Головна Статті Політика внутрішня політика Позитивний прогноз для України на 2020 рік: як досягти перемог на всіх фронтах
commentss НОВИНИ Всі новини

Позитивний прогноз для України на 2020 рік: як досягти перемог на всіх фронтах

Ближче до нового року всі ми стаємо трохи дітьми. Хочеться подарунків, свята, чудес. Хочеться не «зради», не «всепропальства», а «перемог» і позитиву

30 грудня 2019, 16:11 comments6845
Поділіться публікацією:
Позитивний прогноз для України на 2020 рік: як досягти перемог на всіх фронтах

Видання "Коментарі" звернулося до експертів з новорічним настроєм і проханням спрогнозувати, як Україні зробити 2020-й роком перемог на всіх фронтах.

Прогноз на 2020 рік: як Україна може зробити прорив у внутрішній політиці

Політичний експерт Валерій Клочок зазначає, що виклик для України в стилі "як "рвонути" на всіх фронтах" плавно переходить з року в рік.

"І кожен раз ми з надією, цокаючись келихами після привітання президента, або Зе-кандидата в президенти (як це було минулого року), сподіваємося на найкращий, більш успішний прийдешній рік, – зазначає експерт. – Восьмий місяць країна живе з новим президентом. Але якось не приходить відчуття того, що ось він, цей "ривок", вже відбувається, зараз пілот додасть останні десятки кілометрів швидкості на приладах і буде довгоочікуваний takeoff (в сенсі – зліт, ривок) України. Сім місяців нової влади, з яких чотири повної монополії, так і не принесли реалізації обіцянок. Тому потрібно або екіпаж міняти, або першого пілота. Думаю, міняти все ж потрібно екіпаж, який не виправдав довіри. Першим і негайним на EXIT має стати уряд".

При цьому, підкреслює Валерій Клочок, поки йти на зміну уряду та парламенту Зеленський не готовий, хоча зауваження про їх незадовільну роботу з його вуст звучали неодноразово: зарплати медикам і вчителям не виплачують вчасно, депутати є ті, хто добре мислять, а є ті, яким погано доходить", тощо.

"Усвідомлення того, що перший ривок невдалий, у Зеленського, швидше за все, є, – продовжує експерт. – Але немає готовності зробити швидкий рестарт. А тут зволікання смерті подібно. Ми вже маємо провал держбюджету, заморожування виплат за певними програмами, відсутність реальної боротьби з контрабандою, і далі процвітаючу корупцію, нарощування боргів за рахунок ОВДП (список можна просто скопіювати з "досягнень" колишньої влади). Саме ці фактори змусять Зеленського рано чи пізно прийняти рішення про відставку на 100% його уряду Гончарука ("попросити" написати його заяву, що потягне за собою відставку всього уряду). На моє переконання, Гончарук став для Зеленського його фатальною помилкою, яку він всіляко намагається загладити своїми ж відеозверненнями, показовими прес-конференціями про досягнення в розслідування гучних справ (справа Шеремета), типу "затримання" Гладковського, арешт і домашній арешт Пашинського та інше. Але посадо немає! І якщо поки це працює (останнє соцдослідження показало зростання довіри до президента) то холодильник, зрештою, переможе телевізор. Питання часу".

А часу залишилося не так вже й багато, максимум до осені 2020 року, коли всі терплячі українці (75% опитаних готові чекати змін один рік) просто вийдуть на вулиці, передбачає Валерій Клочок. І посил голови українського уряду в стилі російського колеги "Грошей немає, але ви тримайтеся" навряд чи йому допоможе, вважає експерт.

"Для серйозного ривка Зеленському і всій країні необхідно не уряд Гончарука, куди напхали "соросят" (розбавивши старими кадрами – Аваков і Маркарова). Це не працює і працювати не може в принципі. Начитатися книжок, ще не значить вміти застосовувати їх на практиці. Україні в першу чергу вкрай необхідний чіткий і виразний ПОЛІТИЧНИЙ КУРС, який дасть відповідь на три ключові питання: що ми будемо будувати, куди ми йдемо і як ми припинимо війну", – вважає експерт.

Першочерговим завданням Зеленського, його уряду і парламенту, впевнений Валерій Клочок, повинно бути (і залишається) не латання дірок у бюджеті, а системна конституційна реформа, що визначає якісно нову модель країни і визначає політичний курс.

"Цієї проблемою намагалися займатися ще при Кучмі – референдум 2000 року. Вже тоді були підстави це робити, – підкреслює експерт. – Те, що Зеленський намагається протиснути в якості "децентралізації", проблему України не вирішує в принципі. Пропоновані зміни тільки погіршать ситуацію регіональних еліт і центральної влада. Наслідком такої моделі ми вже маємо війну на Донбасі і анексований Крим. Тільки абсолютно новий суспільний договір (не переслідує політичних вигод для окремих політиків) вирішує всі три згаданих вище питання одночасно".

Головною підпорою для цього залишається економіка (не плутати з банальним наповненням бюджету), впевнений Валерій Клочок.

"Тут важливо визначити для України чітку економічну модель і "нанизувати" на неї кодекси, закони, постанови та інші регуляторні акти. На жаль, нинішній уряд почав цей процес з кінця (якщо це взагалі можна називати процесом). І тільки за умови чіткого дотримання політичного курсу при підготовці практично всіх рішень (а не ручного закриття грального бізнесу, наприклад, можна отримати повноцінний takeoff України", – резюмує експерт.

Прогноз на 2020 рік: як Україна може здійснити прорив в економіці

Більш докладно про те, як нашій країні в цілому і кожному українцю зокрема) зробити ривок в економічному плані, розповіли директор Центру вивчення української політики Максим Семенов, а також глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос.

"Мабуть, головним рецептом розвитку України є консолідація суспільства, як еліт, так і простого народу. В ідеальних умовах це дозволило б переглянути існуючу в країні корупційну систему і дати ресурси для повноцінного розвитку держави та суспільства, – вважає Максим Семенов. – Саме виходячи з цієї умови можливий ефективний економічний розвиток. Тому що якщо існуюча корупційна система залишиться колишньою, жодна сфера економіки не буде ефективно працювати. Розвиток промисловості також існує в рамках логіки перегляду існуючої корупційної системи. Останні роки фіксується істотне зниження рівня промислового виробництва. Додатково питання ренти на видобуток копалин, газу та електрики на заводи і так далі знаходиться в залежності від все тих же корупційних олігархічних схем".

Відкритим залишається і питання ринку збуту для української продукції.

"Ринки Європи для української продукції закриті через вкрай жорсткі правил гри. У випадку, якщо команді Зеленського вдасться нормалізувати відносини з Росією, українська промисловість отримає додаткові можливості для власного розвитку – нові умови для розвитку спільного виробництва", – говорить експерт.

Цифрова економіка, розвиток логістичного потенціалу і тому подібні речі можливі тільки і виключно в умовах мобілізованого, сильного і консолідованого суспільства, підкреслює Максим Семенов.

"Команда президента Зеленського потенційно володіє можливостями для подібної консолідації суспільства. Вікно можливостей, що відкрилися у зв'язку з тріумфом Зеленського навесні-влітку 2019 року, стрімко закривається. Чи встигнуть вони провести анонсовані зміни – залежить тільки від них. А ще від народу України та його готовність йти на різного роду компроміси, – упевнений експерт. – Тому в новому році успіх країни буде залежати від кожного з її громадян. Чи відмовиться конкретна людина, конкретний читач, від хабара, чи проявить він розсудливість при обговоренні питань мирного врегулювання – і Україна дійсно може рвонути".

Андрій Кривоніс підкреслює, що в 2020 рік ми входимо з дуже міцною, як для нас і для всього світу, гривнею, ручним управлінням бюджетом, наявними держбюджетом-2020 та міністрами, яким мало зарплати, щоб утримувати сім'ї.

"Зміцнення гривні і незмінність цін на імпортні товари (і навіть подорожчання деяких) на сьогодні в Україні можна пояснити інфляційними очікуваннями. Бізнес не довіряє зміцненню і готується до можливої інфляції в новому році, – зазначає експерт. – Однак протягом усього року додатковий прибуток за рахунок "нового курсу" і старих цін отримувати не буде можливості: прогнозований курс нижчий, ніж зараз (27 грн.), до того ж, зростуть витрати на оплату праці. Та й постачальники також будуть шукати шляхи для підвищення своїх цін".

План уряду дати за п'ять років 40% зростання економіки – вже сьогодні, до старту відліку п'ятирічки, має проблеми. Тому владі, впевнений Андрій Кривонос, слід оперативно шукати кошти для поліпшення економічного середовища, і всією своєю поведінкою підтверджувати, що так буде завжди.

"А у 2020 рік ми входимо без такої впевненості, – підкреслює віце-президент Асоціації інвесторів в Україні. – Напругу в цьому створюють заяви міністрів, що їм не вистачає 70-80 тисяч гривень на місяць на сім'ю, у той час як пенсія та соціальні виплати починаються з 1000-1400 гривень. Самі заяви зводять на "ні" будь-який позитив влади в розумінні пенсіонерів, матерів-одиначок, непрацездатних".

Серед позитивів минулого року, які нагадують, що могло бути гірше (дають надію на краще), Андрій Кривонос називає такі:

- не пройшла божевільна спроба "2020 по новій податковій базі";
— не зупинені інфраструктурні проекти та реформи освіти та медицини, які розпочаті попередниками;
— доходи від потенційної приватизації не закладені в бюджеті, тому є потенційний резерв на покриття реального;
— МВФ і Росія за транзит обіцяють заплатити.

"На приватний сектор, який працює з бюджетом, буде впливати відсутність консолідованих програм реінтеграції Донбасу і Криму, а також інфраструктурних проектів (ті ж дороги). А відсутність програм, окремо певних, призводить до можливості відповідних міністерств і органів здійснювати ручне управління і "перекидання", – зазначає експерт можливі економічні небезпеки. – Світовий рекорд по зміцненню гривні в 2019 році порівняно з усіма валютами світу, говорить нам, що найкращий бізнес в 2019 році був "кеш". Як на комп'ютері, так і в банку. Застерігаю тих, хто хоче те ж саме зробити у 2020 році – не буде так. Криптовалюта, облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), золото – для більшості українців не активи, а іграшки з телевізора. Тому і попит на них у своїй масі низький".

Андрій Кривоніс звертає увагу, що багато українців несвідомо рухаються в бік нерухомості.

"На жаль, у цій області не вистачає у багатьох розуміння того, що нерухомість сама себе не ремонтує, не здає в оренду або обслуговує. А додаткові витрати навіть на етапі оформлення і доведення об'єкта до робочого стану часто призводять до повної фінансової збитковості такої інвестиції. Тому слід очікувати сприяння інвестицій у нерухомість у форматі інвестицій в бізнес – коли треба ще докладати кошти і виконувати роботу", – попереджає експерт.

Також він зазначив, що у другій половині 2018 року і протягом 2019 року стійким трендом став пошук можливостей для інвестування в бізнес.

"Тут є варіант: самостійне ведення, франшиза, інвестиції в партнерів або друзів, а також участь у портфельному інвестуванні і краундфандингу, – говорить експерт. – Саме останній варіант в довгостроковій перспективі є більш виваженим для наших з вами грошей".

2020 рік інвестори з вільними грошима повинні почати з аналізу і пошуку нових можливостей для себе в ОВДП і бізнесі. Інші напрями – більш ризикові і непрогнозовані, зазначає Андрій Кривонос.

"Новорічна ялинка 2020/2021 буде при іншому курсі, іншому розумінні. А у нас весь рік пройде у пошуках балансу між швидким і необдуманим або зваженим і консервативним", – резюмує експерт.

Прогноз на 2020 рік: як Україна може здійснити прорив на Донбаському фронті

2019 рік став безсумнівним проривом у питанні вирішення конфлікту на Донбасі, оскільки дав поштовх до розморожування Мінського процесу. У 2020-му для отримання реальних результатів потрібно продовжувати рух у даному напрямку, упевнений політолог, керівник Центру аналізу стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко.

"Без перебільшення – наступний рік може стати історичним і навіть увійти в підручники. Ключовим аспектом, на мою думку, може стати досягнення домовленостей і, нарешті, проведення місцевих виборів, – говорить експерт. – Наступний рік унікальний тим, що при вдалому збігу обставин дозволяє провести одночасно місцеву кампанію як на неокупованій частині нашої держави, так і в ОРДЛО".

Саме після проведення такого волевиявлення українського законодавства і стандартів ОБСЄ, а також встановлення результатів, можна говорити про можливості початку діалогу між центральною владою в Києві і законно обраними представниками Донбасу, нагадує Ігор Чаленко.

"До речі, не варто забувати і про інші ініціативи української влади, наприклад, можливість прийняття закону про виплати пенсій жителям окупованих територій, – продовжує керівник ЦАС. – Сьогодні каменем спотикання для виборів залишається питання контролю України над державним кордоном, але ми маємо більше трьох місяців для напрацювань компромісної позиції до наступної зустрічі "нормандської четвірки" на рівні глав держав. За аналогією з останніми газовими переговорами, сторони продемонстрували, що можуть досягти принципових домовленостей. Наскільки це можливо зараз в питанні Донбасу, ми побачимо з реалізації обміну всіх на всіх встановлених, розведення військ на трьох додаткових ділянках, а також повного і стійкого припинення вогню по всій лінії зіткнення. Головне – це політична воля і кроки назустріч з двох сторін".

Прогноз на 2020 рік: як Україна може здійснити прорив у зовнішній політиці

Експерт-міжнародник Олександр Мішин зазначає, що річний горизонт – це дуже малий інтервал часу, і якщо мати план дій на рік, то це оперативне управління. Це симптоми реактивної зовнішньої політики. Але навіть за рік можна закласти фундамент для поліпшень.

"Наприклад, успіхом стала б ідентифікація пріоритетних точок докладання зусиль української дипломатії у всіх регіонах світу. І, звичайно, конкретика щодо цілей, яких необхідно досягти, – вважає Олександр Мішин. – Якщо на європейському і євроатлантичному напрямку все відносно зрозуміло, то якими повинні бути політики щодо країн пострадянського простору, Азії, Африки, Латинської Америки та Океанії, поки однозначної ясності немає".

Щоб наша дипломатична діяльність виглядала сучасно і солідно, в 2020 році будуть важливі візити високого рівня за межі ареалу традиційних маршрутів, упевнений експерт. Вже зараз необхідно активніше доносити громадськості тезу про те, що українські економічні і політичні інтереси є не тільки в Європі, Канаді і США, а також в таких країнах, як Нігерія, Ефіопія, Кенія, Алжир, Марокко або в Бразилії, Аргентині та Чилі.

"Адже це перспективні ринки збуту для наших товарів, споживачі українських освітніх послуг, а також навіть потенційні інвестори в різні проекти, в тому числі в сфері АПК і ВПК, – підкреслює Олександр Мішин. – Дуже чітко вписуються в дану категорію і багаті енергетичними ресурсами держави Близького Сходу, які потребують українського продовольства і технологій".

Також українській стороні дуже важлива активність у сфері багатосторонньої дипломатії, на таких майданчиках як ООН та ОБСЄ, зазначає експерт. Насамперед, ці структури могли б допомогти у врегулюванні ситуації на Донбасі. Адже введення місії "блакитних касок" на непідконтрольні Україні території Донецької і Луганської областей дозволило б наблизиться до їх реінтеграції.

"Важливим вектором зовнішньої політики виступають і зв'язки з українськими діаспорами, – продовжує Олександр Мішин. – Поки вони існують більше у вигляді культурно-гуманітарних контактів, тоді як давно пора використовувати економічні можливості мережі закордонного українства для посилення позицій нашої країни в світовій економіці".

Але справжні перемоги на зовнішньополітичному фронті Україна може собі забезпечити лише у тому випадку, якщо буде створена довгострокова стратегія захисту національних інтересів на світовій арені.

"Важливо, щоб горизонт планування, щодо бажаного місця України в світі, охоплював період хоча б в наступні 30 років, – вважає експерт-міжнародник. – Щоб до 2050 року наша країна зміцніла і посилилася, і як мінімум перебувала в числі 25-30 провідних світових гравців, потрібні істотні якісні зміни. Мова йде про зміну позиціонування України у світі: розумна економізація і прагматизація зовнішньої політики, очищення системи МЗС від баласту, який тягне організацію на дно, залучення в оздоровленную систему органів зовнішніх зносин талантів, здатних гідно відстояти не чиїсь вузькі ситуативні інтереси, а національні інтереси країни. Це складний і тернистий шлях, але справжня перемога завжди дається лише в боротьбі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!