Легалізація зброї в Україні: коли і кому дозволять мати вдома вогнепальну зброю

Українці все частіше висувають вимоги щодо легалізації зброї в нашій країні. Але влада поки не поспішає втілювати ідею в життя

Питання щодо легалізації короткоствольної вогнепальної зброї в Україні не перший рік активно обговорюється у вітчизняному політикумі. Зокрема, у ході свого першого інтерв'ю голова Національної поліції Ігор Клименко висловив негативне ставлення до цієї ідеї. Бути чи не бути легальный зброї у кожному українському будинку, розбиралися "Коментарі".

Легалізація зброї в Україні: суспільство вимагає

Рух за легалізацію в Україні короткоствольної вогнепальної зброї існує не перший рік, проте досі на законодавчому рівні навіть травматичну вогнепальну зброю мають право мати далеко не всі категорії жителів країни. Ще в 2008 році до парламенту надійшов законопроект "Про обіг зброї невійськового призначення", який знімав обмеження для категорій громадян на купівлю "травматів" і вводив індивідуальні умови. Однак документ пройшов перше читання, а потім благополучно загубився" в надрах Верховної Ради.

Втім, прихильники легалізації не здалися. У 2015 роки після запуску розділу з електронними петиціями на сайті президента України саме петиція про легалізацію зброї першою набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів. Але, як і з законопроектом від 2008 року, все закінчилося нічим.

Свої надії прихильники легалізації пов'язали зі зміною влади в країні і 22 травня на сайті президента України голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін зареєстрував електронну петицію з вимогою навести порядок у сфері обігу зброї та прийняти закон. Відповідь президента 6 вересня свідчила, що "легалізація передчасна і спочатку потрібне комплексне і професійне вивчення ситуації в цій сфері через тривале проведення Російською Федерацією військової агресивної політики щодо України, великої кількості зброї, яка знаходиться у незаконному обігу в державі у зв'язку з проведенням бойових дій на Сході країни".

Легалізація зброї в Україні: категорії

Ще до висловленої главою держави думки про "передчасність" легалізації вогнепальної зброї, 2 вересня у парламенті з'явився законопроект №1222 "Про зброю" поданий народними депутатами від президентської партії "Слуга народу".

Документ передбачає поділ всієї громадянської вогнепальної зброї на 4 категорії:

- 1 категорія – пневматична зброя з калібром до 4,5 мм і швидкістю польоту метального снаряда до 100 м/с, вогнепальну зброю до 4,5 мм, газове зброя, луки та арбалети з силою натягу до 40 кг;
- 2 категорія – пневматична зброя, що перевищує за характеристиками першу категорію, гладкоствольна зброя з довгим стволом, зброя калібру понад 4,5 мм;
- 3 категорія – довгоствольна вогнепальна нарізна зброя;
- 4 категорія – короткоствольна нарізна і гладкоствольна вогнепальна зброя і боєприпаси до неї.

Оборот зброї 1 категорії автори законопроекту пропонують проводити без дозвільних документів, а ось для купівлі та володіння зброї 2-4 категорій доведеться отримувати дозволи.

Повністю до цивільного обороту автори законопроекту №1222 пропонують заборонити автоматичну вогнепальну зброю, зі збитими номерами, з матеріалів, які не зможуть виявити металодетектори.

Легалізація зброї в Україні: права та обов'язки

Дозвільним документом законопроект пропонує зробити посвідчення власника зброї, яке громадянин може отримати для купівлі та володіння зброєю 2-4 категорій органах Національної поліції за місцем проживання. Саме посвідчення за задумом авторів законопроекту буде мати термін дії 5 років.

Стаття 13 законопроекту №1222 прописує вимоги до власника вогнепальної зброї як:

- дієздатність;
- психічне здоров'я;
- громадянство України;
- відсутність судимостей за злочини проти основ національної безпеки України, важкі та/або умисні особливо тяжкі злочини проти життя або здоров'я особи незалежно від кваліфікації за статтями Кримінального кодексу України, злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, злочини, відповідальність за вчинення яких передбачена статтями 146, 146-1, 147, 149, 255 - 258-5, з Кримінального Кодексу України.

Крім того, дозвіл на придбання зброї 3-4 категорій можна отримати з 21 року, для 2 категорії досить 18 років.

Процес отримання дозволу припускає наявність наступних документів:

- заяви за формою, встановленою Національною поліцією;
- копії медичної довідки (висновку) встановленого зразка, наданої лікувально-консультативною комісією про відсутність у особи медичних протипоказань для володіння зброєю;
- копії довідки встановленого зразка про проходження курсів підготовки власників зброї;
- копії паспорта громадянина України;
- копії ідентифікаційного коду за даними ДРФО;
- копії документа, що підтверджує оплату послуг за видачу дозвільного документа.

Також закон прописує умови, за якими право на придбання зброї особі може бути відмовлено, зокрема, це може бути перебування на профілактичному обліку з-за насильства в сім'ї.

Після придбання зброї дані його власника і самого вогнепальної "стовбура" заносяться до Єдиного державного реєстру цивільної зброї, яка ведеться Міністерством юстиції України.

З купівлею зброї його власник набуває права, наприклад, володіти і розпоряджатися ним аж до продажу, правда, тільки через фірму, що має відповідну ліцензію, здійснювати тюнінг та дрібний ремонт зброї.

При цьому обов'язків у власників зброї буде дещо більше – дотримання вимог закону щодо зберігання та поводження зі зброєю, своєчасно продовжувати посвідчення і повідомляти про зміну місця проживання та інше.

Вилучити зброя у власника зброї можна буде тільки за вмотивованим рішенням суду, а від осіб, нагороджених нагородною зброєю зажадають його реєстрації. Цікаво, що на запит ЗМІ про кількість нагородної зброї, виданого з початку 2019 року у МВС вагалися з відповіддю. На думку авторів законопроекту тепер цей безлад буде усунутий.

Легалізація зброї в Україні: за і проти

Ситуація, що склалася в Україні навколо легалізації вогнепальної зброї, є у чому відображенням двох лобі, що діють у даній сфері.

Згідно з опитуваннями громадської думки, які були проведені в останні кілька років, переважна більшість українців виступає проти легалізації вогнепальної зброї, число прихильників, повністю підтримують легалізацію, в середньому не перевищує 20%.

Саме на подібні дослідження найчастіше спираються влади, які виступають противниками легалізації короткоствольної вогнепальної зброї в Україні. Також в МВС побоюються зростання числа злочинів, вчинених з використанням вогнепальної зброї. Так, за даними тоді ще головного військового прокурора України Анатолія Матіоса з 2014 по 2018 роки було відкрито близько 40 тис. кримінальних проваджень про незаконному обороті зброї.

Втім, прихильники легалізації вважають це слабким аргументом, оскільки в Україні і так процвітає ринок нелегальної зброї, особливо виріс з початку бойових дій на Донбасі і оцінюється ними в 5-6 млн. одиниць зброї.

Поява на сайті ВР 20 вересня альтернативного законопроекту №1222-1, який належить авторству 7 нардепів все від тієї ж "Слуги народу", прихильники легалізації зброї сприйняли як спробу влади не вирішити дане питання. Один із співавторів законопроекту №1222 голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін назвав його справжніми авторами Міністерство внутрішніх справ, заявивши, що "написаний він був на вулиці Богомольця".

"Пропонують зміцнити, посилити старі та створити нові корупційні схеми з "наградняком" і травмат при МВС", - назвав головними цілями документа Учайкін.

Печерський районний суд заарештував екс-нардепа на 2 місяці без права внесення застави.