Головна Статті Політика вибори Дострокові місцеві вибори в Україні: чому нардепи поспішають переобрати владу на місцях
commentss НОВИНИ Всі новини

Дострокові місцеві вибори в Україні: чому нардепи поспішають переобрати владу на місцях

Слідом за президентськими виборами у квітні нинішнього року і достроковими парламентськими у липні, в Україні достроково можуть провести і вибори до місцевих органів влади

19 вересня 2019, 11:53 comments5043
Поділіться публікацією:
Дострокові місцеві вибори в Україні: чому нардепи поспішають переобрати владу на місцях

У вітчизняному політикумі все частіше обговорюють цю тему. Правда, для цього Верховній Раді ще необхідно прийняти ряд законопроектів. У той же час вибори столичної влади можуть відбутися вже у грудні нинішнього року.

Дострокові місцеві вибори: повна заміна влади

Перемогу на президентських виборах новий глава держави Володимир Зеленський вирішив закріпити вже влітку, ініціювавши проведення дострокових парламентських виборів. Унаслідок пропрезидентська партія "Слуга народу" вперше в історії отримала парламентську більшість у 254 депутати.

Упевнена перемога явно окрилила президентську команду. Ще влітку і президент Володимир Зеленський, і керівник партії Дмитро Разумков заявляли, що дострокових місцевих виборів, швидше за все, не буде, і вони відбудуться в строк – восени 2020 року. Але вже восени риторика змінилася.

13 вересня представник уряду у Верховній Раді Ірина Верещук заявила, що місцеві вибори відбудуться, як і заплановано – в 2020 році, але не восени, а швидше за все раніше – у квітні. Як пояснила Верещук, провести в 2019 році вибори неможливо через брак часу для внесення змін до Конституції України і прийняття цілого переліку законопроектів, тобто, можливість проведення виборів у поточному році у "Слузі народу" явно розглядали.

Того ж дня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко також згадав про місцеві вибори, підкресливши, що добре було б провести їх одночасно і на тимчасово окупованій частині Донбасу – по можливості.

Нарешті, у той же день у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №2143 "Про внесення змін до Закону України "Про столицю України – місто-герой Київ", в якій прямо вказується дата позачергових виборів Київського міського голови і депутатів Київміськради – 8 грудня. 19 вересня народні депутати підтримали включення до порядку денного сесії законопроекту №2143.

Дострокові місцеві вибори: столичний градоначальник проти нової влади

У появі законопроекту №2143 з пропозицією вже в поточному році провести позачергові вибори столичної влади немає нічого дивного. Ще в липні говорили про проект президента розділити повноваження по управлінню столицею, оскільки обидві посади міського голови і голови КМДА, зосереджені в руках Віталія Кличко.

Відносно тихі суперечка між головою Офісу президента України Андрієм Богданом та міським головою столиці в кінці липня прорвалися публічним скандалом. Паралельно в Кабмін надійшло подання на звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, проте тодішній глава Кабміну Володимир Гройсман пішов у відпустку, тим самим підігравши мерові столиці.

Тим не менш, вже новий склад Кабміну на чолі з Олексієм Гончаруком 4 вересня підтримав подання на звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, переадресувавши документ на адресу президента Володимира Зеленського для остаточного вирішення питання. Втім, глава держави своїм указом поки так і не звільнив мера від обов'язків глави виконавчої влади столиці.

Дострокові місцеві вибори: битва за ЦВК

13 вересня стало багато в чому доленосним днем для можливості дострокових місцевих виборів, про які експерти заговорили ще влітку. Так, крім законопроекту про внесення змін у статус столиці і заяви представника уряду в Верховній Раді Ірини Верещук, цього дня Верховна Рада України голосами 341 "за" розпустила весь склад Центральної виборчої комісії України.

Спочатку голосування було призначене на 12 вересня, але на той момент, як зізнався один з народних депутатів України від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин, потрібних 300 голосів для цього не було. Проте вже за добу ситуація змінилася.

Експерти однозначно трактували це як можливу підготовку до місцевих виборів.

"Ймовірно, готуються дострокові місцеві вибори, і саме тому планується розпуск Центральної виборчої комісії. Тобто, створення тієї ЦВК, що складається з представників партії Слуга народу", – висловив свою точку зору заступник директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Кирило Молчанов.


За думку політолога Олексія Якубіна факт перезавантаження ЦВК дійсно різко підвищує шанси на проведення дострокових місцевих виборів у містах-мільйонниках. Разом з тим новий склад Центральної виборчої комісії зовсім необов'язково виявиться повністю підконтрольним президенту, оскільки буде представлений представниками від усіх парламентських політичних сил за партійними квотами, що і пояснювалося таким числом голосів "за" Постанову №2127, зацікавлених у зміні складу Центрвиборчкому.

"Швидше за все, з 15 членів Комісії у Бойка (Юрій Бойко, співголова партії "Опозиційна платформа – "За життя", – ред.) делегують можливо 2 представників, можливо, у "Батьківщини" така ж кількість і цілком можливо, що по одному голосу дадуть "Європейській солідарності" і "Голосу". Решту, швидше за все, сформують представники "Слуги народу". Ключовою тут стане можливість представників не партії влади зайняти якісь керівні посади", – вважає експерт, і в цілому позитивно оцінює оновлення складу ЦВК, з яким були пов'язані численні скандали і багато членів якого "пересиділи" свій термін.


Дострокові місцеві вибори: зустрічний удар

Законодавча ініціатива парламенту законопроект №2143 – не на жарт схвилювала Віталія Кличко, і він тут же зробив відповідні заходи, причому ще до офіційної появи документа.

Так, 12 вересня на своїй сторінці у Facebook Кличко заявив, що ініціював консультації з головами депутатських фракцій і груп про дострокове припинення повноважень Київради VIII скликання.

"Сьогодні Київрада не зібрала кворуму. У залі зареєструвалися 46 обранців. Чому не було кворуму? Тому що "працюють" з багатьма депутатами. Тому підривають і дестабілізують роботу київської влади. І це напередодні початку опалювального сезону, бюджетного процесу. Коли потрібно вирішувати багато питань щодо забезпечення життєдіяльності міста. Мені нецікаві чиїсь договорняки і маніпуляції! За це депутати будуть нести відповідальність перед киянами, які їх обирали. І, судячи з усього, вже скоро ...", – заявив про протидію його ініціативі з боку сторонніх сил столичний градоначальник.


На думку експертів, таким чином, Кличко зробив хороший хід на випередження, оскільки в такому випадку Верховна Рада повинна призначити позачергові вибори протягом 90 днів після звернення мера до парламенту.

Таким чином, Віталій Кличко зможе вибити грунт з-під ніг опонентів, які розкручують необхідність зміни влади, чому, нібито, протидіє міський глава, а також отримає часовий лаг для підготовки до виборів і головне – утримає тактичну ініціативу.

Так і шанси зберегти свою посаду у Віталія Кличка серйозно зростають, адже незважаючи на зниження популярності він залишається політиком, що має найвищий рейтинг у столиці.

На думку політолога Руслана Бортника, висловлену вітчизняним ЗМІ, хоча рейтинги керівника КМДА і не найвищі в Києві – близько 25% – він все одно залишається першим, до того ж, навколо нього вже групуються ті, хто противиться новій владі. Сама столиця – не найкращий регіон для Зеленського, та й в оточенні президента також присутні різні точки зору. Одні кажуть, що проводити вибори в опалювальному сезоні – невигідно. Інші – про те, що немає сенсу перезавантажувати влада, якщо в жовтні 2020 року все одно повинні будуть пройти чергові вибори.

Тим часом Віталій Кличко 17 вересня все ж провів консультації з головами фракцій Київради та анонсував на проведення сесії з важливих питань життєдіяльності столиці.

Того ж дня ввечері був побитий заступник голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Слончак. Чиновник потрапив у реанімацію зі струсом головного мозку та черепно-мозковою травмою.

Втім, поки що те, що трапилося не пов'язують з конфліктом навколо дострокових виборів мера і депутатів Київміськради.

Тим часом у ЗМІ активно публікують версії про проведення дострокових виборів "до весни" у трьох українських містах-мільйонниках: Дніпропетровську, Харкові та Одесі. Про це нібито повідомляють джерела в пропрезидентській партії "Слуга народу". Разом з тим в інтерв'ю одному із вітчизняних ЗМІ заступник голови партії Олександр Корнієнко зазначив, що "логічно" проводити вибори після завершення загальної децентралізації.

Дострокові місцеві вибори в Києві майже неминучі

В інтерв'ю виданню "Коментарі" голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко заявив, що ймовірність проведення дострокових виборів у столиці залежить від прийняття законопроекту №2143 і вона досить висока. Складніше ситуація з містами-мільйонниками та іншими регіонами, оскільки для проведення виборів у них поки не розпочаті необхідні правові процедури, а одного бажання президента для цього недостатньо.

"Разом з тим перемога пропрезидентських кандидатів на цих виборах неочевидна. Приблизно в листопаді-грудні почнеться падіння рейтингу президента Володимира Зеленського – це об'єктивний процес, який завжди відбувається приблизно через півроку після обрання президента, іноді раніше, як сталося з Петром Порошенком через Іловайськ та інші події. У випадку з рейтингом Володимира Зеленського на падіння рейтингу, швидше за все, впливають три фактори: опалювальний сезон неминучі проблеми з цим пов'язані, питання тарифів на послуги ЖКГ та плановане прийняття законопроекту про відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. З урахуванням цього в інтересах президента провести дострокові вибори як можна швидше", – вважає Володимир Фесенко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!