Головна Статті Політика внутрішня політика Смерті політиків: нещасний випадок в українському політикумі
commentss НОВИНИ Всі новини

Смерті політиків: нещасний випадок в українському політикумі

Випадковість завжди залишає простір для різних пліток і домислів. Особливо, якщо цей нещасний випадок, який призвів до смерті впливового політика

23 жовтня 2019, 13:04 comments5962
Поділіться публікацією:
Смерті політиків: нещасний випадок в українському політикумі

Таких інцидентів в історії сучасної України зібралося вже чимало. "Коментарі" підібрали найбільш яскраві з них.

Смерті політиків: Тарас Кутовий

21 жовтня біля села Тарасенкове Оржицького району внаслідок падіння приватного вертольота загинув екс-міністр аграрної політики України Тарас Кутовий. Покійний особисто керував чотиримісним Robinson R44, що прямував з Києва у Полтавську область. Він став єдиною жертвою катастрофи. Машина впала на присадибну ділянку одного з господарств і загорілася. Зіткнення з високовольтною лінією електропередач або іншими наземними об'єктами виключено. Розглядаються попередні версії – несправність вертольота або помилка пілота (в прокуратурі Полтавської області вже кваліфікували інцидент за статтею 291 КК (порушення чинних на транспорті правил). Після себе Кутовий залишив вдову і двох дітей.

Robinson R44 по праву вважається самою популярною у галузі легкомоторною гвинтокрилою машиною у світі (лише за останні 17 років випущено більше 6000 штук) завдяки порівняно низькій вартості обслуговування, "всеїдності" (робінсона можна в разі необхідності заправити автомобільним бензином на будь заправці) і місткості.

Незважаючи на репутацію надійного і безпечного вертольота, авіакатастрофи з його участю не рідкість. Наприклад, у Росії з 2003 по 2016 роки зафіксовано 8 трагічних випадків, які забрали життя 22 людей. У переважній більшості інцидентів основною причиною аварії був людський фактор. Загиблі пілоти, як правило, не враховували складнощів пілотування в нічний час або в несприятливих погодних умовах (на борту немає необхідного приладового обладнання), а також особливостей управління при швидкості вітру понад 17 м/с. З урахуванням того, що своє посвідчення комерційного пілота Кутовий отримав порівняно недавно, не виключено, що в силу недосвідченості він і припустився фатальної помилки.

Під час свого міністерства Кутовий був замішаний у скандалі з лобіюванням інтересів агрогігантів у законі про повернення ПДВ експортерам зерна, а згодом йому самому приписували володіння агрохолдингом з техніком в земельній базою в Полтавській області в розмірі 9 тис. га.

За випадковим збігом обставин, загибель екс-міністра збіглася зі зняттям мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, затятим супротивником якої він був ще на посаді міністра АПК. Це дало грунт для всіляких домислів. Кутовий пропонував дозволити власникам земельних паїв продаж прав оренди та застави прав оренди в банках без відкриття ринку землі. Подейкували, що в свій час заяву про відставку з посади глави Міністерства агрополітики він написав саме із-за жорсткого клінчу з прем'єр-міністром Владимиров Гройсманом з цього питання.

Смерті політиків: Дмитро Тимчук

Всього кількома місяцями раніше – в червні цього року – під час чищення нагородного пістолета випадково вистрілив собі в голову Дмитро Тимчук – Координатор групи "Інформаційне опір" і депутат ВРУ VIII скликання від партії "Народний фронт". Смертельне поранення в лобову частину над лівим оком було нанесено травматичним пістолетом "Форт-17Р", пристосованому для стрільби гумовими кулями.

Втім, версія з випадковим пострілом не єдина. На думку першого заступника прокурора Києва Павла Кононенка, екс-нардеп покінчив життя самогубством так як відчував депресію і сильно переживав з приводу програшу свого кандидата – Петра Порошенка – на президентських виборах. Ці слова підтверджує і помічниця Тымчука Альона Коваль, яка перебувала в момент смерті з ним поруч. У той же час в Нацполиции заявили про можливу відсутність кількох ювелірних виробів в квартирі загиблого, а через місяць і зовсім засекретили хід досудового розслідування, зауваживши, що справа розслідується за ч. 1 ст. 15 КК (умисне вбивство).

Смерті політиків: Ірина Бережна

У ніч на 5 серпня 2017 року на дорозі між хорватськими містечками Масляна і Поседарье сталася автомобільна аварія, яка забрала життя екс-депутата Верховної Ради від Партії регіонів Ірини Бережної та її водія. Без будь-яких видимих причин Mercedes на високій швидкості з'їхав з пустельної гірської дороги, протаранив огорожу і врізався в стовп. Слідство зупинилося на правдоподібною версією, що водій заснув за кермом.

Пошкодження авто були настільки серйозні, що, за словами очевидців, понівечені тіла рятувальники діставали не менше двох годин. При цьому перебувала на задньому сидінні восьмирічна дочка Бережний Даніелла відбулася незначними травмами. Покійна була незаміжня і довгий час приховувала ім'я справжнього батька дитини, поки її смерть не розставила все по місцях. Після трагедії численні чутки про батьківство відомого німецького бізнесмена і медіамагната українського походження Бориса Фуксмана підтвердилися. Він приїхав за дочкою і забрав її.

Бережна зробила запаморочливу кар'єру від власниці турагентства в Луганську до народного депутата VI і VII скликань. Після Революції гідності перейшла в опозицію. Виступала з різкою критикою політики Петра Порошенка і не раз з'являлася в ефірі російських політичних ток-шоу, присвячених подіям на Україні. Похована на Звіринецькому кладовищі міста Києва після церемонії прощання в Києво-Печерській лаврі.

Смерті політиків: Андрій Таранов

Восени 2016 року в районі Гаванського мосту в свій останній день відпустки загинув 49-річний заступник глави Адміністрації Президента Андрій Таранов. За повідомленням прес-служби Нацполиции, трагедія сталася в результаті зіткнення вантажний баржі з гідроциклом, яким керував загиблий. Чиновник отримав травму грудної клітки, несумісну з життям, а про силу удару свідчило відсутність керма на гідроциклі. Генеральної версією слідства стало перевищення швидкості в недозволеному місці. В визначених місцях річки є ділянки, де висока швидкість плавального засобу може створити хвилю, яка, в свою чергу, може викликати труднощі в управлінні гідроциклом.

Втім, знайомі Таранова стверджували, що покійний не був схильний до зухвальству і не виключали того, що нещасний випадок або спровокований його надмірною втомою, або "допомогою" ззовні. Так, керівник апарату "Народного Руху" і колишній товариш по службі Таранова Віктор Косарчук зазначав, що не вірить у випадковість його смерті. Загиблий довгий час працював у зовнішній розвідці СБУ, був одним із засновників спецпідрозділу податкової поліції "Фантом", очолював відділ безпеки в інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна", де познайомився з майбутніми головами ГФС Ігорем Билоусом і Романом Насировым. Після революції гідності повернувся в СБУ як керівника департаменту контррозвідки, звідки вже "переїхав" в АП.

Смерті українських політиків: Ігор Єремєєв

Не менш несподівана смерть спіткала іншого українського політика і бізнесмена Ігоря Єремеєва, багато років входив сотню найбагатших українців.

47-річний народний депутат IV, VI, VIII скликань і за сумісництвом власник групи "Континіум" з головним активом – всеукраїнської мережею з більш ніж 400 заправок WOG, був одним з ключових гравців на паливному ринку України, не без успіху змагаючись з групою "Приват" та її власником Ігорем Коломойським. У 2014 році обидві сторони вели запеклу інформаційну війну і звинувачували один одного в зароблянні мільярдів гривень на держзакупівлі. Крапку в суперництві дніпровського і волинського олігархів несподівано поставив нещасний випадок під час кінної прогулянки 26 липня 2015 року, коли Єремєєв впав з коня. У результаті отриманої травми голови депутат впав у кому. Через три тижні він помер у швейцарській клініці, не приходячи в свідомість. Був похований на батьківщині, в рідному селі Острожець поруч з батьком. Покійний був одружений, виховував сина і дочку.

За відсутності свідоцтва про смерть у делегировавшем Єремєєва одномандатному виборчому окрузі №23 у Волинській області проміжні вибори були призначені ЦВК через майже рік після його смерті.

Смерті політиків: Євген Кушнарьов

У січні 2007 року під час полювання в приватних угіддях під Родзинками Харківської області отримав смертельне поранення видатний радянський і український політичний діяч Євген Кушнарьов. За офіційною версією, на полювання він перебував у компанії зі своїм водієм, нардепом "Партії регіонів" Дмитром Шенцевим з його помічником Дмитром Завальним і генералом міліції в відставці Василем Луценком. Показання свідків кілька разів змінювалися (причому не тільки час події, але і самі обставини) – якщо спочатку мова йшла про випадковий постріл рушниці в автомобілі, коли машина несподівано наїхала на купину, то потім заговорили про випадковий рикошет кулі з карабіна Benelli Argo (стріляв Завальний) під час швидкої стрільби то по кабану, то по вовку. У Кушнарьова виявилися пошкоджені печінка, нирки і кишечник. Незважаючи на всі зусилля лікарів, на наступний день політик помер.

Інцидент був кваліфікований як вбивство по необережності, а через пару років головний фігурант справи Завальний був амністований. Рішенням суду всі речові докази були знищені.

Смерті політиків: В'ячеслав Чорновіл

Низку нещасних випадків з політиками в Україні мимоволі відкрив лідер Народного руху України і депутат Верховної Ради I–III скликань В'ячеслав Чорновіл. Напередодні президентських виборів 1999 року його Toyota Corolla зіткнулася з навантаженим зерном КамАЗом на трасі Бориспіль Золотоноша. Політик і його водій загинули на місці, а дрімав на задньому сидінні прес-секретар Дмитро Понамарчук отримав важкі травми. Водій вантажівки і двоє його пасажирів не постраждали.

У ДАІ кваліфікували подію як звичайне ДТП, зазначивши за обома сторонами порушення правил дорожнього руху – перевищення швидкості з боку водія Toyota і поворот в невстановленому місці з сторони КамАЗа. Версія з предумышленным вбивством незважаючи на протести соратників загиблого політика не розглядалася. Її прихильники стверджували, що смерть Чорновола відкривала шлях Леоніду Кучмі шлях до нового строку президентства, залишаючи його у другому турі виборів наодинці з явним аутсайдером гонки лідером комуністів Петром Симоненком.

Через 10 років нардепи від НУ-НС все ж наполягли на ексгумації тіл, так як спиралися на свої дані про навмисному добиванні жертв кастетом після аварії. Однак розтин не підтвердило їх слів. У 2014 справу було закрито по закінченню строку давності, але після виграної родичами Чорновола апеляції справу відправлено на дорозслідування, яке триває до сих пір.

picture




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!