Головна Статті Політика рада Звинувачення в корупції, поліграф і скандальні законопроекти: що показав конфлікт всередині правлячої партії країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Звинувачення в корупції, поліграф і скандальні законопроекти: що показав конфлікт всередині правлячої партії країни

Не минуло і двох місяців роботи нового складу Верховної Ради, а її більшість, якц складає пропрезидентська партія «Слуга народу», опинилася в епіцентрі корупційного скандалу, одним із обвинувачених у якій проходить журналіст Олександр Дубинський

26 жовтня 2019, 12:32 comments6495
Поділіться публікацією:








Звинувачення в корупції, поліграф і скандальні законопроекти: що показав конфлікт всередині правлячої партії країни

Олександр Дубинський багато в чому став прапором нової політичної сили – спочатку як журналіст-розслідувач, а потім як реформатор, який не соромиться при нагоді критикувати власну політичну силу.

Конфлікт всередині "Слуги народу": законопроект 2047-д

Сигнали про те, що всередині парламентської фракції "Слуга народу" не все в порядку надходили регулярно і підтвердженням цього в публічній площині став Facebook народного депутата України Олександра Дубинського. На своїй персональній сторінці парламентарій неодноразово критикував своїх колег і, почасти, самого президента Володимира Зеленського.

"Тарифи знижувати не будуть. Зарплати збільшити не можуть. Корупцію перемагати не хочуть. Ви справді думаєте, що ми їх зробили, а не вони нас?", – написав депутат 6 жовтня, явно натякаючи на відоме фото президента Володимира Зеленського та голови Офісу президента Андрія Богдана після парламентських виборів.

Наступного нардеп повторив удар, зробивши його ще більш виразним.

"Провів два опитування серед підписників свого Телеграм-каналу. Питав, чи схвалюєте ви дії президента і парламенту. У кожному опитуванні по 7000 голосів. І абсолютно протилежні результати. 75% схвалюють дії президента. І 78% не схвалюють дії парламенту. При тому, що парламент робить те, що говорить президент...", – пише нардеп.

Однак справжня бомба вибухнула через 2 тижні і її каталізатором став, на перший погляд непомітний, законопроект №2047 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості".

Під "корупційними схемами" колектив авторів законопроекту з фракцій "Слуга народу" і "Голос" розуміють електронні майданчики, які заробляли на наданні посередницьких послуг оцінювачів та зв'язувалися з народним депутатом України з депутатської групи "За майбутнє" Антоном Яценко.

Законопроект обзавівся альтернативним варіантом №2047-1, який залишав електронні майданчики у процесі оцінки і розроблявся виключно нардепами від "Слуги народу".

Зрештою, було прийнято рішення об'єднати обидва законопроекти в один документ під №2047-д обговорити на засіданні профільного Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Однак голосування не дало результату, на який розраховував голова Комітету Данило Гетманцев, в соцмережі посетовавший що законопроект не знайшов підтримки членів комітету, насамперед "Слуги народу", підтримала документ всього 5 голосами, тоді як представники "Голоси" зробили це одноголосно.

Конфлікт всередині "Слуги народу": 30 тисяч за провал законопроекту

Після невеликої перестрілки 19 жовтня навколо проваленого законопроекту він знову вийшов на перший план 22 жовтня після посту в Facebook колишнього віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка. Екс-чиновник повідомив, що в Офісі президента України запідозрили 11 нардепів від "Слуги народу" в отриманні кожним 30 тис. дол. за провал законопроекту №2047-д, покликаного порушити монополію Антона Яценка. Також колишній міністр написав, що Офіс президента вимагає від нардепів голосували пройти тест на поліграфі.

У той же день екс-народний депутат Сергій Лещенко на своєму Телеграм-каналі підтвердив цю інформацію і назвав прізвища 11 народних депутатів від "Слуги народу", які голосували "проти". Окрему увагу колишній депутат приділив Олександру Дубинскому, вказавши, що той, як відноситься до підгрупи Ігоря Коломойського, особливо протестував проти проходження поліграфа.

Сам Олександр Дубинський досить грубо відповів Сергію Лещенко на своїй сторінці в Facebook, але визнав, що в Офісі президента дійсно вимагали від членів "Слуги народу" в профільному комітеті пройти поліграф. За словами нардепа цього зажадали в Офісі президента після звернення туди кількох однопартійців.

Олександр Дубинський заявив, що готовий пройти поліграф, але вважає правильним щоб його пройшли також співробітники Офісу президента, BRDO (експертно-аналітичний центр створений за ініціативою Міністерства економічного розвитку України і фінансований Євросоюзом), Мінфіну і ряд авторів скандальних законопроектів.

Не залишилися осторонь і правоохоронці. Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) заявила про відкриття кримінального провадження у зв'язку з озвученою в ЗМІ інформацією про хабарництво у фракції "Слуга народу".

Нарешті, крапку в заочній суперечці діючих і колишніх нардепів поставив президент Володимир Зеленський, який під час скандалу перебував з офіційним візитом в Японії. На своїй сторінці у Facebook президент зажадав, щоб всі члени Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики пройшли перевірку на поліграфі.

"Якщо перевіркою буде встановлено хоча б найменша ймовірність того, що хтось з депутатів брав гроші за голосування в комітеті, цими депутатами повинні зайнятися антикорупційні органи. Чесне і неупереджене розслідування має зняти всі питання і відповісти, якими б гіркими вони не були. Так вважаю за необхідне вчинити і щодо депутата, який вів сумнівну листування за "вирішення питань". І якщо підозри виправдаються – ми з такими депутатами попрощаємося", – написав Володимир Зеленський.

Вже ввечері того ж дня, 23 жовтня, на протязі півтора годин Олександр Дубинський проходив перевірку на поліграфі, висновок щодо якої фахівці обіцяли надати 29 жовтня.

Конфлікт всередині "Слуги народу": проблеми за красивою картинкою

Політичні експерти в цілому скептично оцінюють, як саму ідею проходження запідозрених у корупції нардепів, так і результатів перевірки. Кажуть, що таким чином влада просто створює якусь красиву картинку для заспокоєння громадської думки.

Так, політичний експерт Євген Магда назвав відбуваються "ритуальні танці навколо процедури проходження детектора брехні" не більш ніж інформаційною операцією партії влади.

Як підкреслив експерт, таким чином показується сприйняття владою критики, відвернути увагу суспільства від "формули Штайнмайера" неоднозначно сприйнятої українцями, забезпечити згуртовування команди.

Політичний експерт Руслан Бортник назвав заяву президента щодо проходження поліграфа членами комітету ВРУ з питань фінансів скоріше піаром, а також спробою зняти з себе відповідальність за те, що відбувається в його команді.

Політолог також зазначив, що якби ця ситуація не стала надбанням суспільства, в ній не брали участь декілька груп впливу і про неї не дізналися зовнішні гравці, то президент би реагував би на неї.

"Вся роль поліграфа – показати громадянам красиву картинку, яка не матиме практичних результатів. Заяви президента Володимира Зеленського про те, що на основі поліграфа будуть виявлені несумлінні депутати виглядають наївними і не факт, що це спрацює", – вважає політолог, аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок.

Грою, шоу, покликаним викликати у глядачів обурення або навпаки співчуття, назвав експерт події, що відбуваються останнім часом в українській політиці.

"Слуга народу" – не правляча, не керівна і не партія, а просто колектив творчих людей, зібраних разом і які сприймають політику як шоу", – зазначив політолог Вадим Карасьов.


Конфлікт всередині "Слуги народу": роль Коломойського

За словами Руслана Бортника, нинішній скандал став наслідком існування і протистояння всередині "Слуги народу" декількох груп впливу, конфлікт яких вийшов у публічну площину.

Практично одночасно зі скандалом у парламентському комітеті фінансів, в інформаційному просторі трапилися ще кілька неоднозначних подій.

20 жовтня у ході свого перебування в Миколаєві одіозний олігарх Ігор Коломойський заявив про вплив на голову парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамію.

У той же день голова Київської обласної державної адміністрації Михайло Бно-Айріян після 100 днів на посаді написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням, новим головою ОДА погодили харківського бізнесмена Олексія Чернишова.

На своїй сторінці у Facebook Олександр Дубинський назвав причиною відходу губернатора Київської області відмову міняти голів райдержадміністрацій, які орієнтувалися на екс-нардепа України від БПП Ігоря Кононенка і формально самовисуванця, але підтриманого БПП, екс-нардепа Ярослава Москаленка. Також нардеп зазначив, що колишній губернатор аж ніяк не був ставлеником глави парламентської фракції "Слуги народу" Давида Арахамії, а був креатурою голови Київського обласного штабу "СН" Володимира Коваля і підтримувався групою нардепа від "СН" з неоднозначною репутацією Іллі Павлюка і Віктора Тимошенко, займався регіон в центральному апараті "Слуги народу". Останні, втім, як підкреслив Дубинський, втрачають свій вплив.


Дану інформацію у своєму Facebook підтвердив журналіст Юрій Бутусов, підкресливши, що відставка голови Київської ОДА стала результатом тиску з боку першого заступника Офісу президента України Сергія Трофимова.

Що стосується впливу Ігоря Коломойського на Давида Арахамію, то, за словами політолога Олексія Якубіна, бізнесмен швидше перебільшує ступінь свого впливу на главу партії.

Разом з тим в політсилі безсумнівно є група впливу олігарха, впевнений Якубін, враховуючи прийняті в інтересах бізнесмена рішення. Власне, в інтерв'ю виданню "Лівий берег" сам Арахамія говорив про групи впливу Коломойського всередині "Слуги народу", щоправда, невеликий – до десяти нардепів. На думку Олексія Якубіна Ігор Коломойський намагається наростити групу депутатів, які орієнтуються на нього, до 20-30 осіб, що дозволить отримати "золоту акцію" при голосуванні важливих законопроектів.

В цілому, за словами експерта, сьогоднішній внутрішній склад "Слуги народу" дуже яскрави і включає в себе групи впливу Ігоря Коломойського, Арсена Авакова, Віктора Пінчука, внутрішнє оточення "95 кварталу", можливо групу, яка орієнтується на Джорджа Сороса.

"В середовищі цих груп йде боротьба за близькість до президента, щоб схилити його на свою сторону і отримати ті чи інші посади, сфери впливу на галузі і регіони", – вважає експерт.

Додатковим дратівливим чинником для Ігоря Коломойського могло стати і рішення Апеляційного суду Лондона і Уельсу, який продовжив всесвітній арешт активів екс-власників "Приватбанку".

Тим часом на Заході стурбовані близькістю Ігоря Коломойського до президента Володимира Зеленського. Так, як заявив фахівець по Східній Європі Андреас Аслунд в інтерв'ю "Новому часу", його бентежить факт зустрічі президента з власником такої репутації як Ігор Коломойський і якщо глава держави не може відмовитися, це змушує підозрювати його слабкість.

Тим часом, як свідчить жовтневий рейтинг Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг довіри до президента Володимира Зеленського впав відразу на 7% – до 66%, що багато в чому стало результатом податкових та інших законодавчих ініціатив Верховної Ради і фракції "Слуга народу". Можна не сумніватися, що корупційний скандал у президентській фракції обійдеться главі держави ще на кілька відсотків довіри виборців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!