Головна Статті Політика внутрішня політика Децентралізація за законом Зеленського: експерти розповіли про загрози і переваги
commentss НОВИНИ Всі новини

Децентралізація за законом Зеленського: експерти розповіли про загрози і переваги

Експерти знайшли протиріччя в запропонованих змінах до Конституції України щодо децентралізації влади

17 грудня 2019, 10:47 comments4159
Поділіться публікацією:
Децентралізація за законом Зеленського: експерти розповіли про загрози і переваги

На сайті Верховної Ради опубліковано законопроект № 2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)", внесений президентом України як невідкладний. Ним, зокрема, пропонується запровадити інститут префектів, які повинні стати представниками держави в округах та областях, у місті Києві, замінивши місцеві державні адміністрації. Експерти оцінили за проханням видання "Коментарі" ці президентські ініціативи.

Позитив: загальноєвропейські стандарти місцевого самоврядування

Експерт з питань децентралізації та діяльності (проблем) об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Юрій Кушнір вважає, що проект поправок до Конституції, внесений у Верховну Раду, дає масу змін, кожна з яких заслуговує пильної уваги та глибокого аналізу.

"Вважаю безумовним позитивом прагнення президента до впорядкування та приведення до загальноєвропейських норм і стандартів системи місцевого самоврядування, — говорить експерт. — Але є норми, які можна і потрібно трактувати — і як можливості до розвитку громад, і як ризики до узурпації влади з боку Офісу президента. Держава, по суті, виходить з громад в розрізі здійснення виконавчої влади на місцях, чим раніше займалися районні та обласні держадміністрації. Але з'являється в класичному розумінні – прокурор, який здійснює загальний нагляд за дотриманням законодавства на території округу або області. Це префект – посадова особа, яка буде призначатися президентом за поданням Кабміну на термін не більше трьох років".

Юрій Кушнір зазначає, що цей законопроект визначає концептуальні основи майбутніх змін. Але для повноти картини і розуміння того, як буде виглядати система органів місцевого самоврядування та представників держави на території округів і областей було б логічно, на думку експерта, представити громадськості та народним депутатом оновлені проекти законів "Про місцеве самоврядування" та "Про службу в органах місцевого самоврядування", проекти законів "Про адміністративно-територіальний устрій", "Про префекта", "Про статус державного уповноваженого".

"У пропонованому документі передбачається можливість президентом (чого раніше не було) зупиняти прийняті органами місцевого самоврядування рішення, тимчасово припиняти повноваження голови громади, місцевої ради, а також призначати тимчасового державного уповноваженого, — звертає увагу експерт. — При цьому у Верховної Ради за певних обставин (за поданням президента) є можливість, чого теж раніше не було, достроково припинити повноваження голови та місцевої ради і призначити позачергові вибори. Буде це використовуватися як реальний запобіжник для попередження та запобігання спроб посягання на територіальну цілісність і державний устрій нашої держави або використовуватися як інструмент тиску, в тому числі політичного, на органи місцевого самоврядування під загрозою розпуску, сказати складно. Але як показує рівень політичної культури в Україні, в короткостроковій перспективі другий варіант — більш реалістичний".

Загроза: посилення вертикалі президента в регіонах України

Політичний експерт Олександр Савченко впевнений, що запропонований законопроект ніякого відношення до реальної децентралізації не має.

"Він покликаний, навпаки, посилити вертикаль президента в регіонах України, — каже експерт. — Інститут префектів – це суто контролюючий орган, який дуже дивно лягає на форму правління Україною як парламентсько-президентською республікою. Префект наділений абсолютно не конституційними можливостями для розпуску органів, які були обрані громадами. Фактично в регіон призначається такий собі "рішала", який, швидше за все, буде займатися корупційною діяльністю, виконуючи роль "наглядача" безпосередньо від президента".

Також Олександр Савченко вважає, що цей закон замість того, щоб імплементувати рішення "нормандського формату", навіть не розглядає внесення законодавчих змін щодо ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської області – тимчасово непідконтрольна українській владі частина Донбасу).

"Є спроба президента обійти рішення, які були прийняті в "нормандському форматі", й ті зобов'язання, які були взяті Україною, — говорить експерт. – З моєї точки зору, проведенням таких законів ми віддаляємо мир в Україні, а також вселяємо в наших партнерів у переговорному процесі ще більшу недовіру до послідовності рішень нашої влади в особі президента і Верховної Ради".

Ризик: спосіб до проголошення автономії ОРДЛО

Політолог Володимир Цибулько називає пропоновані президентом "децентралізаційні зміни" у Конституції досить суперечливими.

"Розпуск місцевих рад повинен розглядати Конституційний суд, що не є його функцією, — пояснює експерт. – А префекти і виконкоми — це те, що раніше вносив Порошенко. Але диявол, як відомо, криється в деталях. З чого раптом взялася щорічна ротація голів обласних або окружних рад?! Тоді треба почати з ротації президента щорічно, а далі — за вертикаллю, до старост селищ і сіл".

Володимир Цибулько називає нонсенсом можливість зміни адміністративного устрою простою більшістю голосів і Верховною Радою.

"Це — прямий шлях для проголошення автономії ОРДЛО. І таке враження, що трохи позитиву від Порошенка збережено саме для проштовхування деструкції від Зеленського, — говорить політолог. — Адже ініціатива, просочена аматорськими ідеями, дозволяє професіоналам вивернути закон, як дишель".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!