Головна Статті Політика зовнішня політика Манафорта в Україну привезли Ахметов і Дерипаска
commentss НОВИНИ Всі новини

Манафорта в Україну привезли Ахметов і Дерипаска

На перших же слуханнях щодо імпічменту президента США згадали ім'я Пола Манафорта, колишнього керівника штабу тоді ще кандидата Трампа. Поки конгресмени розбираються, чи то американський президент втручався в справи України (як стверджують демократи), чи Україна втрутилася в американські вибори 2016 роки (якщо вірити республіканцям), сам Манафорт відбуває свій семирічний термін за звинуваченням в податковому і банківському шахрайстві. Так як в ході процесу імпічменту Манафорта будуть згадувати ще не раз, редакція порталу "Коментарі" теж вирішила нагадати, як політконсультант виявився пов'язаний з Україною.

15 листопада 2019, 19:20 comments3956
Поділіться публікацією:
Манафорта в Україну привезли Ахметов і Дерипаска

Московська зав'язка

Вважається, що до 2004 року Пол Манафорт працював виключно в США, причому тільки з політиками від Республіканської партії. У 1976-2008 роках він обіймав різні посади в штабах кандидатів від цієї партії Джеральда Форда, Рональда Рейгана, Джорджа Буша-старшого, Боба Доула і відомого в Україні Джона Маккейна.

Однак паралельно, в 1980-х роках, почалася і його міжнародна кар'єра. В активі Манафорта – робота з президентом Філіппін Фердинанд Маркосом, президентом Демократичної Республіки Конго Мобуту Сесе Секо та лідером партизан Анголи Жонашем Савимби. У 1995 році американський політтехнолог пробує себе у Європі, складаючи передвиборну стратегію для кандидата в президенти Франції Едуара Балладюра.

У його біографії є і маловідомий епізод. Маловідомий, бо політики, в принципі, він не торкався – йшлося про роботу над іміджем російського олігарха Олега Дерипаски. Однак в українській історії політтехнолога саме цей епізод виявився ключовим.

Квиток до Києва

Історія приїзду Пола Манафорта в Україну була предметом досліджень оглядача журналу The Atlantic Френка Фойера. Згідно з інформацією авторитетного видання, все почалося з ланцюжка збігів: Дерипаска в 2004 році послав Манафорта в Україну, щоб той оцінив ситуацію навколо українських активів у зв'язку з політичною нестабільністю того періоду: йшла "помаранчева" революція, і багато російські бізнесмени проводили оцінку ризиків.

За інформацією ряду джерел, супроводжувала Манафорта директор з професійного розвитку в Східній Європі московського офісу консалтингової компанії McKinsey&Company Наталія Ізосімова. Для обох ця поїздка виявилася переломним в кар'єрі – Дерипаска познайомив їх з Рінатом Ахметовим.

За прикладом Луческу

Власник корпорації СКМ Рінат Ахметов у 2004 році переживав не найкращі часи. Його ставка на президентських виборах – прем'єр-міністр Віктор Янукович – була бита. Правда, до того часу Рінат Ахметов вже робив спроби поліпшення свого бізнесу з допомогою іноземних фахівців. Так, футбольний клуб "Шахтар" послідовно очолювали італієць Невіо Скала, німець Бернд Шустер і румун Мірча Луческу. Американський політтехнолог його теж зацікавив.

"Ахметов допоміг зв'язати Манафорта з Януковичем. Коли останній перебував у Чехії відразу після Помаранчевої революції, команда Манафорта приїхала зустрітися з ним. Вони налагодили партнерство", – розповідає оглядач The Atlantic Френк Фойєр.

Відбулися зміни і в долі приїхала з Манафортом Наталії Ізосімової: вона закінчила свою 10-річну кар'єру в McKinsey і в січні 2005 року була призначена директором з персоналу та корпоративних перетворень СКМ. Втім, основною її функцією в той момент була підтримка контактів з Полом Манафортом.

Друг Ахметова

В 2005 році Пол Манафорт став регулярним гостем Києва, де мав постійний номер в готелі Hyatt. На замовлення Ріната Ахметова Манафорт розробив бренд, структуру та ідеологію Партії Регіонів. Влітку 2005 року він провів соціологічне дослідження, за результатами якого рекомендував Ахметову змінити ставку з Віктора Януковича на іншого політика.

З рекомендаціями Манафорта Ахметов не погодився, однак робота з політтехнологом була продовжена, причому за різними напрямками. Так, саме Манафорт переконав власника СКМ зайнятися покращенням міжнародного іміджу: у 2007 році Ахметов у супроводі американського політтехнолога та Наталії Ізосімової вперше відвідав форум у Давосі. На запитання журналістів, чи є Манафорт його політтехнологом, Рінат Ахметов відповів: "Це мій друг!"

Неслухняний Янукович

Що стосується політичного консультування, основним контактером в Україні для американця став вже не власник СКМ, а його найближчий соратник – власник кондитерської партії "Конті" і один з лідерів Партії регіонів Борис Колесніков. 

Співпрацю Партії регіонів з Манафортом виявилося на рідкість вдалим: вона виграла парламентські вибори 2006 та 2007 років, а її кандидат Віктор Янукович – президентські вибори 2010 року. Не припинялося це співробітництво і після 2010 року. Однак, ставши президентом, Янукович все рідше прислухався до порад Манафорта.

Манафорт та його екс-партнери: де вони зараз

Цілком можливо, продовживши прислухатися до Манафорту, Янукович і сьогодні був би ще президентом. Або, як мінімум, просто жив би політичним пенсіонером в Межигір'ї.

Наталія Ізосімова понині є членом Наглядової ради однієї з компаній СКМ – "Метінвест", хоча повернулася в Росію.

З Дерипаскою шляху Манафорта розвели фінанси – їх інвестиційне партнерство виявилися менш вдалим, ніж консультаційне.

Останній клієнт Пола Манафорта – Дональд Трамп став президентом США.

Партія "Опозиційний блок", з якої соратники Ріната Ахметова йшли на вибори, не змогла потрапити в парламент.

Можливо, років через шість, Манафорт знову буде консультувати політиків. Поки ж він у політичному житті тільки заочно – у рамках слухань щодо імпічменту в Конгресі США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!