Головна Статті Політика внутрішня політика Юрій Голік "макнув" голову Дніпропетровської облради Олійника в його власне інтерв'ю
commentss НОВИНИ Всі новини

Юрій Голік "макнув" голову Дніпропетровської облради Олійника в його власне інтерв'ю

Колишній радник Дніпропетровського губернатора по пунктах роз'яснив критичні зауваження наступника влади

14 листопада 2019, 13:49 comments3251
Поділіться публікацією:
Юрій Голік "макнув" голову Дніпропетровської облради Олійника в його власне інтерв'ю

12 листопада у програмі "Василівський острів" на 11 каналі міста Дніпро новий голова Дніпропетровської облради Святослав Олійник розповідав про плани на майбутнє і не забув "наїхати" на попереднє керівництво області, чим викликав здивування і у журналістів, і у глядачів.

З 26 березня 2015 року по 27 червня 2019 року Валентин Резніченко Дніпропетровською областю, і його команда серйозно підійшла до питання створення і поліпшення освітньої та спортивної інфраструктури, доріг. Після відходу з посади команда Резніченко оприлюднила майже 300-сторінковий звіт про виконану роботу. Підсумок — сотні побудованих та капітально відремонтованих об'єктів в області. В зокрема, в ньому йдеться про те, що ОДА відремонтувала і побудувала з нуля понад 60 дитячих садочків, десятки шкіл, 40 медичних закладів, 20 стадіонів, 60 ЦНАПов, капітально відремонтовано більше 500 доріг. Обсяги будівництва дійсно вражали, Дніпропетровщина займала лідируючі позиції в країні за цими показниками.

Тим більше дивно чути критичні оцінки безпосередньо від Святослава Олійника, ім'я якого дуже часто звучить в контексті недобудованих об'єктів інфраструктури та неякісних доріг, і різноманітних махінацій з бюджетними коштами.

Тому журналісти місцевого видання вирішили звернутися до екс-раднику Дніпропетровської ОДА Юрію Голика за роз'ясненнями, що саме так гризе нинішнього голови облради, що він так різко висловлюється про попередників.

Про школу в Томаківці

Святослав Олійник: "Хороші починання, зроблені попередніми керівниками ОДА та облради, будуть, безумовно, продовжені. Але є певна проблема: не всі хороші починання, представлені в соціальних мережах, відповідають реальності. Наприклад, я читав у Фейсбуці пости попередніх керівників про якихось 200 об'єктів, так їх немає. Це – фікція, тому що це – просто картинки, хоча і дуже прекрасні. Тому є проблема між тим, що є насправді, і тим, як це малюється в Інтернеті. І ця проблема досить глибока й велика.

На сьогоднішній день в Інтернеті з'явився дуже цікавий ролик, знятий дітьми і батьками, про руїни недобудованої школи в Томаківці. Знятий цей ролик було дуже високоякісно. Хоча дуже схоже, що це знімали місцеві активісти. Ролик викликає смуток, оскільки в цьому ролику діти в різних ролях у віршованій формі на тлі цієї школи просять їм добудувати школу. Звернення дітей адресовані губернатору Олександру Бондаренко і мені. Ми миттєво відреагували, вже підписано спільне розпорядження. Вже сьогодні, 12 листопада, на цьому об'єкті була комісія, щоб зрозуміти, що там сталося. І на прикладі цієї школи, розповім, що відбувалося насправді. Ситуація дуже типова".

Юрій Голік: "Головне в розслідуванні не вийти на самого себе. У Святослава це не вийшло. Всі чотири місяці з моменту відходу нашої команди з ОДА він розповідав про свій вплив на всі процеси будівництва та ціноутворення в галузі. При нас школи будувалися, при Святославі будується припинилися. Людям це не подобається. Люди записують відео, але Святослав вважає, що це відео претензія не до нього. Дивно. Тому що нас люди не просили нічого добудовувати — все будувалося автоматично.

У нас у багатьох вся личка в ФБ завалена прокльонами на адресу чинної команди в ОДА з-за того, що 90% будівництв по області просто на чотири місяці заморожені. Але у Святослава, як правило, винні "попередники". Буває. Взагалі, не зовсім зрозумілі пасажі Святослава, тому що за 4 роки нашої командою, частиною якої є і він у тому числі, реалізовано безліч проектів. Святослав неодноразово протягом чотирьох років писав у себе на сторінці у ФБ компліменти нашій з ним спільної роботи. І його участь є абсолютно у всіх проектах, реалізованих нами, ініціатором багатьох він сам особисто і був.

Більш того, дивно, що всі чотири роки у Святослава не було ніяких претензій і, навпаки, була тільки гордість за зроблене нами з ним разом. Що змусило Святослава зробити такі заяви, які не відповідають дійсності і здоровому глузду незрозуміло, але давайте розберемо деякі його висловлювання.

Реконструкція кожної школи — це єдиний проект, який включає в себе заміну всього, крім зовнішніх стін та її юридичної адреси. Кожна реконструкція розбита на етапи так, щоб не заважати навчальному процесу в школі. Будь-яка реконструкція в школі починається з її зовнішньої частини. Заміна вікон, даху, утеплення фундаменту, утеплення фасаду і т. д. Це дає тепло в школі, покращує її зовнішній вигляд і зниження витрат на енергоносії.

Фінансування реконструкції кожної школи і не тільки відбувається шляхом виділення на неї грошей через рішення сесії Обласної Ради або його бюджетної комісії в міжсесійний період.

Ритмічність фінансування залежить від швидкості виконання робіт на конкретному об'єкті. Більше того, є таке поняття, як управління грошовим потоком. Вільні грошові залишки розміщуються на терміновому депозиті. А фінансовий ресурс, в залежності від швидкості робіт по всіх об'єктах, перерозподіляється між ними. Це називається фінансовий менеджмент.

Крім того, часто процес реконструкції розбивається на етапи по роках в залежності від місяця, в якому розпочата реконструкція в році поточному. Це залежить від погодних умов, пори року і навчального процесу. Розбивати кожен етап на окремі проекти — це подорожчання процесу адміністрування по кожному об'єкту і це недоцільно".

Ціни на будівництво завищені?

Святослав Олійник: "Бюджет будівництва цієї школи (мова йде про школу в Томаківці – прим.ред.), згідно кошторисної документації, був у 2018 році 59 мільйонів на ремонт фасаду будівлі. Не на будівництво школи в цілому з нуля, а на її ремонт фасаду і деякі внутрішні роботи. Площа цієї школи приблизно 4000 квадратних метрів. Якщо 59 мільйонів гривень розділити на 4000 квадратних метрів, то виходить, що ремонт 1 квадратного метра школи – 600 доларів США. Це в 3 рази дорожче, ніж у будь-якій приватній будівельній компанії. Питання: чому держава закуповує послугу ремонту школи в 3 рази дорожче, ніж це коштує на ринку? 600 доларів за квадратний метр – це неприпустима ціна для такого виду ремонту. Це – перше питання, що виникає в такій ситуації. Друге питання: де завищена кошторис? Вона скрізь завищена. Виникає третє питання: чому при потребі в 59 мільйонів в бюджет 2020 року було закладено всього 12 мільйонів?

Ці 12 мільйонів підрядник вибрав до травня місяця, зробив те, що на цю суму він зробив, розвернувся і пішов. Цю суму він відпрацював. Ми відразу ж звернулися в усі компетентні органи. Це – територія відповідальності нікопольського прокурора, він вже відкрив кримінальне провадження, будуть розслідувати. Не важливо: чи посадять когось у в'язницю, чи не посадять, головне, щоб така недбалість не залишилася без уваги.

Взагалі був дуже дивний підхід: якщо об'єкт коштує 59 мільйонів, так давайте закладемо цю суму і закінчимо об'єкт за один раз. Якщо ми заклали 12 мільйонів, то ми просто розтягуємо ситуацію: будівельники вивезуть техніку, а об'єкт треба охороняти. То є, ми отримали класичний довгобуд. І таких довгобудів виявилося в управлінні капітального будівництва обладміністрації виявилося гігантська кількість. Настільки гігантське, що ми поки не може навіть проаналізувати і оцінити".

Юрій Голік: "Будь-які ціни на будівництво будь-яким державним органом будь-чого визначаються не ким-то в ОДА, як чомусь вважає Святослав, а проектом і пройденої за нього державною експертизою, яка перевіряє всі розцінки в ньому і сравнивающей їх з індикативними, що діють у конкретному регіоні і сусідніми з ним".

15 млрд або 1,5 млрд грн?

Святослав Олійник: "Об'єкти, які були частково профінансовані в поточному 2019 році, мають загальну кошторисну вартість понад 15 мільярдів гривень. А в обласному бюджеті закладалося 1,5 мільярда на капітальне будівництво. Виходить, що планувалося на 10 років вперед. Це – каденція двох президентів, двох обласних рад, що викликає у нас великі питання. Навіщо фінансувати те, що свідомо не буде зроблено?

Чому так сталося? Тому, що кожен депутат облради каже, що по його округу треба там відремонтувати школу, тут – дитячий садок, тут каналізаційний колектор, парк, сквер і так далі. Депутати всі свої запити зносять в ОДА, а ОДА йде на своєрідний обман: давайте, ми все це зробимо. І кожен депутат йде задоволений, що його об'єкт входить у плани. Потім створюється враження, що все це відмінно будується, хоча толком нічого не будується".

Юрій Голік: "насправді бюджет області 18 млрд в цьому році. А за час після нашого відходу з 1 липня цього року по сьогодні, тобто за час, коли нас вже немає в ОДА, за кодом "Будівництво та капітальний ремонт" з рахунків ОДА пішов 1 млрд грн. Тобто цифри у Святослава не б'ються. Ймовірно, його хтось ввів в оману. Але всі цифри є онлайн у відкритому доступі.

Нагадаю, що наявність банку проектів дає можливість будувати безперервно протягом року, а не думати в січні, що будувати, до липня проводити всі процедури і у вересні розпочинати будівництво, як це завжди відбувалося раніше. Крім того, наявність проектів говорить про проведеної підготовчої роботи та наявність чіткого плану будівництва нової інфраструктури.

Повірте, такі чіткі плани і виконання всіх підготовчих робіт для їхвтілення, є лише в декількох областях, включаючи Дніпропетровську. Більше того, так званий Банк Проектів це взагалі-то завжди була гордість і ОДА і Облради, і в його розробці брав участь і Святослав, у тому числі".

Про намір добудувати об'єкти, закінчені на 80%

Святослав Олійник: "Ми зараз спільно з ОДА концептуально прийняли рішення: фінансуватися будемо тільки ті об'єкти, які треба вже закінчувати. Тому ми вимагали від усіх підрядників пріоритетні списки готовності об'єктів будівництва: на 90%, 80%, 70%. Тепер гроші підуть тільки на закінчення таких робіт. Решта об'єктів будуть заморожувати".

Юрій Голік: "Добре, що Святослав прийшов до цієї очевидної думки — почати робити хоч щось. Щоправда шлях до цього зайняло у нього цілих чотири теплих місяці, в які безпосередньо можна проводити роботи. Що Святослав зібрався будувати в грудні і, головне, як — загадка. Але. По-перше, Святослав суперечить сам собі. Спочатку він розповідає про те, що грошей немає. Але виявляється, що є маса проектів, які вже майже реалізовані і, судячи по відсотку їх реалізації, реалізовані явно не в останні чотири місяці, а раніше. По-друге, що заважало Святославу добудувати ці об'єкти за чотири минулі місяці і, повторюся, куди і кому тоді пішов мільярд гривень за цей час?".

Дитячий садок в Софіївці

Святослав Олійник: "Ще є одна проблема, щодо якої ми натиснули "стоп-кран". Це – об'єкти, на яких мало місце збільшення вартості робіт після початку будівництва. Це було в 100% випадків. Тобто, об'єкт пройшов тендер, а потім додатковою угодою збільшується вартість робіт на ньому. Причому, вартість збільшується в 2-3 рази. Це призвело до того, що в дитячому садку в Софіївському районі спорудження квадратного метра коштує 1400 доларів. Звертаю увагу, що в Дельмаре біля Бартоломео (нова забудова в Дніпрі – прим. ред.) можна було купити готових 3 садка на ці гроші. Навіщо нам будувати в Софіївці, якщо є комерційна земля в центрі на березі? Можна було просто купити комерційне будівництво.

Ось вам і легенди про нових дитячих садочках, школах і всьому іншому. Тому сьогодні ні одним проектом з вартістю в бік збільшення обласна влада займатися більше не буде. А в бік зменшення його вартості, будь ласка. У Томаківці зняли ролик, у Чаплине перекривали дорогу, в Підгородному теж бунтують. У Фейсбуці і Инстаграме пишуть про всіх таких об'єктах".

Юрій Голік: "Було б добре, щоб обласна влада в особі Святослава в принципі ніж зайнялася, крім фантазій і маніпуляцій. Про порівняння вартості реконструкції шкіл з вартістю квадратного метра житла в Дніпрі. Це як порівнювати бухту з яхтою, намагаючись привести до єдиного знаменника вартість реконструкції школи, включаючи заміну в ній абсолютно все, благоустрій території навколо і будівництво шкільного стадіону, з вартістю будівництва голих стін. Це сильно.

Дитячий садок в Софіївці не будується. Взагалі. Від слова зовсім. У Софіївці реконструюється школа і будується стадіон. Точніше має реконструюватися школа і має будуватися стадіон. Школа повинна була бути закінчена ще 1 вересня. Стадіон 1 листопада. Наскільки я знаю школа ще реконструюється. А роботи на стадіоні з якоїсь причини припинені. Можливо, Святослав навіть у Софіївку виїжджав, шукав там садок, про який він говорить, але знайшов стадіон і тому роботи на ньому були заморожені?

Спорткомплекс в Слобожанському

Юрій Голік: "Перелік усіх об'єктів для капітальних ремонтів і реконструкцій, сума фінансування по кожному з них, перерозподіл ресурсів між ними відбуваються виключно на підставі рішень сесій Обласної Ради або його рішень бюджетної комісії в міжсесійний період. Тобто все, на що "скаржиться" Святослав робиться не рішенням ОДА, а рішеннями Обласної Ради, в якому Святослав раніше був першим заступником, а зараз став його Головою.

Підозрюю, що Святослав кілька стомився, коли нещодавно проходив процедуру вибору на посаду голови Обласної Ради. Тому з'явилося таке дивне його інтерв'ю.

З розумінням ставимося до завантаженості Святослава. І розуміємо, що кожен може бути введений в оману і робити помилки. Посилання на звіт про фізично зробленому нами і Святославом як єдиною Командою за 4 роки в ОДА. Впевнений, що Святослав у всьому розбереться, вибачиться за що не відповідають дійсності висловлювання, продовжить робити розпочате нами з ним разом і з усім депутатським корпусом і завдяки йому в тому числі у Дніпропетровській області з'явиться ще 30 класних шкіл, 50 садків, 20 спортивних споруд та 500 якісних доріг".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!