Головна Статті Політика рада Народні депутати в Україні та Європі: у скільки обходяться «слуги народу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Народні депутати в Україні та Європі: у скільки обходяться «слуги народу»

Не встигнувши офіційно прийняти повноваження народних депутатів, представники партії «Слуга народу» встигли відзначитися у заявах, які явно суперечать їхнім обіцянкам.

30 серпня 2019, 13:17 comments5633
Поділіться публікацією:
Народні депутати в Україні та Європі: у скільки обходяться «слуги народу»

Спочатку деякі народні обранці засумнівалися в необхідності скасування депутатської недоторканності, а слідом за цим лідер партії Дмитро Разумков в інтерв'ю заявив, що зарплати в 40 тис. грн. недостатньо для парламентаріїв з урахуванням їх праці і статусу.

Між тим, 40 тис. грн. озвучені Разумковим як середня зарплата українського нардепа в перерахунку на європейську валюту виявляється більш високою, ніж доходи депутатів парламентів європейських країн.

Зарплати депутатів: від "злиднів" до "бідності" за Разумковим

Вітчизняні парламентарії ніколи не могли поскаржитися на низькі зарплати – їх розмір завжди перевищував середню по країні в 10-20 разів, правда, зараз цей показник впав і 40 тис. грн. – це приблизно лише в 4 рази більше середньої зарплати по країні в 10 783 грн.

До 2005 року середньомісячний дохід українських народних депутатів становив 3,5-4,5 тис. грн. при середній зарплаті їх виборців 290 грн. У 2005 році за ініціативи тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко під гаслом боротьби з корупцією зарплати депутатів різко зросли до 17 500 грн. Через 10 років зарплата нардепів знизилася на 2/3 і з 1 квітня 2015 року "голий" посадовий оклад депутатів склав 6109 грн.


Втім, у 2016 році нардепи продовжили боротьбу за збільшення свого добробуту, запропонувавши прийняти Постанову 5000-П до проекту Держбюджету України на 2017 рік. Документ передбачав зростання посадових окладів нардепів залежно від посади від 36 250 грн. (25 мінімальних зарплат за 1450 грн.) у пересічного депутата до 43 500 грн. (30 мінімальних зарплат у голови Верховної Ради). Вже в жовтні Постанову було прийнято 230 голосами "за" але вже через 12 днів скасовано після обурень суспільства.

Однак терпіння народних обранців вистачило лише на рік. Вже 5 жовтня 2017 року Верховній Раді було зареєстровано Постанову №7172 "Про фінансове забезпечення народних депутатів України". Новий документ пропонував встановити посадовий оклад народних депутатів у розмірі від 10 до 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб відповідно для голови Верховної Ради до рядового члена парламентського комітету, що припускало оклад від 16 800 до 20 200 грн. 7 грудня з другої спроби Постанову було прийнято і діє вона донині.

Зарплати депутатів: оклади, надбавки, пільги, доплати

З урахуванням чинної постанови №7172 і прожиткового мінімуму з 1 липня 1936 грн., оклад пересічного народного депутата України сьогодні становить 20 070 грн., глава парламенту заробляє 24 084 грн.

Однак, крім посадового окладу, з якого народним обранцям ще належить сплатити прибутковий податок, для нардепів передбачені різні доплати – за інтенсивність праці, за наявність наукового ступеня, рангу державної служби та використання іноземної мови. Внаслідок всіх цих надбавок зарплати парламентаріїв перевищують посадові оклади в середньому на 30-50%.

Однак, не зарплатою єдиною ситий депутат. Крім неї народні обранці мають право на численні пільги, серед яких виділяють соціальні:

- зарахування часу роботи депутатом в стаж держслужби, депутату призначається перша категорія, перший ранг держслужбовця;
— оплачувану відпустку на 45 днів;
— пенсія в розмірі 70% суми місячної зарплати (але не більше 10 прожиткових мінімумів);
— безкоштовне медичне обслуговування в спецзакладах;
— відшкодування витрат на житло для тих, хто не зареєстрований в Києві або в 30-ти кілометровій зоні, тощо.

Також нардепам покладаються службові пільги. Наприклад, окремий службовий кабінет в будівлі Верховної Ради, автотранспорт в межах Києва, оплата 4 помічників-консультантів, компенсація переїздів по Україні та користуванні послугами зв'язку – в межах встановлених лімітів, компенсація вартості проживання для не мають свого житла в столиці.

Зрозуміло, всі службові пільги матеріалізуються у цілком конкретні грошові суми, витрачаються на нардепа з бюджетних коштів.

Так, все та ж Постанова №7172 виділяє на оплату чотирьох помічників консультантів 25 прожиткових мінімумів або 48 400 грн.

Також Верховна Рада приймає кошторис на здійснення власної діяльності, ході якої встановлює ліміти витрат на кожного народного депутата. Так, згідно з Постановою №7380 від 7 грудня 2017 року на одного народного депутата припадають:

- компенсація вартості проїзду по території України – 90 тис. грн. на рік;
— забезпечення канцелярським приладдям – 750 грн. на рік;
— оплата міських і міжміських телефонних переговорів з розрахунку 10 місяців – 4890 грн. на рік;
компенсація вартості відряджень помічників-консультантів народних депутатів у виборчі округи з розрахунку на 10 місяців – 8000 грн. на рік;
— компенсація утримання громадських приймалень депутатів у виборчих округах – 2000 грн. на рік;
- компенсація оренди приміщень для проведення зборів виборців в округах – 670 грн. на рік;
— компенсація оренди житла або винайму готельного номера в столиці – 237 250 грн. на рік.

Нескладно підрахувати, що за рік службові пільги одного нардепа, в тому числі оплата помічників консультантів, обходяться українським платникам податків у 391 960 грн. Заробітна плата народного обранця залежить від його статусу, інтенсивності праці, наявність вчених ступенів, знання іноземних мов і іншого, але гарантується законодавством у розмірі не нижче 20 тис. грн. щомісяця.

Однак, все це не завадило позафракційному народному депутату України Віталію Купрію у лютому 2018 року на своїй сторінці в соцмережах поскаржитися на те, що його витрати як народного обранця вище доходів.

Так, за його підрахунками в січні 2018 року він отримав в якості заробітної плати 27 828 грн., а з урахуванням різних доплат всього приблизно 92 тис. грн., при цьому витративши 96 тис. грн.. Таку бухгалтерію він назвав "ще нормальною", заявивши, що різниця між доходами і витратами буває значно більше.

Втім, якщо вірити даним електронної декларації нардепа грошей йому цілком вистачає для дорогих покупок. Наприклад, купівлі легкового авто Ауді Q7 2017 року випуску, придбаного народним обранцем 6 серпня 2019 року оціненою вартістю в 1 млн грн.

При цьому заробітна плата нардепа, заступника голови комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (оклад 10,3 прожиткових мінімуму або 20 672 грн. без урахування надбавок) склала 389 891 грн., 422 880 грн. припали на компенсацію витрат, пов'язаних з депутатською діяльністю, 90 тис. грн. – компенсація проїзду 157 950 грн. – компенсація проживання. Усього сукупний дохід нардепа всього на 60 721 грн. перевищив вартість дорогої покупки.

Судячи з декларації сім'ю рятує дружина нардепа, яка заробила як підприємець в 2018 році 980 тис. грн.

Раніше у 2017 році нардеп за 890 088 грн. придбав яхту Bavaria 44, правда, 2001 року випуску.

Зарплати депутатів: самі бідні в Європі

Хоча українські депутати і скаржаться на власну бідність, це чомусь дозволяє їм робити дорогі покупки. Однак у цілому, як свідчать статистичні дані Євростату, 40 тис. грн. зарплати пересічного українського "слуги народу", дійсно найнижча, ніж у країнах Євросоюзу, куди так прагне Україна.

Так, за даними Українського інституту аналізу та менеджменту політики, при заробітній платі в 20 070 грн., без урахування надбавок, зарплата українського парламентарія становить приблизно 727 євро. При цьому мінімальна оплата праці депутатів парламенту в Євросоюзі у румунських депутатів, яка становила за підсумками 1-го півріччя 2018 року 1195 євро, потім іде Болгарія з 1526 євро.

Серед рекордсменів традиційно Італія, в якій парламентарії отримують 10 435 євро. У країнах Балтії парламентарії можуть розраховувати на зарплату від 2448 євро в Латвії до 3439 євро в Естонії. У сусідній Польщі зарплата депутата парламенту нижче, ніж у балтійських країнах і становить 2230 євро.

Втім, при цьому середня зарплата українських парламентаріїв цілком вписується в середньоєвропейське співвідношення між середньою зарплатою члена парламенту і середньою зарплатою по країні, перевищуючи останню в 1,7 рази, в Європі цей показник становить в середньому 2,1 рази. Багатшими за інших у Євросоюзі є депутати парламенту Греції, чия зарплата в 5135 євро в 3 рази вище, ніж в середньому по країні, самими ж бідними є іспанські – їх зарплата в 2814 євро всього 1,1 рази вище середньої по країні.

"Підвищення доходів українських депутатів з метою зменшення їх корумпованості призведе до збільшення цього розриву. Як показала практика, збільшення доходів держслужбовців призводить до збільшення розміру хабарів, тому боротьба з корупцією парламенті повинна вестися комплексно, а не тільки шляхом підвищення виплат. Збільшувати доходи депутатів необхідно паралельно з підвищенням загального добробуту населення країни", – констатують укладачі рейтингу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!