних людей", які зможуть домовитися з усіма.

"Уманський має досвід управління бюджетом в пост-кризовий період, оскільки виконував обов'язки міністра фінансів після кризи 2008 року, – нагадує Кущ. – Але в той же час, він працював у команді Яресько, а саме в той період була проведена сумнозвісна реструктуризація. Саме тому, дуже важливо почути його думку про нову модель управління державним боргом: якщо вона буде в стилі "Маркарова 2.0", то користі від такої ротації ніякої. Найбільш слабка ланка в новому Кабміні, на мій погляд, кандидатура Жуковського, як людини займався економічними питаннями в секретаріаті Ющенка і "реформами" при Януковичі. Цей кандидат невідомий ні своїми цікавими моделями економічного розвитку, ні серйозним досвідом. Що стосується прем'єра, то це людина з ДТЕК, а чужі там не ходять. І цим усе сказано".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!