Головна Статті Політика президент Невидимий радник: що робить Володимир Родін для команди президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Невидимий радник: що робить Володимир Родін для команди президента

Співробітник проблемної будівельної фірми, яку рекламував "Квартал", може бути "тіньовим кадровиком" Офісу Президента

25 жовтня 2019, 14:25 comments22871
Поділіться публікацією:








Невидимий радник: що робить Володимир Родін для команди президента

З офіційних джерел українцям відомо, що куратором напряму регіональної політики в Офісі Президента є Сергій Трофімов – заступник голови ОП, колишній виконавчий продюсер ТОВ "Студія Квартал 95". Але мало хто з широкої громадськості знає, що у Трофімова є радник на громадських засадах, який працює в тіні. Він займається підбором потрібних і позбавляє президентську команду незручних кандидатів на посади голів обласних та районних адміністрацій, а також намагається координувати роботу по окремим територіальним громадам. Ця робота фактично формує президентську вертикаль на місцях і є точкою найбільшої відповідальності.

Неформального куратора звуть Володимир Родін – він відомий у вузьких колах забудовник Києво-Святошинського району BD Holding. Саме результатом його роботи вважають недавні гучні призначення і відставки в регіонах.

Родін не працевлаштований в Офісі Президента офіційно, а, отже, про його діяльність на сайті глави держави нічого не повідомляється. Єдине випадкове підтвердження його роботи на ОП — повідомлення прес-служби Штабу Операції об'єднаних сил в серпні, яке процитувала "Новинарня". У тексті Володимира Родіна називають заступником керівника ОП, але, ймовірно, це не випадкова описка, фактично його статус — радник на громадських засадах. Саме Володимир Родін, а не Трофімов разом з Ольгою Бугай проводить кадрові наради з регіонами в Офісі Президента.

На виборах Президента України Володимир Родін був одним із спостерігачів від "Зе Команди" на 27 окрузі в Дніпрі.

Формально, на перший погляд, це всі зв'язки Родіна з "зеленими", але ступінь його впливу на Трофимова може бути значно більшою.

Футболіст-забудовник

У вересні 2016 року на офіційному сайті Київської обласної федерації футболу вийшла замітка, присвячена ювілею першого заступника голови організації. Своє 35-річчя якраз відзначав Володимир Родін. У двох абзацах привітання є посилання, які дозволяють зрозуміти, що футбол для підприємця — всього лише хобі. Навіть незважаючи на те, що його профайл є на сайті Української асоціації футболу, а в грі його характеризують як "швидкісний, агресивний і комбінаційний гравець атаки, турботливий спонсор і креативний функціонер".

picture

Але куди важливіше примітка, що "Його будівельна компанія прикрашає Київ сучасним житлом, додаючи радості киянам і примножуючи їм комфорт". Знайти в 2016 році відсилання до якогось будівельного бізнесу з участю Родіна не представляється можливим, юридично він ніколи не був забудовником, хоча і позиціонував себе як забудовник.

Разом з тим, в травні 2019 року, якраз незадовго до інавгурації нового глави держави, Родін став засновником компанії зі статутним капіталом 2000 грн. — ТОВ "BD Network" (БД Нетворк, ЄДРПОУ 38851260), провайдера, який обслуговує жителів, які купили квартири у забудовника BD Holding.

Цікаво, що "BD Network" — це сервісна компанія для так званого BD Holding — компанії, проекти якої в свій час рекламував "95-й Квартал".

picture

BD Holding — компанія, яка ще рік тому ледь не збанкрутувала, коли через численні порушеня Державна архстройинспекция стала масово відкликати не те, що сертифікати на введення в експлуатацію будинків, в яких вже жили люди, а навіть дозволу на будівництво. Історії мешканців цих комплексів описані на профільних форумах, люди були в розпачі, бо крім проблем з інфраструктурою та якістю житла могли взагалі залишитися без даху над головою.


Це був кінець 2016 — початок 2017 року. BD Holding зробив досить резонансний і напевно відчайдушний (оскільки витратний) антикризовий крок. Весь Київ був завешан рекламою "Квартал відчуває Європейку". З плакатів на киян бадьоро дивився майбутній Президент Володимир Зеленський з розвідним ключем наперевагу і інші відомі "кварталівці". Що саме інспектували і якою буде механіка проекту — на бордах не повідомлялося, але в інтернеті донині можна зайти на сайт, присвячений цьому. Щоправда, на сайті немає жодного слова про проведення випробувань та їх результати. Проекти були заморожені майже до кінця 2018 року.

picture

"Церковна" забудова

На той момент BD Holding позиціонувала себе як швейцарська компанія, хоча фактично вона мала українських власників і менеджмент. Одним з таких менеджерів BD Holding тоді був Володимир Родін. І саме проекти цієї фірми мали на увазі автори з обласної футбольної федерації, коли хвалили ювіляра. Однак за документами в реєстрах проходили зовсім інші люди.

Так, за даними "Громадського", багато людей, причетних до забудови — прихожани церкви "Скинія". Як зазначалося в розслідуванні, служителю церкви Роману Кричильскому сільський голова Петропавлівської Борщагівки Олексій Кодебський подарував майже гектар лісу в елітному передмісті столиці.

У розслідуванні йдеться, що за сумісництвом підприємець з Рівного — служитель церкви "Скинія", Костянтин Кукса, керівник проектів "БД Холдинг". Кватерчук Юрій — генеральний директор забудовника "БД Холдинг Україна" і співзасновник ТОВ "Житлоіндбуд-2", а також музикант церковного групи та учасник християнської рок-групи "Mission 3:16". Його батько Василь Кватерчук — пастор, а також засновник релігійної громади християн — п'ятидесятників "Благодать". Пастор "Скинії" Рустам Фатуллаєв зізнається журналістам, що не тільки знає про бізнес своїх парафіян, але і працевлаштовує на будівництво чоловіків з кримінальним минулим, які потребували "реабілітації" в церкві. Свою причетність до шахрайських схем пастор спростовує.

picture

У BD приблизно за кілька місяців до відзиву сертифікатів ДАБІ були серйозні проблеми з місцевими жителями околишнього до їх ЖК приватного сектора (досить елітно заселеного, а тому коли вантажівки BD їздили прямо у них по провулках, жителі цього приватного сектора обурилися).

Без силового забезпечення забудови не обійшлося. Причому в захист бізнесу стали не тітушки, а особи, пов'язані з силовими відомствами України. В розслідуванні "Громадського" згадується, наприклад, В'ячеслав Лайшев. Так, земля під забудовами належить на правах оренди компаніям ТОВ "Житлоіндбуд" і ТОВ "Житлоіндбуд-2". Примітно, що першу компанію, якій дали землю в оренду, вже ліквідовано. У другій засновниками компанії є Юрій Кватерчук і дружина В'ячеслава Лайшева Наталія. В'ячеслав Лайшев — син генерал-майора СБУ у відставці Петра Лайшева. Ще кілька генералів спецслужб "числяться" на інших компаніях-прокладках. Що говорить про досить серйозні наміри Родіна захистити свій бізнес.

Зручне "відродження"

Цікаво, що після двох років турбулентності — якраз після офіційного появи Родіна на чолі компанії та приходу до влади його старих знайомих із "Кварталу", справи холдингу пішли вгору. Його номінальний директор Кватерчук Юрій роздає рекламні інтерв'ю в ЗМІ, вихваляючись вже збудованими об'єктами, які раніше були чи не заморожені. Вже мало хто згадує про відкликаних сертифікатів на експлуатацію та інших дозвільних документів — судячи з усього, у Родіна все добре. Він їздить на чорному кабріолеті BMW, дружина Марина Олегівна Родіна — на Mercedes Benz GLE 250.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Михайло П.

24 травня 2021, 12:14

Чому немає реакції правоохоронних органів

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!