Головна Статті Політика внутрішня політика Кримінальна справа проти чиновника: як часто в Україні карають представників влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Кримінальна справа проти чиновника: як часто в Україні карають представників влади

Часто чиновники і екс-чиновники в Україні залишаються непокараними

27 січня 2020, 22:09 comments5129
Поділіться публікацією:
Кримінальна справа проти чиновника: як часто в Україні карають представників влади

24 січня після численних неявок за повістками, на допит у Державне бюро розслідувань (ДБР) нарешті України з'явився екс-президент України Петро Порошенко.

"Коментарі" вирішили згадати, які гучні кримінальні справи проти чиновників вищого ешелону влади відкривалися в країні останні роки.

Петро Порошенко: шансів сісти трохи

П'ятий президент України Петро Порошенко обіймає не останнє місце у переліку чиновників, до яких є питання у правоохоронців. 24 січня екс-главу держави був викликаний на допит у якості свідка, щодо нього є як мінімум одна підозра про вчинення злочину. Враховуючи це ДБР відправило до Генеральної прокуратури України (ГПУ) подання Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності п'ятого президента України, який є діючим народним депутатом України. Всього ж кримінальних проваджень відносно колишнього глави держави за даними ГПУ налічується 13.

Головним "двигуном" кримінальних проваджень проти екс-президента є екс-перший заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов, буквально "бомбардировавший" ДБР заявами на Петра Порошенка.

Зрештою, проти колишнього глави держави було відкрито кримінальну виробництво за змін у Вищому складі правосуддя в травні 2019 року, про що "Коментарі" докладно писали.

Експерти по-різному оцінюють судову перспективу справ щодо Петра Порошенка, але не сумніваються – спокійного життя колишньому президенту від правоохоронців очікувати найближчим часом не варто.

Андрій Парубій: за 2 травня 2014 року в Одесі відповість екс-спікер ВР

23 вересня 2019 року Національне антикорупційне Бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне виробництво у відношенні екс-голови Верховної Ради Андрія Парубія. За версії НАБУ екс-спікер був винен у створенні екстремістських груп, що взяли активну участь у подіях 2 травня 2014 року в Одесі.

Втім, особливих судових перспектив справа явно не має. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав звинувачення "абсурдними", а дальші події навколо постаті голови Бюро Артема Ситника і зовсім відвернули суспільство від цієї справи.

Втім, судячи з недавньої скарги Парубія в ефірі "5 каналу", що "захист України в Одесі, коли проросійські бойовики розстрілювали українських демонстрантів, тепер українські слідчі органи характеризують і кваліфікують як створення збройних формувань", справа явно не закрито.

Сергій Пашинський: розкрадача оборонного бюджету взяли за "хуліганство"

Одіозний екс-народний депутат України від "Народного фронту" Сергій Пашинський регулярно ставав фігурантом журналістських розслідувань у ЗМІ, що стосуються корупційних скандалів у Міністерстві оборони. Саме його звинувачували у лобіюванні скандального вітчизняного 120-мм міномета "Молот", що став причиною загибелі при розриві понад 10 українських військових. Втім, були й інші скандали – починаючи зі звинувачень у покритті снайперів, які стріляли по учасникам Майдану, і закінчуючи банальними бійками. За пристрасть до останніх зрештою вже колишній нардеп і поплатився.

Так, в ніч з 31 грудня 2016 року на 1 січня 2017 року в ході звичайного конфлікту на дорозі Пашинський вистрілив в ногу своєму опоненту В'ячеславу Хімікусу. Генеральна прокуратура спочатку повірила версії парламентарія, що він захищався від напав на нього, проте потім розслідування по справі не раз намагалися відновити, але остаточно зробили це вже після зміни влади і дострокових виборів у ВР, на яких він програв.

У результаті восени 2019 року Пашинського спочатку звинуватили у нанесенні тяжкого тілесного ушкодження, а потім затриманий і перепроваджений в СІЗО без права на заставу. Під вартою екс-нардеп буде перебувати до 29 січня.

Олег Гладковський: затриманий за зловживання службовим становищем

Інший фігурант гучних розслідувань корупції в оборонній сфері – екс-член Ради Національної безпеки і оборони Олег Гладковський. На початку 2019 року спалахнув гучний скандал, пов'язаний з розкраданням коштів в держконцерні "Укроборонпром", втім, у часи президентства Петра Порошенко правоохоронці не знайшли доказів про причетність посадовця до розкрадань, але з РНБО він пішов.

17 жовтня Олега Гладковського затримали співробітники НАБУ під час спроби виїхати за межі України. Пізніше стало відомо, що затриманому інкримінували недостовірне декларування та використання службового становища. Правда, на відміну від Сергія Пашинського, Олегу Гладковскому дозволили вийти під заставу в 10,6 млн грн.

Справи для столичних "смотрящих"

Ходять під кримінальними справами і два найбільш впливових забудовника столиці, носили навіть титул "смотрящих по Києву": екс-народний депутат України Максим Микитась і депутат Київміськради Вадим Столар.

Екс-нардепу Максиму Микитасю інкримінують обдурив працівників Національної гвардії України, 50 співробітників якої в обмін на землю в центрі столиці повинні були отримати житло в споруджуваному будинку там. На насправді ж силовики отримали свої квартири на околиці біля станції метро "Бориспільська".

У травні 2019 року НАБУ початок "полювання" на Микитася, яка закінчилася його арештом і виходом під заставу в 5,5 млн грн. в жовтні. Щоправда, 20 січня він був затриманий під час спроби виїхати в Лондон, втім, за виданого раніше дозволу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Вадим Столар став фігурантом кількох справ: виплата "зарплат у конвертах" депутатів Київміськради, розкрадання 800 млн грн. на будівництво Великої Окружної дороги і справа підрядника будівництва метро на Виноградар "Київметробуду", використав частину отриманого авансу для виведення на рахунки приватних фірм, у тому числі з орбіти Столара. Втім, на відміну від Максима Микитася, сам Столар поки користується повною свободою пересувань.

Два заступник міністра: один сидить, інший немає

Можна згадати справи двох заступників міністра: за справах тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака та економіки – Юрія Бровченко.

Юрія Гримчака можна назвати найбільш невезучим чиновником – з його затримання на отриманні хабара в 480 тис. дол. в серпні 2019 року почалися арешти топ-чиновників при Володимирі Зеленском. Але що для нього куди неприємніше – він досі сидить у СІЗО, хоча за нього і призначений заставу, але платити його ніхто не хоче, навіть дружина чиновника.

Екс-заступнику міністра економіки Юрію Бровченко пощастило більше – затриманий в жовтні за звинуваченням у державній зраді, чиновник вийшов на свободу в листопаді після зниження в 6 разів суми застави – з 3,4 млн грн. до 567 тис. грн.

"Прокляття" фіскалів

Дореформений податкова служба України – Державна фіскальна служба – стала справжнім прокляттям для своїх керівників. Відразу двоє з них, Роман Насиров і Мирослав Продан, звинувачувалися у скоєнні злочинів. Втім, вже в жовтні справу проти Продана було закрито та відкрите нове – проти прокурорів САП за фальсифікацію доказів у справі екс-керівника ГФС.

Роману Насирову пощастило менше: ще 2 березня 2017 року він був затриманий детективами НАБУ за підозрою у розкраданні 2 млрд грн. Мова йшла про особисто підписаному Насировым рішенні про розстрочення виплати податкових боргів фірмами скандального нардепа Олександра Онищенка.

Вже в грудні 2017 року його справу було віддано в суд, у якому розглядалася майже 2 роки, поки не було передано до Вищого антикорупційний суду, але рішення по ньому як і раніше немає.

Мартиненко, Розенблат і Поляків: Антикорупційний суд в дії

Крім справи Насирова Вищий антикорупційний суд (ВАКС) приступив до розгляду резонансної "бурштинової справи" 2017 року, тоді в причетності до "бурштинової мафії" звинувачувалися два народних депутата України Максим Поляков і Борис Розенблат, висловили готовність допомогти якимось "арабським шейхам" у видобутку бурштину на території України, за 300 тис. дол.

Ще в грудні ВАКС повинен був провести підготовче засідання по "янтарному справі", але обидва обвинувачених його проігнорували, так що наступна спроба призначена на лютий. Втім, того ж Максимові Полякову НАБУ повідомило про підозри у зловживаннях становищем під час отримання компенсацій за оренду житла і недостовірне декларування.

Справа проти іншого "жертви НАБУ" зразка 2017 року, екс-нардепа Миколи Мартиненка, підозрюваного в розтраті грошей держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" також з жовтня 2019 року знаходиться в Антикорупційному суді. Причому крім українських правоохоронців претензії до Мартиненко мають і влади Швейцарії, у грудні пред'явили йому звинувачення у відмиванні 2,8 млн євро, отриманих злочинних шляхом. Тоді ж звинувачення було передано у Федеральний кримінальний суд Швейцарії.

Від Авакова-молодшого до Михайла Охендовського

Втім, затриманим уже при Володимирі Зеленском або за Петра Порошенка вітчизняним чиновникам варто пам'ятати про прикладі сина міністра внутрішніх справ України Олександра Авакова або екс-главі Центральної виборчої комісії Михайла Охендовском. Починаючи як підозрювані – Аваков-молодший у справі про розкрадання 14 млн грн. на купівлі рюкзаків для Національної гвардії, а Охендовський як одержувач хабара з "чорної каси" ПР – у підсумку обидва вони офіційно виявилися невинні.

Так, співучасник Авакова-молодшого, за версією НАБУ, Володимир Ливтин, взяв провину на себе, заявивши, що сам підробив всі документи для участі в тендері, так що син міністра виявився невинним.

У грудні 2019 року стало відомо про закриття НАБУ справи проти Михайла Охендовського через брак доказів, що доводять його провину і неможливістю їх отримання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!