Головна Статті Політика внутрішня політика Гучні заяви Арсена Авакова в соцмережах: чому в руках міністра виявилося стільки влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучні заяви Арсена Авакова в соцмережах: чому в руках міністра виявилося стільки влади

Заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у Facebook вже не перший рік викликають бурю обговорень. Останні його пости стали особливо провокаційними

30 березня 2020, 15:57 comments7713
Поділіться публікацією:
Гучні заяви Арсена Авакова в соцмережах: чому в руках міністра виявилося стільки влади


Експерти висувають дві версії активності міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у соцмережах. По одній з них він озвучив в якості пробних куль деякі можливі рішення, які незабаром можуть стати реальністю. Друга – Аваков поспішає показати себе діяльним державним функціонером, переслідуючи при цьому далекосяжні плани.

Заяви Авакова, які створюють резонанс у суспільстві

Після деякого затишшя Володимир Зеленський 23 березня записав чергове відео, в якому повідомив про те, що прилетів літак з Китаю з 250 тис. тестів на коронавірус (спочатку, правда, анонсувалося 10 млн) та іншим медичним обладнанням. Президент подякував за протидію пандемії медикам, а також прикордонникам, військовим ООС, льотчикам, поліцейським, нацгвардійцям.

У той же час, ще за 17 годин до публікації звернення Володимира Зеленського в мережі міністр закордонних справ Арсен Аваков повідомив, що Нацгвардія починає розвозити по країні отриманий з Китаю гуманітарний вантаж. Чому цим будуть займатися силовики – ніхто не пояснив.

У цьому ж повідомленні міністр повідомив, що в Києві зупиняються пасажирські перевезення, транспорт буде доступний лише працівникам екстрених служб, аптек і продуктових магазинів.

"Громадським транспортом зараз повинні користуватися медики, військові, правоохоронці, аптекарі, рятувальники, продавці продуктових магазинів і співробітники комунальних служб і систем життєзабезпечення. Решта – не виходити з дому!", – написав міністр внутрішніх справ на своїй сторінці в Facebook.

Пізніше столичний градоначальник Віталій Кличко уточнив, що для проїзду на транспорті потрібні спецперепустки, які зможуть отримати на роботі люди, які щодня змушені їздити на громадському транспорті.

У той же час Арсен Аваков цим не обмежився і розписав цілу програму дій уряду. Він також підкреслив, що зараз в країні головні – це медики. А ось "другі за важливістю "бійці на цій війні" (знову ж світовий досвід) – поліцейські, нацгвардійці, рятувальники, прикордонники". І чи обрадував, чи залякав, що обмежувальні заходи в найближчі дні будуть значно жорсткішими: "тотальний повний карантин – моя позиція, на якій буду наполягати".

Після цього глава МВС перейшов до економічних проблем: "Підприємства некритичної промисловості повинні бути закриті і люди повинні бути вдома на карантині. Не звільнені, не відправлені за свій рахунок – на карантині! Про збитки і компенсації подумаємо і вирішимо пізніше, коли виживемо!" Аваков додав, що уряд і президент готують такі рішення, і запропонував їм поквапитися. Така пропозиція міністра, опублікована 21 березня, викликала бурхливу реакцію трудящих, які забили тривогу.

Вже 23 березня Асен Аваков опублікував в соцмережі ще один пост, в якому зазначає: "Більшість людей в Україні живуть, не маючи істотних фінансових накопичень – що називається, від зарплати до зарплати. І тому страх залишитися без засобів до існування пересилює небезпеку захворіти. Це, на жаль, факт, який не можна не враховувати. В уряді, разом з прем'єром і президентом, ми активно обговорюємо цю проблему, і переконаний: буде швидке рішення. Ні, не так, як при комунізмі – кожному по потребам, ми, на жаль занадто бідні".

Нагадавши про президентську обіцянку доплатити 1000 гривень пенсіонерам, міністр внутрішніх справ також запропонував виплачувати допомогу через вимушеное безробіття на час карантину у розмірі 2500-3000 гривень на місяць, а також передбачити пільги на деякі комунальні платежі на 50%-75%. І заборонити звільнення бюджетників або відправлення їх в неоплачувані відпустки. Джерела фінансування цих ініціатив міністр не уточнив, хоча і визнав, що держбюджет вже тріщить по швах.

Втім, деякі екстраординарні кроки Арсен Аваков запропонував. Це перегляд держбюджету (збільшення його дефіциту на 200 млрд); створення стабілізаційного фонду; скорочення витрат на "некритичні вкладення та інвестиції", не ущемляючи оборону і безпеку; не згортати великі інвестиційні проекти; вибити кредит у МВФ; реструктуризація зовнішніх боргів.

Чому уряд не реагує на ініціативи Арсена Авакова

Публіцист Олена Маркосян зазначає, що поки немає реакції уряду та президента на ініціативи глави МВС, що виходять далеко за межі його компетенції.

"Мимоволі виникає питання: хто головний в країні? Чи влаштовує Зеленського така активність силового міністра? І якщо ні, то чому він мовчить і не діє? Я не знаю, хоче чи не хоче Зеленський усувати Авакова, але впевнена, що ротація на цій посаді необхідна в силу дуже різних і важливих причин", – відзначає експерт.

Олена Маркосян також вважає, що Арсен Аваков обійняв посаду міністра внутрішніх справ на хвилі Майдану і збройного громадянського конфлікту.

"Він особисто причетний до державного перевороту, і його саме так сприймають і будуть сприймати у всіх країнах світу. Це не той багаж, який працює на користь Україні. Аваков всі роки президентства Порошенко був, по суті, його соратником і провідником його політики. Зараз влада змінилася, політику команди колишнього президента народ відкинув, тому цілком логічно, що всі перші особи тієї команди, до числа яких належить і Аваков, повинні піти з влади. Інше питання, як і коли провести ротацію, якщо він сам йти не хоче", – вважає публіцист.

Хоча зараз реформа прокуратури і слідства в повному розпалі, і поки вона не закінчиться, поспішати з ротацією ризиковано. Але якщо Арсен Аваков зрозуміє важливість такого кроку для країни, то ротація відбудеться м'яко. Головне, щоб він сам це усвідомив і зумів прийняти правильне рішення в інтересах держави, а не особистих посадових амбіцій, говорить Маркосян.

"Поки він такої готовності не демонструє і виглядає людиною, чиї посадові амбіції набагато вище тієї посади, яку він займає. Я думаю, що питання його відставки буде актуальним постійно, але реальні підстави для неї з'являться у міру реформування прокуратури і слідства, а також притягнення до відповідальності лідерів і активістів державного перевороту в лютому 2014", – зазначає публіцист.

Роль Арсена Авакова в уряді

Політолог Макс Джигун заявляє, що ще в період президентства Петра Порошенка Аваков вважався одним з найвпливовіших міністрів, а після перемоги на виборах Володимира Зеленського його роль в українській політиці навіть зросла. Про це свідчить лояльність до нього нинішнього глави держави. Адже, не звертаючи уваги на протести і величезний антирейтинг Авакова, його залишили в уряді.

"Незважаючи на формальний принцип стримувань і противаг гілок влади, Аваков має прямий або опосередкований вплив на кожну з них, і зараз значно посилив свої позиції. Що стосується Зеленського, то для нього Аваков є своєрідним рятівним кругом, який в потрібний момент може забезпечити спокій на вулицях і уберегти президента від можливих протестів і повстань. Особливо в період пандемії, економічної та урядової кризи, які значно послаблюють рейтинг влади", – говорить Джигун.

Експерт також вважає, що разом з тим треба розуміти, що Аваков – непередбачувана людина, яка рано чи пізно може почати самостійну гру, як це було при Порошенко. Тому президенту треба було б приділяти більше уваги власній безпеці у випадку політичного шторму. Насамперед, сприяючи незалежності таких інституцій, як ДБР та САП, які вже давно лояльні до глави МВС.

Арсен Аваков vs Володимир Зеленський

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький вважає, що бажання звільнитися від міністра у Зеленського, зрозуміло, є, до того ж, давно.

"Всі чудово пам'ятають прес-конференцію в Парижі за підсумками зустрічі нормандської четвірки, коли Зеленський буквально "дивився в рот" своєму міністру, фактично погоджуючи з ним кожне сказане слово. І це, безумовно, принизливо для президента і чисто по-людськи. Але ще більше це сумно виглядає в очах міжнародних партнерів України – всі вони сьогодні прекрасно віддають собі звіт, хто у нас в домі справжній хазяїн. І поки Аваков буде міністром, Зеленський багато в чому буде залишатися церемоніальною фігурою у внутрішній і зовнішній політиці нашої країни", – заявляє експерт.

Песецький також вважає, що формально президент має можливість усунути главу МВС з його поста. Але його зупиняє страх перед можливими наслідками такого кроку.

"А якщо раптом не згоден зі звільненням Аваков у відповідь виведе радикалів на вулиці Києва? Чи дасть команду своїм батальйонам на загострення ситуації на Донбасі? А може навіть спровокує зростання вуличної злочинності через своїх "активістів"? Всі ці і багато інших питань залишаються для Зеленського відкритими, адже він так поки і не зумів створити власну силову противагу можливим обструкціям Авакова після його відставки. Глава МВС віддає собі звіт, що в разі втрати крісла міністра він одразу ж опиниться під слідством і за ґратами. Так що якщо для Зеленського тема впливовості Авакова – питання політичної ваги в країні, то для глави МВС збереження свого місця – питання фізичного виживання. І це буде мотивувати його на дуже рішучі дії в разі спроби залишити його", – заявляє Песецький.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!