Головна Статті Політика зовнішня політика Друга зустріч Зеленського та Трампа: експерти розповіли, чим може обернутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга зустріч Зеленського та Трампа: експерти розповіли, чим може обернутися

Експерти оцінили ризики та позитиви від можливої зустрічі Зеленського та Трампа

16 грудня 2019, 14:25 comments2646
Поділіться публікацією:
Друга зустріч Зеленського та Трампа: експерти розповіли, чим може обернутися

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба запевняє, що українські і американські дипломати працюють над підготовкою другої зустрічі президентів США Дональда Трампа і України Володимира Зеленського. Експерти оцінили для видання "Коментарі" позитиви та ризики для України від цієї зустрічі, якщо вона все ж відбудеться.

Нагадаємо, що вперше Зеленський і Трамп зустрілися на полях Генасамблеї ООН 25 вересня в Нью-Йорку. Незабаром після цього Конгрес США розпочав розслідування щодо Трампа, якого підозрюють у використання свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. А саме: дійсний глава Білого дому влітку під час телефонного дзвінка тиснув на Зеленського, наполягаючи на розслідуванні щодо демократа Джо Байдена (претендує на пост президента США від демократів, — ред.) і його сина Хантера.

"Фактично спілкування з Зеленським представляє для Трампа політичну загрозу"

Директор Інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов наголошує: "Те, що підготовка ведеться – факт незаперечний. Його підтверджують в Україні та США. Але є ряд нюансів, які мають серйозне значення".

Тиск Трампа на Зеленського перед їхньою першою зустріччю призвів до серйозних наслідків для президента США – аж до ініціювання демократами процедури імпічменту, нагадує Савінов. Тому зараз в будь-яких питаннях, пов'язаних з Україною, президент-республіканець має бути дуже обережним.

"Трамп за самою своєю манерою спілкування не може побудувати із Зеленським комунікацію так, щоб це не виглядало як тиск, — вважає аналітик. — І хоч Трамп пояснює, що прекрасно ставиться до Зеленського (казав, що навіть подивився якесь відео з Зеленським, я не виключаю, що якщо б їм не доводилося спілкуватися на рівні глав держав, вони б знайшли точки дотику) і заявляє, що, мовляв, справа виключно в різниці віку і досвіду, все зараз розглядається саме як "тиск" або "не тиск". До того ж, Трампа насторожує, що навколо Зеленського є величезна кількість людей – прихильників ідеології Сороса, який тісно пов'язаний з демократичною партією, яка ініціювала імпічмент президента США".

За словами експерта, глава Білого дому розуміє, що будь-яке спілкування із президентом України буде під мікроскопом розглядатися його опонентами.

"Фактично спілкування з Зеленським представляє для Трампа політичну загрозу, — продовжує Савінов. — І цілком логічно, що Трамп задається питанням: "А чи потрібно мені це спілкування, враховуючи наслідки попереднього та можливі наслідки в результаті нової зустрічі?" Для Зеленського така зустріч зіграє в "плюс". Потрібно розуміти калібр США і України у світовій геополітиці. Сам факт спілкування з лідером США надає політичну значимість лідеру країни і самій країні".

За словами експерта, необхідно зрозуміти, що конкретно може запропонувати американській стороні Україна.

"У це, думаю, зараз все впирається. Важливо сформувати такий пакет для обговорення, такий порядок денний, які пояснили б заради чого проводиться така зустріч на рівні перших осіб. Не виключаю, що одним із питань може бути врегулювання конфлікту на Сході України", — сказав експерт.

"Від правильної ставки залежатиме хід подій в Україні"

Військовий експерт, полковник запасу, працівник оперативного управління Генштабу (з 2003 по 2006 рр.) Олег Жданов звертає увагу на те, що для Трампа нова зустріч із Зеленським носить в певній мірі доленосний характер.

"Бо голка і яйце політичного життя президента США волею долі опинилися в Україні, — пояснює експерт. — Для Трампа життєво важливо, щоб Україна провела розслідування у справі газової компанії Burisma, до складу керівництва якої Джозеф Байден, коли обіймав посаду віце-президента США, нібито спеціально ввів свого сина Хантера. Якщо розкриється факт корупції, а також приховування її з боку демократів (відповідні звинувачення вже звучать з вуст Трампа та його адвоката Джуліані), глава Білого дому отримає можливість не просто зберегти своє політичне життя, але і закінчити політичне життя опонента-Байдена. А заодно і нанести разючий удар по всім Демпартії. Одночасно Трамп намагається закрити розслідування за фактом "послуга за послугу" (звинувачення в тиску на Зеленського з метою прискорити розслідування "справи Байдена", на чому сьогодні побудована процедура імпічменту Трампа, яку проводить Конгрес)".

Для Зеленського ситуація, на думку Жданова, складна. Він фактично на роздоріжжі. І будь-яка "ставка", будь-яка дія (або бездіяльність) зіграють на руку або демократам, або республіканцям.

"Від правильної ставки залежатиме хід подій в Україні, — вважає експерт. – Адже якщо ми втратимо підтримку США (не тільки військово-технічну, але і геополітичну), Україні буде дуже важко і боляче. Тому для нас ймовірна зустріч Зеленського та Трампа (а точніше – її результат, те, до чого вона може призвести) теж має величезне значення".

"Зеленський виглядає як союзник"

Народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олександр Доній впевнений, що для західної дипломатії сюрпризом стало досить стійка поведінка Зеленського на зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі.

"Очевидно, що ті ж керівники Франції і Німеччини очікували більшої податливості Зеленського під тиском з боку Росії, — пояснює Доній. — Але виявилося, що Зеленський може тримати умовний удар від суперника. У результаті поступово буде змінюватися ставлення західної дипломатії до самого Зеленського – від неофіта до людини, яка здатна генерувати ініціативи і не піддаватися на тиск, якщо йдеться про інтереси держав. Це — загальна тенденція. І вона на руку президентові України, якого той же Трамп бачить союзником. Адже під час призвів до скандалу щодо телефонної розмови влітку Зеленський всіляко висловлював підтримку Трампу".

Також Доній звертає увагу на нещодавній візит в Східну Європу, включаючи Україну, особистого адвоката Трампа – Джуліані, який продовжує збір важливої для нинішнього керівництва США інформації. У тому числі щодо впливу попередньої українськьої влади на американську політику, а також фактів корупції.

"І тут Зеленський теж виглядає як союзник. І саме ця позиції цікава Білому дому, — пояснює експерт. — А союзникам йдуть назустріч, їх можуть підтримати. А Україні дуже важлива підтримка з боку Штатів: й економічна (і тут США періодично демонструють готовність допомагати кредитами або прямою допомогою), і в протистоянні з Росією. Трамп, який зацікавлений в особистій геополітичній перемозі, але не бажає при цьому йти на загострення з РФ, міг би зіграти свою роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі".

Доній нагадує нещодавні заяви Кремля про готовність до умовного "Мінську-3". Про перегляд деяких моментів Мінських угод висловлювалися також керівники України та Німеччини.

"Очевидно, що в цьому напрямку могли б збігатися інтереси всіх сторін, — продовжує експерт. – До прикладу, якщо б Трамп вийшов з певними ініціативами у переговорному процесі... Питання лише – чи готова до цього американська дипломатія? Поки їм, схоже, цікавіше внутрішньоамериканські процеси, особливо напередодні виборів. Україні тут важливо не втручатися в ці процеси, але використовувати зацікавленість керівництва Штатів до нашої країні для зміцнення своїх позицій в протистоянні з РФ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!