Головна Статті Політика зовнішня політика Токсичний скандал: негативні наслідки переговорів Трампа і Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Токсичний скандал: негативні наслідки переговорів Трампа і Зеленського

Триває міжнародний скандал після публікації 24 вересня в американських відкритих джерелах стенограми телефонної розмови президента США Дональда Трампа і його українського колеги Володимира Зеленського, а також після зустрічі двох лідерів 25 вересня у рамках сесії Генасамблеї ООН

30 вересня 2019, 12:03 comments5096
Поділіться публікацією:
Токсичний скандал: негативні наслідки переговорів Трампа і Зеленського

Днями Володимир Зеленський зробив публічну заяву, що не піддавався тиску з боку американського колеги. Дональд Трамп у свою чергу додав, що приводу для "полювання на відьом" немає.

Голова і лідер демократичної більшості в палаті представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила про початок процедури імпічменту президента США, стверджуючи, що Трамп чинив тиск на Зеленського, щоб той провів політично мотивоване розслідування, яке стосується діяльності колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера Байдена в Україні. На сьогоднішній день Байден є одним з основних претендентів на пост президента США від Демократичної партії.

Наслідки переговорів Трампа і Зеленського: звільнення генпрокурора

Дональд Трамп попросив Володимира Зеленського посприяти йому в розслідуванні дій колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера Байдена, який у 2016-2019 рр. працював директором юридичного відділу в нафтогазовій компанії Burisma українського підприємця Миколи Злочевського, який очолював Міністерство екології часів президентства Віктора Януковича. Зеленський погодився зв'язатися з адвокатом американського президента Руді Джуліані і генпрокурором США Вільямом Барром і з'ясувати, чи дійсно Байден перевищив свої посадові повноваження, будучи віце-президентом, заради того, щоб уберегти рідного сина від правосуддя.

У 2016 році Байден наполіг на тому, щоб екс-президент України Петро Порошенко відправив у відставку генпрокурора Віктора Шокіна, який на той момент проводив розслідування причетності Злочевського та його фірми до корупційної діяльності. Шокін з'ясував, що кожен місяць Burisma перераховувала понад 150 тис. дол. на рахунки американської фірми Rosemont Seneca Partners Хантера Байдена. Виникли підозри у відмиванні грошей за участю Злочевського і сина Байдена. Однак, Байден пообіцяв Порошенку, що Штати не виділять 1 млрд дол. фінансової допомоги, якщо він не звільнить Шокіна. Тоді Байден стверджував, що генпрокурор неефективний і погано справляється з антикорупційною діяльністю. Сам Віктор Шокін заявив під присягою австрійському суду, що віце-президент США Джо Байден зробив тиск на адміністрацію Порошенко не тільки щоб звільнити його з посади генпрокурора заради захисту свого сина від українського правосуддя, але і для того, щоб не допустити повернення олігарха Дмитра Фірташа в Україну в 2015 році.

Прохання Дональда Трампа до Володимира Зеленського дійсно політично вмотивоване. Співробітник "Українського інституту майбутнього" Ілля Куса вважає, на сьогоднішній день Трамп програє по рейтингах в передвиборній гонці значній кількості суперників з Демократичної партії, а Байден випереджає Трампа на 15 пунктів. Станом на кінець вересня, діяльність американського президента не підтримували понад 50% громадян США.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що Дональду Трампу потрібні докази причетності Байдена і його сина до корупційної діяльності, порушенні Конституції США і законодавства України, щоб вибити основного опонента з політичної гонки.

"Трамп уклав з Зеленським угоду за принципом "послуга за послугу". Генпрокуратура України допомагає Джуліані і Баррі знайти компромат на Байденів в інтересах Трампа. Натомість, Трамп може повернутися до надання Україні військової допомоги. Не дивно, чому американський президент під час телефонних переговорів з Зеленським 25 липня і на прес-конференції 25 вересня в Америці тактовно уникав обговорення питань надання фінансової допомоги, які цікавлять Україну, перспектив інвестиційного співробітництва", – зазначає Кухалейшвілі.

У будь-якому випадку, мало місце втручання Трампа у внутрішні справи України, оскільки питання, стосуються розслідувань на нашій території, що входять в юрисдикцію Києва, а не Вашингтона і підключення Трампом до розслідування Джуліані і Барра можна трактувати як нав'язування своєї волі, хоч Зеленський не суперечив своєму американському колезі. На думку політолога Юрія Романенка та експерта-міжнародника Іллі Куси, Україну на Заході стали вважати "токсичною країною", яка добиває репутацію зарубіжних суспільно-політичних діячів і породжує скандали міжнародного масштабу. Відмиванням грошей в Україні займався колишній керівник виборчого штабу Трампа Пол Манафорт, який консультував президента Януковича, і зараз відбуває термін в американській в'язниці. Тепер долю Манафорта можуть повторити Джо і Хантер Байдени. Навіть Трамп, який хотів використовувати відносини з нашою країною суто для внутрішньополітичних інтриг опинився перед загрозою імпічменту. Однак, не менш негативні наслідки чекають на Україну.

Наслідки переговорів Трампа і Зеленського: повторення помилок Порошенко і Байдена

Мимоволі, Трамп і Зеленський наступили на граблі своїх попередників. Як Байден вимагав від Порошенко звільнити Шокіна в інтересах свого сина, так тепер Трамп просить Зеленського, нехай навіть без явного шантажу і тиску, допомогти в політично мотивованому розслідуванні.

Директор "Центру Нової Європи" Альона Гетьманчук побоюється, що Україна стане такою ж токсичною напередодні президентських виборів у США у 2020 році, якою була Росія в період проведення розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера на предмет зв'язків передвиборного штабу Дональда Трампа з Росією. Є ймовірність, що винесені Трампом на загальний огляд підкилимні домовленості з Зеленським можуть бути сприйняті представниками Демократичної партії США як спроба України вплинути на результат президентських виборів в США наступного року. Політолог Юрій Романенко вважає, що через роздутий скандал, Україна увійшла в інформаційний простір США і стала предметом обговорень.

На думку Георгія Кухалейшвілі, сприяння України в пошуку доказів перевищення Байденом своїх повноважень може негативно позначитися на американо-українських відносинах у разі приходу до влади в США Джо Байдена чи іншого кандидата від Демократичної партії.

Зеленський повторює помилку Порошенко, підтримуючи окремі політичні сили в США. У 2016 році Петро Порошенко активно підтримував кандидата на посаду президента США Хілларі Клінтон, основного опонента Дональда Трампа на президентських виборах. Після перемоги, Трамп не йшов на контакт з Порошенком. Посилення антиросійських санкцій у період правління Трампа вдалося досягти завдяки активній біпартійній підтримці України у протистоянні з Росією в Конгресі США.

Альтернативної точки зору дотримується кандидат політичних наук Костянтин Голованський. Він вважає, що в США немає партійних розбіжностей щодо України у зв'язку з фактором Росії. На думку Голованского, через скандал Трампа і Зеленського жодних далекосяжних наслідків для України не буде. Хоча, політика американських демократів і республіканців по відношенню до Росії відрізняється. Байден може продовжити політичну лінію екс-президента Барака Обами щодо РФ. Після анексії Криму, Обама обмежився введенням символічних персональних санкцій у відношенні окремих росіян, утримувався від посилення обмежувальних заходів і надання Україні летальної зброї.

На відміну від демократів, республіканці дотримуються більш жорсткої позиції по відношенню до Росії: ввели нові пакети санкцій і поставили Україні протитанкові комплекси. Байден, який під кінець правління Обами не приховував розчарування у здатності Києва провести реформи та подолати корупцію може взагалі усунутися від Банкової. Довіри до Зеленського з боку демократів не буде.

Наслідки переговорів Трампа і Зеленського: удар по європейському напрямку

Скандал завдав удару по європейському напрямку зовнішньої політики України. У тексті стенограми Трамп і Зеленський критикували керівництво Німеччини і Франції за недостатню допомогу Україні. Трамп підкреслив, що Євросоюз приділяє мало уваги нашій країні, незважаючи на географічну близькість. Політичний оглядач Рікард Йозвяк акцентував увагу на тому, що з 2014 року ЄС надав Україні 15 млрд дол. у вигляді фінансової допомоги і грантів, не враховуючи допомогу інших держав. За даними видання Spiegel, своєю риторикою про те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель робить недостатньо для України, Зеленський образив німецький уряд.

Своїми заявами Трамп і Зеленський псують клімат двосторонніх відносин України і країн-членів Євросоюзу. Особливо напередодні зустрічі в нормандському форматі, на якій Меркель і президент Франції Еммануель Макрон виступлять в якості посередників в переговорах Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним. Їх позиція матиме вплив на характер процесу врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Скандал демонструє незрілість української дипломатії. Берлін та Париж вже давно тяжіють до налагодження відносин з Москвою, а скасування антиросійських санкцій хочуть європейські виробники, які бажають продавати свою продукцію російським споживачам. Німеччина зацікавлена в будівництві газопроводу "Північний потік-2" і займатися транзитом природного газу з родовищ Росії. В інтересах Європи якомога швидше поставити крапку в українсько-російській кризі.

Наслідки переговорів Трампа і Зеленського: фактор Росії

Скандал відповідає інтересам Росії, яка в умовах тимчасового похолодання відносин України і Європи сконцентрується на тиску на Україну. Путін буде нав'язувати Зеленському врегулювання збройного конфлікту за формулою Штайнмаейра, що передбачає одночасне, а не почергове виконання умов мінських домовленостей. Ситуація може скластися таким чином, що прийнявши поправки в Конституцію України про особливий статус Донбасу, ми не зможемо домогтися виведення російських військ. Навпаки, Росія може зайняти позиції, які зараз посідає українська армія. Європа може просто закрити на це очі.

При цьому Трамп не обіцяв Зеленському виступити в якості посередника в переговорах з Путіним, підключитися до врегулювання збройного конфлікту на сході України. Американський президент порадив українському колезі домовлятися і налагоджувати відносини з Путіним, фактично визнаючи претензії Росії на Україну. Бачачи наші дипломатичні проколи, Росія буде більш рішуче гнути свою лінію на Донбасі і відмовлятися обговорювати питання повернення Криму до складу України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!